Türkiye’den İsrail’in Somaliland iddiasına sert yanıt: Hukuk dışı adımları reddediyoruz

Giriş Tarihi: Son Güncelleme:
ahaber.com.tr Haber Merkezi
Türkiye’den İsrail’in Somaliland iddiasına sert yanıt: Hukuk dışı adımları reddediyoruz

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, İsrail’in Somaliland’ın bağımsızlığını tanıdığı iddiasına ilişkin açıklama yaptı. Keçeli, söz konusu adımın uluslararası hukuka aykırı olduğunu ve bölgesel istikrarsızlığı hedeflediğini vurguladı. Öte yandan Somali hükümeti tarafından yapılan açıklamada, İsrail’in Somaliland’ı tanımaya yönelik kasıtlı girişiminin ve yasa dışı adımının reddedildiği ifadelerine yer verildi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, İsrail'in Somaliland'a yönelik açıklamasının Binyamin Netanyahu hükümetinin istikrarsızlaştırıcı ve hukuk dışı politikalarının yeni bir örneği olduğunu vurguladı.

Türkiye’den İsrail’in Somaliland iddiasına sert yanıt: Hukuk dışı adımları reddediyoruz

"HUKUK DIŞI ADIMLARI REDDEDİYORUZ"

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"İsrail'in, Somaliland bölgesinin bağımsızlığını tanıdığı yönünde yaptığı açıklama, Netanyahu hükümetinin bölgesel ve küresel düzeyde istikrarsızlık yaratmayı hedefleyen hukuk dışı eylemlerinin yeni bir örneğini teşkil etmiştir.

Yayılmacı politikalarını sürdüren ve Filistin Devleti'nin tanınmasını engellemek için her türlü çabayı gösteren İsrail'in bu adımı, Somali'nin iç işlerine açık bir müdahale niteliği taşımaktadır.

Somali Federal Cumhuriyeti ve Somaliland bölgesinin geleceğine ilişkin kararlar, tüm Somalililerin iradesini yansıtacak şekilde alınmalıdır.

Afrika Boynuzu'nda barış ve güvenliğe önem veren ve Somali'nin toprak bütünlüğünü kararlılıkla destekleyen Türkiye, Somali halkının yanında olmayı sürdürecektir."

Türkiye’den İsrail’in Somaliland iddiasına sert yanıt: Hukuk dışı adımları reddediyoruz

BURHANETTİN DURAN: İSRAİL BÖLGESEL İSTİKRARSIZLIĞI DERİNLEŞTİRİYOR

İsrail'in, Somaliland bölgesinin bağımsızlığını tanıdığına ilişkin açıklamasının uluslararası hukukun açık bir ihlali niteliğinde olduğunu belirten İletişim Başkanı Burhanettin Duran, şunları kaydetti:

"Somali'nin iç işlerine müdahale anlamına gelen bu adım, ülkenin egemenliğini ve toprak bütünlüğünü hedef almakta; bölgedeki hassas dengeleri daha da kırılgan hâle getirmektedir. Bu tutum, bölgede barış ve istikrar çabalarına zarar veren, soykırım ve işgal gibi karanlık bir sicile sahip Netanyahu hükûmetinin sorumsuz tutumlarından biridir. Uluslararası toplumun, Afrika Boynuzu'nda gerilimi tırmandıracak, güvenlik risklerini artıracak bu tür girişimlere karşı ortak bir duruş sergilemesi gerektiğine inanıyorum. Türkiye, kardeş Somali'nin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne olan desteğini kararlılıkla sürdürecektir."

SOMALİ HÜKÜMETİ'NDEN YANIT

Somali Hükümeti, İsrail'in Somaliland'ı tanımaya yönelik kasıtlı saldırısını ve yasa dışı adımını reddediyoruz." dedi.

FİLİSTİN: İSRAİL'İN BU ADIMI BÖLGE İÇİN BÜYÜK BİR TEHDİTTİR

Filistin, "bölgenin ve Arap ülkelerinin güvenliğine yönelik tehdit" olarak nitelediği İsrail'in Somaliland bölgesini tanımasını reddetti.

Filistin Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Filistin'in Somali'nin birliğine, egemenliğine ve siyasi bağımsızlığına tam desteği ifade edildi.

İsrail'in Somaliland'i tanıması ve ayrılıkçılığı destekleyen, Somali'nin egemenliğini ve birliğini ihlal eden, istikrarını zayıflatan her türlü adımın reddedildiği açıklamada, söz konusu tanımanın, "başta Orta Doğu ve Arap ülkelerinin güvenliği olmak üzere İsrail'in sömürgeci bir güç olarak uluslararası barışı ve güvenliği baltalama girişimlerinin bir parçası" olduğuna dikkati çekildi.

Açıklamada, tanımanın bölgesel bir tehdit oluşturduğu ve bölgeyi istikrarsızlık içinde tutmayı sürdürdüğü kaydedilerek, "İsrail, özellikle Gazze Şeridi'ndekiler olmak üzere Filistin halkını yerinden etmek için Somaliland'i bir hedef ülke olarak kullandı." ifadesi kullanıldı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, dün yaptığı açıklamada, Somaliland bölgesini "bağımsız ve egemen devlet" olarak tanıdıklarını duyurmuştu.

Mobil uygulamalarımızı indirin