AYM'den Can Atalay kararı! MHP'den sert tepki: Meclis'i tanımadılar
Anayasa Mahkemesi (AYM), Gezi Parkı davası hükümlüsü Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesinin yok hükmünde olduğunun tespiti için CHP'nin yaptığı başvuru ile Atalay'ın avukatlarının yaptığı yeni başvuruda, karar verilmesine yer olmadığına hükmetti. MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız sosyal medya hesabından AYM'nin kararına tepki gösterdi ve bir mesak verdildiğine dikkat çekti.
Yüksek Mahkeme, bugünkü Genel Kurul gündeminde, "TBMM Genel Kurulu'nda Yargıtay 3. Ceza Dairesinin yazısının okunarak Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesinin yok hükmünde olduğunun tespiti ve ortaya çıkan eylemli İçtüzük değişikliğinin iptali" istemiyle CHP'nin yaptığı başvuru ile Atalay'ın avukatlarının yaptığı yeni başvuruyu görüştü.
Alınan bilgiye göre, Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, iki başvuruda da karar verilmesine yer olmadığına hükmetti. Yüksek Mahkemenin kararını oy çokluğuyla aldığı öğrenildi. Kararın gerekçesi daha sonra yapılacak. TİP'ten Hatay milletvekili seçilen Can Atalay'ın milletvekilliği, TBMM Genel Kurulunda 30 Ocak'ta düşürülmüştü.
MHP'DEN AYM'YE TEPKİ
MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız sosyal medya hesabından, "Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu , "TBMM Genel Kurulu'nda Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin yazısının okunarak Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesinin yok hükmünde olduğunun tespiti ve ortaya çıkan eylemli İçtüzük değişikliğinin iptali" istemiyle CHP'nin yaptığı başvuru ile Atalay'ın avukatlarının yaptığı yeni başvuruyu "yetkisizlik nedeniyle reddetmek " yerine; Anayasa Mahkemesi kuruluş ve yargılama usülleri hakkındaki kanuna aykırı olarak olarak; "Karar verilmesine yer olmadığına hükmetti." Anayasa Mahkemesi, Anayasaya bağlı kalmama tavrını sürdürüyor." açıklamasında bulundu.
"YETKİSİZLİK NEDENİYLE REDDETMEK YERİNE..."
MHP'den konuyla ilgili bir açıklama geldi. MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız söz konusu karara tepki göstererek şu ifadelere yer verdi:
Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, "TBMM Genel Kurulu'nda Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin yazısının okunarak Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesinin yok hükmünde olduğunun tespiti ve ortaya çıkan eylemli İçtüzük değişikliğinin iptali" istemiyle CHP'nin yaptığı başvuru ile Atalay'ın avukatlarının yaptığı yeni başvuruyu "yetkisizlik nedeniyle reddetmek" yerine; Anayasa Mahkemesi kuruluş ve yargılama usülleri hakkındaki kanuna aykırı olarak olarak; "Karar verilmesine yer olmadığına hükmetti. "Anayasa Mahkemesi, Anayasaya bağlı kalmama tavrını sürdürüyor.
"Anayasa'nın 84. maddesinin kesin hüküm giyme veya kısıtlanma sebebiyle milletvekilliğinin düşmesini düzenleyen ikinci fıkrası yönünden Anayasa'nın 85. maddesi kapsamında Anayasa Mahkemesine başvuru imkânı tanınmamıştır."
Anayasa Mahkemesi'nin daha önce hükümlü üç milletvekiliyle ilgili TBMM'de kesin kararın okunmasıyla düşen milletvekillikleri için AYM'ye yapılan başvuruları yetkisizlik sebebiyle reddine karar vermiştir.
Anayasa Mahkemesi aynı konudaki son başvuruyu yine "yetkisizlik sebebiyle reddetmesi" gerekirken kendi içtihatlarını da göz ardı edip "karar verilmesine yer olmadığı kararı" vererek Anayasanın 85. Maddesini açıkça ihlal etmiştir.
"BU AÇIK BİR MESAJDIR"
Ancak Anayasa Mahkemesi çoğunluğunun Anayasa 85'e göre ret kararları vermek yerine keyfi bir yaklaşımla verdiği bu karar açık bir mesajdır. Anayasa Mahkemesi çoğunluğu bu kararı vererek Meclist'e tamamlanmış düşme merasimini de tanımıyoruz demektedir.
Anayasa Mahkemesi çoğunluğu bu kararının gerekçesinde ne yazarsa yazsın Anayasayı ve TBMM'yi tanımayan bu kararını hukukileştiremez, meşrulaştıramaz."
CAN ATALAY HAKKINDAKİ YARGI SÜRECİ
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Atalay'ın "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım" suçundan 18 yıl hapisle cezalandırılmasına ve bu suçtan tutuklanmasına karar vermişti. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi, yerel mahkemenin kararını hukuka uygun bulmuştu. 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde TİP'ten Hatay Milletvekili seçilen Can Atalay Yargıtay'a başvurmuş, süreç devam ederken Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Gezi Parkı davasında Can Atalay'a verilen 18 yıl hapis cezasını onamıştı.
Yargıtay'ın talebi reddetmesinin ardından Atalay, Anayasa Mahkemesine iki kez başvuruda bulunmuş ve iki başvuruda da Anayasa Mahkemesi hak ihlali kararı vermişti. Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Anayasa Mahkemesinin Atalay hakkındaki hak ihlali kararlarına uyulmasına yer olmadığına ve kararın TBMM Başkanlığına gönderilmesine hükmetmişti. Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesiyle TİP'in Meclis'teki sandalye sayısı 4'ten 3'e düşmüştü.