CANLI | Ciğerlerimiz yanıyor! | Birçok noktada alevlerle mücadele! İzmir'de yerleşim yerleri alev tehdidi altında

Giriş Tarihi: Son Güncelleme:
ahaber.com.tr Haber Merkezi
CANLI | Ciğerlerimiz yanıyor! | Birçok noktada alevlerle mücadele! İzmir'de yerleşim yerleri alev tehdidi altında

Yaz mevsiminin etkisiyle birlikte birçok şehirde orman yangınları art arda çıkmaya başladı. Antalya, Sakarya, Bursa ve Tekirdağ meydana gelen yangınlara ekiplerin müdahalesi sürüyor. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye genelinde devam eden orman yangınlarına ilişkin 2 günde 150 orman yangınına müdahale edildiğini ifade etti. Öte yandan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç yangınlara ilişkin 17 kişinin gözaltında olduğunu duyurdu. Bakan Murat Kurum ise hasar tespit çalışmalarının sürdüğünü kaydederken 23'ü ev 47 birimin yıkıldığını belirtti. İzmir'de ise 2 noktada çıkan orman yangınlarında alevler yerleşim yerlerine sıçradı. Vatandaşların tahliye edildiği yangın ile mücadele sürüyor. Bakan Yumaklı dört ilde 9 büyük yangının çıktığını belirterek "4 köy ve 2 mahalle boşaltıldı" dedi.

Yaz sıcaklarının artmasıyla birlikte Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde orman yangınları peş peşe çıktı. Yangınlara Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerince havadan ve karadan müdahale ediliyor.

İŞTE DAKİKA DAKİKA BÖLGELERDE YAŞANANLAR

CANLI ANLATIM

> 22:45
29 Haziran 2025

BAKAN TUBÇ: İZMİR BUCA'DAKİ YANGINDA 1 GÖZALTI

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'Un açıklaması şu şekilde: İzmir ilimizin Buca ilçesinde meydana gelen orman yangınıyla ilgili İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında, şüpheli 1 kişi benzinle yangını başlattığı gerekçesiyle gözaltına alınmıştır.

İkametini kundakladığı ve sonrasında da orman yangınını başlattığı iddia edilen şüpheli şahıs hakkında, ‘kasten orman yangınına sebebiyet verme’ suçu kapsamında adli işlem başlatılmıştır.

Ülkemizin farklı bölgelerindeki orman yangınlarıyla ilgili başlatılan soruşturmalar da çok yönlü ve titizlikle sürdürülmekledir. 

YeşilVatan'ımıza kastedenler, adalet önünde hesap vermekten kaçamayacaktır. 

Bilinmesi gerekir ki;

❗ Dikkatsizlikle orman yangınına sebebiyet verenlere: 3 yıldan 10 yıla kadar hapis,
❗ Kasten orman yakanlara: En az 10 yıl hapis + adli para cezası,
❗ Terör amacıyla orman yakanlara: Müebbet hapis + 20.000 günden 25.000 güne kadar adli para cezası,
❗ İzin verilmeyen yerlerde ateş yakanlara, anız yakanlara, sigara atanlara: 1 yıldan 3 yıla kadar hapis + adli para cezası uygulanır.

‼️ Ölüm veya yaralanma meydana gelirse bu suçlardan dolayı ayrıca cezalar uygulanır. 

Her ihmalin ve bir kıvılcımın, bir ömürlük pişmanlığa dönüşmemesi için herkesin duyarlı ve dikkatli olması gerekmektedir. 

Yeşil vatanımızı korumak ve çıkan yangınları söndürmek için tüm zorluklara rağmen fedakârca çalışan başta orman teşkilatımız olmak üzere tüm ekiplerimize teşekkür ediyor, kolaylıklar diliyoruz.

> 22:10
29 Haziran 2025

MANİSA'DAKİ YANGINDA 1 TUTUKLAMA

Manisa'nın Akhisar ilçesine bağlı Karaköy Mahallesi'ndeki ormanlık alanda çıkan yangını söndürme çalışmaları devam ediyor.

Dün öğle saatlerinde çıkan yangınla ilgili yürütülen soruşturmada 1 kişi gözaltına alındı. Şüpheli D.B.'nin arıcılık yaptığı, arıları sakinleştirmek amacıyla duman çıkarmak istediği ve yaktığı ateşin ormanlık alana sıçramasıyla yangının başladığı öğrenildi. Jandarmadaki işlemlerinin ardından mahkemeye sevk edilen D.B., çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.

> 21:15
29 Haziran 2025

BAKAN YUMAKLI: 4 KÖY 2 MAHALLE BOŞALTILDI

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, İzmir’de çıkan orman yangınlarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Bakan Yumaklı'nın açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

Manisa'daki yangın rüzgar nedeniyle yeniden başladı. Rüzgar çok şiddetli. Şua anda 4 köy 2 mahalle boşaltıldı. 

İzmir, Denizli, Manisa ve Aydın'da 9 büyük yangın çıktı. Türkiye'de bugün 77 yangın çıktı. Bunlardan 53'ü ormanların dışında oldu.

> 21:03
29 Haziran 2025

ADNAN MENDERES HAVALİMANI UÇUŞLARA GEÇİCİ OLARAK KAPATILDI

İzmir'in Gaziemir ilçesinde devam eden orman yangını nedeniyle Adnan Menderes Havalimanı'nın uçuşlara geçici olarak kapatıldığı bildirildi.

Alınan bilgiye göre, Gaziemir'deki orman yangınının uzun sürmesi, hava araçlarıyla süren söndürme çalışmaları ve şiddetli rüzgar dolayısıyla saat 16.00'dan itibaren İzmir Adnan Menderes Havalimanı'nda uçakların kalkış ve inişine izin verilmiyor.

İzmir varışlı bazı uçuşların farklı havalimanlarına yönlendirildiği, yangının kontrol altına alınmasının ardından uçuşların normale dönmesinin beklendiği belirtildi.

> 19:13
29 Haziran 2025

ANTALYA AKSU'DAKİ YANGINLAR RÜZGARIN ETKİSİYLE BÜYÜDÜ

Antalya'nın Aksu ilçesinde 2 ayrı bölgede çıkan orman yangınına müdahale ediliyor.

Yurtpınar ve Fettahlı mahallelerinde ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. Yangın, rüzgarın etkisiyle kısa sürede büyüdü. İhbar üzerine bölgeye Antalya Orman Bölge Müdürlüğü ile Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri sevk edildi.

Sera ve yerleşim yerlerine yakın bölgede çıkan yangınlara, ilk etapta 2 uçak, 3 helikopter, 11 arazöz, 5 su ikmal aracı, 3 ilk müdahale aracı ve çok sayıda yangın işçisi ile müdahale ediliyor.

Ekipler, yangını kontrol altına almak için çalışmalarını sürdürüyor.

> 18:53
29 Haziran 2025

BİLECİK'TEKİ YANGIN KONTROL ALTINA ALINDI

Sakarya'da başlayan ve daha sonra rüzgarın da şiddetiyle Bilecik'e kadar uzaman yangın ekiplerin özverili çalışması sonucunda kontrol altına alınmayı başarıldı. Bilecik'te yangının küle çevirdiği o köye giden A Haber ekibi, bölgedeki son durumu paylaştı. 

Köprücek Mahallesi'de yangının yarattığı tahribatı gözler önünde serilirken A Haber Muhabiri Yusuf Gül, mahalledeki son durumu ve evlerin durumunu naklen aktardı: 

"Köprücek Mahallesindeyiz. Burası yangında özellikle büyük zarar gören yerlerden birisi. Her yer küle dünmüş diyebiliriz. Çok sayıda vatandaşın yaşadığı bu mahallede hala dumanların da yer yer çıktığını görebiliyoruz. 

Bilecik'te 2 ilçedeki 3 köyde 47 yapı yıkıldı. Diğer yandan aynı zamanda yine Bilecik'te 11 köye yangın tahliyesinin yapıldığı aktarıldı. Ekiplerin yangına müdahalede rahat bir şekilde ilerleyebilmesi için 58 kilometrelik bir orman yolunun açıldığı belirtildi. Bilecik yangını kontrol altına alındığı ve soğutma çalışmalarının devam ettiği bilgisi verildi."

> 18:49
29 Haziran 2025

BAKAN YUMAKLI BÖLGEYE GİDİYOR

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı devam eden yangınları incelemek için bölgeye gidiyor
> 18:48
29 Haziran 2025

VALİ ELBAN: YANGIN HENÜZ KONTROL ALTINA ALINMADI

İzmir'in Menderes ilçesindeki yangınla ilgili açıklamalarda bulunan İzmir Valisi Süleyman Elban, "Yangın henüz kontrol altına alınabilmiş değil. Karadan yoğun bir şekilde yangına müdahale ediyoruz" dedi.

Menderes'in Kuyucak Mahallesi ile Seferihisar Orhanlı Mahallesi arasındaki ormanlık bölgede başlayan yangın, rüzgarın etkisiyle büyümeye devam ediyor. İzmir Orman Bölge Müdürlüğü'ne bağlı ekiplerin havadan ve karadan müdahalesi sürüyor. Rüzgarın etkili olduğu bölgede alevlerin kontrol altına alınabilmesi için ekipler olağanüstü bir çaba sergiliyor.

Bölgeye gelerek incelemelerde bulunan İzmir Valisi Süleyman Elban, yangının henüz kontrol altına alınamadığını ifade etti. Vali Elban, "Bugün saat 12.57 itibarıyla Menderes ilçemiz Kuyucak Mahallemizde orman yangınımız başladı. Şiddetli rüzgâr ve kuru havanın etkisiyle süratli bir şekilde rüzgârın yönü dolayısıyla da Menderes ilçemize doğru geldi ve an itibarıyla yangınımız henüz kontrol altına alınabilmiş değil. Karadan yoğun bir şekilde yangına müdahale ediyoruz" dedi.

"2 UÇAK DÜZENLİ ÇALIŞIYOR"

Yoğun bir rüzgarın olduğunu ifade eden Vali Elban, "70 km ile 117 km arası değişen rüzgâr hızı dolayısıyla hava araçlarımızın büyük çoğunluğu maalesef çalışamıyor. Sadece 12 ton su alabilen iki büyük uçağımız düzenli olarak çalışıyor. Ara ara da rüzgârın şiddeti 70 km'ler ve altına düştüğü zaman diğer uçakları da kaldırabiliyoruz. Ancak helikopterimizi ve diğer uçaklarımızı kaldırma şansımız olmuyor bu rüzgârdan. Dolayısıyla yangınla mücadelede bizi ciddi manada olumsuz etkiliyor. Bu nedenle de kara araçlarını hem kendi ilimizdeki hem de civar illerdeki kara araçları ve personelle ilgili ciddi takviyeler yaptık. An itibarıyla sahamızda bin 113 kişilik ekip karada mücadeleye devam ediyor. 122 arazözümüz var" dedi.

"KARADA YOĞUN MÜCADELE VAR"

Alevlere karşı büyük bir mücadele verildiğini aktaran Vali Elban, "74 tane su tankeri ve su tedariği sağlayan diğer araçlarımız var. 84 tane iş makinemiz var. Karada yoğun bir mücadele içerisindeyiz. Ancak düzenli olarak iki tane 12 ton su atan uçağımız dışında diğer hava araçlarımızı rüzgârın bu yoğun ve sert esmesi nedeniyle maalesef teknik olarak kaldırmak mümkün olmuyor. Ancak bu gece yarısına kadar da meteorolojik verilere göre rüzgârın süratinde bir düşüşte beklenmiyor. Dolayısıyla bunu bildiğimiz için biz de karada hem Orman Genel Müdürlüğümüzün araçları, personeli, hem AFAD, UMKE, tüm kamu kurum kuruluşlarımız, belediye, itfaiye, tüm ekipman, araç gereçlerden yararlanarak karada mücadeleye devam ediyoruz" diye konuştu.

"ÜÇ KÖY TAHLİYE EDİLDİ"

Tahliyeler hakkında da bilgi veren Vali Elban, "Bu süreçte üç tane köyümüzü tahliye ettik. Şu anda da hemen içinde bulunduğumuz Cumhuriyet Mahallesi ile ileride bulunan Atatürk Mahallesi'ni tahliye sürecine başladık. Bu iki mahallemiz çok büyük mahalleler. Dolayısıyla yangınların buraya gelme ihtimali dolayısıyla buraları da tahliye ediyoruz. Konuyla ilgili Sayın Tarım ve Orman Bakanımızla istişare halindeyiz. Kendisi de şu an malumunuz ülkemizin birçok yerinde orman yangını var. Dolayısıyla o yangınların bulunduğu alandan ilimize şimdi hareket halinde, ilimize yangın bölgesine geliyor. Çok büyük bir ihtimalle bu alana geleceğini bekliyoruz ama maalesef ilimizde birden fazla da yangın var. Şu anda Gaziemir'de bir yangın var. Urla'yı kontrol altına aldık. Çeşme'yi kontrol altına aldık. Ama diğer irili ufaklı diğer yerlerde de yangınlarımız var" ifadelerini kullandı.

"Yaralı ve can kaybı yok"

Kimseye bir şey olmadığını dile getiren Vali Elban, "Yangından etkilenen yaralımız ya da can kaybımız yok. Ancak birkaç vatandaşımız alanda da sizin gördüğünüz üzere yoğun duman dolayısıyla şikayetler vardı. Onları sağlık kuruluşlarımıza aldık ancak onların da bir hayati tehlikesi ya da sıkıntısı yok. Onun dışında vatandaşlarımızın ve diğer canlıların zarar görmemesi için sürekli jandarmamız, AFAD personelimiz, diğer kamu kurum kuruluşları personellerimizle birlikte sahada insanlarımızı tahliye etmeye çalışıyoruz. Hepimize geçmiş olsun. Sahada bu rüzgârın altında yoğun bir mücadele olduğunu hepiniz görüyorsunuz. Rüzgârın etkisinin yakın saatler içerisinde geçmeyeceğini biliyoruz. O yüzden karadan bu yangını kontrol altına almakla ilgili mücadelemiz en kısa zamanda sonuç verir diye düşünüyoruz" dedi.
 

> 18:26
29 Haziran 2025

İZMİR'DEKİ YANGIN 4 MAHLLEYE KADAR GENİŞLEDİ

Türkiye'nin 4 bir yanında artan hava sıcaklıklarıyla birlikte başlayan orman yangınlarına ekipler canla başla müdahale ediyor. A Haber ekibinin bölgeden yaptığı canlı yayında İzmir Menderes'te alevlerin geniş bir alana yayıldığı belirtilirken yangının tek bir yerden değil bir çok noktadan çıkmış olabileceğine dikkat çekti. 

Konuya ilişkin bölgeden son bilgileri aktaran A Haber Muhabiri Tayfun Er, yangının 12.57'de başladığını ifade ederek şu bilgileri paylaştı: 

"İzmir'in Menderes ilçesinin Kuyucak Mahallesinde 12.57'de çıkan orman yangını 18.00 itibari ile hala devam ediyor. Yangının uzunluğu Kuyucak, Orhanlı ve Payamlı'dan sonra Ürkmez'e kadar genişledi. Yangının Ürkmez tarafından başlayarak deniz tarafına kadar indiği bilgisi var. Orhanlı ve Payamlı Mahalleleri boşaltıldı. Şiddetli rüzgarın etkisiyle Meteoroloji Genel Müdürlüğünün uyarısı çerçevesinde rüzgarın 40 ila 60 ve yer yer 70 ila 80 kilometre süratle eseceği bilgisini verdi. Bununla rüzgarın hızını artırmaya başladığı öğlen saatlerinden itibaren yangın hiç durmamacasına hızlı bir şekilde hareket etti. 

Şuan bulunduğumuz bölgede çok sayıda konut var. Yangın bu konutların hemen yakınına kadar ulaştı. Yangını söndürmek için İzmir'den ve çevre illerden çok sayıda arazöz geldi. Yangına 18 uçak, 10 helikopter, 40 arasöz, 10 su ikmal, 4 dozerin müdahale ettiği bildirildi."

> 17:00
29 Haziran 2025

MENDERES'TE EVLER TAHLİYE EDİLİYOR

İzmir'in Menderes ilçesinde, saat 13.00 sıralarında başlayan orman yangını devam ederken, alevlerin ulaştığı 5 mahalleden vatandaşların evlerinden tahliye edildiği öğrenildi.

Menderes'in Kuyucak Mahallesi ile Seferihisar Orhanlı Mahallesi arasındaki ormanlık bölgede başlayan yangın, rüzgarın etkisiyle büyümeye devam ediyor. İzmir Orman Bölge Müdürlüğü'ne bağlı 18 uçak ve 10 helikopterle havadan, 40 arazöz, 10 su ikmal ve 4 dozerle karadan müdahale sürüyor.

VATANDAŞLAR TAHLİYE EDİLİYOR

Rüzgarın etkili olduğu bölgede, alevlerin kontrol altına alınabilmesi için ekipler olağanüstü çaba sergiliyor. Ekiplerin hem havadan hem karadan yaptığı tüm müdahaleye rağmen alevler, Orhanlı, Payamlı, Atatürk, Cumhuriyet ve Kavakdere Mahallesi’ne ulaştı. Kolluk görevlilerinin yaptığı çağrı ile birlikte vatandaşlar evlerinden tahliye edilmeye başladı.

> 16:45
29 Haziran 2025

İZMİR GAZİEMİR'DE DE YANGIN ÇIKTI

İzmir'in Menderes ilçesinin Kuyucak ile Seferihisar ilçesinin Orhanlı mahalleleri arasındaki orman yangına müdahale sürerken, Gaziemir ilçesi Beyazevler mevkiindeki ormanda da saat 15.00 sıralarında yangın çıktı. İzmir Orman Bölge Müdürlüğü'ne ait 2 uçak, 1 helikopter, 3 arazöz, 1 su ikmal aracı bölgeye sevk edildi. Alevlere havadan ve karadan sürüyor.

> 15:31
29 Haziran 2025

İZMİR VALİSİ ELBAN: FIRTINA NEDENİYLE HELİKOPTERLER TEDBİREN DEVRE DIŞI

İzmir Valisi Süleyman Elban, yangına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Menderes'in Kuyuck ile Seferihisar'ın Orhanlı Mahalleleri arasında saat 12.57'de çıkan orman yangınına ilk müdahalenin saat 13.12'de yapıldığını bildirdi.

KARADAN MÜDAHALE SÜRÜYOR

Elban, orman yangınına 6 uçak, 23 arazöz, 6 su ikmal aracı, 3 dozer, 112 Acil Sağlık, emniyet, jandarma ve itfaiye ekiplerinin bulunduğu 678 personelin sevk edildiği bilgisini paylaştı.

HELİKOPTERLER TEDBİREN DEVRE DIŞI

Çalışmaların aralıksız sürdüğünü aktaran Vali Elban, şunları kaydetti:

"Olumsuz hava koşulları ve bölgede etkili olan fırtına nedeniyle helikopterlerimiz tedbiren devre dışı bırakılmış, müdahaleler hava araçları açısından yalnızca uçaklarla sürdürülmektedir. Tüm kurumlarımızın üstün gayreti ve koordinasyonuyla yangınların en kısa sürede kontrol altına alınması amacıyla çalışmalarımız aralıksız devam etmektedir. Bu zorlu süreçte en büyük tesellimiz, herhangi bir can kaybı yaşanmamış olmasıdır."

> 15:00
29 Haziran 2025

İZMİR'İN İKİ İLÇESİNDE YANGIN!

İzmir'in Menderes ve Seferihisar ilçeleri sınırlarında çıkan orman yangınına havadan ve karadan müdahale ediliyor.

> 13:53
29 Haziran 2025

"23'Ü EV 47 BİRİM YIKILDI"

Sakarya’nın Taraklı ilçesinde başlayan orman yangını cuma günü Bilecik’in Gölpazarı ilçesine sıçradı. Yerleşim yerlerine yakın seyreden orman yangınında ilçeye bağlı 17 köy\mahalleden toplam 367 vatandaş güvenli bölgelere tahliye edildi. Mahsur kalma ve can kaybının yaşanmadığı bölgede 19 kişi hafif yaralandı.

47 BAĞIMSIZ BÖLÜM YIKILDI, 66 BAĞIMSIZ BÖLÜM AĞIR HASARLI

Çalışmalarla ilgili son durumu paylaşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Bilecik’in Gölpazarı ve Osmaneli ilçelerinde meydana gelen orman yangınları ilk dakikadan itibaren takibimizde. Yapı İşleri Genel Müdürlüğü ekiplerimizce hasar tespit çalışmalarımızı tamamladık. 2 ilçedeki 3 köyde; 128 yapıdaki toplam 150 bağımsız bölümü inceledik. 23’ü ev ve 1’i cami olmak üzere toplam 47 bağımsız birimin yıkıldığını, 41 ev ile yine 25 ahır ve depo gibi bağımsız birimin ağır hasar aldığını tespit ettik. Tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun. Yaraları hızla saracağız. Müsterih olun, devletimiz yanınızdadır” ifadelerini kullandı.

Ahaber
> 10:55
29 Haziran 2025

17 KİŞİ GÖZALTINDA

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç yaptığı paylaşımda "26-28 Haziran 2025 tarihleri arasında çeşitli illerimizde meydana gelen orman yangınlarından etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Yangınlar hakkında ilgili Cumhuriyet Başsavcılıkları tarafından çok yönlü ve titizlikle yürütülen adli soruşturmalar kapsamında şu ana kadar 17 şüpheli gözaltına alınmıştır. Bilecik Gölpazarı Açık Ceza İnfaz Kurumu, yangın nedeniyle tedbiren boşaltılmış, 1081 tutuklu ve hükümlü çevre illerdeki açık ceza infaz kurumlarına güvenli şekilde nakledilmiştir. Aileleri ve yakınları süreç hakkında bilgilendirilmiştir. Şu anda ceza infaz kurumlarımızda herhangi bir tehlike bulunmamaktadır. #YeşilVatan’ımızı korumak için fedakârca görev yapan tüm ekiplerimize kolaylıklar diliyoruz." ifadelerini kullandı.

 

> 10:08
29 Haziran 2025

BAKAN YUMAKLI İYİ HABERİ DUYURDU

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı yaptığı açıklamada "Bilecik-Sakarya sınırındaki yangın büyük oranda kontrol altında. Göynük ve Manisa'daki yangına da söndürdük" dedi.

> 09:28
29 Haziran 2025

BOZDOĞAN'DAKİ YANGIN KONTROL ALTINDA

Aydın'ın Bozdoğan ilçesinde makilik alanda çıkan yangın ekiplerin müdahalesiyle kontrol altına alındı.

Yazıkent Mahallesi'nin üst kısmındaki alanda dün çıkan yangına ekiplerin müdahalesi gece boyunca devam etti.

Havadan ve karadan müdahaleyle yangın kontrol altına alındı.

Yangında 20 hektarlık alan zarar gördü.

Yazıkent Mahallesi'nde dün akşam saatlerinde makilik alanda çıkan yangını söndürme çalışmalarına karadan müdahalenin yanı sıra 5 helikopter ve 4 uçak da destek vermişti.

> 08:39
29 Haziran 2025

DENİZLİ'DE DE RİSK VAR

Denizli Orman Bölge Müdürü Ahmet Köle, yüksek sıcaklık, düşük nem ve rüzgar nedeniyle orman yangını riskinin kritik seviyeye ulaştığını belirterek vatandaşları duyarlı olmaya çağırdı. Köle, anız yakılmaması, izmarit atılmaması ve yangın riski taşıyan alanlara girilmemesi konusunda uyarılarda bulunarak; "Unutmayalım ormanları yangınlardan ancak siz yeşil vatan dostları koruyabilirsiniz" dedi.

 

> 05:24
29 Haziran 2025

JANDARMA GENEL KOMUTANLIĞI: GENİŞ ÇAPLI SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Jandarma Genel Komutanlığı, yurt genelinde 27-28 Haziran'da meydana gelen orman yangınları ile ilgili olarak geniş çaplı soruşturma başlatıldığını ve 11 şüphelinin gözaltına alındığını bildirdi.

Komutanlığın sosyal medya hesabından yurt genelindeki yangınlara ilişkin basın açıklamasında bulunuldu.

Açıklamada, yurt genelinde 27-28 Haziran'da meydana gelen orman yangınları ile ilgili olarak Komutanlığın sorumluluk bölgesinde yangınların çıkış sebebiyle ilgili geniş çaplı soruşturma başlatıldığı bildirildi.

Yapılan soruşturmalar sonucu, Sakarya'nın Taraklı ilçesinde başlayıp ve Bilecik'e sıçrayan yangının, tarla süren şahısların yaktığı ateşin ormanlık alana sıçraması sebebiyle meydana geldiği ifade edilen açıklamada, olayla ilgili 3 şüphelinin gözaltına alındığı kaydedildi.

Manisa'nın Akhisar ilçesinde meydana gelen orman yangınının, arı kovanlarını temizlemek maksadıyla yakılan ateşin ormanlık alana sıçraması sebebiyle meydana geldiği ve olayla ilgili 1 şüphelinin gözaltına alındığı belirtilen açıklamada, şu bilgiler paylaşıldı:

"Balıkesir'in Bigadiç ilçesinde başlayan orman yangınının, tarlada yakılan ateşin ormanlık alana sıçramasıyla meydana gelmiştir ve olayla ilgili 3 şüpheli gözaltına alınmıştır. İzmir'in Bornova ilçesinde meydana gelen orman yangınının ise, kaynak ve spiral makinesi çalışması esnasında çıkan kıvılcımların ormanlık alana sıçraması sebebiyle meydana gelmiştir ve olayla ilgili 4 şüpheli de gözaltına alınmıştır."

Açıklamada, meydana gelen orman yangınlarının çıkış nedenleri ve faillerinin tespit edilmesine yönelik çalışmaların titizlikle devam ettiği belirtildi.

> 00:10
29 Haziran 2025

BALIKESİR VALİLİĞİ: 4 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Balıkesir’in Havran ilçesi kırsal Halılar Mahallesi'nde saat 10.30 sıralarında çıkan orman yangınıyla ilgili Balıkesir Valiliği tarafından açıklama yapıldı. Valiliğin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, "Bugün ilimiz genelinde meydana gelen orman yangınlarıyla ilgili 4 kişi Cumhuriyet Savcılarımızın talimatıyla gözaltına alınmıştır" ifadelerine yer verildi. 

> 23:51
28 Haziran 2025

AYDIN'DAKİ YANGIN KONTROL ALTINA ALINDI

Aydın’ın Efeler ilçesi Horozköy Mahallesi’nde saat 17.00 sıralarında çıkan orman yangınına havadan ve karadan 67 araç ve 208 personelle müdahale edildi. Alevler, yangın başladıktan 6 saat sonra saat 23.00 sıralarında kontrol altına alındı. Bölgede soğutma çalışmaları sürdürülüyor.
> 23:44
28 Haziran 2025

BOLU’DAKİ ORMAN YANGINI KONTROL ALTINA ALINDI

Bolu’nun Göynük ilçesinde çıkan orman yangını 8 saatte kontrol altına alındı. Vali Abdulaziz Aydın, "Fedakarca görev yapan tüm ekiplerimizin yoğun çalışmaları sonucu kontrol altına alınmıştır" dedi.   

Göynük ilçesine bağlı Çatacık köyü mevkiinde saat 15.30 sıralarında ormanlık alanda henüz bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. Rüzgarın da etkisi ile kısa sürede yayılan yangını söndürebilmek için ekipler ve köylüler seferber oldu. Yaklaşık 8 saattir devam eden yangın gece saatlerinde kontrol altına alındı. 

 YANGIN 8 SAATTE KONTROL ALTINA ALINDI

Sosyal medya hesabından yangının kontrol alındığını ifade eden Bolu Valisi Abdulaziz Aydın, "Bugün 15.29 sıralarında Göynük ilçemizin  Çatacık Köyü, Merkez Mahallesi Sünnet Gölü civarında bulunan ormanlık alanda başlayan yangın, fedakarca görev yapan tüm ekiplerimizin yoğun çalışmaları sonucu kontrol altına alınmıştır. Soğutma çalışmalarımız devam etmektedir.  Allah ilimizi ve ülkemizi her türlü kazadan ve afetten muhafaza eylesin inşallah" ifadelerine yer verdi.                                       

> 22:39
28 Haziran 2025

SON İKİ GÜNDE MEYDANA GELEN YANGINLARA İLİŞKİN SON DURUM!

Cumhurbaşkanlığı yangınlara ilişkin son durumu paylaştı. Açıklamada şu ifadeler yer aldı: 

27 Haziran 2025 Cuma ve 28 Haziran 2025 Cumartesi günleri itibarıyla son iki gün içerisinde ülke genelinde:

68 adet orman, 82 adet ziraat yangını olmak üzere toplam 150 yangın meydana gelmiştir.

Bu yangınların 142’si hızlı ve etkili müdahale neticesinde kontrol altına alınmış, halihazırda devam eden 8 orman yangınına ise müdahale çalışmaları aralıksız olarak devam etmektedir.

Müdahalesine devam edilen yangınlar;
• Sakarya / Bilecik
• Manisa / Akhisar
• Balıkesir / Havran
• Balıkesir / Kepsut
• Kahramanmaraş / Pazarcık
• Bolu / Göynük
• Gaziantep / Nurdağı
• Bilecik / Osmaneli

Yangınlara karşı kara ve hava unsurlarımız azami gayretle görev yapmakta olup, riskli bölgelerde ekip ve ekipman takviyeleri gerçekleştirilmiştir. Gelişmeler anlık olarak takip edilmekte ve gerekli koordinasyon, Orman Genel Müdürlüğü Yangın Yönetim Merkezi tarafından sağlanmaktadır.

Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Orman Genel Müdürlüğü, rezerv güçlerle beraber toplam;
• 27 uçak
• 105 helikopter
• 14 İHA
• 6.000’e yakın arazöz ve ilk müdahale aracı
• 4.796 yangın havuzu ve göleti
• 776 gözetleme kulesi
• 25 bin orman kahramanı
• 131 bin gönüllü ile yangınlara karşı teyakkuz halindedir.

 

> 22:17
28 Haziran 2025

BİLECİK'TE KÖPRÜCEK KÖYÜ KÜLE DÖNDÜ

Sakarya'da başlayan ve Bilecik'e sıçrayan orman yangınında Gölpazarı ilçesine bağlı Köprücek köyü alevlerin arasında kaldı. Ormandan sıçrayan alevlerin çıkardığı yangın kısa sürede tüm köyü sardı. Valilik kararıyla boşaltılan köyün girişindeki 2 ev dışındaki tüm evler tamamen yandı. Henüz alevlerin söndürülmediği köyde evlerde bulunan eşyalar ve tüpler nedeniyle küçük patlamalar da meydana geldi.

Tahliye kararının ardından köydeki evini kontrole geldiğini ifade eden Sebahattin Kaya, "Dün yangının çıktığını duyunca dün gelmeye çalıştık ama köye ulaşamadık. Bu sabah geldiğimizde köyümüz alev topuna dönmüştü. Yangın evime 2 metre kala söndürüldü. İki saat daha geç kalınsa benim evim de yanacaktı. Köydeki geri kalan tüm evler, tarım aletleri her şey yandı. Girişteki iki ev hariç tüm ağıllar, samanlıklar, evlerin eklentileri yandı. Hala da yanıyor." dedi.