Süreç komisyonu İmralı'ya gidecek! AK Parti’de heyette yer alacak isim belli oldu
Terörsüz Türkiye Komisyonu bugün "İmralı" gündemiyle toplandı. İmralı'ya gidilip gidilmemesinin oylandığı komisyon öncesi MHP lideri Devlet Bahçeli, "Gerekirse ben giderim" dedi. AK Parti, komisyon öncesi yapılan toplantının ardından "İmralı'ya ziyarete olumlu bakıyoruz." açıklamasını yaptı. Komisyonda yapılan oylamada İmralı'ya gidilmesi kararı alınırken AK Parti’de heyette yer alacak isim belli oldu. Peki, kim ne oy kullandı? İşte detaylar...
Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu 18'inci kez toplandı. Toplantının açılış konuşmasını yapan TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, "Bu toplantıda bundan sonraki sürece ilişkin özellikle geçtiğimiz 17 oturumda konuyla ilgili tüm çerçeveleri dinledik." dedi.
Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, toplantının kapalı gerçekleşmesi için oylama yapılacağını söyledi. Kapalı oturumda, siyasi partiler düşünce ve önerilerini paylaşıldı. Kurtulmuş, Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonunun TBMM Tören Salonu'nda gerçekleştirilen 18. toplantısında, milletvekillerinin değerlendirmelerinin ardından yaptığı konuşmada, komisyon çalışmalarının resmen başladığı andan itibaren fevkalade hassas, titiz bir çalışmayı hep beraber bugüne kadar getirdiklerini söyledi.

Başından itibaren birkaç temel prensibin hiçbir şekilde zedelenmesine müsaade etmeden yollarına devam ettiklerini ifade eden Kurtulmuş, öyle olduğu için de bu masanın şimdiye kadar dağılmadığını ve oldukça başarılı çalışmalara imza attıklarını belirtti.
"Usul esasa mukaddemdir" prensibiyle çalışmalara başladıklarını dile getiren Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Hatırlarsanız ilk toplantımızda ele aldığımız konu, kendi aramızda işleri nasıl yöneteceğimize dair yönergemizdir. O yönergeyi de oy birliğiyle kabul ederek şimdiye kadar eksiksiz şekilde nasıl karar alınacağı, nasıl toplanılacağı, hangi alanlarda hangi karar yeter sayısına gerek olduğu konuları sarih bir şekilde ilk toplantımızda dile getirilerek usulü belirlemiş olduk. Hiçbir zaman da şimdiye kadar bu usulü zedeleyen, bu usulü aşan en ufak bir uygulama gerçekleştirmedik. Toplantıların selameti bakımından da özellikle grubu bulunan 5 siyasi partiden birer temsilci arkadaşımızla neredeyse her toplantı öncesinde bazen toplantılardan önce birkaç sefer bir araya gelerek toplantıların sağlıklı şekilde yürütülmesi için ortak zemini oluşturmaya gayret ettik. Burada grubu bulunmayan partilerin temsilcisi arkadaşlarımızın dile getirdikleri bu eleştiriye de katılıyorum ama açıkçası pratik olarak öyle bir imkanımız da olmadı. Dolayısıyla şimdiye kadar belirlediği ilk toplantıdaki usulüne birebir harfiyen uymuş bir komisyonuz ve bugüne kadar da bunun dışında en ufak bir adım atmadık. Bunun altını çizmek isterim. Sizlere de gösterdiğiniz bu hassasiyet dolayısıyla bir kez daha teşekkür ederim."
(Fotoğraf: AA)
"TARİHİ SORUMLULUK ANCAK ÇOĞULCULUK ANLAYIŞI İÇERİSİNDE GERÇEKLEŞEBİLİR"
TBMM Başkanı Kurtulmuş, komisyonun herhangi bir şekilde ortaya çıkmadığını, tarihi çağrının, dönemin ve sorumluluğun gereği olarak ortaya çıktığını vurguladı.
Her bir komisyon üyesinin bu tarihi sorumluluğun bilincinde hareket ettiğini belirten Kurtulmuş, "Ne demek tarihi sorumluluğun içerisinde hareket etmek? Odaklanmış olduğumuz barış hedefini mutlaka sağlamaya dönük adımları atmak için gayretle çabaladık ve buradaki çalışmaları asla bir siyasi partinin ya da birkaç siyasi partinin gündeminden ibaret görmedik. Tarihi sorumluluk ancak çoğulculuk anlayışı içerisinde gerçekleşebilir ve bunu da fevkalade ciddi şekilde uygulayarak bugüne kadar getirdik." şeklinde konuştu. Kurtulmuş, bundan sonraki süreçleri değerlendirmek ve geçen hafta başta Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı İbrahim Kalın olmak üzere Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın kapalı oturumda verdikleri bilgileri değerlendirmek üzere toplantının sonraki kısmının kapalı olarak devam edip etmemesini oyladı. Alınan karar doğrultusunda toplantı, kapalı devam etti.
DEM PARTİ'DEN AÇIKLAMA
İmralı düğümüne ilişkin DEM Parti'den de bir açıklama geldi. DEM Partili Gülistan Kılıç Koçyiğit, "Tarihi cesur insanlar yazar, sorumluluk almayanları tarih yazacak. Bu mesele siyaset üstü bir mesele, seçim meselesi değil." ifadelerini kullandı.
CHP Grup Başkanvekili Murat Emir (AA)
CHP İMRALI'YA GİTMEME KARARI ALDI
CHP, İmralı'ya gitmeme kararı aldı. CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, İmralı'ya gitmeme kararı aldıklarını açıklarken, komisyonda kalmaya devam edeceklerini belirtti.
KOMİSYON İMRALI'YA GİDİYOR
Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu toplantısı, yaklaşık 2,5 saat sürerken 'İmralı ziyareti' oylaması yapıldı.
KİM NE OY KULLANDI?
CHP ve Yeniden Refah Partisi'nin katılmadığı oylamada; AK Parti, MHP, DEM Parti, TİP, EMEP, 'evet' oyu verirken; DSP, HÜDA-PAR, Demokrat Parti, 'hayır' oyu verdi. Yeni Yol Grubu ise çekimser kaldı. Oylamada 32 evet, 3 hayır çıkarken, 2 üye de çekimser kalmış oldu. Komisyon böylece İmralı'ya gitme kararı aldı. Oylamanın ardından komisyon toplantısı sona erdi.






