Türkiye doğal gaz üssü haline geldi! Filyos'ta 2,7 milyon metreküp üretim! Hedef her geçen gün büyüyor...
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu Filyos Doğal Gaz İşleme Tesisi ve Filyos Limanı'nda önemli incelemelerde bulundu. Bakan Bayraktar üretimin 2,7 milyon metreküpe ulaştığını belirtirken "İnşallah en kısa zamanda bu üretimi 10 milyon metreküpe akabinde de nihai olarak günlük 40 milyon metreküpe çıkarmak ve 15 milyon hanemize doğal gazı buradan tedarik etmeyi hedefliyoruz." ifadelerini kullandı. Bakan Uraloğlu ise Filyos Limanı'nın dev bir lojistik merkezi olacağını söylerken "25 milyon ton kapasiteye sahip olarak 14 ve 19 metre derinliğindeki rıhtımlarıyla büyük tonajlı gemilere hizmet verebilecek" dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ile birlikte Filyos Doğal Gaz İşleme Tesisi ve Filyos Limanı'nda incelemelerde bulundu.
"TÜRKİYE DOĞAL GAZ ÜSSÜ HALİNE GELDİ"
Söz konusu ziyareti kış aylarında doğal gazın ağırlıklı olarak tüketildiği bir dönemde gerçekleştirdiklerine dikkati çeken Bayraktar, "Karadeniz gazı, 2020 yılındaki keşif sonrasında 3 yıldan kısa bir süre içerisinde karaya getirdiğimiz ve Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ'nin (BOTAŞ) sistemine hemen buradan birkaç kilometre ileride bağladığımız lokasyondayız. Filyos, bu anlamda hakikaten Türkiye'nin doğal gaz üssü haline geldi diyebiliriz." değerlendirmesinde bulundu.
"2,7 MİLYAR METREKÜPE ULAŞTI"
Bayraktar, buradaki çalışmaların yoğun şekilde devam ettiğini aktararak, şunları kaydetti:
"Bugün itibarıyla üretimimiz 2,7 milyon metreküpe ulaşmış durumda. İnşallah en kısa zamanda bu üretimi 10 milyon metreküpe akabinde de nihai olarak günlük 40 milyon metreküpe çıkarmak ve 15 milyon hanemize doğal gazı buradan tedarik etmeyi hedefliyoruz. Sakarya Gaz Sahasında şu ana kadar 23 kuyu kazdık. Dünyanın en hızlı geliştirilen projelerinden biri oldu. 170 kilometre mesafeden gazı taşıyoruz. Buradan da BOTAŞ'ın sisteminden evlerimize, tüketicilerimize ulaştırıyoruz. İnşallah projeyi önümüzdeki süreçte daha da hızlandırmak suretiyle milletimizin, memleketimizin, sanayimizin, evlerimizin ihtiyacı olan doğal gazın önemli bir kısmını buradan sunmuş olacağız."
İHRACAT LİMANI OLACAK
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının himayelerinde bölgeye önemli bir liman yatırımı da yapıldığını ifade eden Bayraktar, "Ulaştırma bakanımız da bugün bizlerle beraber buradaydı. Aynı zamanda bu limanın da ülkemizin önemli bir ihracat limanı olması noktasında da birlikte görüş alışverişinde bulunduk. Birlikte bu projeleri nasıl gerçekleştirebilirizi istişare ettik. Vekillerimizle, valimizle ilgili birimlerdeki yönetici arkadaşlarımızla beraber." değerlendirmesinde bulundu.
DEV BİR LOJİSTİK MERKEZ
Ulaştırma Bakanı Uraloğlu da inceleme gezisine ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, "Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Sayın Alparslan Bayraktar ile Filyos Limanı'nın demiryolu ve karayolu bağlantıları üzerine incelemelerde bulunduk. Ülkemizi daha ileriye götürecek, sektöründe lider pozisyona taşıyacak dev bir lojistik merkezi projesi olan Filyos Limanı; 13 geminin elleçlemesi yapılabilecek yıllık 25 milyon ton kapasiteye sahip olarak 14 ve 19 metre derinliğindeki rıhtımlarıyla büyük tonajlı gemilere hizmet verebilecek." ifadelerini kullandı.
Bakan Uraloğlu, hem bölgeyi hem de Türkiye'yi bir adım daha ileriye taşıyacak 'dev bir lojistik merkez' projesi olan Filyos Limanı'nda rıhtım ve geri saha inşaatının tamamlanarak 04.06.2021 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımı ile hizmete alındığını belirtti.
Limanda 2 bin 450 metre ana bin 370 metre de tali dalkıranın yer aldığını ayrıca biri 14, diğeri de 19 metre derinliğinde olan toplam üç bin metrelik iki rıhtımın bulunduğunu belirten Uraloğlu, "Aynı anda farklı boyutlardaki 13 geminin elleçlemesini yapabilecek Filyos Limanı'mızın yıllık kapasitesi 25 milyon tondur." dedi.
Uraloğlu, limanın alt yapı inşaatlarının kamu kaynakları ile yapıldığını, üstyapı ekipman temini ve işletilmesi için Yap-İşlet- Devret (YİD) modeli ile gerçekleştirilmesine yönelik karar alındığını belirtti.
350 METRE UZUNLUĞUNDA 32 METRE GENİŞLİĞİNDE
Bakan Uraloğlu, proje kapsamında yer alan genel kargo (batı) rıhtımı ve geri sahanın tamamı ile konteyner batı rıhtımında 350 metre uzunluğunda 32 metre genişliğinde bir alan ve ana mendirek üzerinde bulunan Kuru Yük (Doğu) rıhtımında 320 metre uzunluğunda 32 metre genişliğindeki alanın da geçici olarak TPAO'ya tahsis edildiğini ifade etti.
Uraloğlu, üst yapı ekipman temini ve işletilmesi için Yap-İşlet-Devret modeli ile gerçekleştirilmesi yönelik ihale hazırlık çalışmalarının devam ettiği bildirdi.
Filyos Limanı İltisak Hattı Bağlantısına ilişkin de bilgi veren Bakan Uraloğlu, 12 kilometre demiryolu ve 4,5 kilometre karayolu olacak şekilde TPAO Genel Müdürlüğünün bölgede varlık göstermeye başlamamış olduğu dönemde ve Sakarya Gaz Sahası Projesinden önce 2019 yılında hazırlandığını hatırlattı.
Karadeniz'de keşfedilen gazın ortaya çıkmasıyla TPAO Genel Müdürlüğü ile güncel fiili durum çerçevesinde görüşmeler yapıldığını aktaran Bakan Uraloğlu, revize bir güzergah tasarımını içeren 'Revize Hat Dizayn Raporu'nun müşavir firma tarafından oluşturulduğunu belirtti.
ÖZEL GÜVENLİK BÖLGESİ
Bakan Uraloğlu, yenilenen proje güzergahına da ilişkin TPAO Genel Müdürlüğüne resmi yazı ile görüş sorulduğunu belirterek, doğalgazın karaya ulaştırılmasına yönelik lojistik faaliyetlerin güvenli ve hızlı bir şekilde yapılabilmesi maksadıyla söz konusu bölgenin özel güvenlik bölgesi olarak ilan edilmesi ve faaliyet gösterilen alanın stratejik öneminden dolayı Filyos Limanı Demiryolu Projesi planlamasına ilişkin projenin askıya alındığını ifade etti.