PKK'lı teröristlere kucak açmıştı! İstanbul Barosu'ndan kurultay kararı
PKK'lı 2 terörist hakkında skandal sözleriyle tepki çeken İstanbul Barosu Başkanı İbrahim Kaboğlu ile Yönetim Kurulu üyelerinin görevlerine son verilmesi ve yeni baro başkanı ile yönetim kurulu üyelerinin seçilmesi talebiyle davaname hazırlanmıştı. İstanbul Barosu Başkanı Kaboğlu, 23 Şubat'ta olağanüstü kurultaya gidileceğini açıkladı.
Dün İstanbul Barosu Başkanı İbrahim Kaboğlu ile Yönetim Kurulu üyelerinin görevlerine son verilmesi ve yeni baro başkanı ile yönetim kurulu üyelerinin seçilmesi talebiyle davaname hazırlanmıştı.
KURULTAYA GİDİYOR
Gelişme sonrası İstanbul Barosu Merkez binasında basın toplantısı düzenlendi. Basın toplantısında konuşan İstanbul Barosu Başkanı İbrahim Kaboğlu, 23 Şubat'ta olağanüstü kurultaya gidileceğini duyurdu.
Kaboğlu, "Bu toplantı sıradan bir toplantı değil. Burada yüzlerce toplantı yaptım ama böyle bir toplantı ilk olarak gerçekleşiyor" dedi.
NE OLMUŞTU?
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Soruşturma Bürosu, İstanbul 1 no'lu Barosu Başkanı İbrahim Özden Kaboğlu ve Yönetim Kurulu üyelerinin de aralarında olduğu 11 şüpheliye yönelik yürüttüğü soruşturmayı tamamladı.
"AMACI DIŞINDA FAALİYET"
İstanbul 1 nolu Barosunun geçtiğimiz aylarda, Suriye'nin kuzeyinde güvenlik güçleriyle girdikleri çatışmada öldürülen PKK silahlı terör örgütü üyesi hakkında yaptığı açıklamayla ilgili yürütülen soruşturma tamamlandı. Davanamede, İstanbul 1 No'lu Barosu Başkanlığı ve Yönetim Kurulu'nun amacı dışında faaliyet gösterdiğine vurgu yapıldı.
GÖREVDEN ALMA TALEBİ
Savcılık, İstanbul Barosu Yönetim Kurulu üyeleri ve Başkanı İbrahim Özden Kaboğlu'nun görevlerine 1136 sayılı Avukatlık Kanunu'nun Baronun kurulması, organlarının görevden uzaklaştırılması ve görevlerine son verilmesi" başlıklı 77. Maddesinin 5'inci fıkrası uyarınca son verilmesine, yerlerine yeni Baro Başkanı ve Yönetim Kurulu üyelerinin seçilmesini talep etti.
"İDARİ YÖNDEN TEDBİR ALINMALI"
Davanamede, Avukatlık Kanunu'nun "Baronun kurulması, organlarının görevden uzaklaştırılması ve görevlerine son verilmesi" başlıklı 77. Maddenin 5. fıkrasında, "Amaçları dışında faaliyet gösteren barolar ile Türkiye Barolar Birliği sorumlu organlarının görevlerine son verilmesine ve yerlerine yenilerinin seçilmesine, Adalet Bakanlığının veya bulundukları yer cumhuriyet başsavcılığının istemi üzerine, o yerdeki asliye hukuk mahkemesince basit usule göre yargılama yapılarak karar verilir ve dava en geç üç ay içinde sonuçlandırılır. Görevlerine son verilen organların yerine en geç bir ay içerisinde yenileri seçilir." ifadelerinin yer aldığı aktarıldı.
"Davalı Baro Başkanlığı ile yönetim kurulunun faaliyet amacı ile kendisine verilen yetkiler ve görevler dışında kullanılmak suretiyle, illgeal faaliyetlerde kullanıldığı" değerlendirmesi yapılan davanamede, bu kapsamda idari yönden de tedbir alınması gerektiği belirtildi.
Davanamede, İstanbul Barosu Başkanı İbrahim Özden Kaboğlu ve yönetim kurulu üyeleri Rukiye Leyla Süren, Hürrem Sönmez, Ahmet Ergin, Metin İriz, Mehmedali Barış Beşli, Yelda Koçak Urfa, Fırat Epözdemir, Ezgi Şahin Yalvarıcı, Ekrem Bilen Selimoğlu ile Bengisu Kadı Çavdar'ın görevlerine son verilmesi, yeni baro başkanı ile yönetim kurulu üyelerinin seçilmesi talep edildi.
PKK'NIN SUNUCUSU
Teröristlerden Cihan Bilgin'in PKK'ya müzahir Anha Zindi isimli Youtube kanalında sunuculuk yaptığı, SDG Basın İrtibat Merkezi Sorumlusu Ferhad Şami ile röportaj gerçekleştirdiği tespit edildi. Ayrıca Terör örgütünün sözde kuruluş gününü kutlamak için örgüte müzahir AYDIN-DER organizesinde bir eyleme katıldığı, yine örgüte müzahir DEM-GENÇ organizesinde Diyarbakır'da gerçekleşen eylemlere katılarak, teröristleri öven pankartlar taşıdığı belirlendi.
ÖRGÜTÜN HİYERARŞİK YAPILANMASI İÇERİSİNDE
Bir diğer terörist Nazım Daştan'ın ise KCK'nın içerisinde faaliyet gösterdiği, PKK ile iltisaklı 15 ayrı örgütsel amaçlı buluşma, görüşme ve toplantıya katıldığı saptandı. Daştan'ın ayrıca, PKK/KCK terör örgütü hücre yapılanmaları içerisinde örgütün sorumluları ile irtibatlı olarak faaliyetleri organize ettiği, hiyerarşik yapı içerisinde örgütün sorumlu düzeyde yöneticisi olarak yürütülen örgütsel faaliyetlerde aktif rol oynadığı vurgulandı. Daştan'ın YPG flamalı örgütün kadın mensuplarının görsellerini de sosyal medya hesabından paylaştığı hatırlatıldı.
NAZIM DAŞTAN VE YPG'Lİ TERÖRİST AYNI KAREDE YER ALMIŞTI
Cumhuriyet Başsavcı Vekili Can Tuncay ile Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ateş'in hazırladığı davanamede, baroların kuruluş amacının, 1136 sayılı Avukatlık Kanunu'ndaki ilgili maddelerde yer alan, "Barolar; avukatlık mesleğini geliştirmek, meslek mensuplarının birbirleri ve iş sahipleri ile olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni sağlamak ve korumak, avukatların ortak ihtiyaçlarını karşılamak" ibareleriyle açıkça belirlendiğine dikkat çekti. Davanamede anayasanın kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları başlıklı 135. Maddesinde yer alan, "Bu meslek kuruluşları, kuruluş amaçları dışında faaliyette bulunamazlar" ve 1136 sayılı Avukatlık Kanunu'nun 76. Maddesi, "Barolar, kuruluş amaçları dışında faaliyette bulunamazlar" şeklindeki hükümlerin de olduğu hatırlatıldı.