İstanbul'da 1 Mayıs hareketliliği! Polise taşlı ve sopalı saldırı sonrası 210 gözaltı! | İşte dakika dakika yaşananlar
İstanbul'da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla alınan tedbirler kapsamında sabah erken saatlerde Taksim Meydanı'na çıkan yollar trafiğe kapatıldı. 1 Mayıs'ı kutlamak isteyen konfederasyon, sendikalar, işçi grupları ve siyasi parti temsilcileri Saraçhane'de toplandı. Polisin uyarısına uymayan bazı sendika ve sol örgütler polise saldırdı. İçişleri Bakanı Yerlikaya yaptığı açıklamada olaylar sonrası 210 kişinin gözaltına alındığını duyurdu. Diğer yandan İstanbul Valiliği şehir genelindeki ulaşım kısıtlamasının saat 16.00 itibarıyla kısmi olarak kaldırıldığını paylaştı. Bakan Yerlikaya, 1 Mayıs bilançosunu açıkladı. İşte detaylar...
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde, toplantı ve gösteri yürüyüşü yapılmasına izin verilmeyen Taksim Meydanı ve çevresi ile Saraçhane Meydanı'nda sıkı güvenlik önlemleri uygulandı.
İstanbul Emniyet Müdürlüğünce Taksim Meydanı çevresinde yoğun güvenlik önlemi alındı.
Ekipler, Taksim Cumhuriyet Anıtı ve Taksim Meydanı'na çıkan sokakları demir bariyerle kapattı. Ayrıca meydana çıkılan bazı yerlerde kontrol noktaları oluşturan ekipler, sivil vatandaşların meydana girişlerine izin vermedi.
İşte İstanbul'da 1 Mayıs'ta yaşananlar...
İSTİKLAL TRAFİĞE AÇILDI
1 Mayıs Emek ve Dayanışma günü önlemleri kapsamında yaya ve araç trafiğine kapatılan Taksim Meydanı ve İstiklal Caddesi araç ve yaya trafiğine açıldı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya tarafından 1 Mayıs Emek ve Dayanışma günü öncesi yapılan açıklamada, güvenlik tedbirleri kapsamında Taksim Meydanı ve İstiklal Caddesi'nin araç ve yaya trafiğine kapatılmıştı. İstanbul Valiliği'nden 21.20 sıralarında yapılan açıklamada, Taksim Meydanı ve İstiklal Caddesi araç ve yaya trafiğine açıldı.
BAKAN YERLİKAYA 1 MAYIS BİLANÇOSUNU AÇIKLADI
Yerlikaya: 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde ülkemiz genelinde siyasi partiler, sendikalar ve sivil toplum kuruluşları tarafından 78 ilimizde toplam 210 etkinlik düzenlendi. Miting, yürüyüş, basın açıklaması ve çelenk koyma gibi etkinliklere yaklaşık 241.000 kişi katıldı. İzin verilmeyen alanlarda gösteri yapan, uyarıları dinlemeyen ve polisimize saldıran İstanbul’da 217, Tunceli’de 4, Kahramanmaraş’ta 3 ve Aydın’da 2 olmak üzere toplam 236 şahıs gözaltına alındı. Olaylarda 28 güvenlik görevlimiz hafif şekilde yaralandı. 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nün huzur ve güven içinde geçmesini sağlayan Bakan Yardımcılarımıza, Jandarma Genel Komutanlığımıza, Emniyet Genel Müdürlüğümüze, Sahil Güvenlik Komutanlığımıza, Valilerimize, İl Emniyet Müdürlerimize, il Jandarma Komutanlarımıza, Kaymakamlarımıza, İlçe Emniyet Müdürlerimize, İlçe Jandarma Komutanlarımıza ve kahraman güvenlik güçlerimize teşekkür ediyorum."
BAZI YOLLAR AÇILDI
210 KİŞİ GÖZALTINDA
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya yaptığı paylaşımda "İstanbul’da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde uyarıları dinlemeyip Taksim Meydanına ilerlemeye çalışan ve polislerimize saldıran 210 şahıs gözaltına alınmıştır." ifadelerini kullandı.
POLİSİ YARALAYAN TAŞLAR
1 Mayıs kutlamaları için yasak olmasına rağmen Taksim’e yürümek isteyen CHP, DEM ve DİSK öncülüğündeki sol örgütler kaldırım taşlarını söküp polis attılar. A Haber muhabiri Mehmet Karataş olay yerinden son durumu aktardı.
YASAĞI ÇİĞNEMEYE KALKTILAR
Mehmet Karataş: Bizler şu anda Bozdoğan Kemeri’nin hemen önündeyiz. Önce sabah saatlerinde İBB’nin olduğu Saraçhane’de toplandılar. CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in de içinde bulunduğu sol örgütler orada bir araya geldi ve oradan yasak olan Taksim’e doğru yürümeye başladılar. Bu yürüyüş 1 Mayıs kutlamalarına dair değil yasak olan sadece anma için izin verilen Taksim’e dairdi. Bozdoğan Kemeri’ne geldiklerinde polise saldırdılar ve olaylar başladı.
Burası bir kutlama alanı ya da yürüyüş yeri değil adeta bir savaş alanı gibiydi. Burada bir tarafta sopalar bir tarafta taşlar var. Kaldırım taşları döküldü ve polise atıldı. Polis burada geçişlerin yasak olmasını belirtti ve defalarca uyarı yaptı ancak göstericiler buna kulak vermedi. Taksim’e yürümek isteyen örgütler polise saldırdı.
Bizler burada birçok polisin başından ve yüzünden yaralandığına şahit olduk. Onlar ambulanslarla hastaneye götürüldüler. Polisler burada defalarca uyardı ama göstericiler polise taşlarla ve sopalarla saldırdı. Burada her yerde sökülmüş kaldırım taşı ve sopa görmek mümkün. Şu anda savaş alanına dönen yerde temizlik işçileri temizlik yapmaya başladı. Göstericilerin yol açtığı tahribatı temizlemek işçilere kaldı.
DİSK VE KESK TAKSİM'E YÜRÜMEKTEN VAZGEÇTİ
Saraçhane'de bulunan Özel, alandan ayrılmasının ardından DİSK ve KESK Taksim'e yürüyüşten vazgeçti.
ÖZEL VE İMAMOĞLU SARAÇHANE'DEN AYRILDI
CHP lideri Özgür Özel Saraçhane'de yaptığı açıklamanın ardından İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile birlikte araçlarına binerek buradan ayrıldı.
POLİSE SALDIRI
Saraçhane Meydanı'nda toplanan sendilka ve meslek örgütü üyesi gruplar meydandan Bozdoğan Kemeri'ne yürüyüşe geçti.
Bozdoğan Kemeri'nde güvenlik önlemi alan ve yolu bariyerlerle kapatan polis ekipleriyle sendika ve meslek örgütleri arasında gerginlik yaşandı.
Polis ekipleri, ellerindeki bayraklarla slogan atarak Taksim Meydanı'na yürümek isteyen gruba müdahale etti. Polis ekipleriyle grup üyeleri arasında arbede yaşandı.
ŞİŞLİ'DE POLİS MÜDAHALESİ
BEŞİKTAŞ VE OKMEYDANI'NDA POLİS MÜDAHALESİ
Okmeydanı'nda sloganlar atarak yürüyen gruba polis müdahale etti. Gözaltılar var. Beşiktaş'tan Taksim Meydanı'na yürümek isteyen gruba da polis müdahale etti. Pankart açıp slogan atarak yürüyen grup, gözaltına alındı.
TAKSİM MEYDANI'NA ÇIKMAK İSTEYEN GRUBA MÜDAHALE
İstiklal Caddesi'nin ara sokaklarından Taksim Meydanı'na yürümek isteyen gruba polis müdahale etti. Pankart açıp yürüyen yaklaşık 15 kişilik grup gözaltına alındı.
HAK-İŞ ANMA PROGRAMI GERÇEKLEŞTİRİ
HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan ve beraberindeki heyet, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla Kazancı Yokuşu'nda anma programı gerçekleştirdi.
HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan ve beraberindeki heyet, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla Taksim Meydanı'ndaki Cumhuriyet Anıtı'na çelenk bıraktı.
HAK-İŞ Genel Başkanı Arslan, "Mayıs 2024'de de buradayız. Burada sadece 1977'de 1 Mayıs etkinliklerine katılan kardeşlerimiz ölmedi, tüm emekçiler hedef alınmıştır. Onun için katillerin bulunmasını istiyoruz." dedi.
BEŞİKTAŞ'TA 1 MAYIS ÖNLEMLERİ
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü tedbirleri kapsamında Beşiktaş Büyükdere Caddesi'nde yoğun güvenlik önlemleri alındı. Caddenin bir kısmı yaya ve araç trafiğine kapatıldı. Polis sürücüleri ve yayaları alternatif yollara yönlendirdi. Ekipler ayrıca şüphelendikleri kişilerin üst aramasını yaptı.
SARAÇHANE'DE TOPLANMALAR BAŞLADI
1 Mayıs Emek ve Dayanışma günü dolayısıyla kutlama yapılmasına izin verilmeyen Taksim Meydanı'nda 1 Mayıs'ı kutlamak isteyen konfederasyon, sendikalar, işçi grupları ve siyasi parti temsilcileri Saraçhane'de toplanmaya başladı. Alana girmek isteyen vatandaşlar, üst aramasından geçirildi. Valiliğin kararıyla yasaklanan Taksim Meydanı'na yürüyüş noktaları ise bariyerler ve TOMA araçlarıyla kapatıldı.
TAKSİM'E ÇIKAN YOLLAR KAPATILDI
İstanbul Valiliği tarafından 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla alınan önlemler kapsamında; sabah erken saatlerde Taksim Meydanı'na çıkan yollar trafiğe kapatıldı.
Halaskargazi Caddesi'ne bağlanan sokaklar ise metal bariyerlerle yaya trafiğine kapatıldı. Meydana çıkan cadde ve sokaklarda araç parkına izin verilmezken trafik polisleri, Taksim, Şişhane, Kabataş, Mecidiyeköy, Şişli, Saraçhane, Beşiktaş Meydanı ve Dolmabahçe’de yol kenarı otoparklarda bulunan park halindeki araçların kaldırılması için sahiplerine ulaşmaya çalıştı.
Kaldırılan araçların yerine araç çekilmemesi için şeritler çekilerek önlem alındı. Tedbir alınan alanlarda çevre temizliği yapıldıktan sonra belediyelere ait araç ve personelin bulunmasına da izin verilmedi.