51. Komando Tugayı'nın Söke'ye konuşlanması Yunanistan'ı korkuttu: Sisam Adası göz hapsinde
Tunceli'den Aydın'ın Söke ilçesine kaydırılan Türk Silahlı Kuvvetleri'nin seçkin birliği 51. Komando Tugayı, Yunanistan'da geniş yankı uyandırdı. Sisam Adası’nın hemen karşısına konuşlanan komando birliği, Atina yönetiminin gözünü korkuttu. Yunan uzmanlar, bu sevkiyatın Ege’deki askeri dengeleri Türkiye lehine değiştireceğini belirterek paniğe kapıldı. Gelişmeleri A Haber canlı yayınında değerlendiren gazeteci Güngör Yavuzaslan, "Bizim bir kahramanımız nöbet yeri değişikliği dahi yapsa Yunanistan'da gündem oluyor" dedi.
Tunceli'nin Hozat ilçesinden Aydın'ın Söke ilçesine kaydırılan 51. Komando Tugayı, Yunanistan'da geniş yankı uyandırdı. Sisam Adası'nın karşısındaki stratejik konumu nedeniyle Söke'deki konuşlanmayı mercek altına alan Yunan savunma uzmanları, seçkin bir komando birliğinin bu sevkiyatının Ege'deki askeri dengeler açısından önemine dikkat çekti.
ATİNA'DA GÜNDEM OLDU
Ağustos ayında yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Atama Kararnamesi kapsamında 51. Komando Tugay Komutanlığı görevine Tuğgeneral Yaşar Karaoğlu getirilmişti. Tugayın Tunceli-Hozat hattından Söke Garnizonu'na taşınmasıyla birlikte Söke'de yaklaşık 2 bin 4 uzman komando görev yapmaya başladı.
Yunanistan'ın son dönemde İsrail'den hava savunma sistemi tedarik etmesi ve Ege'deki bazı adaların silahlandırılmasına hamle olarak Türkiye'nin Söke'deki askeri yapılanması Atina'nın gündemine taşındı. Yunan savunma analizlerinde birliklerin hareket kabiliyeti ve hava yoluyla intikal imkanlarına da vurgu yapıldı.

DENGELERİ DEĞİŞTİRECEK
Yeni Asır'dan Kazım Yörükce'nin haberine göre, Söke'deki komando unsurlarının Foça'daki 1. Amfibi Deniz Piyade Tugayı ve İzmir'deki özel kuvvet unsurlarıyla birlikte değerlendirildiğinde Türkiye'nin bölgedeki kara gücüne dikkat çekildi. Yunan basınındaki değerlendirmelerde, Türkiye'nin Ege kıyılarındaki askeri kapasitesini güçlendirdiği belirtilirken Söke'deki tugayın bölgedeki gelişmeler açısından yakından takip edildiği aktarıldı.

TSK'NIN KAPASİTESİ YUNAN MEDYASININ GÜNDEMİNDE
Gelişmeleri A Haber canlı yayınında değerlendiren gazeteci Güngör Yavuzaslan, 51. Komando Tugayı'nın Hozat'tan Söke'ye konuşlandırılmasının Türk Silahlı Kuvvetleri'nin planlı faaliyetlerinden biri olduğunu belirtti.
Yavuzaslan, "Hozat'tan Komando Tugayı'nın Söke'ye konuşlanması Türk Silahlı Kuvvetleri'nin rutinlerinden bir tanesidir. Eğitim, planlama çerçevesinde karar verilir ve bu alınır. Ancak son günlerde Yunanistan'ın şımarıklığı ve Miçotakis'in Meis Adası'na gelmesinden sonra bu hareketlenme dikkat çekici bir nokta oldu" ifadelerini kullandı.
Söz konusu komando tugaylarının terörle mücadele ve özel operasyonlarda tecrübeli birlikler olduğunu vurgulayan Yavuzaslan, "Türk Silahlı Kuvvetleri'nin o kadar kapasitesi yüksek ki, yüksek bir tugayı hem ülke içinde hem ülke dışında çok rahat hareket edip konuşlandırabiliyor. Bizim bir kahramanımız nöbet yeri değişikliği dahi yapsa Yunanistan'da gündem oluyor" dedi.



