Balıkesir'de patlayıcı üretim fabrikasında patlama: Ölü ve yaralılar var
Balıkesir'in Karesi ilçesindeki Kavaklı Mahallesi'nde faaliyet gösteren Çekya merkezli Çekoslovak Grubu (CSG) şirketine ait patlayıcı fabrikasında patlama yaşandı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya yaşanan patlamada 11 kişinin hayatını kaybettiğini duyururken bu kişilerin 3'ünün erkek 8'inin kadın olduğunu duyurdu. Bakan Yerlikaya ayrıca patlamanın bir sabotaj olmadığını belirtirken yangının nedeninin araştırıldığının altını çizdi. Öte yandan Başkan Recep Tayyip Erdoğan da patlamada hayatını kaybeden vatandaşlar için taziye mesajı paylaşırken 'Gerekli tahkikatın derhâl başlatılması talimatını verdik' dedi. Öte yandan Sağlık Bakanı Memişoğlu, yaralıların sağlık durumuna ilişkin bilgi verdi.
Balıkesir'in merkez Karesi ilçesinde patlayıcı üretilen fabrikada meydana gelen patlama ve çökme nedeniyle 11 kişi hayatını kaybetti. Olayına ardından bölgeye giden 3 bakan açıklamalarda bulundu.
BAKAN YERLİKAYA: 11 CAN KAYBI VAR
Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan patlama noktasında incelemelerde bulundu.
Büyük üzüntü duyduklarını ifade eden Yerlikaya, "700 metrekarelik yerde henüz sebebi bilinmeyen bir patlama meydana geldi. Patlamanın tesiri çok güçlü." dedi.
8'i kadın 3'ü erkek olmak üzere 11 kişinin vefat ettiğini duyuran Yerlikaya, "12 olan vefat sayısının 11 olarak paylaşıyoruz. Arkadaşlarımız, vücut bütünlüğü ile ilgili 12 olarak söylemek durumunda kaldılar. 7 yaralımız var. 5'i yatarak tedavi görüyor. Hastalarımızın hayati tehlikesi yok." dedi.
Bakan Yerlikaya sözlerini şöyle sürdürdü:
Yangının sebebi ile ilgili araştırma sürüyor. Sabotaj ihtimali yok. Konusunda uzman kaç kişi gerekiyorsa heyet oluşturuldu. 7 kişiden oluşan bilirkişi heyeti oluşturuldu. Mülkiye başmüfettişinden oluşan heyet gelecek. Çıkan raporla ne gerekiyorsa yapacağız. Tüm ülkemizin başı sağ olsun. Yakınlarına başsağlığı diliyorum.
BAKAN IŞIKHAN: SON DENETİM AĞUSTOS'TA
Olay yerinde incelemeler sonrası konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, "Bakanlık olarak olaya hemen müdahale ettik ve inceleme başlattık. Müfettişler görevlendirildi. 615 işçinin vardiyalı olarak çalıştığı bir fabrika. En son Ağustos ayında rutinler gerçekleşmiş. Eksiklikler kısa sürede tamamlanmıştır. Kazanın tüm yönleri ile aydınlatılması için teftiş kurulu ile de gerekenleri yapacağız." ifadelerini kullandı.
Bakan Güler ise yaptığı açıklamada, "Burada en ciddi şekilde olayın incelenmesi için bütün faaliyetlerin yapıldığını bakanımız açıkladı. Milletimizin başı sağ olsun" dedi.
"YARALILARIMIZIN DURUMLARI İYİ SEYRETMEKTE..."
Öte yandan Bakan Memişoğlu, yaralıların sağlık durumuna ilişkin bilgi verdi. Bakan Memişoğlu şu ifadeleri kullandı: "Balıkesir'in Karesi ilçesinde bir fabrikada meydana gelen patlama sonucunda yaralanan 7 vatandaşımızın tedavileri hastanelerimizde devam etmektedir. Yaralılarımızın durumları iyi seyretmekte olup en kısa sürede taburcu edilmeleri planlanmaktadır. Yapılan adli tıp incelemeleri neticesinde 11 vatandaşımızın hayatını kaybettiği kesinleşmiştir. Hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, kederli ailelerine sabır ve başsağlığı diliyor; yaralı vatandaşlarımıza ise acil şifalar temenni ediyorum."
ÇEK MERKEZLİ ŞİRKETE AİT OLDUĞU ORTAYA ÇIKTI
Fabrikanın büyük ortağının ve yönetimindeki çoğunluğun, Çekya merkezli Çekoslovak Grubu (CSG) adlı yabancı bir şirkete ait olduğu ortaya çıktı.
BAŞKAN ERDOĞAN'DAN TAZİYE MESAJI
Başkan Erdoğan yaptığı paylaşımda "Patlamaya ilişkin Balıkesir Valimiz başta olmak üzere ilgili tüm kurumlarımızdan bilgi alarak tüm yönleriyle gerekli tahkikatın derhâl başlatılması talimatını verdik. Vefat eden kardeşlerime Allah'tan rahmet, ailelerine başsağlığı niyaz ediyor, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Balıkesir'imizin, milletimizin başı sağ olsun." ifadelerini kullandı.
VALİ ACI HABERİ A HABER'DE DUYURDU
A Haber'e konuşan Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu patlamaya ilişkin önemli detaylar paylaştı.
İşte Vali Ustaoğlu'nun sözleri:
"Milletimize baş sağlığımız dileklerimizi iletiyorum. Patlayıcı üretimi yapan tesissimizde patlama meydana geldi. Sabotaj ihtimali yok. Ekiplerimiz bölgede incelemeler devam ediyor. Bin dönümlük bir alana kurulu bir fabrika. Fabrikada toplamda 600'e yakın kişi çalışıyor. Şu anda herhangi bir yangın yok. Soğutma çalışmaları devam ediyor. Kapsül üretimi yapılan binada patlama meydana geldi."
SABOTAJ MI?
Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu ikinci kez A Haber yayınına bağlanarak şu ifadeleri kullandı:
Yaralı olan vatandaşlarımızın herhangi bir hayati tehlikeleri söz konusu değil. Herhangi bir sabotaj şüphesi yok. Büyük bir ihtimalle teknik bir nedenden dolayı bir patlamanın öngördüğünü tahmin ediyoruz. Detaylı incelemeden sonra kamuoyuyla da paylaşılır.
SORUŞTURMA BAŞLATILDI
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç yaptığı açıklamada "Balıkesir ilimizin Karesi ilçesinde patlayıcı üretilen fabrikanın kapsül üretilen bölümünde meydana gelen patlamayla ilgili Balıkesir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatılmış olup 1 başsavcıvekili koordinesinde 4 Cumhuriyet savcısı görevlendirilmiştir." dedi.
MÜFETTİŞLER GÖREVLENDİRİLDİ
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Balıkesir'de bir mühimmat fabrikasında meydana gelen patlamayı araştırmak üzere 2 başmüfettiş ile bir müfettiş görevlendirdiklerini bildirdi.
Işıkhan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Balıkesir'in Karesi ilçesinde bir mühimmat fabrikasında meydana gelen patlamada hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyorum. Patlamayı araştırmak üzere 2 başmüfettiş ile 1 müfettiş görevlendirilmiştir. Bakanlık olarak süreci yakından takip ediyoruz." ifadelerini kullandı.
FABRİKADA DAHA ÖNCE DE PATLAMA MEYDANA GELMİŞ
Karesi ilçesindeki mühimmat fabrikasında 3 Haziran 2014'te de fişek sıkıştırma işlemi sırasında patlama meydana geldiği, 5'i kadın 6 işçinin hafif yaralandığı patlamanın, güvenlik kamerasına yansıdığı ortaya çıktı. Görüntülerde; patlama anı ile fabrikadaki işçilerin panik hali yer aldı.
'YILDIRIM DÜŞTÜĞÜ SÖYLENİYOR'
Söz konusu fabrikanın eski üretim sorumlusu Ali İhsan Elmacı, "Patlayıcı maddelerin bulunduğu hassas bir bölüm. O nedenle olayın henüz neden meydana geldiğini bilemeyiz. Yıldırım düştüğü söyleniyor ama güvenlik önlemleri de sıkı olan bir bölümdür. Üretim bandında 7-8 makine var. Birbirine bağımlı çalışır. Çalışma başladığında herkes aynı anda çalışmaya başlar" dedi.
DMM: ASILSIZ İDDİALARA İTİBAR ETMEYİNİZ
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM), Balıkesir'de patlayıcı üretilen fabrikada meydana gelen patlamaya ilişkin, resmi kaynaklardan yapılacak açıklamaların dikkate alınması uyarısında bulundu.
DMM'nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, Balıkesir'in Karesi ilçesi Kavaklı Köyü'nde bulunan mühimmat fabrikasında patlama meydana geldiği belirtildi.
Çıkan yangın sebebiyle bölgeye çok sayıda itfaiye ekibi, sağlık ve güvenlik birimlerinin sevk edildiği kaydedilen açıklamada, "Yaşanan olaya ilişkin ekiplerin soruşturması devam etmektedir. Resmi kaynaklardan yapılacak açıklamaları dikkate alınız. Asılsız iddialara itibar etmeyiniz." ifadelerine yer verildi.
5 YARALI TEDAVİ ALTINDA
Sağlık Bakanı Memişoğlu da bir paylaşımda bulunarak "Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Yüce Allah'tan rahmet, yakınlarına ve sevenlerine başsağlığı diliyorum. Yaralılarımızın bir an önce sağlığına kavuşması için tedavilerini yakından takip ediyoruz. Rabbim, ülkemizi ve insanımızı her türlü kazadan, beladan ve afetten muhafaza eylesin." dedi.
"ÜRETİMİN SINIRLI VE BELLİ MİKTARDA OLMASI GEREKİYOR"
Patlayıcı madde danışmanı Yüksel Meral A Haber'de olaya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
İşte Meral'in öne çıkan sözleri:
"Patlayıcı farikasında kapsüllerin üretildiği bölümde meydana gelen bir patlamayı konuşuyoruz. Yivsiz av tüfekleri ve tabancalar için kapsüller üretiliyor. Burada üretimin çok sınırlı olması ve günlük belirli miktarlarda üretim yapılıyor olması gerekiyor.
ZİNCİRLEME REAKSİYON
Patlamanın boyutunun bu kadar büyük olması eldeki verilerle değerlendirildiği zaman şaşkınlık yaratıyor. Büyük bir patlamanın olması o kazanın içerisinde olması ya da ham maddelerin meydana gelen patlamadaki ilk patlamadaki zincirleme reaksiyona dahil olup patlamanın boyutunu büyüttüğünü düşünüyorum. Şu anda tam olarak verilere ulaşmak gerekir.
TEK SEFERDE ÜRETİM YAPILMAMASI GEREKİYOR
Bu kadar büyük bir patlama olmaması gerekirdi. Kapsül içerisine konulan malzeme çok hassas bir malzeme ilk başlatıcı olarak konulan bir kimyasal karışımdır. Bu kadar büyük çapta patlamaya sebebiyet verecek malzemenin tek seferde üretilmemesi gerekiyor. Ya da üretim yapılan kazanların birbirinden uzak olması gerekir. Bunun yanında patlama zincirini kıracak bariyerler olması gerekir. Yanlış depolamada olabilir. Bunları incelemek de gerekir.
YILDIRIM ÇARPMASI OLABİLİR Mİ?
Burada bir ihmalden söz etmek çok büyük bir önyargı olur. Ancak yıldırıma karşı tedbirlerin alınmış olunması gerekiyor. Yıldırımın bu binaya zarar vermeyecek şekilde paratonerlerin konumlandırılmış zemin altındaki aktif iletkenlerin doğru şekilde yerleştirilmiş olması gerekir. Bunların tam olarak bilmek gerekir.
"ÇOK CİDDİ ÖNLEM ALINMASI GEREKİYOR"
İş güvenliği ve sağlığı uzmanı Nuri Bingöl A Haber ekranlarında yaşanan patlamayı değerlendirdi.
İşte Bingöl'ün sözleri:
Kazaların hemen hepsinde bir kural ihlali söz konusudur. Kurallara riayet edilmediğinde ve yönetmeliklere uyulmadığında bu tür kazalar oluyor. Bu fabrikada patlayıcı madde kullanılarak bir üretim yapılıyor. Bunun üretimini yapan kişilerin çok ciddi önlemler alması gerekir. Teknik incelemeler sonucunda bir kesin bilgilere ulaşacağız.
"BİR TAPANIN YERE DÜŞMESİYLE İNFİLAK ETMİŞ OLABİLİR"
Bomba İmha Uzmanı Murat Uyalım, A Haber canlı yayında patlama hakkında "Büyük ihtimalle personel ihmalinden kaynaklanan bir patlama. Benim görüşüm bu yönde. Bir tapanın yere düşmesiyle infilak etmiş olabilir. Çünkü kapsül zaten bir ateşleyicidir. Bütün patlayıcıları harekete geçirecek bir parça kapsüldür. Yani bu büyük ihtimalle personel boş kovana yerleştirirken kapsülü meydana gelen sıkışmadan kaynaklandı. Boş kovanların arasında 0,1 milim boşluk bırakılması gerekiyor. Yani çekirdek, kapsül ve boş kovan. Boş kovanın içerisinde kara barut vardır, ortasında kapsül vardır bunlar yerleştirilirken büyük ihtimalle bir sıkışma meydana geldi." dedi.