Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten net mesaj! "KDV oranlarında artış gündemimizde yok"
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, katıldığı canlı yayın programında Türkiye'nin ekonomisine dair önemli açıklamalarda bulundu. Cari açığa değinen Bakan Şimşek, "Geçen sene mayıs ayı itibarıyla 57 milyar dolarlık cari açığımız vardı. Cari açığı 19 milyar dolar civarına indirdik." ifadelerini kullandı. KDV artışı ve genel vergi oranlarının artırılacağı iddialarına yanıt veren Şimşek, "İndirimli oranları gözden geçireceğiz, etkinlik açısından, verimlilik açısından. Dolayısıyla o husus bir kenara, genel KDV oranlarında artış gündemimizde yok. İki, kurumlar vergisinde bir artış gündemimizde yok. Gelir vergisi dilimlerine ilişkin bir artış gündemimizde yok." dedi. İşte detaylar...
- Gündem
- Giriş Tarihi: 16.09.2024 | 20:51
- Güncelleme Tarihi: 17.09.2024 | 09:48
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, katıldığı televizyon programında Türkiye'nin ekonomik gündemine dair önemli mesajlar verdi.
"KDV ORANLARINDA ARTIŞ GÜNDEMİMİZDE YOK"
KDV artışı ve genel vergi oranlarının artırılacağı iddialarına yanıt veren Şimşek, "İndirimli oranları gözden geçireceğiz, etkinlik açısından, verimlilik açısından. Dolayısıyla o husus bir kenara, genel KDV oranlarında artış gündemimizde yok. İki, kurumlar vergisinde bir artış gündemimizde yok. Gelir vergisi dilimlerine ilişkin bir artış gündemimizde yok." dedi.
"EN ZOR DÖNEM GERİDE KALDI"
Enflasyonda ilk yılı geçiş yılı olarak kabul ettiklerini belirten Bakan Şimşek finansal istikrarı önceliklendirdiklerini ifade etti. Kırılganlıkları giderdiklerini belirten Hazine ve Maliye Bakanı sözlerine şöyle devam etti: "Kırılganlıkları yönetmeniz lazımdı. Bakın politika yaparken, çerçeve çizerken, her zaman en kritiğinden başlarsınız diğerlerini zamana yararsınız. Koşullar önce enflasyonu yükseltecek nitelikte. Daha sonra biz indirebilecek para politikası gecikmeyle geliyor. Biz KKM riskini yönettik, kur riskini yönettik, bütçe açığını kontrol altına aldık. Bunları yapmasaydık, enflasyon çok farklı düzeyde olabilirdi. Şimdi üç teknik birimimiz oturuyor diyorlar ki, kur, petrol fiyatları vs. şöyle şöyle olursa modelleri var tahmin ediyorlar. Biz de programımızda bunun ortalamasını aldık. Herhangi bir müdahalemiz olmadı. Petrol fiyatlarını tuttursak, bir takım önemli varsayımlarımız var. Gerçek dünya çok kompleks ve karmaşık. Modelleme ile tahminler yapıyorsunuz ve çok büyük tahminler içeriyor. En zorlu süreci geride bıraktık. Finansal riskleri yöneterek, önemli bir eşiği aştık. Sıkıntıların farkındayız, vatandaşlarımız şikayette haklı. Markete pazara gidiyorum, geçen hafta eşim Esra hanım dedi ki, markete uğrayalım. Vatandaşlarımız geldi, şikayetleri doğru. Haklılar, bir geçim sıkıntımız var. Enflasyon en kötü ve adaletsiz vergidir. Gelir dağılımını bozuyor. Ne yapıp edip, kalıcı refah ve alım gücü için enflasyonu kontrol altına alıp aşağıya indirmemiz lazım. Enflasyonun 40 civarına inmesi fiyatların düştüğü anlamına gelmiyor. Enflasyon hızındaki düşüş geçen sene ortalama bir sepetin artışı yüzde 65 idi, bu sene ise yüzde 40 arttı. Fiyatlar artıyor ama daha yavaş artıyor. Şunun altını tekrar çizmek istiyorum. Vatandaşın dar gelirlinin çok etkilendiğinin farkındayız ama kestirme çözümler yok."
Bakan Şimşek'in açıklamalarından satır başları şöyle;
"CARİ AÇIĞI 19 MİLYAR DOLAR CİVARINA İNDİRDİK"
Birincil önceliğimiz ülkenin dış kırılganlığını azaltmak. Bu bizim ana hedeflerimizden bir tanesiydi. İkinci başlığımız da enflasyonu kontrol altına almak. Bizim geçen sene başlarken makro finansal istikrar derken bunu kastettik. Geçen sene mayıs ayı itibarıyla 57 milyar dolarlık cari açığımız vardı. Cari açığı 19 milyar dolar civarına indirdik. Çok önemli bir kazanım. Cari açığı önemli ölçüde azalttık. Uluslararası rezervlerimiz bugün itibarıyla 147 milyar dolar civarına çıktı. 153 milyar dolar üzerinde rezerv olacak.
"DIŞ BORÇLANMA MALİYETİMİZ DÜŞTÜ"
Ülkemizin mayıs ayında risk primi çok yükselti. 700 baz puanın üzerindeydi. Şu an itibarıyla 270'in altına düştü. Risk primimizdeki düşüş bize benzer ülkelere göre çok daha iyi. 700 baz puandan 270 baz puanın altına düşürdük. Hala yüksek ama doğru yoldayız. Dış borçlanma maliyetimiz düştü.
RİSK PRİMİMİZ 270'İN ALTINA DÜŞTÜ
Risk primimiz 700 baz puanın üzerindeydi. Şu an itibariyle 270'in altına düştü. Ve bizim Risk primimizdeki düşüş, bize benzer ülkelere göre çok çok daha iyi. Dolayısıyla biz 700 baz puandan Risk priminin 270 baz puanın altına düşürdük. 270 baz puanın Risk primi yüksek bu arada, hala yüksek. Ama doğru yoldayız. Şimdi Risk primi ne işe yarar diye vatandaşlarımız sorabilirler. Genelde siz yurt dışından borçlandığınız zaman, aynı vadedeki, Amerikan tahvil, Amerika'nın sattığı kağıdın getirisini baz alıyorlar. Ona Risk free diyorlar, yani risksiz getiriyorlar. Onun üzerine sizin mutlaka Risk priminizi en az ekliyorlar. Dolayısıyla bizim dış borçlanma maliyetimiz düştü. Bakın size bir rakam vereyim. Geçen sene Ocak ayında bizim bir borçlanmamız olmuş, 10 yıl vadeli. %975'ten, yaklaşık %10'dan dolar bazında borçlanmıştık. Dolar bazında geçen sene 10 yıl vadeli %10 civarında bir faizle borçlanmıştık. Bugün itibariyle bu 6.8'e kadar düştü. Dolayısıyla biz dışarıdan şimdi daha ucuza borçlanıyoruz.
ENFLASYON 2025'İN İKİNCİ YARISINDA ÇOK BELİRGİN BİR DÜŞÜŞ OLACAK HİSSEDİLECEK
2025 Haziran, Temmuz gibi, çok büyük ihtimalle 27 rakamlara düşecek. Belki daha önce düşer. Perspektif vermek için söylüyorum. Yılın sonunda da bizim hedefimiz, Merkez Bankası'nın bandının üstü değiştirmezlerse yüzde 21. Ama biz, yüzde 17 istiyoruz. Gelecek senenin sonunda enflasyonun yüzde 20'nin altına indirebileceğimize samimi bir şekilde inanıyoruz. Tabii 2025'in sonunda. Biz samimiyiz bu konuda. 2025'in ikinci yarısında çok belirgin bir düşüş olacak hissedilecek. İşte bütün bunları aşmak için, yani kalıcı refah artışı için, daha adil gelir dağılımı için enflasyonu tekrar tek hale indireceğiz. Şimdi AK Parti bunu başardı. AK Parti hükümetleri bunu başardı.
KREDİ NOTU ARTTIRILAN TEK ÜLKEYİZ DÜNYADA TEKİZ
Kredi notumuz arttı değil mi? Kredi notu son bir yılda hatta 2024 yılında her üç büyük kredi derecelendirme kuruluşu tarafından kredi notu arttırılan tek ülkeyiz dünyada tekiz. Bakın abartmıyoruz. Moody's iki kademe arttırdı. Fitch iki kademe arttırdı. Ve Standard & Poor's bir kademe arttırdı ama pozitif görünüm var. Yani siz bu programı uygularsanız arttıracağım diyor.
'İSTİFA' YALANI: KASITLI ŞEKİLDE YAYILDI
Ben de anlamakta zorluk çekiyorum. Samimi şekilde şunları söyleyeyim. Cumhurbaşkanımız seçim sonrası davet ettiler ve bu sorumluluğu bana tevdi ettiler. Bu sorumluluk şiarıyla hareket ediyorum. Benim bir siyasi gündemim yok, benim bir ünvan merakım yok, geçmişte bunlar diploma ile kazanılan ünvanlar değil. Buradan kişisel anlamda çıkar gündemim yok. Tamamen ve tamamen bu sorunları makroekonomik dengeleri sağlamak. Sayın Cumhurbaşkanımıza yardımcı olmak dışında ne motivasyonum ne de gündemim yok. Herkes muazzam katkıda bulunuyor ve bizler ülkemizin zor konjoktürde ve zor coğrafyada ülkemize hizmet dışında bir saik yok. Bizim burada bir ekip ruhuyla ortaya bir program koymuşuz ve bunu güçlü şekilde uyguluyoruz. Bunun zamana ihtiyacı var ama sonuç almaya başladık. Kredi notu artıyor küçümseniyor. Muhalefet tabi ki siyaset yapar ama bu program ülkenin temellerini sağlamlaştırıyorsa ülkenin refahını artıracaksa bunu herkesin sahiplenmesi lazım. Mehmet Şimşek'i eleştirin, programı da eleştirebilirsiniz ama milleti karamsarlığa iteklemek çok yanlış. Bunun doğru olmadığı çok net, kasıtlı şekilde yayıldığı da çok net.
KDV GENEL ORANLARINDA HERHANGİ BİR ARTIŞ GÜNDEMİMİZDE YOK
İndirimli oranları gözden geçireceğiz, etkinlik açısından, verimlilik açısından. Dolayısıyla o husus bir kenara, genel KDV oranlarında artış gündemimizde yok. İki, kurumlar vergisinde bir artış gündemimizde yok. Gelir vergisi dilimlerine ilişkin bir artış gündemimizde yok. Tabi ki programın çok boyutu var. Diyelim ki belli bir alanda, ithalatta, biz risk görmeye başladık. Veya içeride bir takım sektörlerin korunma ihtiyacı var. Ona yönelik tedbirleri her zaman alırız. O ayrı bir istisna. Ama bu istisnai durumlar için söz konusu. Ben spesifik örneklere girmek istemiyorum. Dolayısıyla şu anda bizim gündemimizde, bu an itibariyle kurumlar vergisi, gelir vergisi ve KDV genel oranlarında herhangi bir artış gündemimizde yok. Geçen sene Eylül'de de söyledim bunu.