TEKNOFEST'te üçüncü gün coşkusu! Suriye'den ilk kez katılım oldu
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile T3 Vakfı öncülüğünde gerçekleştirilen, Anadolu Ajansının Global İletişim Ortağı olduğu, dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST, İstanbul Atatürk Havalimanı'nda ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor. Bilim ve teknolojinin toplumda geniş kitlelere ulaşmasını hedefleyen Bilim Türkiye Projesi de Türkiye'nin kardeş ve dost ülkelerine kadar uzanıyor. Bu çerçevede 2018 yılında başlatılan proje 5'i yurt dışında olmak üzere 28 merkezde çocuklara eğitim verilmesine aracı oluyor. Dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST'e Suriye'den ilk kez katılım oldu. ahaber.com.tr'den Büşra Arga ve Beyza Nur Özdelen etkinlikten birbirinden özel röportajlar gerçekleştirerek alandan son durumu aktardı.
Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı öncülüğünde 13. kez düzenlenen dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST, teknoloji tutkunlarını İstanbul Atatürk Havalimanı'nda buluştu.
CANLI ANLATIM
TEKNOFEST'E SURİYE'DEN İLK KEZ KATILIM OLDU
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile T3 Vakfı öncülüğünde düzenlenen, AA'nın Global İletişim Ortağı olduğu dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST, İstanbul Atatürk Havalimanı'nda devam ediyor.
Söz konusu festivale, Suriye Ekonomi ve Sanayi Bakanlığı ile teknoloji sektöründe faaliyet gösteren bazı şirketler de katıldı. Suriyeliler, bu büyük etkinliğin ülkelerine destek sağlayacak yeni fırsatlara kapı aralamasını umut ediyor.
Suriye'de Beşşar Esed rejiminin 8 Aralık 2024'te devrilmesinin ardından yeni yönetim ülkede istikrar ve kalkınmayı sağlamak için yoğun çaba sarf ediyor.
Suriye Ekonomi ve Sanayi Bakanlığı yetkilisi Vesim el-Ömer AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriye sanayisini görünür kılmak ve yeni fırsatlar oluşturmak amacıyla tüm bölgesel ve uluslararası fuar ve festivallere katılmaya özen gösterdiklerini söyledi.
Festivalin bölgedeki teknoloji ve yeniliklerin buluşma noktası olması, Türkiye ve uluslararası şirketler arasında işbirliği kanalları açma çabaları dolayısıyla Suriye'nin TEKNOFEST'e katılımının önemini vurgulayan Ömer, "Türkiye'deki dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivalinde ilk kez Suriye'yi temsil etmekten mutluluk duyuyoruz" dedi.
"BÜYÜK BİR TEKNOLOJİ BULUŞMASI"
Sivil amaçlı insansız hava araçları (İHA) üreten Aviotech Şirketi'nin kurucusu Hüseyin Ali de TEKNOFEST İstanbul'a katılmaktan büyük mutluluk duyduğunu söyledi.
Gaziantep'te 2023 yılında kurulan şirketin, sivil amaçlı dron teknolojilerini geliştirmeyi hedeflediğini aktaran Ali, "festivalde sergiledikleri Aviotech'in ürettiği ilk dron olduğunu, tarım amaçlı tasarlandığını ve 35 litre kadar tarım ilacı veya tahıl taşıyabildiğini" belirtti.
Söz konusu dronun "tamamen Suriyeli eller tarafından üretildiğini" söyleyen Ali, şirketin gelecekte bunu geliştirmeyi veya yüksek binaların cam yüzeylerini temizlemek, yangın söndürmek ya da paket taşımak gibi sivil amaçlarla kullanılacak yeni modeller üretmeyi planladığını ifade etti.
TEKNOFEST'in "özellikle dron teknolojisi açısından büyük bir buluşma noktası" olduğunu vurgulayan Ali, festivalin şirketine diğer firmalar, özellikle batarya ve dron motoru üreticileriyle işbirliği fırsatları sunduğunu anlattı.
Şirketin gelecekte Suriye'de, özellikle tarım amaçlı dronlar için bir üretim hattı açmayı hedeflediğini kaydeden Ali, "Suriye adına TEKNOFEST gibi büyük bir festivalde yer almaktan gurur duyduğunu" dile getirdi.
Ankara merkezli Afro şirketi temsilcisi Humam Affura da 30 hektardan büyük tarım alanlarına kadar cevap verebilecek sulama sistemleri ürettiklerini belirtti.
Şirketin ürünlerini dünya genelinde 60'tan fazla ülkeye ihraç ettiğini ve gelecekte deneyimlerini Suriye'ye taşıyarak tarımsal üretimi artırmayı ve gıda güvenliğine katkıda bulunmayı hedeflediklerini paylaşan Affura, TEKNOFEST'te Suriye'yi temsil etmekten gurur duyduğunu dile getirerek, desteklerinden dolayı Suriye Ekonomi ve Sanayi Bakanlığına da teşekkür etti.
TEKNOFEST HEYECANI SÜRÜYOR! SOLO TÜRK PİLOTLARI A HABER’DE
Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın da bugün katılması beklenen Teknofest'te üçüncü gün heyecanla devam ediyor. Festivalde ilgiyle izlenen Solo Türk pilotları A Haber muhabiri Numan Erşan Karaca’ya özel açıklamalarda bulundu.
SOLOTÜRK VE TÜRK YILDIZLARI GÖKLERDE OLACAK
TEKNOFEST İstanbul, havacılık ve savunma sanayisinin hava gösterilerine de sahne olacak. Etkinliğin üçüncü gününde SOLOTÜRK ve Türk Yıldızları'nın yanı sıra F-16 savaş uçakları uçuş gösterisi yapacak.
Festivalde, ATAK helikopterleri, Hürkuş, ANKA, Bayraktar TB2, Bayraktar TB3 ve Bayraktar AKINCI da yer alacak.
Katılımın ücretsiz olduğu TEKNOFEST İstanbul'a giriş için ziyaretçilerin çevrim içi kayıt yaptırması gerekiyor. Etkinlik alanına ziyaretçi giriş-çıkışları 09.00-19.00 saatlerinde olacak.
Ulaşımda toplu taşıma araçlarının kullanılması, ziyaretçilerin festival alanına hızlı ve kolay erişmesini sağlayacak.
