11 üniversitenin rektörü değişti! Resmi Gazete'de yayımlandı
Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan Resmi Gazete’de yer alan kararla çok sayıda üniversitenin rektörü değişti. Yayımlanan karara göre, Yükseköğretim Kurulu Üyeliğine, Üniversitelerarası Kurulca seçilen Prof. Dr. Metin Topcuoğlu atanırken, 11 üniversiteye ise rektör ataması yapıldı. İşte detaylar...
Başkan Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan Resmi Gazete'de birçok üniversiteye yeni isimler atandı.
Yayımlanan karara göre, Yükseköğretim Kurulu Üyeliğine, Üniversitelerarası Kuru tarafından seçilen Prof. Dr. Metin Topcuoğlu atanırken, 11 üniversiteye ise rektör ataması yapıldı.
Anadolu Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Fuat Erdal, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörlüğü görevine yeniden mevcut rektör Prof. Dr. Semih Aktekin atandı.
Atamaların, 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nin 2 ve 3'ncü maddeleri gereğince yapıldığı kaydedildi.
Yeni rektör atamaları şu şekilde:
Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla 11 üniversitenin rektörlük görevine yeni isimler getirildi.
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörlüğü'ne Başkan Erdoğan'ın imzası ile Prof. Dr. Semih Aktekin atandı.
PROF. DR. SEMİH AKTEKİN KİMDİR?
Semih Aktekin 1974 yılında Bitlis'in Ahlat ilçesinde dünyaya geldi.
İlk, orta ve lise öğrenimini Tatvan'da tamamladı. 1996 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü'nden mezun oldu.
Milli Eğitim Bakanlığı'nın 1416 sayılı yasa kapsamında açtığı bursluluk sınavını kazanarak lisansüstü eğitim görmek üzere İngiltere'ye gönderildi. Nottingham Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nde Tarih Eğitimi programında tezsiz yüksek lisans, Okul Geliştirme ve Sürekli Mesleki Gelişim programında yüksek lisans, Öğretmen Yetiştirme programında doktora dereceleri aldı. Yurda dönüşte mecburi hizmetini yürütmek üzere Karadeniz Teknik Üniversitesi Fatih Eğitim Fakültesi'ne öğretim üyesi olarak atandı.
2013 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'nda danışman olarak görevlendirilen Semih Aktekin, 2014-2016 yılları arasında Yükseköğretim ve Yurtdışı Eğitim Genel Müdürü, 2016-2018 yılları arasında Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürü olarak görev yaptı. 2019 yılında Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'ne Öğretim Üyesi ve Rektör Danışmanı olarak atandı.
Genel müdürlükleri süresince 1416 sayılı kanun kapsamındaki YLSY programıyla ilgili mevzuatın güncellenmesi ve programların yeniden yapılandırılması, Öğretmen Strateji Belgesi'nin yayınlanması, Öğretmenlik Mesleği Genel Yeterlikleri Belgesi'nin güncellenmesi ve yayınlanması, Aday Öğretmen Yetiştirme Programı'nın başlatılması, Milli Eğitim Bakanlığı Hizmet İçi Eğitim faaliyetlerinin kapsayıcı yaklaşım ve etkinlik temelli uygulama doğrultusunda yeniden düzenlenmesi, Okul Tabanlı Afet Eğitimi'nin ikinci fazının başlatılması, Geçici Eğitim Merkezlerinde görev yapan Suriyeli öğretmenlerin hizmetiçi eğitim programlarının düzenlenmesi gibi birçok proje ve faaliyeti yürüttü.
Farklı tarihlerde, YÖK Bologna Uzmanlığı, Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) Üyeliği, ÖSYM Yönetim Kurulu Üyeliği, Öğretmen Yetiştirme Çalışma Grubu Üyeliği, TÜBİTAK SOBAG ÇPDK üyeliği, TÜBİTAK Bilim ve Toplum Programları DDK Üyeliği, UNESCO Uluslararası Öğretmen Eylem Gücü Yürütme Kurulu üyeliği, Avrupa Tarih Eğitimcileri Birliği (EuroClio) yönetim kurulu üyeliği ve OECD tarafından yürütülen TALIS projesi yönetim kurulu üyeliği görevlerinde bulundu.
Prof. Dr. Semih Aktekin, evli ve iki çocuk babasıdır.
Anadolu Üniversitesi rektörülüğüne Başkan Erdoğan'ın imzası ile Prof. Dr. Fuat Erdal atandı.
PROF. DR. FUAT ERDAL KİMDİR?
Eskişehir'in Çifteler ilçesinde 1967 yılında doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Eskişehir'de tamamladı.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) İktisat Bölümü'nden mezun oldu. Ardından İngiltere'deki Leeds ve Notthingham üniversitelerinde yüksek lisans ve doktora yaptı.
Karadeniz Teknik Üniversitesi, Adnan Menderes Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi ve İbn Haldun Üniversitesi'nde akademisyen ve yönetici olarak bulundu. 25 yıl kamu üniversitelerinde görev yaptı. Üç yıl İbn Haldun Üniversitesi'nde görev aldı. Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğü, Fakülte Yönetim Kurulu Üyeliği, Bölüm Başkanlığı, Kalite Değerleyici, Dekan ve Rektör Yardımcısı olarak görev yaptı.
İktisadi kalkınma ve uluslararası iktisat alanında doçentlik unvanını almıştır. İktisada giriş, makroiktisat, kalkınma iktisadı, uluslararası iktisat ve yönetim ekonomisi dersleri verdi.
Türkiye'nin Dış, Ekonomik, Sosyal ve İdari Politikaları, Hayat Sigortacılığı ve Bireysel Emeklilik Sistemi ile Bankacılık ve Sigortacılığa Giriş kitaplarında imzası vardır.
İTÜNOVA AŞ ve Merrill Lynch Yatırım Bank AŞ'de deneyimleri oldu.
İstanbul Nişantaşı Üniversitesi rektörlüğüne Başkan Erdoğan'ın imzası ile Prof. Dr. Ayşegül Komşuoğlu Çıtıpıtıoğlu atandı.
PROF. DR. AYŞEGÜL KOMŞUOĞLU ÇITIPITIOĞLU KİMDİR?
Ayşegül Komsuoğlu Çıtıpıtıoğlu, 1997 yılında İstanbul Üniversitesi, İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden mezun oldu. Aynı yıl yüksek lisans öğretimine başladı ve mezun olduğu Uluslararası İlişkiler bölümüne araştırma görevlisi olarak atandı. Ardından araştırma görevlisi olarak Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde çalışmaya devam etti. Doktorasını 2003 yılında "Siyasal Liderlik ve Süleyman Demirel Örneği" başlıklı teziyle İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde tamamladı. Doktora sonrası araştırmacı olarak, ABD'de Emory Üniversitesi Ortadoğu Çalışmaları Bölümü'nde çalıştı. 2009-2010 akademik yılında ise Kaliforniya Üniversitesi sözlü tarih biriminde ve Slav, Doğu Avrupa ve Avrasya Çalışmaları Enstitüsü'nde görev yaptı. 2009 yılında "Siyasal Hayat ve Kurumlar" alanında doçent unvanı aldı. Yurtdışı akademik çalışmaları sonrasında İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ne geri döndü. 2014 yılında profesörlüğe yükseldi.
Prof. Dr. Ayşegül Komsuoğlu Çıtıpıtıoğlu, siyaset sosyolojisi, Türk siyasal yaşamı, siyaset felsefesi, kamu politikaları ve göç çalışmaları alanlarında çalışmaktadır. Ayrıca sanat ve siyaset ilişkisi üzerine de araştırmaları bulunmaktadır. Önde gelen indekslerde taranan ulusal ve uluslararası akademik dergilerde makaleleri ve kitapları yayımlanmış, alanının uluslararası akademik toplantılarında bildiriler sunmuştur. Özellikle göç çalışmaları alanında TÜBİTAK, AB Çerçeve Programları ve diğer kurum ve kuruluşlarla, kamu politikası inşasına yönelik projeler hazırlamış ve yönetmiştir. Çıtıpıtıoğlu yirminin üzerinde yüksek lisans ve doktora tezine de danışmanlık yapmıştır.
Ayşegül Komsuoğlu Çıtıpıtıoğlu, akademik kariyeri süresince birçok idari görev de üstlenmiştir. 2010-2017 yılları arasında İÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde dekan yardımcısı olarak görev yaptıktan sonra, 2017 yılında İÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı olarak göreve başlamıştır. 2020 yılında bu göreve ikinci defa atanarak dekanlık görevini iki dönem sürdürmüştür. Yükseköğretim sistemi içinde, eğitim ve araştırmanın yapılanmasına yönelik farklı birçok çalışma yürüten Çıtıpıtıoğlu, bu çalışmaların ilgili olduğu pek çok komisyon ve kurulda üye olarak yer almıştır. İstanbul Üniversitesi Eğitim Koordinatörlüğü, Kalite Kurulu Üyeliği ve Akademik Yapılanma Komisyonu üyeliği bunlardan bazılarıdır.
2021-2024 yılları arasında TÜBİTAK SOBAG Danışma Kurulu üyesi olarak da görev yapmıştır.
Ayşegül Komsuoğlu ÇıtıpıtıoğluTürkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) asli üyesidir.
Bingöl Üniversitesi'nin rektörü Başkan Erdoğan'ın imzası ile Prof. Dr. Erdal Çelik oldu.
PROF. DR. ERDAL ÇELİK KİMDİR?
1993 yılında İ.T.Ü. Sakarya Mühendislik Fakültesi, Metalurji Mühendisliği Bölümünden mezun olarak mühendis ünvanını aldı. Sakarya Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümünde 1995 yılında yüksek lisansını tamamlayıp, Sakarya ve Florida State Üniversitelerinde 1995-2000 yılları arasında doktora eğitimini gerçekleştirdi. 2001 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümüne Öğretim Görevlisi olarak başladım. 2002 yılında Japonya'nın Nagoya şehrinde Uluslararası Süperiletkenlik Araştırma Laboratuarında doktora sonrası çalışmalarımı gerçekleştirdi ve aynı yıl içinde Dokuz Eylül Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümüne Yrd. Doç. Dr. olarak atandı. 2005 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümüne Doç. Dr. olarak atandı ve 2006 yılında Leibniz-InstitutfürFestkörper- undWerkstoffforschung (IFW), Solid-StateandMaterialsResearch'de (Dresden, Almanya) kısa dönem misafir araştırmacı olarak çalıştı. 2010 yılında TÜBİTAK Danışma Kurulu Üyeliğine seçildi ve aynı yıl içinde Dokuz Eylül Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümüne Profesör olarak atandı.
Uluslarası (SCI) dergilerde yayınlanmış 175 adet, basımda ve incelemede 43 adet, ulusal dergilerde 37 adet, uluslarası konferans bildirileri 172 adet, ulusal konferans bildirileri 16 adet, davetli makale 5 adet, çalıştay 2 adet, raporlar 45 adet, patentler 17 adet ve kitap bölümleri 3 adet olmak üzere termal sprey, sır, yalıtkan, yarıiletken, superiletken, elektro-optik, magnetik, alev geciktirici, radar absorblayan, antibakteriyel, ısı yayan, kendi-kendini temizleyen, kendi-kendini tamir eden malzemeler konularında toplam 512 eserim bulunmaktadır.
Yaptığım çalışmalar 2650 kez atıf almıştır. Bu eserlerin bazıları çok yoğun atıf olarak 30 tane h-indeks ve 91 tane i10-indekse'e girmiş makalelerim bulunmaktadır. Çok sayıda dergilerde hakemlik yaptı. Bunun yanında araştırma aktiviteleri olarak 2 Post-doc, 23 doktora (14'ü tamamlamış, 9 devam eden), 32 yüksek lisans (25'u tamamlanmış 7'u devam eden), 60 lisans öğrencileri akademik hayata kazandırdı.
Hacettepe Üniversitesi rektörlüğüne Başkan Erdoğan'ın imzası ile Prof. Dr. Mehmet Cahit Güran atandı.
PROF. DR. MEHMET CAHİT GÜRAN KİMDİR?
1969 Ankara doğumlu olan Prof. Dr. Mehmet Cahit GÜRAN, lisans eğitimini Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Maliye Bölümünde tamamladı. 2006 yılında doçentlik unvanını, 2011 yılında ise profesörlük unvanını almıştır.
1998 yılında Gazi Üniversitesinde araştırma görevlisi, 1997 – 2013 yılları arasında ise Hacettepe Üniversitesinde akademik ve idari görevler almıştır. 2014 yılından itibaren ise Yükseköğretim Denetleme Kurulu Üyesi görevini sürdürmektedir.
Özyeğin Üniversitesi'nin rektörlüğüne Başkan Erdoğan'ın imzası ile Prof. Dr. Barış Tan atandı.
PROF. DR. BARIŞ TAN KİMDİR?
Barış Tan Boğaziçi Üniversitesi'nden 1990 yılında Elektrik Elektronik Mühendisliği lisans derecesini, University of Florida'dan 1991 yılında Endüstri ve Sistem Mühendisliği yüksek lisans derecesini, 1993 yılında Üretim Sistemleri konusunda yüksek lisans sonrası uzmanlaşma programını ve 1994 yılında Endüstri ve Sistem Mühendisliği doktora derecesini aldı.
Doktorasını tamamladıktan sonra katıldığı Koç Üniversitesi'nde 1998 yılında doçent ve 2002 yılında profesör unvanını alan Barış Tan, 1994-2024 yılları arasında İşletme ve Endüstri Mühendisliği öğretim üyeliğine devam etmiş, ilgili dönem süresince 2002-2005 ve 2008-2010 yılları arasında İşletme Enstitüsü Direktörü, 2007-2013 yılları arasında İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı ve 2013-2021 yılları arasında Akademik İşlerden Sorumlu Rektör Yardımcısı olarak görev yapmıştır. 1 Mart 2024'te Özyeğin Üniversitesi'ne Endüstri Mühendisliği ve İşletme öğretim üyesi olarak katılmış, 16 Temmuz 2024 itibarı ile rektör vekili olarak atanmıştır.
Barış Tan'ın uzmanlık alanları üretim sistemlerinin tasarımı ve kontrolü, tedarik zinciri yönetimi ve stokastik modellemedir. Bu alanlarda birçok uluslararası yayını olan Prof. Tan uluslararası dergilerde alan editörü olarak görev yapmış ve yayın kurullarında yer almıştır. Ulusal ve uluslararası araştırma ve sanayi projeleri olan Barış Tan'ın aldığı ödüller arasında Türkiye Bilimler Akademisi Seçkin Genç Araştırmacı Ödülü, TÜBİTAK ve NATO Araştırma Bursları ve en iyi makale ödülleri vardır.
Barış Tan ayrıca Harvard University – Division of Engineering and Applied Sciences, MIT – Operations Research Center, MIT – Laboratory for Manufacturing and Productivity, University of Cambridge – Judge Business School, University College London – School of Management ve Politecnico di Milano – Laboratory for Manufacturing and Production Systems gibi dünyanın farklı üniversitelerinde misafir öğretim üyesi olarak görev yapmıştır.
Profesör Tan dünyanın çeşitli üniversite ve kuruluşlarının danışma ve yönetim kurullarında katkıda bulunmaktadır.
Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanlığına Başkan Erdoğan'ın imzasıyla PROF. DR. İbrahim Çapak atandı.
PROF. DR. İBRAHİM ÇAPAK KİMDİR?
1971 yılında Bingöl'de doğan İbrahim ÇAPAK, ilk ve orta eğitimini Bingöl'de tamamladı. 1994 yılında Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden mezun oldu. Kırklareli Atatürk Lisesi ve İstanbul Üsküdar Esat Paşa İmam Hatip Lisesinde kısa bir öğretmenlik tecrübesinden sonra Sakarya Üniversitesinde Araştırma Görevlisi oldu. Yüksek lisansını Marmara, doktorasını ise Ankara Üniversitesinde tamamladı. 2006 yılında doçent, 2012 yılında profesör unvanını aldı. 2013 yılında Sakarya Üniversitesinden İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesine geçiş yaptı. Çalıştığı fakülte dışında alanı ile ilgili farklı üniversitelerde dersler verdi. 2014-2016 yıllarında KKTC Yakın Doğu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanlığı görevini üstlendi. Bu görevi ile birlikte kurucularından olduğu Yakın Doğu Üniversitesi İslam Tetkikleri Merkezi Müdürlüğü ve KKTC ÖSYM Koordinatörlüğü görevini yürüttü. Başta Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı Yayın Kurulu Üyeliği olmak üzere birçok kurumda ve dergide yayın kurulu üyeliği ve editörlük yapmakta olan ÇAPAK, evli ve iki çocuk babası olup Arapça ve İngilizce bilmektedir. ÇAPAK'ın Türkçe ve yabancı dillerde yayınlanan birçok çalışması bulunmaktadır.
Mudanya Üniversitesi'nin rektörlüğüne Başkan Erdoğan'ın imzası ile Prof. Dr. Emin Karip atandı.
PROF. DR. EMİN KARİP KİMDİR?
Prof. Dr. Emin Karip, 1962 yılında Osmaniye'de doğdu. 1985 yılında Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Eğitimde Yönetimi ve Planlaması Bölümü'nden mezun oldu. 1989 yılında University of Pittsburgh'da yüksek lisans çalışmalarını tamamlayan Karip, 1994 yılında aynı üniversitede doktora çalışmalarını da tamamladı. University of Pittsburgh'da 2 yıl süreyle araştırma uzmanı olarak görev yaptıktan sonra ülkesine döndü. 1995-2011 yılları arasında Gazi Üniversitesi'nde öğretim üyeliği yapan Karip, eğitim politikaları, eğitimde fırsat eşitliği ve eğitim sistemlerinin etkinliği konusunda çalışmaları bulunuyor.
Ostim Teknik Üniversitesi'nin rektörlüğüne Başkan Erdoğan'ın imzası ile Prof. Dr. Murat Ali Yülek atandı.
PROF. DR. MURAT ALİ YÜLEK KİMDİR?
Murat Ali Yülek 1968 yılında Ankara'da dünyaya geldi.
İlk ve orta öğretimini TED Ankara Koleji'nde tamamladıktan sonra Boğaziçi Üniversitesi'nden Makine Mühendisliği Bölümü'nden 1988 yılında mezun oldu.
Yale ve Boston Üniversitelerinde işletme alanında master yaptıktan sonra Bilkent Üniversitesi'nde İktisat dalında master ve doktora yaptı.
Evli ve üç çocuk babası olan Murat Ali Yülek'in, Springer tarafından Industrial Policy and Sustainable Growth isimli bir kitabı yayınlandı.
IMF ve İslam Kalkınma Bankası'nde proje değerlendirme uzmanı olarak görev alan isim Dünya Bankası EBRD, UNCTAD, IsDB, ve IFC gibi kurumlarda ise danışmanlık yaptı.
2015-2018 yıllarında TUBİTAK Bilim Kurulu üyesi olarak görev yaptıktan sonra İstanbul Ticaret Üniversitesi'nde öğretim üyeliği ve Sanayi Politikaları ve Kalkınma Merkezi Müdürlüğü görevlerini yerine getirdi.
26 Temmuz'da yayınlanan Resmi Gazete ile birlikte OSTİM Teknik Üniversitesi rektörü olarak görev yapmaya başladı.
Murat Yülek evli ve üç çocuk babasıdır.
Dokuz Eylül Üniversitesi'nin rektörlüğüne Başkan Erdoğan'ın imzası ile Prof. Dr. Bayram Yılmaz atandı.
PROF. DR. BAYRAM YILMAZ KİMDİR?
Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bayram Yılmaz, 1971 senesinde Rize'de dünyaya geldi. Lisans ve yüksek lisans eğitimini Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nde tamamlayan Yılmaz, Doktorasını 1997 yılında University of Glasgow'da, Tıp Fakültesi Fizyoloji Enstitüsü'nde tamamladı.
Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Fizyoloji Anabilim Dalı Başkanı olarak 2007 senesinde görev yapan Yılmaz, State University of New York at Albany & WHO Collaborating Center danışma kurulu üyesidir.
Araştırma alanları arasında nöroendokrinoloji, nörobilim, üreme endokrinolojisi ve endokrin bozucular bulunmaktadır. Uluslararası dergilerde 150 makale, ulusal dergilerde 18 makale yayınlamıştır ve çalışmaları 5000'den fazla atıf almıştır. Yurt içinde ve yurt dışında birçok önemli bilimsel kongrede başkanlık yapmış ve sunumlar gerçekleştirmiştir.
Son olarak Prof. Dr. Bayram Yılmaz, 26.07.2024 tarihinde Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü'ne getirildi.
Konya Selçuk Üniversitesi'nin rektörlüğüne Başkan Erdoğan'ın imzası ile Prof. Dr. Bayram Yılmaz atandı.
PROF. DR. BAYRAM YILMAZ KİMDİR?
Konya Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz, 1975 senesinde Konya'da dünyaya geldi. Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesine 1992 senesinde başlayan Yılmaz, 1998 yılında mezun olarak meslek hayatına başladı.
1999 yılında Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı'nda ihtisasa başlayan Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz, 2004'de Genel Cerraahi uzmanı oldu. Ardından 2004-2009 yılları arasında Özel hastanelerde uzman doktor olarak çalıştı.
2009 yılı Ekim ayında Selçuk Üniversitesi Tip Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalında akademik hayatına başladı. 2014 Şubat ayında Doçent, 2018 yılında Profesör unvanı aldı.
Son olarak Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz, 26.07.2024 tarihinde Konya Selçuk Üniversitesi Rektörlüğüne atandı.