Başkan Erdoğan'dan İspanya'da ilk temas! Kral Felipe ile görüştü: Dünyaya Gazze mesajı
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-İspanya 8. Hükümetler Arası Zirvesi'ne katılmak üzere İspanya'nın başkenti Madrid'e gitti. Başkan Erdoğan ve Kral 6. Felipe ile bir araya geldi ve görüşmede İsrail'in Gazze'de gerçekleştirdiği katliamları ele alındı. Başkan Erdoğan, İspanya'nın Filistin'e desteğinin önemli olduğunu, uluslararası camianın İsrail'e baskısını artırmasının kalıcı barışın kapısını aralayabileceğini vurgulayarak İsrail yönetiminin Filistin topraklarındaki soykırım politikalarının bir an önce sona ermesi gerektiğini dile getirdi. Öte yandan Başkan Erdoğan, Kral Felipe'yi Türkiye'ye davet etti.
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, bazı Avrupa ülkelerinin Filistin'i tanıdığı, Avrupa Parlamentosu seçiminde aşırı sağın yükselişe geçtiği bir süreçte yoğun diplomasi trafiğine hız veriyor.
BAŞKAN ERDOĞAN İSPANYA'DA
Başkan Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, özel uçak "CAN" ile Türkiye-İspanya 8. Hükümetler Arası Zirvesi'ne katılmak üzere İspanya'nın başkenti Madrid'e vardı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı Madrid-Torrejon de Ardoz Askeri Havalimanı'nda İspanya Dışişleri, Avrupa Birliği ve İşbirliği Bakan Yardımcısı Fernando Sampedro Marcos, İspanya'nın Ankara Büyükelçisi Cristina Latorre Sancho ve Türkiye'nin Madrid Büyükelçisi Nüket Küçükel Ezberci ile ilgililer karşıladı.
BAŞKAN ERDOĞAN KRAL 6. FELİPE İLE BİR ARAYA GELDİ
Öte yandan Türkiye-İspanya 8. Hükümetler Arası Zirvesi'ne katılmak üzere Madrid'e giden Başkan Erdoğan, İspanya Kralı 6. Felipe ile bir araya geldi.
Görüşmeden ilk kareler geldi.
GÖRÜŞMEDE GÜNDEM GAZZE: İSRAİL'E BASKIN YAPIN ÇAĞRISI
Başkan Recep Tayyip Erdoğan ile Kral 6. Felipe'in görüşmesi sonrası İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, İspanya Kralı VI. Felipe ile Madrid'de bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede Türkiye ve İspanya ilişkileri, İsrail'in Gazze'de gerçekleştirdiği katliamlar, bölgesel ve küresel gelişmeler ele alındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede Türkiye ile İspanya arasındaki ilişkilerin gelişerek daha da derinleşeceğine inandığını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ile İspanya arasındaki ticaret hacminin genişletilmesinden, savunma sanayii alanında iş birliğine kadar her alanda atılacak adımların iki ülkeye de kazandıracağını belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail yönetiminin Filistin topraklarında gerçekleştirdiği soykırım politikalarının bir an önce sona ermesi gerektiğini, İspanya'nın bu konuda attığı adımlar ile Filistin'e verdiği desteğin çok önemli olduğunu, bu süreçte uluslararası camianın İsrail'e yönelik baskılarını artırmasının bölgede kalıcı barışın kapısını aralayabileceğini ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede Kral Felipe'i en kısa vakitte mutlaka Türkiye'ye beklediğini söyledi.
İKİ ÜLKE ARASINDA TİCARİ İŞBİRLİĞİ ARTIRILMASI HEDEFLENİYOR
Erdoğan yarın ise Türkiye ile İspanya arasında hükümetler arası 8. zirve, siyasi ve ekonomik ilişkilerdeki "kapsamlı ortaklığı derinleştirmek" hedefiyle Madrid'de yapılacak iş forumuna katılacak. Forum çerçevesinde finans, yeşil dönüşüm, enerji, altyapı, ulaşım alanlarında gerçekleştirilecek panellerde iki ülke arasındaki ticari işbirliğinin artırılması hedefleniyor. Hükümetlerarası 8. zirvenin amacı, "iyi seviyede olan siyasi ilişkileri, bölgesel ve uluslararası ortak tutumla geliştirmek, ekonomik, ticari ve yatırım olanaklarını zenginleştirmek ve bu şekilde kapsamlı ortaklığı derinleştirmek" olacak.
BAŞKAN ERDOĞAN ONURUNA VERİLEN YEMEĞE KATILDI
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-İspanya 8. Hükümetler Arası Zirvesi kapsamında bulunduğu İspanya'da, Kral 6. Felipe'nin onuruna verdiği akşam yemeğine katıldı. Zarzuela Kraliyet Sarayı'ndaki yemek, basına kapalı gerçekleşti. Yemeğe, iki ülke heyetleri de katıldı.
TCG ANADOLU VE EUROFIGHTER...
Erdoğan, İspanya'da Pedro Sanchez'Ie baş başa görüşme gerçekleştirecek. Ardından heyetler arası görüşmeye geçilecek. Görüşmelerde TCG Anadolu Gemisi'nin ikincisinin yapımı, Eurofigther savaş uçağının alımına ilişkin süreçlerin masaya gelmesi bekleniyor. Daha sonra iki lider basının karşısına çıkıp soruları yanıtladıktan sonra resmi öğle yemeğine geçilecek.
G7'DE GÜÇLÜ MESAJ
Erdoğan, 14 Haziran'da ise İspanya'dan İtalya'ya geçerek G-7 (Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, İtalya, Fransa, Japonya ve Kanada) zirvesine katılacak. Ev sahibi olan İtalya kapsayıcı olmak ve dünyanın sorunlarına yönelik olarak daha geniş perspektif yakalamak için G7 ülkelerinin dışında Türkiye başta olmak üzere Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan gibi ülkelerin liderlerini de zirveye davet etti. Gazze'de yaşananlar İspanya'da olduğu gibi İtalya'daki G7 zirvesinin de gündemindeki önemli başlıklardan biri olacak. Erdoğan, dünya liderlerine, bölgede atılması gereken adımları anlatacak. Erdoğan'ın zirve marjında, devlet ve hükümet başkanlarıyla baş başa görüşmeler gerçekleştirmesi de bekleniyor.
"UZUN SÜRE SONRA İLK KEZ"
İspanya Başbakanlık kaynaklarından alınan bilgilerde, Türkiye'den Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İspanya'dan Başbakan Pedro Sanchez'in başkanlığında yapılacak zirvenin gerek siyasi ve diplomatik gerek ekonomik ilişkileri en üst seviyeye taşıyacağı vurgulandı.
İki ülkenin "çok önemli ve sağlam ikili ilişkilere sahip olduğunu, Türkiye ve AB'nin pozitif gündemli ajandasını devam ettirdiğini" ifade eden Başbakanlık kaynakları, şu değerlendirmede bulundu:
"İspanya, bu tip üst düzey hükümetler arası zirveyi sınırlı sayıda ülkeyle yapıyor ve Türkiye de bunlardan biri. Zirve için Türkiye'den 6, İspanya'dan da 8 bakan katılacak. Ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 150'den fazla iş insanı eşlik edecek. İspanya bu kadar geniş kapsamlı ikili zirveye çok uzun zaman sonra ilk defa şahit olacak. Çok başarılı bir zirve geçmesini bekliyoruz."
"Türkiye bölgesinde stratejik bir aktör, Ukrayna-Rusya Savaşı ile İsrail'in Gazze'deki saldırılarının durdurulması için çok yoğun bir diplomasi yürütüyor." diyen kaynaklar, "İspanya'nın Filistin devletini tanıması, Türkiye ve diğer bölge ülkelerde çok büyük değer gördü. Bu yüzden bölgesel ve uluslararası işbirliklerine çok büyük önem veriyoruz." ifadelerini kullandı.
Zirve sonrasında bakanlıklar ve devlet kurumları arasında 13 ikili anlaşma veya moratoryum imzalanacağı öğrenilirken, bunlarda 4'ünün ticari, 2'sinin enerji ve çevre, 2'sinin bilimsel işbirliği, geri kalanlarının da iş, kültür, spor, deniz taşımacılığı ve sosyal hizmetlerle ilgili olacağı bilgisi alındı.
İki ülke arasında 2021'de yapılan son zirvede alınan "kapsamlı ortaklık" kararını "sürdürülebilir kılan ve derinleştiren ortak açıklama yapılacağına" işaret eden Başbakanlık kaynakları, "hem siyasi hem ekonomik alanda somut sonuçların alınacağının" altını çizdi.
20 MİLYAR AVROLUK İKİLİ TİCARET HACMİ İÇİN YENİ HEDEF 25 MİLYAR AVRO OLACAK
Diğer yandan zirveyle bağlantılı olarak yapılacak iş forumunun da iki ülke arasındaki ilişkileri perçinleyeceği ve yeni kapılar açacağı bildirildi.
Kaynaklar, "BBVA'nın genel merkezinde yapılacak iş forumuna Türkiye'den 150 kadar şirketin temsilcisi katılıyor. Bu inanılmaz bir sayı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Sanchez'in açılış konuşmasını yapacağı forumda çok farklı sektörlerde ikili ve ortak görüşmeler yapılacak. Ayrıca savunma ve güvenlik sanayisi ile ilgili özel bir ayrı toplantı yapılacak." vurgusunu yaptı.
İspanya ile Türkiye arasındaki mevcut ikili ticaret hacminin 18 milyar avro civarında olduğu, 2021'de konulan 20 milyar avroluk hedefe çok yaklaşıldığını kaydeden İspanyol yetkililer, "Burada ikili ticaret hacmi için yeni hedef 25 milyar avroya çıkarılacak. Her iki ülke de ekonomik ve ticari ilişkileri geliştirmek için halen çok büyük kapasite olduğunun farkında. Kısa ve orta vadede somut sonuçların çıkacağı bir forum olacağına güvenimiz tam." diye konuştu.