Gururlandıran 100. Yıl Marşı! Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nden dünyaya duyuruldu: Türkiye Yüzyılı titretiyor dünyayı
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı koordinasyonunda Çekmeköy Belediyesi’nin 3 yıldır yaptığı titiz çalışmalar sonucunda ortaya çıkan 100. Yıl Marşı, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen tanıtım programından tüm dünyaya ilan edildi. Marşın söz yazarı Doç. Dr. İlker Kömürcü, "Türkiye'yi bugünlere taşıyan günleri anlatıyor. Başarılarımızı, zor günleri, ayağa kalkışımızı ve umutlarımızı simgeliyor." açıklamasında bulundu.
- Gündem
- Giriş Tarihi: 01.09.2023 | 16:29
2020 yılında, Cumhuriyetimizin yüzüncü yılına ilişkin bütün projelerin Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'nın koordinasyonunda düzenleneceği ilan edilmesinin ardından Çekmeköy Belediyesi olarak "100. Yıl Marşı Yarışması" Projesi, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı koordinasyonunda Çekmeköy Belediye Başkanı Ahmet Poyraz'ın liderliğinde oluşan ekip tarafından olgunlaştırılarak hayata geçirildi.
Çekmeköy Belediye Başkanı Ahmet Poyraz'ın liderliğinde oluşan; yüzüncü yıla ve gelecek nesillere ölmez bir eser bırakmak için başlayan çalışmalar sonucunda seçilen Türkiye Yüzyılı'na damga vuracak, söz ve bestesi Doç. Dr. İlker Kömürcü'ye ait marş, Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde 1071 kişilik dev senfoni orkestrası tarafından ilk defa icra edilerek tüm dünyaya ilan edildi.
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde tanıtılan marş öncesinde katılımcılara ve ulusa seslenen Cumhurbaşkanı Erdoğan; programın ikinci bölümünde tanıtımı yapılacak 100'üncü Yıl Marşı'nın, tüm bu birikimi ve enerjiyi anlatan bir eser olarak milletin her bir ferdi tarafından sahiplenileceğine inandığını belirterek, sözünden bestesine, jürisinden icrasına kadar bu eserin ülkeye kazandırılmasında emeği geçenleri tebrik etti.
Milletin marşını millet yazacak diyerek çıktığımız yolda tarifsiz bir mutluluğa eriştik diyen Çekmeköy Belediye Başkanı Ahmet Poyraz "Biz ülkemize bir eser bırakmak istedik. Bu yolda da 3 sene önce bu projeye başladık. Ön seçici kurulumuz ve seçici kurulumuzla bir araya gelerek süreci başlattık. Çok güzel bir çalışma yürütüldü. İnce eleyip sık dokuduk. Güzel bir sonuca ulaştığımıza inanıyorum. Birinci seçilen eserimiz hem tarihimizi anlatıyor hem de geleceğe ışık tutuyor. Amaçlarımızı, isteklerimizi, düşüncelerimizi doğru bir şekilde anlatıyor. Çekmeköy Belediyesi olarak Cumhurbaşkanlığımız ve İletişim Başkanlığımızla birlikte güzel bir çalışma gerçekleştirdik. Amacımız tarihimize kalıcı bir eser bırakmaktı ve bunu başardık çok şükür. Ortaya çok güzel bir eser çıktı. Hem eser sahibi İlker Kömürcü'ye hem de seçici ve ön seçici kurul üyelerimize ayrı ayrı teşekkürlerimi iletiyorum. Zor ve zahmetli bir süreci alnımızın akıyla atlattık. Yüzüncü yıl marşımızı milletimize, 30 Ağustos zafer bayramımızda armağan etmeyi başardık. Emeği geçen tüm arkadaşlarımıza teşekkürü bir borç biliyorum." dedi.
MARŞIN SÖZ VE BESTE YAZARINDAN TEŞEKKÜR
Marşın söz ve beste yazarı olan Doç. Dr. İlker Kömürcü "Bu eseri ortaya çıkarırken yoğun bir duygu hissettim. Şiirin ilk dörtlüğü bayrağımıza söylendi. İkinci dörtlükte Anadolu'ya bir sesleniş var. Üçüncü dörtlükte ülkece yaşadığımız zor günleri ve bu günleri birlik olarak aştığımıza atıfta bulundum. Son dörtlükte ise Çanakkale ve kurtuluş mücadelemizi simgeleyen ifadeler var. Şiir Türkiye'yi bugünlere taşıyan günleri anlatıyor. Başarılarımızı, zor günleri, ayağa kalkışımızı ve umutlarımızı simgeliyor. İçime sinerek ve büyük bir coşkuyla yazdığım bir şiir oldu. İlk çıkış noktası ise evimin karşısındaki bayrağa bakarak aklımdan geçirdiğim, "PARLAYAN YILDIZI ANADOLU'NUN"dizeleri oldu.
İlk söz buydu ve sonrası zamanla geldi. Son haline gelene kadar çok zaman geçti. Ama son noktada içime sinen ve gerçekten bizi anlatan bir eser ortaya çıktığını düşünüyorum. Eseri tamamladıktan sonra başvuru sürecinin son anlarında katılım sağlayabildim. 1 saat daha geç kalsam belki de bu eser burada olmayacaktı. Çok mutlu, heyecanlı ve en önemlisi de çok gururluyum. Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yıl marşının altında imzamın olması büyük bir onur kaynağı. Bu vesileyle sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a da teşekkürlerimi ve saygılarımı iletiyorum. Bu çalışmayı başlatan Çekmeköy Belediyesi ve kıymetli başkanı Sayın Ahmet Poyraz'a da çok teşekkür ediyorum. Emeği geçen herkesin eline, yüreğine sağlık. Büyük bir iş başardılar ve büyük bir vizyon ortaya koydular. Cumhuriyetimizin 100. yılında büyük bir projeyi hayata geçirerek geleceğe büyük bir eser bıraktılar. Cumhuriyetimiz 100 yaşında. Bir sanatçının ülkemize bu şekilde bir eser bırakma şansı bir kez ya gelir ya da gelmez. Bu bana nasip oldu. Bu yüzden çok şanslı hissediyorum kendimi ." dedi.
SÜREÇ NASIL BAŞLADI?
2020 yılında fikir aşamalarının ardından oluşturulan yarışma danışma kurulunda yer alan Yücel Arzen, Erol Erdoğan ve İstanbul İl Kültür Müdürü Coşkun Yılmaz'la gerçekleştirilen toplantılarda; yarışma süreci oluşturularak alanında uzman isimlerden oluşan seçici kurul da belirlendi. Seçici kurulda; Türk Müziği'nin önde gelen isimleri Yücel Arzen, Garo Mafyan, Özdemir Erdoğan, Cengiz Erdem, Sinan Akçıl, Azerin ve Tuluyhan Uğurlu; Sunucu Pelin Çift, Tarihçi Yazar Tufan Gündüz, Edebiyatçı Sibel Eraslan ve Cahit Koytak, Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Mustafa Kurt, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Murat Karahan, Yazar Hayati Develi, Sosyolog Erol Erdoğan yer aldı. 1 Temmuz 2021 tarihinde Küçüksu Kasrı'nda gerçekleşen tanıtım toplantısı ile resmen başlayan 100. Yıl Marşı Yarışması; Şiir ve Beste olarak iki farklı kategoriye ayrıldı. Projenin ilk basamağı olan Şiir Yarışması için başvurular 1 Temmuz 2021 akşamından itibaren alınmaya başlandı ve 29 Ekim 2021 tarihinde sona erdi. Bu süreçte yarışmamıza 14 ülkeden ve Türkiye'nin 81 ilinden toplamda 2 bini aşkın şiir katıldı. Başvurular yuzuncuyilmarsi.com sitesinden online olarak alındı ve arşivlendi. Ayrıca dereceye giren 100 şiir bir şiir kitabında bir araya toplandı. Şiir etabında ilk 100'e giren şairlere ödülleri 3 Mart 2022 tarihinde Atatürk Kültür Merkezinde düzenlenen bir törenle verildi. Projenin ikinci aşamasında Cumhuriyetimizin 100. yılı için bestelenen marşlar yarıştı. Beste Yarışmasının son başvuru tarihi olan 29 Ekim 2022 tarihine kadar yarışmamıza toplamda 147 beste ile başvuru yapıldı. Besteler seçici kurul tarafından değerlendirilerek puanlandı ve 10 beste seçilerek İletişim Başkanlığına gönderildi. Seçici kurulun birinci seçtiği beste İletişim Başkanlığı tarafından da birinci seçildi ve bu beste 30 Ağustos 2023 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde gerçekleştirilen resepsiyonda devletimizin resmi 100. Yıl Marşı olarak ilan edildi.