Türk dünyasının yarını Ankara'da şekillendi! Başkan Erdoğan liderleri tek tek kabul etti

Türk dünyasının yarını Ankara'da şekillendi! Başkan Erdoğan liderleri tek tek kabul etti

Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın ev sahipliğinde, "Türk Yüzyılı: Dilde, Fikirde, İşte Birlik" temasıyla Ankara Beştepe’de gerçekleştirilen Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) 13. Devlet Başkanları Konseyi Zirvesi tamamlandı. Toplantıda Türkiye, TDT Dönem Başkanlığı’nı Azerbaycan’dan devraldı. Başkan Erdoğan zirve sonrası liderlerle bir araya geldi.

Türk dünyasını ortak bir çatı altında buluşturan Türk Devletleri Teşkilatı'nın (TDT) 13. Zirvesi, liderlerin Ankara'da bir araya gelmesiyle gerçekleştirildi. Siyasi iş birliğinden ticarete, enerjiden Orta Koridor ulaştırma hatlarına ve dijital dönüşüme kadar pek çok stratejik konunun ele alındığı zirvede, Türk dünyasının entegrasyonunu güçlendirmeye yönelik önemli kararlar alındı.

İşte 28-30 Ekim tarihinde yaşanan gelişmeler...

CANLI ANLATIM

BAŞKAN ERDOĞAN BAYRAMOV'U KABUL ETTİ

Başkan Erdoğan, Türk Devletleri Teşkilatı 13'üncü Zirvesi için Ankara'da bulunan Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov'u Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde kabul etti.

 

BAŞKAN ERDOĞAN İLE BAYRAMOV ARASINDA SAMİMİ ANLAR! BABACAN TAVIRLARI DİKKAT ÇEKTİ

Azerbaycan'ın Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov tarafından temsil edildiği zirvede, Başkan Recep Tayyip Erdoğan ile Bayramov arasında yaşanan samimi anlar objektiflere yansıdı. Fotoğrafta, oturduğu sırada kendisine doğru eğilen Bayramov'un yanağına elini babacan bir tavırla uzatan Başkan Erdoğan'ın gülümsemesi dikkat çekti. O anlar, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki kardeşlik hukukunun ve yakın ilişkilerin sıcak bir yansıması olarak değerlendirildi.

 

Ahaber

TÜRKİYE-KIRGIZİSTAN İKİLİ İLİŞKİLER ELE ALINDI

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Türk Devletleri Teşkilatı 13. Liderler Zirvesi için Ankara’da bulunan Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov’la Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde bir görüşme gerçekleştirdi.

Liderler, Türkiye-Kırgızistan ikili ilişkileri ile bölgesel ve küresel konuları ele aldı.

Başkan Erdoğan görüşmede, Türkiye ile Kırgızistan’ın ticaret ve yatırımlar alanındaki potansiyelini harekete geçirecek adımlar atmanın gerekliliğini belirtirken, savunma sanayii, enerji gibi alanlarda iş birliğini ileriye taşımanın önemini ifade etti.

Erdoğani Türk Devletleri Teşkilatı’nın yeni dönemde güçlü adımlar atacağına inandığını, Türkiye ile Kırgızistan’ın Birleşmiş Milletler başta olmak üzere uluslararası platformlarda dayanışmasını kuvvetlendirmesinin iki ülkeye de fayda sağlayacağını vurguladı.

Erdoğan, Caparov’u Antalya’da düzenlenecek COP31 Liderler Zirvesi’ne davet etti ve Kırgızistan’da 27 Ocak’ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin hayırlara vesile olması temennilerini iletti. 

Görüşmede Başkan Erdoğan'a AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Kürşad Zorlu, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan, Dışişleri Bakan Yardımcısı Berris Ekinci, Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç ile Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu Başkanvekili Çağrı Erhan eşlik etti.

Ahaber

"TÜRKİYE HER ZAMAN KKTC’NİN YANINDA"

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Türk Devletleri Teşkilatı 13. Liderler Zirvesi için Ankara’da bulunan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde bir görüşme gerçekleştirdi.

Görüşmede Türkiye ile KKTC ikili ilişkileri ve bölgesel konular ele alındı.

Başkan Erdoğan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Türk Devletleri Teşkilatı’nda temsil edilmesinden memnuniyet duyduklarını ifade etti.

Başkan Erdoğan, Kıbrıs Türkleri’nin hak ve menfaatlerinin korunmadığı hiçbir sürecin Kıbrıs’ta kalıcı çözümün anahtarı olamayacağını, Türkiye’nin her zaman KKTC’nin yanında olmaya devam edeceğini belirtti.

Görüşmede Başkan Erdoğan'a AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Kürşad Zorlu, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan, Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç ile Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu Başkanvekili Çağrı Erhan eşlik etti.

Ahaber

ZİRVE SONRASI DİPLOMASİ TRAFİĞİ

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, "Türk Yüzyılı: Dilde, Fikirde, İşte Birlik" temasıyla düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı Devlet Başkanları Konseyi 13'üncü Zirvesi sonrası ikili görüşmelerini sürdürüyor.

Erdoğan, Cumhurbaşkanı Caparov'u Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin girişinde karşıladı. Başkan Erdoğan ve Caparov, Türk ve Kırgız bayrakları önünde fotoğraf çektirdi, tokalaştı.

Basına kapalı gerçekleştirilen görüşmede AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Türk Devletleri ile İlişkiler Başkanı Kürşad Zorlu, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç ile Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu Başkanvekili Çağrı Erhan da hazır bulundu.

Ahaber

ERDOĞAN, BERDİMUHAMMEDOV İLE GÖRÜŞTÜ

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Türk Devletleri Teşkilatı 13. Liderler Zirvesi için Ankara'da bulunan Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhammedov ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde bir araya geldi. Görüşmede Türkiye-Türkmenistan ilişkileri ile bölgesel ve küresel gelişmeler ele alındı.

İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhammedov'un görüşmesinde, iki ülke arasındaki iş birliğinin geliştirilmesine yönelik başlıklar değerlendirildi.

TİCARET, ENERJİ VE SAVUNMA SANAYİİ GÜNDEMDE

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ile Türkmenistan arasındaki ikili ilişkilere ticaret, yatırım, enerji ve savunma sanayii başta olmak üzere her alanda ivme kazandıracak adımlar atılmasının önemine dikkat çekti.

Erdoğan ayrıca Türkmenistan'ın Türk Dünyası'na katkılarının takdire şayan olduğunu belirterek, Türk Devletleri Teşkilatı çatısı altında iş birliğini daha da güçlendirmek istediklerini ifade etti.

ERDOĞAN'DAN COP31 DAVETİ

Görüşmede Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhammedov'u Antalya'da düzenlenecek COP31 Liderler Zirvesi'ne davet etti.

Ahaber

ORTAK BİLDİRİ İMZALANDI

Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Devlet Başkanları Konseyi 13. Zirvesi ortak bildirisi imzalandı.

Beştepe Millet Sergi Salonu'nda düzenlenen zirve, Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın ev sahipliğinde "Türk Yüzyılı: Dilde, Fikirde, İşte Birlik" temasıyla gerçekleştirildi.

Aile fotoğrafı çekimi ve liderlerin zirveye özel hazırlanan panoyu imzalamasının ardından Başkan Erdoğan, liderlere hitap etti.

Konuk devlet başkanları ve yetkililerinin de hitabı sonrası TDT Devlet Başkanları Konseyi 13. Zirvesi ortak bildirisi imzalandı.

"DAYANIŞMAMIZ DAİM OLSUN"

Türk Devletleri Teşkilatı 13. Zirvesi Devlet Başkanları Konseyi Toplantısı, Beştepe Millet Sergi Salonu'nda gerçekleştirildi.

Türkiye toplantıda, TDT Dönem Başkanlığı'nı Azerbaycan'dan devraldı.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan'a dönem başkanlıkları boyunca gösterdikleri çabalar dolayısıyla teşekkür etti.

Zirvenin açılış konuşmasının ardından konuk devlet başkanları ve yetkililere söz veren Erdoğan, konuşmalar sonrasında zirvenin tamamlandığını belirterek, "Bugün kabul ettiğimiz Ankara Bildirisi ve aldığımız kararlarla, 'Dilde, Fikirde, İşte Birlik' şiarımız rehberliğinde somut adımları belirledik. Kıymetli katkılarınız, yapıcı yaklaşımlarınız ve sergilediğiniz kardeşlik ruhu için her birinize teşekkür ediyorum." diye konuştu.

Erdoğan, konuşmasında, Dede Korkut'un "Kara dağların yıkılmasın, gölgelice büyük ağacın kesilmesin, taşkın akan görklü suyun kurumasın, koşar iken ak-boz atın sendelemesin, vuruştuğunda kara çelik öz kılıcın çentilmesin, ak sakallı babanın yeri cennet olsun, ak bürçekli ananın yeri cennet olsun, ahir sonu arı imandan ayırmasın, kadir mevlam seni namerde muhtaç eylemesin." duasına yer verdi.

Katılımcılara teşekkür eden Erdoğan, "Rabb'im, Türk devletleri olarak dayanışmamızı daim eylesin. Zirvemizin ve aldığımız kararların Türk dünyası için hayırlara vesile olmasını diliyor, sizleri Allah'a emanet ediyorum." dedi.

Başkan Erdoğan, konuk devlet başkanları ve yetkilileriyle TDT Devlet Başkanları Konseyi 13. Zirvesi ortak bildirisini imzaladı.

"EKONOMİK İMKANLARI ORTAK GÜCE DÖNÜŞTÜRMELİYİZ"

Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov, Beştepe Millet Sergi Salonu'nda "Türk Yüzyılı: Dilde, Fikirde, İşte Birlik" temasıyla düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Devlet Başkanları Konseyi 13. Zirvesi'nde konuştu.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'a daveti ve konukseverliği için şükranlarını sunan Berdimuhamedov​​​​​​​, Zirve'nin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'na denk gelmesinin ayrı bir anlama sahip olduğunu belirtti.

Berdimuhamedov, "Bu şanlı bayram münasebetiyle Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı saygıdeğer Recep Tayyip Erdoğan'ı ve tüm kardeş Türk halkını içtenlikle kutluyorum. Türkiye Cumhuriyeti'ne gelecekte de kalkınma, refah ve yeni başarılar dilerim." ifadesini kullandı.

Ortak tarih, zengin kültürel miras, manevi değerler ve nesilden nesile aktarılan asil geleneklerin Türk devletlerini bir arada tuttuğunu belirten Berdimuhamedov, "Bu değerler halklarımızın kendine özgünlüğünün sarsılmaz temelidir. Onların korunması, geliştirilmesi ve gelecek nesillere ulaştırılması bizim ortak görevimizdir." dedi.

Ülkesinin Türk devletleriyle dostane münasebetleri güçlendirmeye özel önem verdiğini söyleyen Berdimuhamedov, "Bu nedenle biz TDT'yi kardeş devletlerin arasında karşılıklı güveni güçlendiren, etkin münasebetleri geliştiren ve pratik işbirliğini geliştiren önemli teşkilat olarak değerlendiriyoruz." diye konuştu.

- "TÜRK DEVLETLERİ GENİŞ EKONOMİK İMKANLARA SAHİP"

Berdimuhamedov, ekonomik işbirliğinin derinleştirilmesinin önemli görevler arasında yer aldığını belirterek, "Türk devletleri geniş ekonomik imkanlara sahip. Onların verimli kullanılması için enerji, ulaştırma, haberleşme, sanayi, tarım, inşaat, tekstil, ham maddelerin yeniden rafine edilmesi ve ekonominin diğer sektörlerinde işbirliğini daha da geliştirmek gereklidir." ifadelerini kullandı.

Hazar Geçişli Orta Koridor'un kapasitesinin artırılmasının önemine işaret eden Berdimuhamedov, ülkesinin Türkmenbaşı Uluslararası Limanı'nın altyapısını yönlendirmeye hazır olduğunu belirtti.

Berdimuhamedov, Türkmenistan'ın çevre koruma ve iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında uluslararası ve bölgesel işbirliğini geliştirme, deneyim alışverişi ve ortak çabaları hayata geçirme taraftarı olduğunu söyledi.

Türk devletleri arasındaki kadim tarihi ve manevi bağların kültürel-insani işbirliğinin sağlam temelini oluşturduğuna dikkati çeken Berdimuhamedov, "Bu kültürel mirasın geliştirilmesi, eğitime, bilime saygı duyulması, aile kutsallığı, büyüklere saygı duyulması, konukseverlik ve barış içerisinde yaşama gibi asil ilkeleri kendi bünyesinde barındırmaktadır. Bu değerleri daha da yaygın hale getirmek amacıyla sosyal sektördeki işbirliğinin genişletilmesine önem veriyoruz." diye konuştu.

- "Ülkelerimizin tarihi yerleri, doğal güzellikleri ve ulusal gelenekleri uluslararası turizmi geliştirmede büyük öneme sahip"

Berdimuhamedov, tarihi ve kültürel mirasın incelenmesi, korunması, dünyada geniş bir şekilde tanıtılması konusunda ortak etkinliklerin düzenlenmesinin uygun olduğunu dile getirdi.

Turizm alanında karşılıklı mübadelenin geliştirilmesi ve ülkelerin uluslararası düzeyde tanıtılması için ortak çabaları, girişimleri desteklediklerini ifade eden Berdimuhamedov, "Ülkelerimizin tarihi yerleri, doğal güzellikleri ve ulusal gelenekleri uluslararası turizmi geliştirmede büyük öneme sahip." dedi.

Berdimuhamedov, uluslararası barışın ve güvenliğin güçlendirilmesi, uluslararası hukukun genel kabul gören kurallarına saygı duyulması ve çok yönlü işbirliğinin geliştirilmesinin TDT'nin önemli görevleri arasında olduğunu vurgulayarak, "Bu bağlamda Türk Devletleri Teşkilatı ile Birleşmiş Milletler arasındaki işbirliğinin genişletilmesi ayrı bir öneme sahip. Bu durum, istikrarlı kalkınma amaçlarına ulaşmaya, uluslararası düzeyde güveni güçlendirmeye, ekonomik münasebetleri genişletmeye, insani ve çevre sorunlarının çözüme kavuşmasına katkı sağlar." değerlendirmesinde bulundu.

Devlet Başkanı Berdimuhamedov, Zirve'nin sonuçlarının, devletler arasında dostane işbirliğinin yeni alanlarını belirleme ve ortak girişimleri gerçekleştirmeye ivme kazandıracağına inandığını belirtti.

BAYRAMOV'DAN ANKARA ZİRVESİ'NDE STRATEJİ ÇIKIŞI

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın ev sahipliğinde Ankara'da düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Devlet Başkanları Konseyi 13'üncü Zirvesi'nde konuştu.

Gösterilen misafirperverlik ve zirvenin üst düzeyde düzenlenmesi dolayısıyla Türkiye'ye teşekkür eden Bayramov, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 103. yıl dönümü dolayısıyla Türk halkını kutladı.

Bayramov, Azerbaycan'ın bir yıl önce Gebele'de düzenlenen zirvede TDT dönem başkanlığını devraldığını, söz konusu zirvenin ana konusunun bölgesel barış ve güvenlik olduğunu hatırlattı.

Geçen bir yıl içerisinde dünyada yaşanan gelişmelerin bu konuların güncelliğini bir kez daha teyit ettiğini vurgulayan Bayramov, uluslararası ilişkiler sisteminde ciddi gerilimlerin yaşandığını kaydetti.

Bayramov, askeri çatışmaların, yeni güvenlik tehditlerinin ve uluslararası hukuk ilkelerinin ihlal edilmesinin devletler açısından ciddi sınamalar oluşturduğunu belirterek, "Böyle bir ortamda Azerbaycan, istikrar ve güvenlik alanı olmayı sürdürmektedir. Ülkemiz yalnızca kendi güvenliğini sağlamakla kalmamakta, daha geniş bir bölgede barışın ve istikrarın güçlendirilmesinde de istikrar sağlayıcı bir rol oynamaktadır." ifadelerini kullandı.

Azerbaycan'ın, yaklaşık 30 yıl süren Ermenistan işgaline son vererek toprak bütünlüğünü ve egemenliğini tamamen yeniden tesis ettiğini hatırlatan Bayramov, böylece Güney Kafkasya'da uzun yıllardır devam eden çatışmanın çözüme kavuşturulduğunu dile getirdi.

Bayramov, "Bugün Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleşme süreci devam etmektedir. Bölgede fiili barış ortamı mevcuttur. Bununla birlikte, barış anlaşmasının imzalanması için gerekli siyasi ve hukuki adımların Ermenistan tarafından atılmasını bekliyoruz. Azerbaycan'ın tutumu açıktır. Güney Kafkasya'da uzun vadeli ve güvenilir bir barışın sağlanmasını, bölgede çatışma döneminin yerini işbirliği döneminin almasını istiyoruz." dedi.

İşgalden kurtarılan Karabağ ve Doğu Zengezur'daki imar ve ihya çalışmalarından bahseden Bayramov, kurtarılan bölgelerde yaklaşık 100 bin kişinin yaşadığını bildirdi.

Bayramov, Azerbaycan'ın dönem başkanlığında TDT kapsamında düzenlenen etkinliklerden de bahsederek, şunları kaydetti:

"Türk devletlerinin coğrafi konumu, ekonomik potansiyeli ve enerji kaynakları, uluslararası ulaşım, ticaret ve enerji güvenliğindeki rolümüzü daha da artırmak için geniş imkanlar sunmaktadır. Azerbaycan, bu doğrultuda yürütülen bölgesel projelerin aktif katılımcısıdır. Orta Koridor'un geliştirilmesi, Zengezur Koridoru'nun hayata geçirilmesi ve ülkelerimiz arasındaki ulaşım bağlantılarının genişletilmesi, ülkelerimizin ekonomik imkanlarını artıracaktır. Temel amacımız, bu imkanlardan yalnızca transit taşımacılık için değil, karşılıklı ticaretin, sanayi işbirliğinin ve yatırımların geliştirilmesi için de yararlanmaktır."

TDT üyesi ülkelerin enerji, dijital bağlantılar ve yeni teknolojiler alanındaki işbirliklerinin de yeni boyut kazandığını söyleyen Bayramov, "Geleneksel enerji kaynaklarının güvenilir tedarikçisi olan Azerbaycan, aynı zamanda Orta Asya ile Avrupa arasında yeşil enerji ve dijital bağlantıların oluşturulmasında önemli rol oynamaktadır." dedi.

Bayramov, TDT+ formatının üçüncü ülkeler ve uluslararası kuruluşlarla işbirliklerinin genişletilmesi için yeni imkanlar sunduğunu, TDT'nin Birleşmiş Milletler Genel Kurulu nezdinde gözlemci statüsü elde etmesine yönelik ortak çabaların sürdürülmesi gerektiğini vurguladı.

TDT dönem başkanlığını devralan Türkiye'ye başarılar dileyen Bayramov, TDT Genel Sekreteri olarak atanan Mirvahid Azimov'u tebrik etti.

"TÜRK DÜNYASI İLE DOĞU AKDENİZ ARASINDA KÖPRÜ OLMAYA HAZIRIZ!"

 KKTC Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman, Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın ev sahipliğinde Beştepe Millet Sergi Salonu'nda "Türk Yüzyılı: Dilde, Fikirde, İşte Birlik" temasıyla düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Devlet Başkanları Konseyi 13'üncü Zirvesi'nde konuştu.

KKTC'nin bütün çabalarının temelinde, Ada'da ve bölgede "barış, istikrar ve işbirliğinin güçlendirilmesinin" olduğunu söyleyen Erhürman, Kıbrıs Türk halkının dünyayla bütünleşmesi ile Kıbrıs'ta çözüm arayışlarının birbirlerini güçlendiren süreçler olduğunu vurguladı.

"Türkiye ile yakın istişare ve işbirliği içinde Ada'da adil ve kalıcı çözüm için çalışmaya devam edeceğiz." diyen Erhürman, Doğu Akdeniz'in gerilimlerin ve dışlayıcı politikaların değil karşılıklı saygının, kapsayıcı işbirliğinin ve ortak refahın hakim olduğu bir bölgeye dönüşmesini istediklerini belirtti.

Zirve vesilesiyle Ankara'da bulunmaktan büyük memnuniyet duyduğunu dile getiren Erhürman, Başkan Recep Tayyip Erdoğan'a davet ve misafirperverliği için teşekkürlerini sundu.

Erhürman, "Zirvenin Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 103. yıl dönümüne denk gelmesini ayrıca anlamlı buluyorum. Bu vesileyle Cumhuriyet Bayramı'nı en içten dileklerimle kutluyorum." dedi.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde verilen bağımsızlık mücadelesi ve Cumhuriyet'in kuruluşuyla hayat bulan muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkma vizyonunun Kıbrıs Türk halkı için daima önemli ilham kaynağı olduğunu vurgulayan Erhürman, "Bugünkü zirvenin teması olan 'Türk Yüzyılı: Dilde, Fikirde, İşte Birlik', ortak geleceğimizi şekillendirmek bakımından güçlü bir mesaj taşımaktadır." diye konuştu.

Erhürman, "dilde birlik" ilkesinin ortak tarih, kültür ve değerlerin taşıdığı aidiyet duygusuna işaret ettiğini, "fikirde birlik" anlayışının da ortak hedefler etrafında dayanışma içinde hareket edebilme ve geleceğe dair ortak vizyon geliştirme iradesi olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Erhürman, "işte birlik" ilkesinin söz konusu değerleri somut işbirliklerine, ortak projelere ve halkların günlük yaşamına dokunan kazanımlara dönüştürebilmek olduğunu vurguladı.

Birliğin gerçek gücünün, ortak geçmişten alınan ilhamın ortak geleceği inşa edecek somut adımlara dönüştürülmesiyle ortaya çıkacağına dikkati çeken Erhürman, "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak, 2022 yılında Semerkant Zirvesi'nde gözlemci üye statüsüyle katıldığımız Türk Devletleri Teşkilatının çalışmalarına bu anlayışla katkı koymayı ve kardeş ülkelerle ilişkilerimizi her alanda geliştirmeyi arzuluyoruz." ifadelerini kullandı.

KIBRIS TÜRK HALKININ YAŞADIĞI ZORLUKLAR

Erhürman, Kıbrıs Türk halkının uzun yıllardır uluslararası toplumla doğrudan temasını, ekonomik ve sosyal girişimini ve dünyanın geri kalanıyla bütünleşmesini sınırlandıran haksız izolasyonla karşı karşıya olduğunu dile getirdi.

Bir halkın kültür, sanat, spor, bilim, eğitim ve ekonomi alanlarında uluslararası toplumla ilişki kurabilmesinin siyasi anlaşmazlıkların ötesinde değerlendirilmesi gereken temel insan hakları sorunları olduğuna dikkati çeken Erhürman, "Kıbrıs Türk halkı, 2004 yılında ortaya koyduğu çözüm iradesiyle ve sonraki müzakere süreçlerindeki yapıcı tutumuyla dünyayla bütünleşme ve Ada'da adil, kalıcı bir çözüme ulaşma arzusunu defalarca ortaya koymuştur." dedi.

Erhürman, buna rağmen ülke gençlerinin uluslararası spor müsabakalarına katılımının, kültürel etkinliklerin KKTC'de gerçekleştirilmesinin ve halkın dünyayla doğrudan temas kurmasının engellenmeye çalışıldığına tanık olduklarını belirtti.

Cumhurbaşkanı Erhürman, çözüm sürecine de değinerek, şunları kaydetti:

"Bu tür girişimler, Ada'da karşılıklı güvenin geliştirilmesi ve çözüm için elverişli bir ortam yaratılması yönündeki çabaları da olumsuz etkilemektedir. Nitekim Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği'nin nezdinde yaptığımız girişimlere verilen yakın tarihli yanıtlar, üzerinde önemle durulması gereken mesajlar içermektedir. BM Genel Sekreteri (Guterres), 16 Ekim 2026 tarihli mektubunda Kıbrıs Türk halkının kültürel, sportif, siyasi ve diplomatik faaliyetlerini etkileyen olumsuz gelişmeleri kaygıyla karşıladığını belirtmiş ve bunları cesaret kırıcı olarak nitelendirmiştir."

BM Genel Sekreteri Guterres'in, güven ortamının tesisini engelleyen ve uluslararası nitelikteki etkinliklerin iptal edilmesine neden olan girişimlerin ortak çabalara aykırı olduğunu vurguladığını aktaran Erhürman, Avrupa Komisyonunun 6 Ekim 2026 tarihli mektubunda da Avrupa Birliği'nin 2004 yılında ortaya koyduğu, Kıbrıs Türk halkına yönelik izolasyonun sona erdirilmesi hedefinin yeniden teyit edildiğini söyledi.

Erhürman, "Özellikle gençlerimiz olmak üzere Kıbrıslı Türklerin sosyoekonomik gelişimine katkı koyan ve Kıbrıs Türk halkının Avrupa Birliği ile yakın ilişki kurmasını sağlayan girişimlerin, AB'nin ortaya koyduğu hedeflere uyumlu olduğu belirtilmiştir. Bu iki mektubun ortak mesajı açıktır. Kıbrıs Türk halkıyla her alanda temas, diyalog ve işbirliğinin geliştirilmesinin güçlü bir siyasi ve hukuki zemini mevcuttur ve bu zemin, BM ile AB tarafından da teyit edilmekte, desteklenmektedir." değerlendirmesinde bulundu.

Bu bağlamda atılacak adımların karşılıklı güven ortamının oluşmasına ve çözüm çabalarına da katkı sağlayacağını vurgulayan Erhürman, Kıbrıs Türk halkıyla bilimsel, akademik, kültürel, sportif, ekonomik, teknolojik ve diplomatik alanlarda yakın ilişkiler kurulmasının önünde herhangi bir engel olmadığının altını çizdi.

- "ORTAK DAYANIŞMA FİKRİNİ DAHA FAZLA SOMUT İŞBİRLİĞİNE DÖNÜŞTÜRMELİYİZ"

Erhürman, zirvenin temasındaki "işte birlik" anlayışının Kıbrıs Türk halkı açısından özel önem taşıdığını vurgulayarak, "Ortak dayanışma fikrini daha fazla somut işbirliğine dönüştürmeliyiz." dedi.

Bu kapsamda üniversiteler arasında ortak araştırma programlarının geliştirilebileceğini belirten Erhürman, gençlerin akademik ve kültürel değişim projelerinde buluşturabileceğini ve spor alanında daha güçlü bağlar kurulabileceğini anlattı.

Sergi, konser, opera ve sahne sanatları gibi ortak kültürel alanlar geliştirerek sanatçıların kültürel diyaloğunu güçlendirebileceklerini dile getiren Erhürman, girişimcileri, iş insanlarını ve araştırmacıları ortak platformlarda bir araya getirerek ticaret, yatırım, dijital dönüşüm ve yenilikçilik gibi alanlarda yeni fırsatlar yaratabileceklerini ifade etti.

Erhürman, KKTC'nin yükseköğretim birikimi, genç insan kaynağı, turizm potansiyeli ve Doğu Akdeniz'deki stratejik konumuyla bu işbirliklerine önemli katkılar sunabilecek kapasiteye sahip olduğunu söyledi.

"Bu bağlamda Türk dünyası ile Doğu Akdeniz arasında ekonomik, bilimsel ve kültürel bir köprü olma hedefi ile hareket etmeye hazırız. Bütün çabalarımızın temelinde Kıbrıs Adası'nda ve bölgemizde barış, istikrar ve işbirliğinin güçlendirilmesi bulunmaktadır." diyen Erhürman, Türk dünyasının geleceğini şekillendirirken ortak değerleri korumak kadar bunları gelecek nesiller için somut kazanımlara dönüştürmenin de herkesin sorumluluğu olduğunu sözlerine ekledi.

MİRZİYOYEV: "BİZ BİR OLURSAK DAHA DA GÜÇLÜYÜZ"

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Türk Devletleri Teşkilatının (TDT) stratejik hedefleri etrafında daha da kenetlenmesi gerektiğini belirterek, bütün güçlerini Türk dayanışması için seferber etmeye hazır olduklarını vurguladı.

Mirziyoyev, Beştepe Millet Sergi Salonu'nda "Türk Yüzyılı: Dilde, Fikirde, İşte Birlik" temasıyla düzenlenen TDT Devlet Başkanları Konseyi 13. Zirvesi'nde hitap etti.

Mirziyoyev, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ı ve Türk halkını tebrik etti.

Zirvenin "Türk Yüzyılı: Dilde, Fikirde, İşte Birlik" sloganıyla düzenlenmesinden memnuniyet duyduğunu belirten Mirziyoyev, Türk Devletleri Medeniyet Parkı'nda ülkelerin milli ve kültürel kompleksinin açılmasının halkların ortak mirasını koruma ve yaşatma yolunda önemli bir adım olduğunu söyledi.

Uluslararası ilişkiler sisteminde köklü değişimlerin yaşandığını, jeopolitik rekabetin keskinleştiğini ifade eden Mirziyoyev, Türk dünyasının çevresindeki silahlı çatışma ve ihtilafların, güvenliğin yanı sıra ticari ve ekonomik ilişkileri, ulaştırma bağlantılarını ve kalkınma perspektiflerini de olumsuz etkilediğini dile getirdi.

Mirziyoyev, TDT'yi karşılıklı güvene ve uygulamaya dayalı bir ortaklık platformu olarak gördüklerini aktararak, "Stratejik hedeflerimiz etrafında daha da kenetlenmeli, çıkarlarımızı uluslararası alanda birlikte ilerletmeliyiz. Hepimiz bu hayırlı yolda aynı görüşteyiz ve bütün gücümüzü Türk dayanışması için seferber etmeye hazırız." ifadelerini kullandı.

TDT PLUS FORMATINA SEKTÖREL BAKANLAR TOPLANTILARINDAN BAŞLAMA ÖNERİSİ

Teşkilat bünyesinde güncel uluslararası ve bölgesel meseleler üzerine düzenli siyasi istişareler yapılmasının önemine işaret eden Mirziyoyev, teşkilatın uluslararası etkinliği ve itibarının dış ortaklarla açık ve karşılıklı yarara dayalı ilişkiler geliştirebilmesine bağlı olduğunu söyledi.

Mirziyoyev, "Bu amaçla üçüncü ülkelerle Türk Devletleri Teşkilatı Plus formatındaki işbirliğine, sektörel bakanlar toplantılarından başlanmasını öneriyorum." dedi.

Bu görüşmelerin ticaret, ulaştırma, yatırım ve diğer öncelikli alanlarda somut ortak projelere odaklanması gerektiğini belirten Mirziyoyev, teknolojik işbirliğinin derinleştirilmesi ve dünya pazarına birlikte çıkılmasını sağlayacak sanayi işbirliğinin geliştirilmesi gerektiğini kaydetti.

Mirziyoyev, "Somut bir adım olarak Türk dünyası 100 stratejik ortak yatırım ve sanayi projesini kapsayan bir program kabul edilmesini öneriyorum. Bu projelere Türk Yatırım Fonu ve uluslararası finans kuruluşlarının kaynaklarının yönlendirilmesi özel önem taşımaktadır." diye konuştu.

TÜRK DEVLETLERİ LOJİSTİK KOMPLEKSLERİ AĞININ KURULMASI ÖNERİSİ

Nadir ve stratejik minerallerin işlenmesi, yeşil enerji ekipmanlarının üretimi ve yüksek katma değerli ürünlerin geliştirilmesine öncelik verilmesi gerektiğini belirten Mirziyoyev, girişimcilerin hak ve çıkarlarının korunması amacıyla ticari işlerde karşılıklı hukuki yardım sağlanmasına ilişkin çok taraflı bir anlaşma hazırlanmasını önerdi.

Hukuki yardım talepleri ve belgelerin elektronik ortamda paylaşılmasına yönelik dijital platform oluşturulmasının önemine dikkati çeken Mirziyoyev, küresel tedarik zincirlerinin değiştiği mevcut ortamda Türk devletlerinin coğrafi konumu ve transit imkanlarının giderek daha büyük stratejik önem kazandığını söyledi.

Mirziyoyev, "Uluslararası yük taşımacılığı ve lojistikte ülkelerimizin katılımını genişletmek ve ekonomik kazancımızı artırmak için Orta Koridor'u ve ona bağlanan diğer ulaşım koridorlarını bütünleşik bir ekonomik sisteme dönüştürmemiz gerekmektedir." ifadelerini kullandı.

Türk devletleri lojistik kompleksleri ağının kurulmasını ve bu ağın ortaklaşa yönetilmesini öneren Mirziyoyev, bunun bölgesel ulaştırma ve ticaret işbirliğini güçlendireceğini kaydetti.

- TURİZM VE EĞİTİM ALANINDA İŞBİRLİĞİ ÖNERİLERİ

Mirziyoyev, turizm alanındaki imkanların tam anlamıyla değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayarak "Yalnızca 2025 yılında ülkelerimizi 100 milyondan fazla yabancı turist ziyaret etmiştir. Türk halklarının tarihi şehirlerini, eşsiz doğasını, zengin kültürünü ve misafirperverlik geleneklerini dünyaya birlikte tanıtmak amacıyla Türk Turizm Birliğini kurmanın zamanı gelmiştir." dedi.

Halkların mesafelerini yakınlaştırmak ve yüklerini hafifletmek amacıyla vatandaşların karşılıklı seyahatleri hakkında çok taraflı bir anlaşma hazırlanmasını öneren Mirziyoyev, "Bu anlaşmada kimlik kartları esas alınarak seyahat etme imkanlarının genişletilmesi, sınır geçişlerinin ve misafir ülkenin topraklarında bulunma usullerinin kolaylaştırılması meseleleri yer almalıdır." diye konuştu.

Mirziyoyev, insan sermayesi, çağdaş bilgi ve becerilere sahip genç neslin, teknolojik gelişimin temelini oluşturduğu görüşünü paylaşarak, eğitime yapılan yatırımın öneminden bahsetti.

Özbekistan'daki bir burs programı kapsamında 500 yabancı öğrenciye imkanlar sunulduğuna değinen Mirziyoyev, Türk devletlerinin temsilcilerine de eğitim bursu tahsis etmeye hazır olduklarını kaydetti.

Mirziyoyev, 2027'nin TDT bünyesinde Doğayı Koruma Yılı ilan edilmesi girişimine verilen destek için teşekkürlerini sunarak, "Gelecek yıl boyunca gerçekleştirilecek öncelikli görevlerin Antalya'da düzenlenecek COP31 Konferansı çerçevesinde çevreden sorumlu bakanlarımızın toplantısında ele alınacağına inanıyorum." dedi.

Türk dünyası birliğine katkı sağlayanları teşvik etmek amacıyla düşünür ve devlet adamı Ali Şir Nevai adına uluslararası bir ödül tesis ettiklerini anımsatan Mirziyoyev, Başkan Erdoğan'ın Ali Şir Nevai Uluslararası Ödülü'nü dün Düsen Kaseinov'a tevcih etmesinin ilham verici olacağını vurguladı.

- ORTAK TÜRKÇE KELİMELER SÖZLÜĞÜ ÖNERİSİ

Mirziyoyev, "Bugünkü zirvemizin sloganından hareketle tüm Türk halkları için aynı derecede anlaşılır olan ve dillerimizdeki ortak kelimeleri bir araya getiren Ortak Türkçe Kelimeler Sözlüğü hazırlanması girişimini ortaya koyuyorum." diye konuştu.

Görevini Mirvokhid Azimov'a devredecek TDT Genel Sekreteri Kubanıçbek Ömüraliyev'e katkılarından dolayı teşekkür eden Mirziyoyev, bu yılki dönem başkanlığı dolayısıyla Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'e de teşekkür etti.

Mirziyoyev, dönem başkanlığını devralan Türkiye'ye ve Başkan Erdoğan'a başarılar dileyerek, TDT'nin bir sonraki zirvesini gelecek yıl Özbekistan'da yüksek düzeyde gerçekleştirmeye hazır olduklarını bildirdi.

Azimov'un Genel Sekreter adaylığının desteklenmesi dolayısıyla da teşekkürlerini sunan Mirziyoyev, "Eminim ki yeni Genel Sekreter, Teşkilatımızın öncelikle görevlerini yerine getirilmesine ve işbirliğimizin daha da geliştirilmesine layıkıyla katkı sağlayacaktır." ifadelerini kullandı.

Mirziyoyev, Ankara Zirvesi'nin düzenlenmesinin ortak hedeflerin gerçekleştirilmesi bakımından önemli bir adım olduğuna kaydederek "Biz bir olursak daha da güçlüyüz." dedi.

AİLE FOTOĞRAFI ÇEKİLDİ

Karşılamanın ardından zirve öncesinde liderler, aile fotoğrafı için bir araya geldi. Aile fotoğrafında Başkan Erdoğan, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov ve Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ile gözlemci ülkeler Türkmenistan Cumhurbaşkanı Serdar Berdimuhamedov ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman ile Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreteri Kubanıçbek Ömüraliyev yer aldı.

Ahaber

BAŞKAN ERDOĞAN'DAN LİDERLERE KARŞILAMA

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın ev sahipliğinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, 'Türk Yüzyılı: Dilde, Fikirde, İşte Birlik' temasıyla düzenlenen TDT 13'üncü Zirvesi başladı.

Konuk devlet başkanları, Beştepe Millet Sergi Salonu'na gelişinde Başkan Erdoğan tarafından karşılandı. Toplantının gerçekleştirileceği binanın girişinde, tarihteki 16 Türk devletini temsil eden askerler ve bayraklar yer aldı.

Ahaber

BAŞKAN ERDOĞAN TÜRK DÜNYASI LİDERLERİNİ AĞIRLADI

Bşakan Recep Tayyip Erdoğan, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ve TDT Zirvesi vesilesiyle düzenlenen resmî akşam yemeğinde Türk dünyasının liderlerini ağırladı.

ÜLKELER ARASINDA 5 ANLAŞMA

İkili görüşmenin ardından imza törenine geçildi. Törende Başkan Erdoğan ve Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev huzurunda iki ülke arasında 5 anlaşma imzalandı.

Törende Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti İle Özbekistan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Ülke Sınırlarından Geçen Taşıtlar ve Eşyalara Dair Ön Bilgi Değişimine İlişkin Protokolün Tadiline İlişkin Ek Protokol, Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve Özbekistan Dışişleri Bakanı Bahtiyor Saidov tarafından imzalandı.

Türkiye Cumhuriyeti ile Özbekistan Cumhuriyeti Arasındaki Tercihli Ticaret Anlaşması'nı Tadil Eden Protokol'ü Ticaret Bakanı Bolat ve Özbekistan Yatırım, Sanayi ve Ticaret Bakanı Laziz Kudratov imzaladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ve Özbekistan Dışişleri Bakanı Saidov ise, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Özbekistan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Sosyal Güvenlik Anlaşması'nı imzaladı.

Bakan Işıkhan ile Özbekistan Dışişleri Bakanı Bahtiyar Saidov, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti İle Özbekistan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Sosyal Güvenlik Anlaşmasının Uygulanmasına İlişkin İdari Anlaşma’ya imza attı.

Son olarak da Başkan Erdoğan ve Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Özbekistan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında İş Dünyasının Desteklenmesine Dair Yüksek Düzeyli Konsey'in Kurulmasına İlişkin Anlaşma'yı imzaladı.

Ahaber

BAŞKAN ERDOĞAN MİRZİYOYEV İLE GÖRÜŞTÜ

Başkan Erdoğan, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde bir araya geldi.

 

Türk dünyasının yarını Ankara'da şekillendi! Başkan Erdoğan liderleri tek tek kabul etti - 1

 

İşte görüşmeden kareler...

 

Ahaber

CAPAROV’U CEVDET YILMAZ KARŞILADI

Ankara'da düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı 13. Zirvesi öncesinde, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov , Ankara Havalimanı'na geldi. Caparov'u havalimanında, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz karşıladı. 

Ahaber

BAKAN FİDAN AZERBAYCANLI MEVKİDAŞI İLE GÖRÜŞTÜ

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) 13. Zirvesi kapsamında Ankara'da Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ile bir araya geldi.

Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre Bakan Fidan, TDT 13. Zirvesi kapsamında mevkidaşı Bayramov ile Ankara'da görüştü.

BERDİMUHAMEDOV ANKARA’DA

Ankara'da düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı 13. Zirvesi öncesinde, Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov Ankara Havalimanı'na geldi. Berdimuhamedov'u havalimanında, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz karşıladı. 

Ahaber

TDT DIŞİŞLERİ BAKANLARI KONSEYİ TOPLANTISI BAŞLADI

Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) 13. Zirvesi kapsamında Ankara'da düzenlenen TDT Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı başladı.

Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, TDT Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı'na ev sahipliği yaptı.

TDT Dışişleri Bakanları, toplantı öncesinde aile fotoğrafı çekildi.

Ahaber

KÖŞE TAŞI OLACAK

Zirve, Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Türk Dünyası Yüzyılı" vizyonundan ve İsmail Gaspıralı'nın şiarından ilhamla "Türk Yüzyılı: Dilde, Fikirde, İşte Birlik" temasıyla gerçekleştirilecek. Zirve, "Türk Dünyası 2040 Vizyonu" doğrultusunda Türk devletleri arasındaki işbirliğinin derinleştirilmesi ve ortak hedeflerin somut adımlara dönüştürülmesi açısından önem taşıyor.

Zirve, "Türk Dünyası Yüzyılı"na giden yolda kritik kararların alındığı bir köşe taşı olacak. Türk dünyasını ilgilendiren küresel ve bölgesel meselelerin masaya yatırılacağı toplantıda, üye ülkeler olan Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan devlet başkanlarının yer alması bekleniyor. Gözlemci üyelerden olan Macaristan'dan da zirveye dışişleri bakanı seviyesinde katılım öngörülüyor. Öte yandan diğer gözlemci üye Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman ilk kez zirvede hazır bulunacak.

TÜRK KÜLTÜRÜ DAMGASI

İki gün sürecek zirvede diplomatik temasların yanı sıra kültürel etkinlikler de öne çıkacak. Bilgekağan, Kültigin ve Tonyukuk yazıtlarının bire bir kopyası tanıtılacak. Kırgızistan Cumhurbaşkanı Caparov'a nişan tevcih töreni düzenlenecek. Türk Dünyası Müzik Topluluğu ile Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası sahne alacak. Türk Devletleri Teşkilatı'nın 13. Devlet Başkanları Zirvesi, Ankara'da gerçekleştirilecek. Zirvede, teşkilat bünyesindeki mevcut işbirliklerinin yanı sıra geleceğe yönelik ortak projeler ve bölgesel- küresel gelişmeler değerlendirilecek.

 

 

ZİRVEDE STRATEJİK İŞ BİRLİĞİ MASADA

Zirvede, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) çatısı altında yürütülen mevcut çalışmaların yanı sıra gelecek dönemde hayata geçirilmesi planlanan ortak projeler ele alınacak. Liderler, bölgesel ve küresel gelişmeleri değerlendirirken siyasi ilişkilerden ticarete, yatırımlardan ulaştırmaya, enerji güvenliğinden dijital dönüşüme kadar birçok alanda iş birliğini güçlendirecek adımları görüşecek. Türk dünyasının ekonomik potansiyelinden daha fazla yararlanılması, üye ülkeler arasındaki ticaret hacminin artırılması ve ulaşım bağlantılarının geliştirilmesi zirvenin öncelikleri arasında bulunuyor. Kültürel ve insani ilişkilerin derinleştirilmesi ile teşkilatın kurumsal kapasitesinin artırılması da gündemde yer alacak. Görüşmelerde, Türk Dünyası 2040 Vizyonu kapsamında belirlenen ortak hedeflerin somut projelerle desteklenmesi amaçlanıyor.