Çağımızın hastalığı: Diyabet! 10 yılda yüzde yüz arttı
Her yıl binlerce insan diyabet hastalığına yakalanıyor. Hastaların yarısı ise diyabet olduğunun farkında değil. Peki diyabet riskini azaltmak için ne tüketmeliyiz ve nelerden uzak durmalıyız? Detayları A Haber muhabiri Tuğba Kezer aktardı.
Çağımızın en önemli sağlık sorunlarından biri olan diyabet gün geçtikçe hızla artıyor.
Doç. Dr. Demet Özgil Yetkin, "Türkiye'de görülme sıklığı bundan önce 2000 yılyında araştırma yapıldığında yüzde 7'lerdeydi 2010 yılında yüzde 14,5'lara kadar çıktı. Yani yüzde yüz arttı." ifadelerini kullandı. Yetkin, "Daha da acı tarafı hastaların yarısı diyabetik olduklarının farkında değiller." dedi.
Diaybet riskini azaltmak için tabii yediklerimize de dikkat etmemiz gerekiyor. Uzmanlarsa şeker oranını dengelemek için meyve ve sebze tüketilmesini öneriyor.
-Meyvenin kendisi yalnız suyu değil. İçerisndeki pektin lif şeker oranını azaltıyor.
Diyabet riskini azaltmak için nasıl beslenmeliyiz?
-Beslenmemizi daha çok kuru bakliyat işlenmemiş un tam buğday unu gibi gıdalarla yapmalıyız.
Endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Yetkin, şekerli içeceklerden uzak durulması konusuda uyardı.
-En sağlıklısı su. Mineralli sular, ayran bunları tüketebilirsiniz.
Diyabetin belirtileri neler?
Çok su içme, sık idrara çıkma, ağız kuruluğu belirtiler arasında.