İsrail'in işgal haritası! İsrail Türkiye'ye saldırabilir mi? Başkan Erdoğan neden "İsrail'in gözü vatanımızda" mesajını verdi?
Başkan Erdoğan’ın bugünkü meclis açılış konuşmasında “Netanyahu’nun Lübnan'dan sonra gözünü dikeceği yer açık söylüyorum bizim vatan topraklarımız olacaktır... Bedeli ne olursa olsun Türkiye İsrail karşısında durmaya ve dünyayı da bu onurlu duruşa davet edecektir.” ifadelerini kullanması ve Meclis’te vurguladığı harita ne anlama geliyor? Öte yandan Türkiye için ne gibi tehditlerin söz konusu olduğu ise A Haber canlı yayınına katılan uzman isimler tarafından değerlendirildi. İsrail’in Arz-ı Mevud hayalleri olduğu ifade edilirken Türkiye’nin güçlü ve bölgedeki hiçbir devlete benzemediği ise vurgulanan yorumlar arasında yer aldı.
Uluslararası İlişkiler Uzmanı Doç. Dr. Cem Oğultürk: İsrail'in Yahudilerin kendi teopolitiklerinden yola çıkarak bir Arz-ı Mevud hayalleri ve bunun ne zaman gerçekleşmesini düşündükleri tartışmalı buna yönelik hareketleri mevcut. Ama Türkiye güçlü bir devlet bölgedeki hiçbir devlete benzemeyen kendine has dinamikleri var. Kendine has silahlı kuvvetleri var siyaseti var. Bölgedeki diğer ülkelerin düştüğü pozisyonlara düşmeyecek. Elbette ki tehdidi ciddiye almak lazım.
Akademisyen Dr. Necmettin Mutlu: Teopolitik sapkınlarla hareket eden bir kitleyle karşı karşıyayız. Dolayısıyla artık bundan sonra İsrail'in her adımda teopolitik sapkınlıkların tekrar tekrar gündeme getirilmesi gerekiyor. İçinde kimsenin kar edemeyeceği bir pozisyona doğru gidiyor bu.
HEDEF İRAN!
İRAM Araştırmacısı Oral Toğa: Esas hedef İran. Türkiye için tehlike de İran'dan sonra başlıyor. Güney'de Hamas, Kuzey'de Hizbullah tehdidi vardı ve Hizbullah'ı, Hamas'tan daha büyük tehdit olarak görüyorlardı. Soykırım pahasına buradaki durumu stabil hale getirdiler ve kuzeye doğru yöneldiler. Önümüzdeki aylar içinde İran'a yönelik çok ciddi şeyler göreceğimizi düşünüyorum. İsrail, İran'ın nükleer silahlara ulaşmaması için ne gerekiyorsa yapacağını ifade ediyor her fırsatta.
Güngör Yavuzaslan: Başkan Erdoğan 7 Ekim saldırılarından sonra işgalci İsrail'i 'yakın tehdit' olarak tanımlamıştı. Aslında bugün meclis açılışında bunu tekrarladı. Haritaya baktığımızda Arz-ı Mevud olarak adlandırılan ütopya olan o sınırların içinde bizim ülkemizin de belirli bölgeleri var. Genel kanı İsrail'in Lübnan'dan sonra Suriye'ye saldıracağı ve kaotik bir durumun ortaya çıkacağı yönünde.
LÜBNAN-SURİYE HATTINDAKİ RİSK
Başkan Erdoğan bu riski devlet başkanı olarak mecliste çok güzel açıkladı. Hatay'ın Yayladağ ilçesindeki Suriye sınırından Lübnan sınırının 170 kilometre uzaklıkta olduğunu; Türkiye-Lübnan arasındaki mesafenin ise sadece 2,5 saatte uzaklıkta burnumuzun bir dibinde olan bir savaştan söz etti.
Terör ve Güvenlik Uzmanı Coşkun Başbuğ: İsrail ile birlikte ABD'yi de değerlendirmek lazım birbirlerinden ayrılamayan ikili terör devleti. Sahada asıl aktör ABD. Türkiye'ye saldırmak yürek ister, akıl, beceri ve askeri taktik ister bunları hiçbiri yok. Kolay mı ABD'nin silahı ile Türkiye'nin sınırına dayanmak? Ortadoğu bir bataklığa dönüşür ve onları yutar.
NATO'dan çok Türk askeri ile savaşmayı göze alabilir misin? diye sorulduğunda ve buna da eğilip bükülüp "biz öyle bir şey olsun istemeyiz" diyorlar. Bu cümlenin Türkçesi biz buna cesaret edemeyizdir. Fakat Gazze konusunda esas hedef Türkiye ardından Lübnan'ın basamak yapıldığı bir süreçte Suriye.