Türkiye Siber Güvenlik Başkanlığı için düğmeye bastı! Ekimde Meclis'te
Günümüzde siber güvenlik konusunun "güçlü ordu" kadar önemli bir milli güvenlik konusu haline gelmesiyle birlikte, Türkiye bu alanda yeni adımlar atmaya hazırlanıyor. Siber Güvenlik Başkanlığı (SGB) ile devlet içerisindeki yapılar tek bir merkezde toplanacak. Siber tehditlere karşı oluşturulacak yeni yapı doğrudan Cumhurbaşkanlığına bağlı çalışacak. Atılacak bu adımla birlikte siber güvenlik alanındaki çalışmalar daha da hızlanacak. Çalışmaların ekim ayı içerisinde Meclis'e gelmesi bekleniyor.
İsrail'in çağrı cihazları ve telsizleri patlatarak Lübnan'a düzenlediği saldırı tüm dünyada gündem oldu. İsrail'in siber terörü, Türkiye'de de siber güvenlik alanındaki çalışmaları gündeme getirdi. Siber güvenliğin tıpkı askeri alandaki çalışmalar kadar önemli bir konu haline gelmesi ve adeta milli güvenlik meselesi olması nedeniyle Türkiye, siber dayanıklılığı artırmak için harekete geçerek bir dizi tedbiri hayata geçirme kararı aldı.
SİBER GÜVENLİK BAŞKANLIĞI KURULACAK
Bu adımlardan ilki doğrudan Cumhurbaşkanı'na bağlı olarak Siber Güvenlik Başkanlığı (SGB) adında yeni bir yapı kurulması. Farklı kurumlarda bulunan yetki ve fonksiyonlar SGB ile tek çatı altında toplanacak.
AA Editör Masası'na açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, konuyla ilgili olarak "Siber güvenlikle ilgili ülkemizde ve kurumlarımızda büyük bir farkındalık var. Ulaştırma Bakanlığı bünyesinde siber güvenlikle ilgilenen bir genel müdürlük var. Milli İstihbarat Teşkilatı siber güvenlik konularında oldukça yetkin kabiliyetlere sahip. Emniyet teşkilatımızda bu konuda yetenek var. Müstakil bir siber güvenlik teşkilatı kurulması, hükümetimizin de gündemine geldi. Milli Güvenlik Kurulu'nda da yapılan tartışmaların neticesinde Cumhurbaşkanımız, bunun artık olması gerektiği noktasında irade ortaya koydular. İnşallah yakın zamanda bunun hayata geçeceğini göreceğiz." ifadelerini kullandı.
EKİMDE MECLİS'E GELECEK
Siber Güvenlik Başkanlığı ile ilgili olarak hazırlanacak yasa teklifinin ekim ayı içerisinde TBMM'ye gelmesi bekleniyor. SGB ile birlikte devlet kurumlarında bir standart oluşturularak, siber güvenlik alanına denetim mekanizması da oluşturulması hedefleniyor.
SGB'nin doğrudan Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak çalışması ile birlikte bakanlıklar ve kurumlar arasındaki koordinasyon da tek bir merkezden yürütülecek. SGB ile birlikte "e-nabız, e-devlet, nüfus işlemleri" gibi milyonlarca vatandaşın bilgi havuzlarına da üst düzey koruma sağlanacak.
SİSTEM ŞU AN NASIL İŞLİYOR?
Halihazırda, 5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu kapsamında, siber güvenliğin sağlanması Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın sorumluluğu alanında. BTK da siber saldırıların engellenmesi ve caydırıcılığın sağlanması görevini yürütüyor. Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi de 24 saat kesintisiz olarak çalışıyor. Bunların yanı sıra Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi de siber güvenliğin artırılması ile ilgili projelerin geliştirilmesi görevini üstleniyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın da siber güvenlik alanında çalışmaları bulunuyor. SGB ile tüm bu yapıların tek bir çatı altında toplanması hedefleniyor.
SGB NE YAPACAK?
Direkt olarak Cumhurbaşkanı'na bağlı olarak çalışacak olan Siber Güvenlik Başkanlığı (SGB) ile tek çatı altında toplanacak olan yapı ile siber dayanıklılık artırılacak, yerli ve milli teknolojiler teşvik edilecek. Verilecek teşviklerle baştan sona özgün güvenlik kriterleri geliştirilecek. Özellikle kritik birimlere özel koruma kalkanları oluşturulacak ve proaktif siber duvarlar devreye alınacak. Türkiye'nin siber güvenlik kapasitesi daha da güçlendirilecek. Siber uzmanların sayısı verilecek eğitimlerle artırılacak ve Türkiye, siber güvenlik alanında merkez haline gelecek.
DÜNYADA İLK 10'DA
Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU) tarafından hazırlanan "Global Siber Güvenlik Endeksi" verilerine göre Türkiye; siber güvenlik alanında Avrupa'da ilk 6, dünyada ise ilk 10 ülke arasında bulunuyor. Türkiye'nin yapay zeka ve makine öğrenmesi imkanlarını kullanan AVCI, AZAD, KASIRGA ve ATMACA gibi erken müdahale sistemleri bu alanda ilgiyle takip ediliyor.