MKE fabrikasında patlama! İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'dan flaş açıklama! Sabotaj ihtimali var mı? Uzman isim A Haber'de değerlendirdi
Son dakika haberine göre Ankara Kayaş'ta bulunan MKE'ye ait kapsül fabrikasında patlama meydana geldi. Yaşanan patlamada 4 kişi yaralanırken, birinin durumunun ağır olduğu belirtildi. Patlamayla ilgili olarak İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, "Emniyet, itfaiye, AFAD ve 112 Acil ekiplerimiz bölgede" denildi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, patlama ile ilgili soruşturma başlatıldığını duyurdu. Patlamanın nedeni henüz bilinmezken, A Haber canlı yayınına katılan Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın sabotaj ihtimali olup olmadığına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Ankara Valisi Vasip Şahin yaptığı açıklamada patlamanın nedeninin belli olmadığını ve 4 işçinin yaralandığını duyurdu. Gelen son dakika bilgisine göre; MSB: "Ankara'nın Kayaş ilçesinde bulunan MKE Kapsül Fabrikasındaki yangın söndürülmüştür."
Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumunun (MKE) Kayaş'taki kapsül fabrikasında meydana gelen patlamada yaralananların olduğu öğrenildi.
VALİ ŞAHİN: YARALILARIN BİLİNCİ AÇIK
Ankara Valisi Vasip Şahin, MKE Kapsül Fabrikası'nda yaptığı incelemenin ardından basın mensuplarına açıklamada bulundu.
Şahin, patlamanın sebebinin henüz belirlenemediğini belirterek, "4 işçimiz yaralandı. Şu anda tedavi altındalar. Bilinçleri açık, kimyasal bir yangın olduğu için söndürme çalışmaları dikkatle sürdürüldü. Oksijenle teması kesen malzemeler kullanıldı. Durum tamamen kontrol altında. Orada bir itfaiye ekibi ve MKE'nin kendi söndürme ekibi her ihtimale karşı nöbette. Yaralılar Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edildi. Bir yaralımızın durumu diğerlerine göre daha önemli. Hayati tehlikesi ile ilgili doktorlar tarafından bir kayıt gelmedi. Hepsinin bilinci açık. Tedavileri devam ediyor. Yangın, dışarıdaki binalara sıçramadı. İçerideki 2 ya da 3 bölümde etkili olmuş. Diğer bölümlere etkisi olmadı. Yangın Ar-Ge biriminde meydana geldi. Durum şu an itibarıyla endişe verici olma halinden çıkmıştır. Detaylı incelemeler teknik ekiplerce yapılacaktır" dedi.
Patlamaların ardından bölgede çıkan yangına itfaiye ekipleri müdahale ediyor.
BAKAN YERLİKAYA'DAN İLK AÇIKLAMA
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, patlama sonrası son durumla ilgili sosyal medya hesabı üzerinden bir paylaşım yaptı. Bakan Yerlikaya, "MKE Kapsül Fabrikası'nda saat 10.52'de meydana gelen patlamada maalesef 4 işçimiz yaralandı. Emniyet, itfaiye, AFAD ve 112 Acil ekiplerimiz bölgede. Yaralılarımıza Allah'tan acil şifalar diliyorum. Gelişmelerle ilgili kamuoyu bilgilendirilecektir." ifadelerini kullandı.
SORUŞTURMA BAŞLATILDI
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Makine ve Kimya Endüstrisi'nin (MKE) Kayaş'taki kapsül fabrikasında meydana gelen patlamaya ilişkin adli soruşturma başlatıldığını bildirdi.
Bakan Tunç, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, "Makine ve Kimya Endüstrisi'nin, Ankara Kayaş'taki kapsül fabrikasında meydana gelen patlamada yaralanan kardeşlerimize Allah'tan acil şifalar diliyorum. Can kaybının olmaması en büyük tesellimiz. Olayla ilgili adli soruşturma başlatılmıştır. Geçmiş olsun." ifadesini kullandı.
2 SAVCI GÖREVLENDİRİLDİ
Fabrikada meydana gelen patlamayla ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma başlatıldı. Soruşturma kapsamında 2 savcı görevlendirildi. Başsavcılıktan yapılan açıklamada soruşturmaya titizlikle devam edildiği bildirildi.
MAMAK BELEDİYE BAŞKANI SON DURUMU A HABER'DE AKTARDI
Mamak Belediye Başkanı Murat Köse A Haber'e patlamayla ilgili açıklamalarda bulundu.
Köse'nin açıklamalarından derlenenler şu şekilde: 4 tane yaralımız var geçmiş olsun diliyoruz. Bir tanesinin durumu ağır gözüküyor. Yaralılar hemen hastaneye sevk edildi. Yaklaşık yarım saat önce bir patlama meydana geldi. Biz hemen olay yerine intikal ettik. Kapsül fabrikasında oldu olay. Özellikle AR-GE atölyesinde meydana geldi olay. Buradaki arkadaşlardan öyle bilgi aldık. Güvenlik önlemleri alındı. Çalışanların tamamı güvenli bölgeye taşındı. Tamamen müdahale edilmiş durumda. Yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz.
Yerleşim yerlerine yakın değil. Patlama olan yer dağın eteklerinde. Dolayısıyla tehlike arz etmiyor. Burası 1930 yılında ilk kurulan fabrikalarından. Tarihi bir mekan burası. Yerleşimde girişinde sınırında binalarımız var ama imalat yapılan yerler çok içeride. Tehlikeli bir durum yok. Çalışanlarımız bölgeden uzaklaştırılmış durumda. Patlama sonrası çıkan yangına müdahale ediliyor. Yeni patlama risklerine karşı da önlem alınıyor. Kapsül fabrikasında patlayıcı kapsüller üretiliyor. Sadece bu kadarını ifade edeyim askeri ürünler bunlar.
Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Mesut Hakkı Caşın, MKE kapsül fabrikasında meydana gelen patlama ile ilgili A Haber'de açıklamalarda bulundu.
"ÇALIŞANLARIN ÖZEL EĞİTİMLİ İNSANLAR OLDUĞUNU BİLİYORUZ"
Bu tür iş yerlerinde tehlikeli iş yerleri olduğunu ve özel eğitimli kişilerin çalışması gerektiğini söyleyen Caşın, "Buradaki tesisin içerisinde hem barut hem kimyasal yangını var. Ama tabi bu elektrikten mi oldu veya çalışma esnasında iş kazası mı onu bilemiyoruz. Tabi patlama emniyet meselesi. Biliyorsunuz hukuken bu tür iş yerlerinde tehlikeli iş yerleri olduğu için buradaki uzmanların çalışanların işçisi mühendisinin özel eğitimli insanlar olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla hata yapmamaları gerekiyor. Acaba fabrikadaki üretim esnasında mı oldu bu? Gündüz fabrika çalışırken oldu. Bu bir elektrik kazasından mı oldu üretim makinesinde fişek seri üretiminde sıkışmadan mı kaynaklandı bilemiyoruz. İki noktada görüyorum yangını. Demek ki iki ayrı ünitede birbirine sirayet etti bu yangın. Bir patlamanın etrafında bir yangın görüyorum. Tabi meskun mahalin dışında. Fakat yaralıların olması üzüntü verici. Yetkililerden kesin bilgi almadan bir açıklama yapmak doğru olmaz. Öbür tarafta gördüğünüz yangının olduğu yer atış noktası. Yapılan mühimmatı deneme noktalarını görüyorum." dedi.
"TAHMİNİM İŞ KAZASI"
Caşın ayrıca "İki noktada yangın çıkmış olması bir yerden bir yere sirayet etmiş olabilir. Bir patlamayla ikinci bir üniteye depoya sirayet etmiş olabilir. Burada Milli Savunma Bakanlığı'nı dinlemek lazım. MKE ne diyecek? Askerlerimizin oraya gidip bir rapor çıkarması lazım. Niçin oldu? Neden oldu? İhmal mi var? Kast mı var? Veya bir terör eylemi mi? Şu anda açıklık yok ama ben bir terör eylemi olacağını düşünmüyorum. Tahmin ediyorum bir iş kazası. Tabi burada bakanlık makamları ne diyecek? Onları dinlemek lazım." İfadelerini kullandı.
"TÜRKİYE İKİ TANE ÇOK BÜYÜK KAZA YAŞADI"
Geçmişte Türkiye'nin iki büyük kaza yaşadığının altını çizen Caşın, "Malumunuz Türkiye iki tane çok büyük kaza yaşadı. Bunlardan bir tanesi Kırıkkale'deki cephanelik havaya uçuruldu. Onun sabotaj olduğu çok belli çünkü o sırada elimizde uçak bombası kalmadı ve Genelkurmay bizi acilen direk Kore'ye göndermişti. Kore'den uçak bombası almıştık. Halbuki bugün aldığımız dersler Türkiye uçak bombalarını üreten ve dünyaya lazer güdümlü nokta atışı yapabilen mühimmat satan noktaya geldik. Özellikle hava mühimmatındaki emniyet eksiklerini önemli ölçüde giderdik. Makine Kimya'nın yanı sıra özel sektör de bu sektöre girdi. Gelelim ikinci patlamaya. İkinci patlama Afyon'da meydana geldi. Vatan evlatlarını kaybettik burada. Çok sayıda er ve yedek subay burada hayatını kaybetti. Mühimmat bir kere patlamaz patlatılır. İhmalden, kasıttan veya görevini iyi yapamamaktan. Oradaki vatan evlatlarını kaybettik. Türkiye'ye bunlar çok ağıra mal oldu. Mutlaka hem komutanlar, hem yetkililerimiz hem de Makine Kimya ders alması gerekiyor." açıklamasında bulundu.
"TÜRKİYE ÇOK HASSAS BİR SÜREÇTEN GEÇİYOR"
"Unutmayalım ki Türkiye çok hassas bir süreçten geçiyor. Bir taraftan PKK terör örgütüyle mücadele etmek diğer taraftan da Türkiye'ye karşı büyük bir baskı var." ifadelerini kullanan Caşın, şöyle devam etti:
"Bunlar çok hassas malzeme. Hem işlenmesi hem işletilmesi çok büyük dikkat isteyen ürettiklerinizi de harp stoku olarak saklayacağınız ve birliklere göndereceğiniz tehlikeli madde bunlar. Buradaki insanlar da iyi eğitim almış, tehlikeyi bilen hata yaptığı takdirde kolundan, bacağından, gözlerinden uzuvlarından hatta hayatlarından olabileceği ortada. Şimdi burada 4 yaralı olması içimi parçalıyor. Savcılık ve mühendislerimizin gidip teknik araştırma yaptıktan sonra neden kaynaklandığı belli olacak. Ne olursa olsun bu söylediğim iki büyük kazadan Türk ordusu büyük ders almıştır. Elbette ki Makine Kimya da ders almıştır. Unutmayalım ki Türkiye çok hassas bir süreçten geçiyor. Bir taraftan PKK terör örgütüyle mücadele etmek diğer taraftan da Türkiye'ye karşı büyük bir baskı var. Hem Yunanistan'ın bizi tehdit etmesi hem de Suriye, Irak'taki devam eden harekatları düşündüğümüzde buraya giden askerlerimize mühimmatın çok sağlıklı şekilde verilmesi lazım. Pilota verdiğimiz uçak bombası tam saatinde hedefte patlaması gerekiyor. Geri kalmış devletlerde mühimmat kazası olur. Emniyet soruşturmasının açılması gerektiğini düşünmekteyim."
SABOTAJ VAR MI?
Ekiplerin patlamayla ilgili araştırmaları yapacağını, sabotaj olup olmadığıyla ilgili kesin bilgilerin yapılan çalışmalar sonrasında belli olacağını söyleyen Caşın "Burada benim gördüğüm barut ve zehirli gaz var. Dolayısıyla askerlere de dikkat ettim panik yok. Personel nasıl hareket edeceğini biliyor. Yangını söndürmek için itfaiye erlerimiz çalışıyor. Önce soğutma ama orada çalışırken bir yerde zehirleyebilir. Gaz maskesi olması gerekiyor. Kademeli bir güvenlik var. İçeriye girişten itibaren bir kişisel ferdi personel güvenliği var ikincisi de iş güvenliği meselesi var. Kişisel güvenlik konusunda işçi ve mühendislerin güvenliği önemli onların eğitimleri, görev başı eğitimleri ve bu tür kaza halinde tahliye ve kurtarma harekatında eğitimleri var mı? Bunlar çok önemli. Bunlar Kara Kuvvetleri tarafından sorulur. İkinci husus tesis işletmesi ve örgütsel güvenlik. Yani dışarıdan bakıldığında ne kadar güvenli? Ama en önemlisi a deposundaki patlama b'ye sirayet ediyor mu? İkincisi yangın ihbar sistemleri iyi çalışıyor mu? Patlama halinde başka depolara sirayeti önleyip personeli tahliye edebiliyor musunuz? Görüldüğü kadarıyla personel tahliyesi yapılmış. Burada bir de kimyasalların içerisinde hangileri var acaba? Sadece dinamit ve barut mu var? Başka kimyasallar da var mı? Ki vardır mutlaka. Personel üzerinde tedbir alınmadığı takdirde bir defa çok kötü etkisi olur. Zehirlenme ve ölüme sebep olur. Gördüğüm kadarıyla yavaş yavaş kontrol altına alınıyor. Ama ne olursa olsun buradaki sebep esas işletmeden mi kaynaklanıyor? Yoksa makinalardan mı? Personel hatalarından mı? Bir kere bunun bulunması gerekiyor. Çünkü bu tür hadisede toplum üzerinde etkileri çok yıkıcıdır. Savaş, olağanüstü hal ve gerginlik hallerinde bu tür devletlerin hassas yapılarına sabotajlar olabilir. Burada da gördüğünüz gibi 2 büyük kaza bizim Irak harekatını yaptığımız esnada olmuştu. Yani Türkiye'nin kalbi olan Kırıkkale cephaneliği patlatıldı. Bu Türkiye tarihinde olmayan bir şeydi. İkinci NATO'nun çok önemli bir mühimmat deposu olan Afyon'daki kaza toplandığı zaman askerlerin iyi yönetilemediği yorgun biçimde mühimmat taşındığı savcı raporunda çıktı. Komutanların denetleme raporlarında çıktı bu. Dolayısıyla bu iş kazası mıdır? Yoksa kast unsuru var mı? Bütün bunların savcılık tarafından tek tek bireylerin ortak ifadeleri alındıktan sonra ortaya çıkacak. Tabi burada bir başka husus daha var. Güvenlik kameralarında bunlar kayıtlıdır. Kim yaptı? Nasıl oldu? Bireysel hatadan mı oldu? henüz bilmiyoruz tabi. Gelen rapordan sonra değerlendirebiliriz." diye konuştu.
"ŞU ANDA SOMUT BİLGİ VERMEK MÜMKÜN DEĞİL"
Terör ve Güvenlik Uzmanı Coşkun Başbuğ, A Haber canlı yayınında meydana gelen patlamayla ilgili yorumlarda bulundu.
En doğru sonucun yapılacak olan araştırma ve soruşturma sonrası ortaya çıkacağını belirten Başbuğ, "Yaralılarımıza acil şifalar dileyelim. Olayın meydana geldiği fabrika MKE'nin kapsül ürettiği bir tesis. Burada meydana gelen patlama sonucu 1'i ağır 4 vatandaşımız yaralandı. Burada patlamanın neden kaynaklandığı ve neden meydana geldiği yönünde her hangi bir net bilgi yok. Bunlar daha çok teknik araştırma soruşturma sonrası ortaya çıkacak konular ama benim içinde bulunduğumuz mevsimsel koşullardan dolayı bir ihmal var mı yok mu veya böyle bir olasılığın olup olmadığı konusunda biraz daha net bilgilere ulaşmak gerektiği kanaatindeyim. Daha önce de orada benzer bir olay meydana gelmişti. Orda da yapılan bir teknik soruşturma var. Ben burada biraz mevsimsel koşulların etkisi olacağı kanaatineyim yaşanan hadiseyle ilgili. Tabi en doğru sonuç yapılan soruşturmadan sonra ortaya çıkacaktır. Her hangi bir olaya ait somut bilgi vermek mümkün değil.
Daha önce Elmadağ'da patlama meydana gelmişti. Sonuçta ikisi askeri bir tesis olduğu için olayda bir sabotaj ihtimali veya ihmal olup olmadığı konusunda daha çok duruluyor veya durulur bu durumlarda. Ama ben burada mevsimsel koşulların etkisiyle teknik hatadan kaynaklanan hadise olduğunun kanaatindeyim." ifadelerini kullandı.