Ankara-Varşova hattında derin stratejik bağ!
Polonya’nın Ankara Büyükelçisi Maciej Lang, Ankara-Varşova arasındaki stratejik bağ ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Polonya'nın Türkiye'nin AB'ye katılımını desteklediğini belirten Lang, Türk SİHA'larından da övgüyle bahsetti.
Türkiye'nin Ukrayna, Karabağ, Libya ve Mehmetçik'in sınır ötesi operasyonlarındaki performansıyla "dengeleri değiştiren" Bayraktar yapımı TB2 SİHA'lardan satın alan ilk NATO müttefiki ülke Polonya oldu. Polonya'nın Ankara Büyükelçisi Maciej Lang, bu SİHA'ların ülkesinin güvenliğini sağlamada çok değerli olabilecek keşif ve saldırı kabiliyetlerini geliştirme fırsatı sunduğunu söyledi. SABAH'ın sorularını yanıtlayan Lang, Bayraktar insansız hava araçlarının gösterdiği performanstan memnuniyet duyduklarını belirterek, bu satın almanın Polonya ve Türkiye arasında karşılıklı fayda sağlayan işbirliği formlarını kapsayacak güçlü savunma ortaklığının kanıtı olduğunu dile getirdi.
Sabah Gazetesi'nden Betül Usta'ya açıklamalarda bulunan Lang şunları söyledi:
TAKDİRLE KARŞILIYORUZ
NATOçerçevesinde, işbirliğimiz büyük bir önem arz ediyor. Hem Polonya hem de Türkiye, İttifak içinde üstlendikleri kritik rollerle Avrupa-Atlantik topluluğunun güvenliğine değerli katkılar sunuyor. Türkiye'nin sergilediği stratejik duruşu ve ortak güvenliğimize yönelik tehditlerle mücadelede gösterdiği çabaları takdirle karşılıyoruz. Türkiye'nin Ortadoğu ve Doğu Akdeniz gibi istikrarsız bölgelerle sınırdaş olması nedeniyle benzersiz güvenlik sorunlarıyla karşı karşıya olduğunu da biliyoruz.
GÜNEY'İN GÜVENLİĞİ DOĞU KADAR ÖNEMLİ
Polonya, İttifak içindeki dayanışmanın hayati önemini göz önünde bulundurarak, NATO'nun Türkiye'ye yönelik Uyarlanmış Güvence Tedbirleri'ne katılma kararı aldı. Bu çerçevede, İncirlik Hava Üssü'nde konuşlanan Polonya Askeri Birliği, Türkiye'nin güvenliği ve istikrarına katkıda bulunuyor, böylece NATO'nun genel güvenliğini de güçlendiriyor. Bu katılımımız, NATO'nun güney kanadının güvenliğinin, Polonya'nın kilit rol oynadığı doğu kanadının güvenliği kadar önemli olduğuna dair anlayışımızın bir ifadesidir.
KENDİNİ KANITLAMIŞ TEKNOLOJİ
Polonya'nın Türkiye'den Bayraktar insansız hava araçları satın alma kararı, ulusal savunma yeteneklerimizi güvenilir ve kendini kanıtlamış teknolojiyle güçlendirme konusundaki kararlılığımızın bir göstergesidir. Bu insansız hava araçları, çeşitli operasyonel ortamlarda etkinliklerini kanıtlamış olup, askeri envanterimize değerli bir katkı sağladıklarına inanıyoruz.
TÜRK SİHALARINA ÖVGÜ
Bayraktar insansız hava araçlarının şu ana kadar gösterdiği performanstan memnuniyet duyuyoruz. Operasyonel kabiliyet, maliyet etkinliği ve mevcut savunma sistemlerimize entegre olma kabiliyeti açısından beklentilerimizi karşılamış durumdalar. İnsansız hava araçları bize, silahlı kuvvetlerimizi modernize etmede ve karmaşık bir jeopolitik ortamda Polonya'nın güvenliğini sağlamada çok değerli olabilecek keşif ve saldırı kabiliyetlerimizi geliştirme fırsatı sunuyor.
UZUN VADELİ STRATEJİK İŞBİRLİĞİ
Bu satın alma, Polonya ve Türkiye arasında hızla gelişen ve şüphesiz yeni alanları ve karşılıklı fayda sağlayan işbirliği formlarını kapsayacak olan güçlü savunma ortaklığının bir kanıtıdır. Daha birkaç gün önce Polonya Savunma Bakan Yardımcısı Paweł Bejda ve Devlet Varlıkları Bakan Yardımcısı Marcin Kulasek, Polonya'nın önde gelen savunma sanayi şirketlerinden oluşan bir heyetle birlikte Türkiye'yi ziyaret ederek Türk muhataplarıyla uzun vadeli stratejik işbirliği konusunda son derece verimli görüşmelerde bulundu.
1,6 MİLYON POLONYALI TURİST
Ticari ilişkilerimiz sürekli gelişiyor. Polonya ve Türkiye iş dünyaları, işbirliği için her geçen gün daha fazla fırsat buluyor, biz de bu bağları daha da güçlendirme konusundaki kararlılığımızı sürdürüyoruz. Yeşil enerji, teknoloji ve turizm gibi sektörlerde işbirliğimizin geliştirilmesinde büyük bir potansiyel görüyoruz. Geçen yıl 1,6 milyon Polonyalı Türkiye'yi ziyaret etti ve bu yıl bu sayının daha da artmasını bekliyoruz.
TİCARET HACMİ 12 MİLYAR EUROYU GEÇTİ
2023'te, ülkelerimiz arasındaki ticaret hacmi 12 milyar Euro'yu geçti. Bu durum, ekonomik işbirliğimizin benzeri görülmemiş bir ivme kazandığını açıkça ortaya koydu. Türkiye'de Polonyalı şirketlerin yer aldığı çeşitli yeşil enerji projeleri bulunuyor. Bu alanda Polonya-Türkiye işbirliğinin önümüzdeki dönemde daha da gelişeceğini öngörüyoruz.
TÜRKİYE'NİN AB ÜYELİĞİNİ DESTEKLİYORUZ
Polonya, Türkiye'nin AB'ye katılımını kararlılıkla desteklediğini defalarca vurguladı. Türkiye, AB için aday ülke olmanın ötesinde, birçok alanda da kritik bir ortak.
EĞİTİM DEĞİŞİMLERİ
Ülkelerimiz, birbirlerinin zengin mirasını daha iyi anlamayı ve takdir etmeyi destekleyen anlamlı kültürel etkileşimler içinde bulunmaya devam ediyor. Eğitimdeki değişim programları ve ortak kültürel projeler gibi girişimler, insanlarımız arasındaki bağları kuvvetlendirerek ikili ilişkilerimizin sağlamlaşmasında kritik bir rol oynuyor. Polonya'nın uzun yıllardır Türk Erasmus öğrencilerinin en çok tercih ettiği ülke olmasından büyük bir gurur duyuyoruz.
ORTAK ÇIKAR, KARŞILIKLI FAYDA
Polonya-Türkiye ilişkileri bugün güçlü ve dinamik bir yapı sergiliyor, daha fazla büyüme ve işbirliği için geniş bir alan sunuyor. İkili ve küresel zorluklarla başa çıkmak amacıyla, ortak çıkarlar ve karşılıklı fayda temelinde birlikte çalışmayı sabırsızlıkla bekliyoruz. Polonya Cumhuriyeti Sejm (Meclis) Başkanı Szymon Hołownia Eylül ayında Türkiye'yi ziyaret edecek. Bu ziyaret, Polonya ve Türkiye arasındaki stratejik ilişkilerin derinleştiğinin bir göstergesi olup, küresel zorluklarla ortaklaşa mücadele etme kararlılığımızı bir kez daha pekiştiriyor.
NATO'DA AKTİF ROL
Polonya ve Türkiye NATO'nun kolektif savunma girişimlerine katkıda bulunma konusunda aktif bir rol oynuyor. NATO'nun doğu kanadını güçlendirmek için ortak tatbikatlara ve koordineli çalışmalara katılımımızı artırdık. Türkiye'nin stratejik konumu ve askeri yetenekleri, Polonya'nın NATO'daki cephe ülkesi rolünü tamamlamakta ve ittifakımızın doğudan gelebilecek tehditlere karşı güçlü ve duyarlı kalmasını sağlıyor.
TEMASLAR SÜRÜYOR
Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik devam eden saldırıları karşısında Polonya ve Türkiye, Ukrayna'nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü destekleyen ortak bir duruş sergiledi. Polonya, Ukrayna'ya önemli ölçüde askeri, insani ve diplomatik yardımda bulundu. Türkiye ise Karadeniz tahıl koridorunun açılması, esir değişimlerinde oynadığı rol ve barış görüşmelerini kolaylaştırma çabalarıyla kritik bir rol oynadı, bu çabaları büyük bir takdirle karşılıyoruz.Polonya ve Türkiye ayrıca Ukrayna'da devam eden savaşın ekonomik etkilerini ele almak üzere birlikte çalışıyor. Ukrayna'nın yeniden inşasına destek de dâhil olmak üzere krize yönelik müdahaleleri koordine etmek üzere uluslararası ortaklarla temaslarını sürdürüyor.
ORTAK DEĞER, ORTAK ÇIKAR
Stratejik ortaklığımız, ortak değerler ve ortak çıkarlar üzerine inşa edildi. Güvenli ve istikrarlı bir Avrupa sağlamak için birlikte çalışmaya kararlıyız. Bu işbirliği, ikili ilişkilerimizin gücünün ve egemenlik ve toprak bütünlüğü ilkelerini korumaya olan bağlılığımızın bir kanıtıdır.
EURO-ATLANTİK BAĞLARI
Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, Avrupa-Atlantik topluluğu ile bağların güçlendirilmesinin önemine büyük bir vurgu yaptı. Euro-Atlantik bağlarının güçlendirilmesinin, doğal olarak, Euro-Atlantik Topluluğu içinde kilit bir rol üstlenen Türkiye ile iş birliğinin artırılmasını da kapsıyor. Duda'nın o zaman belirlediği diğer öncelikler arasında, Moldova ve Batı Balkanlardaki diğer ülkelerle birlikte Ukrayna'nın AB'ye katılımını kolaylaştırma çalışmaları ve Ukrayna'da savaş sonrası yeniden yapılanmaya destek verme çabaları da vardı. Resmi öncelikler listesi Polonya Cumhuriyeti Hükümeti tarafından onaylanacak ve bu yılın ilerleyen döneminde kamuoyuna sunulacak.