BM'de Türk heyetinden Netanyahu protestosu: Salonu terk ettiler
Türk heyeti ve birçok delegasyon, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun BM Genel Kurulu hitabını salonu terk ederek protesto etti. Diğer yandan Netanyahu yaptığı konuşma esnasında Filistin toprağı olan bölgeleri İsrail olarak gösteren bir harita kullandı.
Türk heyeti ve birçok delegasyon, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun BM Genel Kurulu hitabını salonu terk ederek protesto etti.
GAZZE'Yİ İSRAİL'İN TOPRAĞI OLARAK GÖSTERDİ
İsrail Başbakanı Netanyahu, Birleşmiş Milletler 79. Genel Kurulu'ndaki konuşmasında Filistin toprağı Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ni, "İsrail" olarak gösteren bir harita kullandı.
Öte yandan Netanyahu, konuşmasını gerçekleştirirken Suriye, Irak ve İran'ın siyah gösterildiği haritayı ''lanet'' olarak tanımlarken Hindistan ile Körfez ülkeleri, Mısır ve Sudan'ın gösterildiği yeşil haritayı ise "kutsal" olarak gösterdi.
SKANDAL SÖZLER! "İSRAİL BARIŞ İSTİYOR"
Netanyahu, skandal konuşmasında "Hanımefendiler ve beyefendiler. Bugün bu sene buraya gelmeyi planlamıyordum. Ülkem bu sene bir savaşta. Bize karşı yapılan yalanları ve iftiraları duyduktan sonra ki bazılarını buradaki kişiler yaptı. Buraya gelmemdeki sebep, halkım için konuşmak, ülkem için konuşmak, hakikati anlatmak. İsrail barış istiyor. İsrail sükunet istiyor. İsrail zamanında barış yaptı ve yine yapacak. Ancak barbar düşmanlarla karşı karşıyayız ve bizim kendimizi savunmamız gerek. Düşmanımız bizi yok etmek istiyor. Medeniyetimizi yok etmek istiyor." dedi.
İsrail ordusunun yaklaşık bir yıl önce yaptığı açıklamayla yalanladığı "Hamas 7 Ekim'de bebekleri yaktı" yalanını tekrarlayan Netanyahu, Tel Aviv yönetiminin öldürdüğü kadın, çocuk ve yaşlılara hiç değinmeden Gazze ve Lübnan'da "kendilerini savunduklarını" öne sürdü. Netanyahu'nun misafir locasına getirdiği kişiler konuşmayı alkışladı.
TÜRK HEYETİ SALONU TERK ETTİ
Netanyahu, BM 79. Genel Kurulu'na hitap etmek için salona girdi ve kürsüye yöneldi. Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ahmet Yıldız'ın öncülüğünde Türk heyeti, Netanyahu BM Genel Kurul hitabına başlamadan önce salondan ayrıldı.
İsrail'in BM Daimi Temsilciliği tarafından davet edilen ve locada bulunan misafirler ise sık sık Netanyahu'yu alkışladı. Gazze Şeridi'ndeki İsrailli esir ailelerinin de yer aldığı locadaki İsrail'in davetlileri Netanyahu'nun konuşmasını alkışlar ve tezahüratlarla ara ara kesti.
Netanyahu, ülkesinin Suudi Arabistan ile normalleşme anlaşması imzalamak istediğini belirterek bunun "Orta Doğu'ya barış getireceğini" savundu. Ayrıca, Suudi Arabistan delegasyonunun Netanyahu'nun konuşması sırasında Genel Kurul salonunda bulunmaması dikkati çekti.
Yaklaşık 34 dakika süren konuşmasında çoğunlukla İran'a yüklenen, Gazze ve Lübnan'daki saldırılarını savunan Netanyahu, 7 Ekim 2023'ten itibaren 7 cephede İran'ın vekilleri ile savaştıklarını savundu.
İRAN'A "SİZİ VURURUZ" TEHDİDİ
Netanyahu, "İran'a bir mesajım var; bizi vurursanız biz de sizi vururuz. Orta Doğu'da erişemeyeceğimiz bir yer yok." sözleriyle Tahran'ı tehdit etti.
Dünya ülkelerinin İran'ın nükleer programına karşı mücadelede İsrail'e destek olmaktansa İsrail'in yanında yer alması gerektiğini söyleyen Netanyahu, "İran'ın nükleer silaha sahip olmaması için İsrail elinden geleni yapacaktır." dedi.
BM KÜRSÜSÜNDE "LÜBNAN'DA SALDIRIYA DEVAM" MESAJI VERDİ
İsrail'in Lübnan'daki saldırılarına devam edeceği mesajını veren Netanyahu, Gazze'deki söylemine benzer biçimde "Hizbullah'ın roketlerini hastanelere, okullara, evlere sakladığını" savunarak buraların hedef alınabileceğini ima etti.
Netanyahu, Hizbullah'ın füze kapasitesini büyük oranda yok ettiklerini "tüm hedefleri gerçekleşene kadar Hizbullah'ı geriletmeye devam edeceklerini" söyledi.
KATİLİN HİTABI ELEŞTİRİLERE NEDEN OLMUŞTU
Uluslararası Ceza Mahkemesi Savcısı Kerim Han tarafından "savaş suçu" işlediği gerekçesiyle hakkında tutuklama kararı alınması istenen Netanyahu'nun BM'ye hitap etmesine izin verilmesi eleştirilere neden olmuştu.