Yeni anayasa için süreç başladı! TBMM'de kritik haftada üst üste zirveler...
Türkiye’nin darbe dönemlerinin etkisinden kurtulup demokratik, sivil ve katılımcı bir anayasaya kavuşması için kritik sürece bugün girildi. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, yeni anayasa turlarına başlarken, ilk olarak CHP grubunu ziyaret etti. Görüşme sonunda açıklamalarda bulunan Kurtulmuş, anayasa içeriğiyle ilgili konuşmadıklarını, usul konuştuklarını söylerken "Benim için yapıcı bir görüşme oldu." dedi. İşte detaylar...
Türkiye'de yeni anayasa süreci hızlanırken TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş çalışmalarına başladı.
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, yeni anayasa için parlamentoda bulunan siyasi parti gruplarının genel başkanları ile görüşmelerine başladı. İlk görüşme bugün CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile gerçekleşti.
Görüşme sonrası Kurtulmuş ve Özel açıklamalarda bulundu.
"KARARI MECLİS VERECEKTİR"
Kurtulmuş'un açıklamaları şöyle:
Müzakereyle bir süreç oluşturulması fikrini ifade ettim. Benim dikkat ettiğim husus, anayasının içeriğiyle ilgili şimdiye kadar bir cümle konuşmadık. Önce yapılacak işin usullerinin tespit edilmesi ve sonucu olarak doğru bir istikamette müzakerelerin sürdürülmesidir.
Partilerin anayasaları olmaz. Anayasa teklifleri olur. Anayasa yapım süreci ile iligli görüşlerini aldım. Benim için yapıcı bir görüşme oldu. Hep beraber bir yol alacağız.
Kararı Meclis verecektir. Bu Meclis anayasa yapma yetkisine de gücüne de sahiptir. Yeni anayasayla ilgili toplumsal mutabakat arıyoruz.
"MÜZAKERE ORTAMI ŞART"
Özel'in açıklamaları ise şöyle:
Ben kendisinin Meclis Başkanlığına aday olduktan itibaren her zaman görüşebileceğimizi söyledim. Bugün de bir ziyaret yaparak bizlerle görüşlerini paylaştık. Yeni anayasayla ilgili açık bir müzakere ortamı şart. Anayasa ile ilgili görüşleri partimizde değerlendireceğiz.
Siyasiler el sıkıştırmazsa siyaset düşmanları el oluşturmaya başlar. El sıkışılacak,i müzakere edilecek. Sorumlu olduğumuz kitleler için de mücadele edilecek. Bu el sıkışma demokrasiye inananların yapması gereken bir şey.
PERŞEMBE DE DEM VE SAADET
Kurtulmuş'un perşembe günü de DEM Parti ve Saadet Partisi ile bir araya gelmesi planlanıyor. Kurtulmuş'un AK Parti, MHP, İYİ Parti grupları ile de görüşerek turlarını hızla tamamlaması bekleniyor. Bu görüşmelerden çıkacak sonuçlara göre ikinci aşamaya geçilecek.
ERDOĞAN-ÖZEL GÖRÜŞMESİ
Diğer yandan Başkan Recep Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Özgür Özel, 2 Mayıs Perşembe bir araya gelecek. Görüşmenin yoğun bir gündeminin olması bekleniyor.
CHP'YE DESTEK ÇAĞRISI
Ancak bunlar içinde öne çıkan en önemli konuların başında yeni anayasa geliyor. Erdoğan'ın yeni bir anayasaya gereksinim bulunduğunun altını çizip anayasa yapım sürecinin başlatılması, CHP'nin de buna destek vermesi çağrısı yapması bekleniyor.
YÜZDE 95 TEMSİL VURGUSU
Kurtulmuş, TBMM'nin açılış yıldönümü nedeniyle 23 Nisan'da düzenlenen Genel Kurul özel oturumunda yaptığı konuşmada mevcut Meclis'in büyük bir temsil tabanına oturduğu vurgusunu yapmış ve "TBMM yasa ve anayasa yapma gücüne de salahiyetine de sahiptir. Şu anda bu Meclis halkımızın son seçimde verdiği oyların yüzde 95'inin temsil edildiği fevkalade büyük bir temsil gücüne sahiptir ve bu Meclis eğer milletin iradesini tecelli ettirebilecek bir imkana sahip olursa anayasamızı da yapabilecek imkan ve kudrete sahiptir" demişti.
AK PARTİ DE HAZIRLANIYOR
AK Parti grubu da yeni anayasa için harekete geçecek. AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler'in parti gruplarını ziyaret etmesi bekleniyor.
Güler daha önce yaptığı açıklamada "Toplumun tüm kesimlerinin, üniversitelerin, sivil toplum kuruluşlarının, iş dünyasının fikirlerinin alınması için bir merkezin oluşturulabileceğini" demişti.