Ayşenur Ezgi Eygi son yolculuğuna uğurlandı! Otopsi raporu ortaya çıktı

İşgal altındaki Batı Şeria'nın Nablus kentinin Beyta beldesindeki Cebel Ebu Sabih'te barışçıl bir gösteriye katıldığı sırada İsrail askerlerince öldürülen Ayşenur Ezgi Eygi memleketi Aydın'da son yolculuğuna uğurlandı. Eygi için düzenlenen cenaze töreninde konuşan TBMM Başkanı Kurtulmuş yaptığı açıklamada "Şehit edilen her bir Filistinlinin kanı ne kadar mukaddesse Ayşenur Eygi'nin kanı o kadar mukaddestir, sonuna kadar takipçisi olacağız." dedi.

Türk-Amerikan vatandaşı 26 yaşındaki Ayşenur Ezgi Eygi, 6 Eylül'de işgal altındaki Batı Şeria'nın Nablus kentine bağlı Beyta beldesinde düzenlenen işgal karşıtı gösteride İsrail keskin nişancısı tarafından açılan ateş sonucu başından vurularak hayatını kaybetti.

CENAZE AYDIN'A GÖNDERİLDİ

Eygi'nin cenazesi Türk Hava Yolları (THY) ait uçakla saat 08.30'da Bakü'den İstanbul'a geldi. Ayşenur Ezgi Eygi için İstanbul Havalimanı VIP Terminali'nde tören düzenlendi. Törene İstanbul Valisi Davut Gül, İstanbul Havalimanı Mülki İdari Amiri İlker Haktankaçmaz, Ak Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe, belediye başkanları ve diğer ilgililer katıldı. Törenin ardından Eygi'nin cenazesi defnedilmek üzere uçakla Aydın'a gönderildi.

CENAZE TÖRENİ BAŞLADI

Eygi'nin Didim Devlet Hastanesinden alınan naaşı, Altınkum Mahallesi'ndeki baba evine getirildi.Bu sırada evde bulunan Eygi'nin babası Mehmet Suat Eygi, eşi Pakistan asıllı Hamid Mazhar Ali ve akrabalarına Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş da eşlik etti.Burada dua edilmesinin ardından cenaze, Didim Merkez Camisine götürüldü.

Helallik alınması sonrası evin önünde toplanan vatandaşlar "Kahrolsun İsrail" sloganları attı.

Ayşenur Ezgi Eygi'nin cenazesi, öğle vakti Didim Merkez Camisinde kılınan cenaze namazının ardından toprağa verilecek. Cenaze törenine TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz katıldı.


"ZALİMLER HESAP VERECEK"
Cenaze töreninde konuşan TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş şu ifadeleri kullandı:
85 milyon bu şehidimize sahip çıktık. Türkiye'nin milli davası olan Filistin davasıda ona sahip çıkıyor. Şehit bedenini toprağa tevhid edeceğiz. Allah, en güzel şekilde rızıklarıyla donatmış vaziyettedir. Türkiye olarak olayın vuku bulduğu andan itirabaren oradaki tüm işlemlere dahil olmuş, buradaki bulgularda otopsi raporu ortaya çıkmıştır. Ayşenur kareşimizin kanı yerde kalmayacaktır, uluslararası tüm davalarda hakkı korunacaktır. Bir şeyin daha altını çizmek isterim. 8 Ekim'den bu yana dünyanın izlediği en büyük vahşeti izliyoruz. Dünya, Gazze'de öldürülenlerin sayısını tutmaktan aciz. Batı Şeria'daki kanunsuz işgale dikkat çekmek isterken Ayşenur şehit edildi. Bu birkaç askerin suçu değildir, bu terör devleti İsrail'in suçudur.

Biden, kalkıp "Yerdeki kurşun sekerek vurdu" diyerek insanlıktan nasibini almadığını göstermiştir. Zalimler bunun hesabını uluslararası tüm mahkemelerde verecektir. Filistin davası mutlaka zafere ulaşacaktır.

"SONUNA KADAR TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ"

Batı Şeria'da İsrail askerlerince öldürülen Ayşenur Ezgi Eygi'nin Altınkum Mahallesi'ndeki babaevini ziyaret eden Kurtulmuş, akrabaları ve yakınlarıyla görüştü.

Kurtulmuş, baba Mehmet Suat Eygi, eşi Hamid Mazhar Ali ve diğer aile üyelerine başsağlığı diledi. Ziyarete eşlik eden Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş da aileye taziyelerini iletti.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, daha sonra gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Ayşenur Ezgi Eygi'nin verdiği büyük insanlık mücadelesini unutmayacaklarını, unutturmayacaklarını vurgulayan Kurtulmuş, "İnşallah Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak sonuna kadar bu işin takipçisi olacağız. Hesabını bütün uluslararası mahkemelerde soracağız. Adalet Bakanlığımız, Adli Tıp Kurumumuz bütün otopsileri uluslararası standartlara uygun bir şekilde gerçekleştirmiştir. Doğrudan hedef alınarak ve direkt olarak sol kulağının arkasından kurşunla şehit edilmiştir. Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun." diye konuştu.

Her gün onlarca, yüzlerce Filistinlinin katledildiğine işaret eden Kurtulmuş, Gazze'deki bu büyük insanlık ayıbına, insanlığın büyük bir kısmı ile vicdan ve insaf sahibi olanların karşı çıktığını vurguladı.

Kurtulmuş, "Siyonist İsrail ve işbirlikçisi Amerika ve arkasındaki bazı güçler maalesef bu katliamı, bu soykırımı destekliyorlar, teşvik ediyorlar ve bunun arkasında duruyorlar." dedi.

"Ayşenur kızımızın Amerikan vatandaşı olmasına rağmen çok güçlü bir şekilde Amerikan makamları tarafından bile hesabının sorulmamış olması dikkate şayandır" diyen Kurtulmuş, yaşanan olayın sonuna kadar takipçisi olacaklarını belirtti.

Yaşananların bir insanlık davası olduğuna dikkati çeken Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Bütün dünyanın gözü Gazze'deyken Ayşenur kızımızın da şehit olduğu yer bildiğiniz gibi Batı Şeria topraklarıdır. İsrail'in işgalci güçleri adım adım her an, her saniye durmadan topraklarını genişletiyor ve Batı Şeria'daki Filistinli kardeşlerimizi yerlerinden ediyor. Dünya da buna seyirci kalıyor. Artık şu açıkça bilinmelidir ki Netanyahu ve çetesi, bardak dolmuş ve taşmıştır. Bunun hesabını bütün uluslararası mahkemelerde vereceklerdir. Şehit edilen her bir Filistinlinin kanı ne kadar mukaddesse Ayşenur Eygi'nin kanı o kadar mukaddestir, sonuna kadar takipçisi olacağız. Türk milleti olarak sonuna kadar bu işin takipçisiyiz. Devlet olarak sonuna kadar takipçisiyiz. Allah rahmet eylesin. Ayşenur Ezgi bizim için diğer bütün şehitler gibi ölümsüzdür."

İsrail buldozeri tarafından ezilerek öldürülen ABD vatandaşı Rachel Corrie ile ilgili de konuşan Kurtulmuş, "Rachel Corrie de benzer bir şekilde Filistinlilerin haklarını korurken İsrail'in buldozerlerinin altında çiğnenerek katledilmiştir. Rachel Corrie'yi bu vesileyle rahmetle, minnetle, şükranla yad ediyoruz. Filistin davasına sahip çıkan bütün insanlık cephesinin onurlu fertlerine saygılarımızı sunuyoruz. Hep beraber bu mücadeleyi vereceğiz. Ayşenur kızımızın, evladımızın kanının hesabını sonuna kadar soracağız ve bunlar yaptıklarının hesabını uluslararası mahkemelerde fitil fitil burunlarından getireceğiz." ifadelerini kullandı.

RAPOR ORTAYA ÇIKTI: BEYİNDE PARÇALANMA VE KANAMA

İşgal altındaki Batı Şeria'nın Nablus kentinin Beyta beldesindeki Cebel Ebu Sabih'te barışçıl bir gösteriye katıldığı sırada İsrail askerlerince vurulan Eygi'nin ölüm sebebinin "ateşli silahla vurulma kaynaklı beyinde parçalanma, kanama ve ödem" olduğu aktarıldı.

Raporda, "Merminin kafatası boşluğu içindeki yolu neredeyse düz bir çizgide soldan sağa doğru olmuştur." ifadesi kullanıldı. Eygi'nin 6 Eylül'de 14.06'da Rafidya Devlet Hastanesine getirildiğine ve yaşam belirtisi göstermediğine işaret edildi.

Kurşunun Eygi'nin beyin dokusuna zarar verdiği aktarılan raporda, "Kalbi durmuş, göz bebekleri genişlemiş ve hareketsizdi. Yapılan inceleme sonucu, merminin Eygi'nin sol kulak kepçesinin arkasından girdiği ve çıkmadığı, merminin girdiği yerden Eygi'nin beyninden parçaların fırladığı belirlendi." ifadelerine yer verildi.

Merminin Eygi'nin beynine isabet ettiği vurgulanan raporda, mermi parçalarının beyinde bulunduğuna dikkat çekildi.

Eygi'ye ateş edilen merminin kafatasına girdikten sonra parçalandığı ve beyin dokusunda yayıldığı kaydedilen raporda, Eygi'nin kafası hariç vücudunda başka bir yaraya rastlanmadığı belirtildi.

Eygi'ye 6 kez kalp masajı yapıldığı ve hiçbirine cevap vermediği, vefatının da 6 Eylül 2024'te saat 14.35'te duyurulduğu aktarıldı.

İSRAİL ORDUSU EYGİ'NİN "DOĞRUDAN HEDEF ALINMADIĞINI" ÖNE SÜRMÜŞTÜ

İsrail ordusunun yürüttüğü soruşturma sonucu Eygi'nin doğrudan hedef alınmadığı öne sürülmüştü. İsrail ordusu, Eygi'nin öldürülmesine ilişkin açıklamasında, Eygi'nin İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu "kasıt olmadan öldürülmüş olabileceği", Eygi'yi vuran İsrail askerinin, "bu sırada başka bir göstericiyi hedef almak istediğini" iddia etmişti.

İsrail Askeri Polisi Cezai Soruşturma Birimi tarafından yürütülen soruşturmanın sonuçlarının Askeri Savcılığa sunulacağı aktarılmıştı. Ayrıca İsrail'in, Eygi'nin cesedi üzerinde otopsi talebinde bulunduğu kaydedilmişti.

BIDEN: KAZA KARŞISINDA

ABD Başkanı Joe Biden, 11 Eylül'de Beyaz Saray'dan New York'a doğru yola çıkmak üzere ayrılırken, İsrail askerlerince öldürülen Eygi ile ilgili soruya, "Öyle gözüküyor ki bu, bir kazaydı. (Kurşun) Yerden sekerek kazara onu vurmuş." yanıtını vermişti.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada da Eygi'nin ölümünün "trajik bir hatanın sonucu" olduğu iddia edilmişti.

ABD MEDYASI İSRAİL'İ YALANLADI

Washington Post (WP) gazetesi, Türk-Amerikan vatandaşı aktivist Ayşenur Ezgi Eygi'nin, Batı Şeria'da düzenlenen bir gösteride İsrail güvenlik güçlerinin göstericilere sert müdahalesiyle çıkan arbedenin yatıştığı ve protestocuların geri çekildiği esnada vurulduğunu ortaya koydu.

50'DEN FAZLA VİDEO VE FOTOĞRAF İNCELENDİ

WP haberinde, Eygi'nin ölümüyle ilgili görüşülen 13 görgü tanığı, Beyta beldesi sakinleri ve yabancı aktivistlerin açıklamaları ile Eygi'nin gönüllü olarak çalıştığı Uluslararası Dayanışma Hareketi (ISM) ve Filistin'e destek veren sivil toplum kuruluşu Faz3a tarafından özel olarak sağlanan 50'den fazla video ve fotoğrafın analizine yer verdi.

"ÇATIŞMA ANINDA VURULDU" YALAN ÇIKTI

Haberde, Eygi'nin, İsrail ordusunun "şiddetli bir çatışma sırasında kasıt olmadan vurulduğu" yönündeki açıklamasının aksine, İsrail güçlerinin sert müdahalesi sonucu çıkan arbedenin yatışmasıyla protestocuların güvenlik güçlerinden 200 metreden fazla uzaklaşmasından yaklaşık 20 dakika sonra vurulduğu tespitine yer verildi.

A HABER UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.