A Haber - Haberler, Son Dakika Haberleri, A Haber Canlı Yayın
17 Aralık 2025, Çarşamba
  • CANLI YAYIN
  • Ziraat Türkiye Kupasi
  • TÜM MANŞETLER
  • SON DAKİKA
  • ÖZEL HABER
  • VİDEO
      • Programlar
      • Gündem
      • Yaşam
      • Dünya
      • Spor
      • Ekonomi
      • Kültür Sanat
      • Teknoloji
      • Otomobil
      Özel Video Arşivden Çıkan Gerçek Haber Özel Melih Altınok ile Sebep Sonuç Satır Arası Memleket Meselesi Canan Barlas ile Gündem Toplumsal Hafıza 15 Temmuz Bir insan bir hikaye Belgesel Kuşağı Klipler Portre Erkan Tan İle Sabah Ajansı Unutma Hatırla Perde Arkası Arka Plan Banu El İle Ajans Haktan Uysal İle A Haber'de Bugün Aklın Yolu Dünya Atlası
  • GALERİ
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • YAŞAM
  • DÜNYA
  • SPOR
  • ÖZEL HABER
  • MAGAZİN
  • VİRAL
  • ANALİZ
  • YAZARLAR
  • CANLI TV
    • Tv Yayınları
      • A Haber
      • A Spor
      • A Para
      • Vav TV
      • A News
      • ATV
      • A2TV
      • Minika Go
      • Minika Çocuk
      Radyo Yayınları
      • A Haber Radyo
      • A Spor Radyo
      • A Para Radyo
      • A News Radio
      • Radyo Turkuvaz
      • Turkuvaz Romantik
      • Turkuvaz Efsane
      • Vav Radyo
      • Radyo Soft
      • Radyo Energy
      • Turkuvaz Anadolu
      • Turkuvaz Musiki
      • Turkuvaz Nostalji
  • CANLI TV
    • TV YAYINLARI
      • A Haber
      • A Spor
      • A Para
      • Vav TV
      • A News
      • ATV
      • A2TV
      • Minika Go
      • Minika Çocuk
    • RADYO YAYINLARI
      • A Haber Radyo
      • A Spor Radyo
      • A Para Radyo
      • A News Radio
      • Radyo Turkuvaz
      • Turkuvaz Romantik
      • Turkuvaz Efsane
      • Vav Radyo
      • Radyo Soft
      • Radyo Energy
      • Turkuvaz Anadolu
      • Turkuvaz Musiki
      • Turkuvaz Nostalji
  • RESMİ İLAN
  • KLİPLER
  • ÖZEL VİDEO
  • A HABER RADYO
  • NAMAZ VAKİTLERİ
  • DİZİLER
    • Eski Diziler
      • Gül Masalı
      • Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz
      • Adı Sevgi
      • Kalp Yarası
      • Hercai
      • Beni Bırakma
      • Canevim
      • Gel Dese Aşk
      • Gençliğim Eyvah
      • Sen Anlat Karadeniz
      • Kimse Bilmez
      • Akıncı
      • Baş Belası
      • Bozkır Arslanı Celaleddin
      • İkimizin Sırrı
      • Maraşlı
      • Hakim
      • Bir Zamanlar Çukurova
      Kuruluş Osman
      Bir Gece Masalı
      Can Borcu
      Zembilli
      Kardelenler
      Sustalı Ceylan
      Başka Bir Gün
  • atv PROGRAMLARI
    • Müge Anlı ile Tatlı Sert Esra Erol' da Kim Milyoner Olmak İster
  • DİĞER
    • Son Dakika Özel Haber Özel Video Memurlar Yaşam Eğitim Magazin Viral Sağlık Televizyon Teknoloji Otomobil Din Tarih Klipler Analiz Portre Yazarlar
      Galeri Kan donduran son! Milyoner’e katılmıştı: Eski muhtarın cesedi varilden çıktı Kuru öksürüğü şıp diye kesiyor! Mutfaktaki o ikili meğer mucizeymiş Ünlü oyuncu İrem Helvacıoğlu’ndan duygusal paylaşım! Aylarca yolunu gözledik… Özür Dilerim filmi konusu ne, oyuncuları kimler? Özür dilerim ne zaman, nerede çekildi? Deli Deli Küpeli filmi nerede, ne zaman çekildi? Konusu ve oyuncuları GİB vergi yüzsüzlerini tek tek açıkladı! Tam 1.5 trilyonluk borç | İşte o liste Patatesi sakın bu halde yemeyin! Bilim dünyası açıkladı: O belirtiye dikkat VAR kayıtları açıklandı! Trabzonspor-Beşiktaş derbisindeki kırmızı kartta ne konuşuldu?
      RSS Künye Frekanslar Arşiv Yayın Akışı Gizlilik Bildirimi Ziraat Türkiye Kupası Bize Ulaşın
  • BİZE ULAŞIN

A Haber’i
Sosyal Medyada Takip Edin

  • Apple iTunes
  • Google Play
  • Huawei App Gallery
  • Bize Ulaşın
  • Künye/İletişim
  • Veri Politikası
  • Gizlilik Bildirimi
Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Haberler Gündem Haberleri Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli! Müfredat neden değiştirildi? Bakan Tekin Vav TV'de açıkladı

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli! Müfredat neden değiştirildi? Bakan Tekin Vav TV'de açıkladı

ahaber.com.tr Haber Merkezi
Giriş: 08.02.2025 23:30 Güncelleme: 09.02.2025 01:26
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli! Müfredat neden değiştirildi? Bakan Tekin Vav TV’de açıkladı

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Vav TV'de Gençlerle Başbaşa programında kendisine yöneltilen soruları yanıtladı. Muhalefetin müfredat değiştirilmesin eleştirilerine yanıt veren Bakan Tekin, "Milli Eğitim Bakanlığı olarak çağın değişikliklerine hemen adapte olmamız gerekiyor." dedi. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'ne de değinen Tekin, "Modelin çerçeve metininde "Aklı selim kalbi selim zevki selim" nesil yetiştirme hedefi yazar. Dünya gerçekten çok hızlı değişiyor." ifadelerini kullandı.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Vav TV'de "Gençlerle Başbaşa" programına konuk oldu.

(Fotoğraf: ahaber.com.tr ekran görüntüsü)(Fotoğraf: ahaber.com.tr ekran görüntüsü)

Bakan Tekin, Hasan Basri Karadeniz'in moderatörlüğündeki "Gençlerle Baş Başa" programında soruları yanıtladı.

Öğrencilerden birinin eğitim alanında yapılan değişiklikleri sorması üzerine, eğitimde kılı kırk yararak karar almak gerektiğine dikkati çeken Tekin, "Aldığınız karar hep birileri tarafından eleştiri konusu olabiliyor, bir kısmı tasvip ediyor, bir kısım karşı çıkıyor. İki tane yolumuz var. Bir, doğru bildiklerinizi yapacaksınız. Ülkenin çocuklarını, gençlerini, ülkemizin geleceğini sağlam yetiştirmek için doğru adımlar atmak lazım. İkinci seçenek, kendi siyasi kariyerimizi düşünüp popülist adımlar atmak. Sizin beni seveceğiniz, 'Çokça tatil yapın, gezin, okul önemli değil.' tarzından... Biz birincisine talip olduk. İnanın gecemizi gündüzümüze katıp sizin için çaba sarf ediyoruz." diye konuştu.

Milli Eğitim Bakanlığının değişime en hızlı adapte olması gereken bakanlık olduğunu anlatan Tekin, şunları kaydetti: "Dünyada çocuklar artık bilgiyi edinmekte sıkıntı yaşamıyorlar, bilgiye ulaşabiliyorlar. Yani çocuğa okulda verilen bilgi gündelik hayatta beceriye dönüşüyor mu, dönüşmüyor mu? İhtiyaç duyduğumuz şey bu. Biz de bunu yaptık. Şimdi bize diyorlar ki 'Niye değiştiriyorsunuz?' Ben de diyorum ki 'Siz bu çocukların iyiliğini mi, kötülüğünü mü düşünüyorsunuz?' Bizim kitaplarımız hala çocuğa bir tanımı ezberletiyor, bir bilgiyi veriyor. Nerede kullanacağını, ne işine yarayacağını söylemeden bunları onlara vermek içinde yaşadığımız çağda doğru değil."

"ÇOCUKLARIMIZIN ÖNCE TÜRKÇEYİ, ANA DİLLERİNİ ÖĞRENMELERİ LAZIM"

Bir öğrencinin, öğretmenlerin teknolojiye adaptasyonuyla ilgili soru yöneltmesi üzerine Bakan Tekin, Milli Eğitim Akademisinin önemine dikkati çekmek gerektiğini belirtti.

Bakan Tekin, sözlerine şöyle devam etti: "Biz 'Üniversiteler bilim insanı yetiştirsin.' dedik. Yetiştirdiği kişilerden 'Ben öğretmen olmak istiyorum.' diyen kişi, Milli Eğitim Akademisinin sınavına girsin, 14 ay boyunca gerek teorik olarak gerekse uygulama olarak staja gönderelim. Bizde şu anda formasyon dersleri alırken 90 saat civarında uygulama eğitimi alıyorlar ama bu Batı ülkelerinde ortalama 400-500 saat. Milli Eğitim Akademisiyle diyoruz ki üniversiteler alanında uzman arkadaş yetiştirsinler, bunlar öğretmen olmak istiyorsa biz onlara bir miktar teorik ders, bir miktar da dünya ortalamalarına yakın, 400-500 saat uygulama yaptıralım, ondan sonra çocuklarımızın karşısına öğretmen olarak çıkartalım."

İngilizce eğitiminde gösterilen konu başlıklarıyla alakalı bir ekleme ya da değişiklik planlanıp planlanmadığının sorulması üzerine de Tekin, yabancı dil mantığında bir problem olduğunu ifade etti.

Tekin, "Çocuklarımızın önce Türkçeyi, ana dillerini öğrenmeleri lazım. Çok trajikomik. Kendi ana dilini 100 kelimeyle konuşan bir çocuktan 500 kelimelik, 1000 kelimelik yabancı dilde konuşmasını beklemeniz mümkün mü? Çocuklarımızın ana dil becerilerinin gelişmesi, sadece ana dil açısından değil, diğer akademik branşlar için de çok önemli. Artık gramer değil, çocuklarımızın kendilerini ifade edebileceği bir yabancı dil bilgisi öğretmek istiyoruz." dedi.

(Fotoğraf: ahaber.com.tr ekran görüntüsü)(Fotoğraf: ahaber.com.tr ekran görüntüsü)

"NEYE İHTİYACINIZ VARSA OKULUMUZDA VERİYORUZ"

Bir öğrencinin YKS ile ilgili değişiklik yapılıp yapılmayacağını sorusuna Tekin, şöyle yanıt verdi: "YKS ile ilgili bir değişiklik gündemimizde yok ancak bu YKS'deki şu andaki sorular mevcut müfredata göre. Şimdi 9'uncu sınıflarda Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'yle başlayan arkadaşlarımızın soruları bu müfredata göre olacak. Bu müfredat yeni, dışarıda, merdiven altında kurs veren, öğretmen olduğunu iddia eden bir kişi bunu bilmiyor. Sizi kandırmasına müsaade etmeyin, neye ihtiyacınız varsa biz okulumuzda veriyoruz. Ders kitaplarını biz yeni yazıyoruz, adam Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'ne göre YKS kitabı yazmış. Bu kadar sahtekarlık olmaz, inanmayın."

Bakan Tekin, eğitim süreci boyunca veli desteğinin önemli olduğuna ancak velilerin öğretmenlik yapmamaları gerektiğine dikkati çekti.

(Fotoğraf: ahaber.com.tr ekran görüntüsü)(Fotoğraf: ahaber.com.tr ekran görüntüsü)

"TÜRKİYE YÜZYILI MAARİF MODELİ'YLE HAFTALIK YÜKÜNÜZ HAFİFLEYECEK"

Bir başka öğrencinin de mülakatlarla ilgili yönelttiği soruya Bakan Tekin, "36 aydan itibaren çocuğunuzu emanet ettiğiniz kişinin mülakatla alınması en doğru yöntem. Öğretmenliği çok kutsal ve önemli bir meslek olarak gördüğümüz için, en önemlimizi emanet ettiğimiz kişi öğretmen olduğu için mülakata devam ettik." karşılığını verdi.

"Mülakatlarda olası torpilin önüne nasıl geçileceğinin" sorulması üzerine Tekin, alacakları adayın 3 katı aday çağırdıklarını, bir kod numarasıyla mülakata gidildiğini, komisyondakilerin kişi hakkında hiçbir bilgiye sahip olmadıklarını kaydetti.

Bakan Tekin, öğrencilere mülakattaki her süreci, alınan tedbirleri sırasıyla anlattı.

Mülakata karşı olduğunu söyleyenlere seslenen Tekin, şunları dile getirdi: "Siyasetçilere de söylüyorum, kendi partinize çaycı alıyorsunuz, mülakat yapıyorsunuz. Ben vatandaşın çocuğunu emanet edeceğim öğretmen yetiştireceğim, bana 'Mülakat yapma.' diyorsunuz, kusura bakmayın. Benim ödevim, adalete uygun, hak yemeden bir sınav yapmak ve buna göre vatandaşımızın çocuğunu emanet edebileceğimiz öğretmenler istihdam etmek. Ben dahil hiçbir kişi mülakatlara müdahale edemez."

Devamsızlık affı gibi bir durumun söz konusu olmadığını kaydeden Tekin, öğrencilerin okula gitmelerini istediklerini belirtti.

Ders saatlerinin uzunluğuna ilişkin yöneltilen eleştiriler konusunda da Tekin, müfredatın içeriğini 3'te 1 oranında hafiflettiklerini vurgulayarak, "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli yerleştiğinde sizin haftalık yükünüz hafifleyecek." diye konuştu.

Bakan Tekin, Türkiye'nin eğitimde sürekli yukarılara doğru çıktığını sözlerine ekledi.

EĞİTİMDE BEYİN GÖÇÜ VAR MI?
Gençler arasında beyin göçü konusunda abartılı bir tablo çiziliyor. Buna katılmıyorum bu doğru değil. Bir kısım arkadaşlarımız gitmek isteyebilir.

OKULLARDA YABANCI DİL EĞİTİMİ
Yabancı dildeki mantığımızda bir problem var. 11 yıl boyunca acaba ders saati itibari ile ortala 600 saat zaman ayrılırken biz 1100 saat zaman ayırıyoruz. Zaman açısından bir problem yok. Öğretmenlerimiz var, kitaplarımız var. Peki niye olmuyor? Bizim hata yaptığımız şey çok fazla sınav odaklı, gramer odaklı test soruları üzerinden eğitim veriyoruz. 2014 yılında bir uygulama başlattık çocuklara gramer öğretmemeliyiz diye. Siz İngilizce bilip bilemediğiniz bizim yaptığımız test sınavları üzerinden görüyorsunuz. 4 beceri dediğimiz; konuşma, okuma, anlama, dinleme üzerinden sınavlar yapmaya başladık. Şimdi bu uygulamayı yaygınlaştırıyoruz.

Özel okullara fahiş fiyat uyarısı!Özel okullara fahiş fiyat uyarısı!

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli! Müfredat neden değiştirildi? Bakan Tekin Vav TV’de açıkladı
A HABER UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli! Müfredat neden değiştirildi? Bakan Tekin Vav TV’de açıkladı Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli! Müfredat neden değiştirildi? Bakan Tekin Vav TV’de açıkladı Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli! Müfredat neden değiştirildi? Bakan Tekin Vav TV’de açıkladı
Günün Manşetleri GÜNÜN MANŞETLERİ İÇİN TIKLAYIN
  • ABONE OL
DİĞER
Bu bilgi ilk kez A Haber’de! Suriye’de yeni süreç: Şam ile SDG askeri uzlaşıya vardı
Güllü’nün ölümünde kan donduran şifreler A Haber’de! Tuğberk ifadeye çağrıldı
Finans
ahaber.com.tr
  • VİDEO
  • CANLI YAYIN
  • PROGRAMLAR
    • Düşünce Atlası
    • Yaz Boz
    • Kadraj
    • Toplumsal Hafıza
    • Canan Barlas ile Gündem
    • Arka Plan
    • Memleket Meselesi
    • Seyahatname
    • Belgesel Kuşağı
    • Diplomasi
    • Söz Teması
    • Medya Dünyası
    • İş'in sırrı
    • Dijital Çağ
    • Z Raporu
    • 1.Sayfa
  • Üye Girişi
  • Üye Ol
  • A HABER ÖZEL
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • SON DAKİKA
  • YAŞAM
  • DÜNYA
  • SPOR
  • MAGAZİN
  • VİRAL
  • TEKNOLOJİ
  • OTOMOBİL
  • DİN
  • TARİH
  • SAĞLIK
  • YAZARLAR
  • VİDEO
    • Programlar
    • Gündem
    • Yaşam
    • Dünya
    • Spor
    • Ekonomi
    • Kültür Sanat
    • Teknoloji
    • Otomobil
  • GALERİ
    • En Yeniler
    • Gündem
    • Yaşam
    • Dünya
    • Ekonomi
    • Magazin
    • Viral
    • Spor
    • Otomobil
    • Teknoloji
  • İNTERNET REKLAM
  • RSS
  • BİZE ULAŞIN
  • KÜNYE/İLETİŞİM
  • VERİ POLİTİKASI
  • KARİYER
  • FREKANSLAR
  • ARŞİV
  • YAYIN AKIŞI
  • GİZLİLİK BİLDİRİMİ
Daha Fazla Gör
  • Son dakika video izle
  • Son dakika haberleri
  • A Haber analiz
  • Gündem haberleri
  • Ekonomi haberleri
  • Otomobil haberleri
  • Namaz vakitleri
  • Hava durumu
  • İstanbul Yol durumu
  • Atv canlı yayın izle
  • Spor haberleri
  • Foto galeri
  • Son dakika emekli haberleri
  • Teknoloji haberleri
  • A Haber programlar
  • Sabah – Takvim yazarları oku
  • Kuruluş Osman izle
  • Gazete manşetleri
  • Instagram dondurma
  • Kuru öksürüğü şıp diye kesiyor! Mutfaktaki o ikili meğer mucizeymiş
  • Ünlü oyuncu İrem Helvacıoğlu’ndan duygusal paylaşım! “Aylarca yolunu gözledik…”
  • Özür Dilerim filmi konusu ne, oyuncuları kimler? Özür dilerim ne zaman, nerede çekildi?
  • Deli Deli Küpeli filmi nerede, ne zaman çekildi? Konusu ve oyuncuları
  • Patatesi sakın bu halde yemeyin! Bilim dünyası açıkladı: O belirtiye dikkat
  • ÖGG sınav soru ve cevapları sorgulama: 118. Dönem ÖGG sınav soru ve cevapları açıklandı mı?
  • Sadece dinler gibi yapanlar dikkat! O hareket sizi ele veriyor: Kimse fark etmiyordu ama…
  • TCDD işçi alımı sonuçları | TCDD 780 işçi alımı kura sonuçları açıklandı mı, nereden öğrenilir?
  • Yeni yıl, yeni hayat: 2026’da 4 burç için büyük değişim kapıda
  • Öğrenince hemen bir bardak dolduracaksınız! O yaş sonrası için büyük mucize
  • Kabuğunu sakın çöpe atmayın! Toprakta gübre, evde temizlik, sofrada besin: Her alanda işe yarıyor
  • 17 Aralık - 1 Ocak ŞOK aktüel kataloğunda yılbaşı fırsatları başladı
  • A Haber
  • iPhone iPhone
  • Android Android
  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • Flipboard Flipboard
  • Youtube
  • RSS