MİT Başkanı İbrahim Kalın'dan Irak'ta kritik temaslar! İşte ziyaretin şifreleri
MİT Başkanı İbrahim Kalın, Irak'a önemli bir ziyarette bulundu. Burada bir dizi temasta bulunan Kalın, Cumhurbaşkanı Abdüllatif Reşid ile de bir araya geldi. Görüşmenin gündemi, terörle mücadeleydi. Ziyaretin şifreleri çözülürken, Türkiye'nin terörle mücadele konusunda kararlılık mesajları verdiği öğrenildi.
Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı İbrahim Kalın, Irak'a bir ziyaret gerçekleştirdi. MİT Başkanı Kalın ve beraberindeki heyet, Irak Cumhurbaşkanı Abdüllatif Reşid'in yanı sıra Şii, Sunni gruplar ve Türkmen temsilcileriyle bir görüştü. Görüşmede, terörle mücadele konusu ele alınarak, Türkiye'nin kararlılık mesajı verildi.
Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın, Irak'ın başkenti Bağdat'a kritik bir ziyaret gerçekleştirdi. MİT Başkanı Kalın ve beraberindeki heyet, Bağdat'ta Irak Cumhurbaşkanı Abdüllatif Reşid tarafından kabul edildi. Kalın, Irak Cumhurbaşkanı Abdüllatif Reşid'in yanı sıra, Irak Başbakanı Muhammed Şiya ES-Sudani, Şii ve Sunni gruplar ile Türkmenlerin temsilcileri ile de görüştü.
PKK TERÖR ÖRGÜTÜYLE MÜCADELE KARARLILIĞI
Kalın görüşmede son dönemdeki PKK saldırıları ve bölgede yürütülen operasyonlara ilişkin bilgi verdi. Türkiye'nin Birleşmiş Milletler anlaşmalarından doğan hakları doğrultusunda bölgedeki operasyonlara devam edeceği mesajını iletti. Kalın'ın örgütün özellikle Süleymaniye'de varlığını artırmasından duyulan rahatsızlığı da dile getirdiği belirtildi.
TERÖRLE MÜCADELEDE ORTAK ADIMLAR KONUSU MASAYA YATIRILDI
Görüşmede terörle mücadele, terör örgütü PKK tehdidi ve PKK ile mücadelede atılabilecek ortak adımlar, güvenlik işbirliği, DEAŞ ile mücadelede işbirliğinin sürdürülmesi, bir güvenlik ve ekonomik işbirliği alanı olarak kalkınma yolu projesi ile Gazze savaşı ve savaşın Irak ile bölge ülkelerine yansıması konuları da masada ele alındı.
MALİKİ İLE BİR ARAYA GELDİ
İbrahim Kalın, Irak'ın başkenti Bağdat'ta gerçekleştirdiği ziyareti kapsamında Eski Irak Başbakanı ve Kanun Devleti Koalisyonu lideri Nuri Maliki ile bir araya geldi. Maliki'nin Basın Ofisi tarafından yapılan açıklamada, Filistin'deki gelişmelerin ele alındığı görüşmede Maliki, Bağdat ile Ankara arasındaki sorunların çözümü için diyaloğun benimsenmesinin öneminin vurguladığı bildirildi. Maliki, başta enerji ve imar alanı olmak üzere iki ülke arasındaki ikili ilişkilerin geliştirilmesinin önemini vurguladı. Irak'ın komşu ülkeleriyle birlikte çalışarak ülkelerin egemenliklerine saygı duyularak sınır güvenliği konusunda mutabakata varıldığını belirten Maliki, güvenlik ve istikrarı bozacak tüm gruplarla mücadele edildiğini kaydetti.
Görüşmede, Filistin halkının gasp edilen meşru haklarının geri alınabilmesi ve İsrail'in işlediği cinayetlere son verilmesi için bölge ülkelerini Filistin halkına destek vermeye çağırdı.
Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın selamlarını ileten Kalın ise Türkiye'nin Irak'ın güvenliği ve istikrarına destek verdiğini dile getirerek, özellikle güvenlik, ekonomi ve ulaştırma alanlarında iş birliğinin güçlendirilmesi gerektiğini kaydetti.
A HABER CANLI YAYININA KATILAN TERÖR VE GÜVENLİK UZMANI ABDULLAH AĞAR;
"Irak için Ortadoğu jeopolitiğinde kullanılan bir cümle vardı "Ortadoğu'nun kalbi Iraktır, Irak'ın kalbi de Kerkük'tür." Bu açılardan bakıldığında Irak bölgenin en önemli ülkesi. Hem demokratik hem etnik dini çeşitliliği nedeniyle hem de enerji jeopolitiği nedeniyle buna dahil edilecek pek çok başlık var."
"Şimdi bizim karşı karşıya kaldığımız hem güneydoğumuzda ki terör hem Suriye'deki iç savaş hem Irak'ta yaşanan iç savaş bunların hepsi Irak kökenli. Bu açıdan bakıldığında gerek cumhurbaşkanı gerek başbakan gerek Sünni, Şii, Türkmen gruplarının liderleriyle yapılacak görüşmeler geleceğin şekillenmesi adına büyük bir değer taşıyor."
"Irak hiçbir zaman ihmal edilemez ve boş bırakılamaz. Eğer bir boşluk bırakırsanız orada bir çatlak gelişirse o çatlağı birileri doldurur ve genelde o boşluğu dolduran Türkiye düşmanları olur."
"O yüzden Sayın İbrahim Kalın'ın ziyareti son derece önemli. Türkiye'nin Irak ile ilgili siyasi stratejilerin şekillenmesi ve bir iş birliği açısından önemli."
"Irak'ın kalkınma yolu projesi… Bölgede yaşanmakta olan pek çok terör olayının kökeninde bu proje var. Temelde Irak'ı ayağa kaldırma geri döndürmek üzere Irak tarafından ortaya atılan bir projeyken Türkiye'yi de çok ilgilendiriyor. Sadece Türkiye'yi değil bölgedeki enerji ve ticaret rotalarını da ilgilendiriyor. Bu kalkınma yolu projesi Süveyş Kanalı ile alternatif bir proje ve kanalın mesafesini 18 gün azaltıyor."
"Irak'ın bir milli kimliğini bir ulusal kimliğinin inşasın da Türkiye Irak'a çok yardımcı olabilir. İşgal edilmiş bir ülke çünkü."