Ormandan sonra sokaklar mı hedefte? Muhalefet provokasyonları neden körüklüyor?
Orman yangınlarında sabotaj ihtimali gün geçtikçe artıyor. PKK’ya bağlı sosyal medya hesaplarında Türkiye'nin güneyindeki yangınları "Ateşin Çocukları İnisiyatifi"nin çıkardığı belirtilmişti. Peki yangınlarda sabotaj var mı? Devletle milleti kimler karşı karşıya getirmek istiyor? Hangi güçler Türkiye'de çatışma istiyor? Yangın bölgesindeki provokasyonları kimler yönlendiriyor? Gelişmeleri A Haber canlı yayınına katılan Sabah gazetesi yazarı Mahmut Övür ve Aydınlık gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İlker Yücel değerlendirdi.
Sabah gazetesi yazarı Mahmut Övür'ün açıklamaları:
"Büyük bir yangının ve felaketin içerisinden geçiyoruz. Buna karşılık olarak tepkiler olabilir bu da normaldir. Ancak bizim yaşadığımız da farklı bir durum söz konusu. Bu provokasyonların yüksek düzeyde siyasetin devreye girip biraz da toplumu iğreti etmesinin başka nedenleri var.
Bu konular üzerinden siyaset devşirme gayretinin olduğu sürecin içerisinden geçiyoruz. Bence talihsiz olan acı olan durum budur. Siyasette elbette eleştiri olur ama bizim ciğerlerimiz yanıyor, canlarımız gidiyor böyle bir zeminde öyle şeyler söyleniyor ki inanılmaz.
Müthiş bir bilgi kirliliği var. Ben bunda sadece sokaktaki insanın öfkesinin etkili olmadığını düşünüyorum. Bence siyaset büyük bir günah işliyor. Burada asıl belirleyici olan siyaset ve medyanın kirli dilidir. CHP'nin Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu yangın halinde bir kurum üzerinden siyaset yapıyorsa yalan söylüyorsa sokakta bunun katlanarak büyümesi kaçınılmaz.
Yangın bölgesine sözde gönüllü olarak gidip yangının söndürülmesine engel olmak için çalıştıklarını gördük. Bunu sadece burada da değil başka yerlerde de gördük. Maalesef muhalefette bunun üzerinden siyaset yapma arzusu var."
Aydınlık gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İlker Yücel'in ifadeleri:
"Şunun altını çizmek istiyorum. 9 günde 40 ilde 200'den fazla yangın çıkmışsa bunun tesadüf ile ihmal ile ya da küresel ısınma ile istatistiksel olarak açıklama şansı yok. Asimetrik savaş denilen bir saldırı ile karşı karşıyayız.
Yangın söndürme faaliyet ile değil yeni tip de bir saldırı ile karşı karşıyayız. Burada asıl hedef Türkiye'nin ekonomisi ve turizmi. Hatta tarımı da bunun içine koyabiliriz. Yanan alanlar içerisinde tarım alanları da var.
Bu kadar çok sayıda yangını Türkiye'nin ekonomisine ve turizmine operasyon olarak değerlendirmemiz lazım. Biz Suriye'nin güneyin Türkiye'yi zora sokacak bir hamle beklerken ülke içerinden 200'den fazla yangın çıkmasını sağlayarak Türkiye'yi meşgul etmeye kalktılar.