Başkan Erdoğan New York'taki Türkevi'nde! Hangi liderler ile görüşecek?

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) 79. Genel Kurulu'na katılmak ve çeşitli temaslarda bulunmak üzere ABD'nin New York şehrine geldi. Başkan Erdoğan'ın 24 Eylül'de konuşma yapacağı açıklanırken, konuşmanın ana temasının İsrail'in Gazze'de yaptığı katliam olması bekleniyor. A Haber muhabiri Rüya Akkuş, Başkan Erdoğan'ın ABD'de hangi liderlerle temaslarda bulunacağına dair detayları paylaştı.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, her yıl dünya liderlerinin bir araya geldiği BM Genel Kurulu'na katılmak üzere ABD'ye geldi.

BAŞKAN ERDOĞAN ABD'DE!

Özel uçak "CAN" ile TSİ 23.57'de John F. Kennedy Uluslararası Havalimanı'na gelen Başkan Erdoğan'ı, Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ahmet Yıldız, Washington Büyükelçisi Sedat Önal ve New York Başkonsolosu Büyükelçi Muhittin Ahmet Yazal karşıladı.

Başkan Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç ve bazı yetkililer de ABD'ye geldi.

Başkan Erdoğan, ABD ziyareti kapsamında BM 79. Genel Kurulu'na katılacak ve bazı temaslarda bulunacak.

BAŞKAN ERDOĞAN HANGİ LİDERLER İLE GÖRÜŞECEK? A HABER ABD'DEN AKTARDI

A Haber muhabiri Rüya Akkuş, Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD programında hangi liderler ile temaslarda bulunacağına dair detayları paylaştı.

A haber muhabiri Rüya Akkuş:Şuan da Türkevi'nin hemen önünde Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın gelişini bekliyoruz. Kendisi burada konaklayacak. Özellikle Türkevi inşa edildikten sonra Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın hem konakladığı hem de kabullerini yaptığı Türkiye'yi temsilen de Türkiye'nin evi şeklinde olan Türkevi'nde kaldığını söylemek mümkün.

Ekibi onunla beraber tüm gün boyunca burada yer alıyor. Aynı zamanda Başkan Erdoğan Türkevi'nde tüm kabullerini, ikili görüşmelerini de gerçekleştiriyor. Şuanda da kendisi Türkevi'ne doğru yolda. Uçağı yaklaşık yarım 30-40 dakika önce New York'a indi. Bu kez Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda yapacağı konuşma herkes tarafından oldukça merak ediliyor. Başkan Erdoğan, geçmişte 13 kez hitap etmiş ve birçok önemli konuya değinmişti.


Bunlar arasında her defasında özellikle Filistin'de iki devletli çözüm konusu yer alıyordu. Geçtiğimiz yıldaki konuşmasında bunu belirtmiş hem de BM'nin reform ihtiyacı olduğunu aktarmıştı. Türkiye Bunu oldukça uzun zamandır söyleyen bir ülke pozisyonunda. Başkan Erdoğan, birçok defa kurulan eski yapının mevcut düzeni kaldırmadığını ifade ediyordu. Yavaş Yavaş da BM'de bu görüşün çevresinde birleşmeye başladı diyebiliriz.
Aslında yakın zamanda Guterres'de bu minimalde bir açıklama yapmış, Türkiye'ye destek vermişti. Türkiye bir kitap hazırlamış ve geçtiğimiz yıl da bu kitap da dağıtılmıştı. Dolayısıyla Başkan Erdoğan'ın reform konusunda dikkat çekerek, konuşmasının ağırlıklı bir bölümünde İsrail'in Gazze'de uygulamış olduğu katliama ayırmasını bekliyoruz. Özellikle İsrail'in Gazze'de soykırım, savaş suçu işlediğine dair önemli belgeler de tek tek delil olarak toplanıyor. Bunlar da Türkiye tarafından başta Lahey olmak üzere bütün hukuk mecralarında uluslararası hukuk önünde tek tek öne seriliyor diyebiliriz.

Başkan Erdoğan'ın konuşmasında bu noktaya da vurgu yapmasını bekliyoruz. Burada sorunun çözülebilmesi için BM'de yer alan ülkelerin de açık bir tavır sergilemesi gerekiyor. 190'dan fazla ülkenin katılımıyla gerçekleşiyor ve çok önemli ülkelerin de burada söz sahibi olduğunu söylemek mümkün. Bunlardan oldukça büyük bir kısmı İsrail yanlısı bir politika izliyorlar. Zaman zaman bunun bir savaş suçu olduğunu dile getiriyor olsalar da en azından kamera önünde, arkasında ve arka planda İsrail'i desteklemeyi sürdürüyorlar.
Türkiye'de bu iki yüzlü siyasete dikkat çekiyor. Dolayısıyla Başkan Erdoğan'ın konuşmasının hedefinde İsrail'in soykırımının yanı sıra, İsrail'e destek veren ülkeler de olacak. Bunların başında ABD geliyor. Başka Erdoğan NATO'da yapmış olduğu konuşmasında da hem ABD'ye hem de Joe Biden yönetimindeki ABD'ye bu konudaki itirazlarını dile getirmişti. Bu konuşmasında da Gazze diplomasisinin öne çıkacağını söylemek mümkün. Özellikle Başkan Erdoğan bu görüşmelerinde ikili görüşmelere de ağırlık verecek.

Başkan Erdoğan İstanbul'da yapmış olduğu açıklamalarda bizim dikkatimizi çeken unsurlardan bir tanesi Suriye ile ilgili olarak yapmış olduğu açıklamaydı. Orada Türkevi'nin bazı önemli görüşmeleri de ev sahipliği yapabileceğini söylemişti. Suriye Doğrudan ile bir temas beklenmemekte. Bağlantılı olarak Türkiye ile Suriye arasında ilişkilerin ılımlı bir aşamaya gelebilmesi için rol üstlenen ülkelerin liderleriyle de bir görüşme gerçekleştirecek sorusu da aslında akıllara geldi.

Dolayısıyla Türkiye, burada sadece bir Gazze diplomasisi yönetmeyecek. Bununla beraber Suriye'de özellikle o bölgedeki karışıklığa son verilebilmesi için iki ülke liderinin de bir araya gelmesinin önemli olduğuna dikkat çeken Başkan Erdoğan'ın, yürütecek olduğu temaslar da oldukça kıymetli olacak. Türkiye Suriye'nin toprak bütünlüğünde gözümüz yok demişti. Hem de bununla beraber burada atılacak diplomatik adımlarla ilgili olarak da Türkiye'nin açık bir şekilde kartını ortaya koyduğunu ifade etmişti. Başkan Erdoğan daha önceki yapmış olduğu açıklamalarında, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a bir mesaj göndermiş ve orada da bu görüşmelerin de olabileceğini ifade etmişti. Devamında başta MİT olmak üzere Bakan Yardımcıları ve Güvenlik Başkanları'nın yardımcıları temaslarını kurdukları ifade edilmişti.

Burada elbette bu görüşmelerle birlikte nerede görüşme olabileceği konusu da oldukça önemli. Ancak Türkevi'nin ve BM'nin New York temaslarının çıktısına bakmakta fayda var. Sonrasında ise 3. ülke formülünün öne çıktığını söylemek mümkün. Sanırım Rusya burada da en ağırlıklı ifade edilen ülke gibi gözüküyor. Başkan Erdoğan ile Esad bir araya gelecekse 3. bir ülkede bir araya gelme formülününde masada olduğunu söyleyebiliriz. Yüksek olasılıkla Rusya'da bir temasın olması ihtimal gibi duruyor.

Biraz da buradaki programlarla ilişkin bilgileri sizlerle paylaşalım. Başkan Erdoğan'ın yavaş yavaş gelmesini bekliyoruz. Önce isterseniz pazartesi günü ile başlayalım. Bugün BM bu yıl toplanırken "Geleceğin zirvesi" temalı bir açılış gerçekleştirecek. 79. zirvede geleceğin zirvesi konuşmasını da yapacak isimlerden bir tanesi Başkan Erdoğan olacak. Pazartesi günü Başkan Erdoğan konuşmacı olarak yer alacak. Oradaki hitabı oldukça kıymetli. Biraz daha "Geleceğin zirvesi" dediğimiz zaman, iklim konusuna da bakmakta fayda var. Dünya artık iklimle mücadele konusunu, yeşil iklimin yanı sıra mevcutta kötüye giden iklimi daha yeşil hale getirebilme özellikle gelecek nesillere daha iyi bir dünya taşıyabilme konusunda önemli adımlar atma yolunda bazı hedefler belirlenmişti.

Bu hedefler henüz tutturulabilmiş değil. Yüzeysel olarak ülkeler bu hedeflere uzak bir pozisyonda yer alıyor. Türkiye de bu konuda önemli çalışmalar yürütüyor. Başkan Erdoğan'ın Geleceğin zirvesinde verecek olduğu mesajlar da oldukça kıymetli olacak diyebiliriz. Başkan Erdoğan'ın bir lider diplomasisi yürüteceğini söylemek de mümkün.

Başkan Erdoğan'ın bugün bir programı olmamakla birlikte, yarından itibaren kabullere başlayacak. Programda ilk kabul Arnavutluk Başbakanı Edi Rama olacak. Ardından burada Düşünce Kuruluşu Temsilcileri ile yuvarlak masa toplantısına katılacak ve onlara bir hitabı olacak. Yine Sırbıstan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic'de, Başkan Erdoğan ile Türkevi'nde görüşecek olan isimler arasında yer alıyor. Akşam saatlerinde de Başkan Erdoğan, Türk-Amerikan Ulusal Yönlendirme Komitesi ile bir yemek yiyecek, bu yemek basına kapalı gerçekleşecek ancak orada kısa da olsa bir hitabının olması bekleniyor.

Pazartesi gününe bakacak olursak; Başkan Erdoğan'ın programı, Geleceğin Zirvesi hitabı ile başlayacak. Ardından da programında ikili görüşmeler olacak. Kuveyt Veliaht Prensi Sabah el-Halid es-Sabah, İran Cumhurbaşkanı Mesut Pezeşkiyan, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Türkiye Yatırım Konferansı yetkilileri ve Apple'ın başkan yardımcısı Türkiye Yatırım Konferansı yetkilileri ve Apple'ın başkan yardımcıları burada olacak. Başkan Erdoğan geçtiğimiz yılda Elon Musk ile bir araya gelmişti. Dünyanın da yakından takip ettiği kabullerden bir tanesiydi.

Salı gününe bakacak olursak; Başkan Erdoğan BM Genel Kurulu'na hitap edecek demiştik. Eğer ki programda bir değişiklik olmazsa Başkan Erdoğan 3. sırada hitabını gerçekleştirecek. Başkan Erdoğan'ın o mesajları oldukça önemli.

Başkan Erdoğan'ın Dünyayı da Gazze konusunda artık adım atmaya çağırmasını bekliyoruz. Sessiz ve çekimser kalan ülkeler var. Türkiye sessiz kalan ülkelerin oyunu doğrudan Gazze lehine çekebilir mi? Bunlar da oldukça önemli. Başkan Erdoğan BM genel sekreteri Antonio Guterres ile bir araya gelecek ve onunla da bir görüşmesi olacak.


Hemen sonrasındaysa Ermenistan'ın Başbakanı Nikol Paşinyan'ın Başkan Erdoğan'ı Türk evinde ziyaret edeceğini bekliyoruz. Son kabullerinden bir tanesi de salı günü Volodimir Zelenskiy olduğunu söyleyebiliriz. Ukrayna-Rusya savaşı da burada görüşülecek. Özellikle Karadeniz'in kuzeyinde gerçekleşen ve devam eden neredeyse 4. yıla doğru giden bu savaş, Türkiye'nin önemli konu başlıklarından bir tanesidir. Karadeniz' seyrü-sefer anlaşması henüz nihayetine erdirebilmiş değil. Tarafların ortaya bir pozisyon koyması gerekiyor. Bu konuda birçok formül geliştirildi. En olası formül ise masadayken en son imzadan uzaklaşıldı.


Başkan Erdoğan geçtiğimiz sene BBC'ye konuşmuştu. Başkan Erdoğan'ın Bu sene de NBC'ye de bir mülakat vermesini bekliyoruz. Sorular çok açık bir şekilde yanıtlanıyor.

Son güne bakacak olursak; Başkan Erdoğan, Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile bir araya gelecek gibi gözüküyor. Ardından Hollanda'nın yeni Başbakanı Dick Schoof ile bir görüşme gerçekleştirecek. Ardından ise Başkan Erdoğan, Metropolitan Sanat Müzesi'ne gidecek. Joe Biden akşam saatlerinde BM'ye katılan tüm katılımcılara bir yemek tertipliyor. Başkan Erdoğan'ın da o yemeğe eşi Emine Erdoğan ile katılmasını bekliyoruz.

A HABER UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.