Balığa limon sıkılır mı, sıkılmaz mı? Vedat Milor’den balık anketi!
Sosyal medyada yaptığı anketleri gündem olan ünlü gurme Vedat Milor yeni bir anket yayınladı. Balığa limon sıkılır mı sıkılmaz mı anketi için oylamalar devam ederken balığa limon sıkılır mı sorusunun yanıtı vatandaşlar tarafından araştırılmaya başlandı. Sosyal medyada tartışmalara yol açan Vedat Milor anketinde bazı kişiler balığa limon sıkılacağını savunurken, bazıları da sıkılmayacağını savunuyor. Peki, balığa limon sıkılır mı? İşte balık yemenin püf noktaları!
Balığa limon sıkılır mı sıkılmaz mı? Yaptığı anketleri tartışmalara yol açan ünlü gurme Vedat Milor bu sefer de balığa limon sıkılıp sıkılmayacağını tartışmaya açtı. Bir önceki anketinde menemenin soğanlı olup olmayacağını tartışmaya açan Milor, yeni anketinde "Geçen seneki menemen anketinden sonra en çok sorduğunuz soruları özellikle takip ettim. Biri bariz biçimde öne çıktı. Herkesin rahatlıkla fikir sahibi olabileceği bir soru: Balığa limon sıkılır mı?" sözlerini kullandı. Peki, balığa limon sıkılır mı sıkılmaz mı? İşte yanıtı!
BALIĞA LİMON SIKILIR MI?
Hiç şüphesiz balığa limon sıkmak oldukça lezzetli bir tat katıyor. Ancak limon sıkmak balığın faydalarını azaltıyor. Balık doymamış yağ içeren omega 3 'ten zengin bir besin. Omega 3 yağ asitleri de kalp damar hastalıklarına karşı koruyucu etki gösteriyor. Öyle ki 85 bin menopoz sonrası kadın üzerinde yapılan bir araştırmada; haftada 5 ve daha fazla balık tüketenlerde hiç balık tüketmeyenlere göre kalp krizi gelişme riski yüzde 30 daha az bulunmuş.
Balık içerdiği omega 3 sayesinde de zihni açarak hafıza kaybı ve unutkanlığı önlüyor. Omega 3 aynı zamanda beyin ve sinir sistemini de olumlu yönde etkiliyor. Fosfor ile A vitaminden zengin olması gözde meydana gelen dejenerasyonları önlüyor.
Balık aynı zamanda içerdiği kalsiyumla kemik kaybını da önlüyor. Protein içeriği açısından iyi bir kaynak olan balık doygunluk hissi de veriyor. Uzmanlara göre; balığın üstüne limon sıkılmaz. Limon, omega-3 ile etkileşime girdiğinde onu bozar, etkisini kaybetmesine sebep olur.
VEDAT MİLOR KİMDİR?
Vedat Milor, 10 Ekim 1955 tarihinde İstanbul'da dünyaya geldi.
Galatasaray Lisesi'nde yatılı okuyan Milor, mezuniyetinin ardından Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü'nde okumaya başladı.
Buradaki eğitimini de tamamladıktan sonra Ardından London School of Economics'te okumaya başladı.
1986 senesinde, doktora tezi için bir yıl Fransa'da kaldı. 1990 senesinde Sosyoloji doktorasını tamamladı. Tezi "Planning and Economic Development in Turkey and France: Bringing the State Back in", o sene Amerika'da, American Sociological Association tarafından senenin en iyi doktora tezi seçildi.
Eğitim serüveninin ardından askerlik vazifesini de yerine getiren Milor, 1991 senesinde Dünya Bankası'nda işe başladı. İki sene Dünya Bankası'nda çalıştıktan sonra New Jersey'de yer alan Princeton Üniversitesi'nde bir yıl misafir öğretim üyeliği yaptı.
Bir süre de Stanford Üniversitesi'nde hukuk eğitimi aldı. Burada da %10 derecesine girerek mezun olduktan sonra aynı okulda doçent oldu.
2005 senesinde Türkiye'ye geldikten sonra, bir süreliğine Koç Üniversitesi'nde Uluslararası İlişkiler dersi veren Milor, 2005 senesinden beri köşe yazıları yazıyor.
NTV'de prime time'da haftada üç kez yayınlanan "Vedat Milor'la Tadı Damağımda" adlı programını sundu.