CHP itiraz edip yargıya taşımıştı! Anayasa Mahkemesi'nden E-ticaret Kanun'u düzenlemesinin iptal talebine ret! Cumhuriyet usulsüzlüğü büyük darbe!
Anayasa Mahkemesi (AYM), kamuoyunda "e-ticaret kanunu" olarak bilinen kanunun bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemini reddetti. Kanun, CHP’nin itirazı nedeniyle Anayasa Mahkemesi'ne taşınmıştı. İptali istenen maddeler arasında, elektronik ticaret aracısı hizmet sağlayıcının yükümlülükleri ile elektronik ticaret lisansına ilişkin hükümler bulunuyordu. Böylece çikolata kutuları içerisinde Cumhuriyet Gazetesi’ne yasa aleyhine haber yapılması için rüşvet veren lobiler kaybederken, esnaf kazanmış oldu.
Anayasa Mahkemesinin 13.7.2023 tarihli toplantısında 6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'un iptali istenen maddeleri incelendi ve iptal taleplerinin reddine karar verildi.
CHP VE İYİ PARTİ'NİN İÇİNDE BULUNDUĞU RÜŞVET SKANDALI!
Türkiye, medya, siyaset ve reklam pazarı üçgeninde son yılların en büyük skandallarından birini yaşıyor. Usulsüzlük zincirinin başrollerinde ise CHP, İYİ Parti, Cumhuriyet Gazetesi ve Türkiye'nin en büyük e-ticaret firması yer alıyor.
Ticaret Bakanlığı, e-ticarette yerli firmaları korumak ve rekabeti sağlamak adına geçtiğimiz yıl Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanuna yönelik hazırladığı düzenlemeyi Meclis'e sunmuş ve kanun tüm siyasi partilerin desteğiyle Meclis'ten geçmişti.
CHP'Lİ ENGİN ALTAY'DAN GİZLİCE BAŞVURU
E-ticaret düzenlemesinin Genel Kurul'daki görüşmeleri sırasında "Namuslu, yerli, kaliteli ve tekellere savaş açan milli bir kanundur. Helal olsun Ticaret Bakanına" diyen dönemin CHP Grup Başkanvekili Engin Altay'ın CHP Grubu adına AYM'ye gizlice başvurduğu öğrenilmişti.
CHP kaynaklarının da başvurudan haberdar olmadıkları belirtilirken, CHP'li Özgür Özel ve Engin Özkoç da eleştirilere sessiz kalarak, Engin Altay'ı işaret etmişti.
İptal başvurusunun yapıldığı hafta grup nöbetçisinin Engin Altay olduğunu hatırlatan parti yöneticilerinin bu tavrı söz konusu e-ticaret firmasının Engin Altay ile bir görüşme yapıp yapmadığı sorularını akıllara getirmişti.
AKŞENER MENFAAT PEŞİNDE!
Yasaya karşı olan e-ticaret firmasının Cumhuriyet Gazetesi'ne yasa aleyhine haberler yapması için çikolata kutusunda 500 bin TL verdiği ortaya çıkmıştı. Yasayı CHP adına AYM'ye taşıyan Engin Altay İyi Parti aracılığıyla yasaya itiraz ettiklerini duyurmuştu.
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in yasaya itiraz edilmesini istediği öğrenildi. Akşener'in Çin sermayeli e-ticaret firmasından ne gibi bir menfaat sağladığı da soruşturulurken, İYİ Parti'den de açıklama bekleniyor.
Cumhuriyet Gazetesi yöneticilerinin aldığı 500 bin TL'lik rüşvetin yine aynı şirkete iade edilip edilmediğinin de soruşturulacağı, iade edilmediyse vergi kaçakçılığı noktasında da ayrı bir soruşturmanın açılacağı kaydediliyor.
ÇİKOLATA KUTUSUNDA 500 BİN TL: GÖREVDEN ALMALAR, İSTİFALAR...
Cumhuriyet gazetesi eski Genel Yayın Yönetmeni Arif Kızılyalın, İdari-Mali İşler Müdürü Osman Selçuk Özer ve Reklam Müdürü Esra Bozok'un e-ticaret yasası aleyhine manipülatif haber yapma karşılığında "kayıt dışı para aldıkları"na yönelik iddialar gündemi sarsmaya devam ediyor.
Rüşvet skandalının ortaya çıkmasını isteyen Tuncay Mollavesioğlu, sosyal medyadan yaptığı açıklamada Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmenliği'nden alındığını söylemişti.
Öte yandan; Cumhuriyet Gazetesi İnternet sitesi Cumhuriyet.com.tr Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Büyüksipahi de istifa etmişti. Cumhuriyet Vakfı'nın 3 üyesi Vakfın Başkanı Alev Coşkun da dahil olmak üzere 3 isme istifa çağrısı yapmıştı.
E-TİCARET DÜZENLEMESİ NELER İÇERİYOR?
Söz konusu düzenleme ile e-ticaret pazaryerlerine Ticaret Bakanlığı'ndan lisans alma zorunluluğu getiriliyor. E-ticaret pazaryerinin net işlem hacmi arttıkça faaliyet alanlarına, reklam bütçelerine ve indirim bütçelerine kısıtlamalar uygulanacak. Bu düzenleme ile e-ticaret pazaryerlerinin tekelleşmesinin önüne geçilmesi ve rekabetin artırılması amaçlanıyor.
KARGO, ELEKTRONİK PARA VE KREDİ FAALİYETLERİNE SINIRLAMA
Yıllık net işlem hacmi 60 milyar liranın üzerindeki e-ticaret pazaryerleri kredi verme, kredili ödeme ve elektronik para işlemleri yürütemeyecek. Trendyol bu düzenlemeden dolayı geçtiğimiz aylarda Trendyol Cüzdan hizmetini sonlandırmıştı. HepsiPay gibi hizmetler de sonlandırılacak.
Mal ve hizmet satışı tek siteden yapılamayacak. Mal satan e-ticaret pazaryerleri, aynı site ve aynı platform üzerinden turizm, eğitim, spor, sanat, eğlence, gayrimenkul, otomotiv sektörlerine yönelik aracılık hizmeti sunamayacak.
E-ticaret pazaryerlerinin kendi markası altında sunduğu kargo hizmetlerine sınırlama geliyor. E-ticaret pazar yerindeki satışlar haricinde kargo hizmeti sunamayacak. Kendi platformundaki satışlarda kendi kargo hizmetini sunabilecek.
İNDİRİM VE REKLAM BÜTÇELERİNE KISITLAMA
Yıllık net işlem hacmi 30 milyar TL'ye kadar olan e-ticaret pazaryerlerinde işlem hacminin yüzde 2'sine kadar, 30 milyar TL'nin üzerinde olan e-ticaret pazaryerlerinde işlem hacminin binde üçüne kadar indirim bütçesi kullanılabilecek.
Reklam harcamalarında ise; yılın net işlem hacminin 30 milyar TL'nin altında olanlar için, işlem hacminin binde 15'inden fazla reklam harcamasına izin verilmeyecek. İşlem hacmi 30-60 milyar TL arasındaysa 30 milyarın aşan kısmının binde 10'una kadar, 60 milyarı aşan kısmın ise binde 5'ine kadar reklam harcamasına izin verilecek.
TİCARET BAKANLIĞI SATIŞLARDAN PAY ALACAK
Ticaret Bakanlığı, e-ticaret Pazar yerlerinin bir yıllık net işlem hacimlerinden belirli bir pay alarak bu parayı KOBİ'leri desteklemek amacıyla kullanılacak. İşlem hacmi, 1 yılda 30 milyar ile 60 milyar TL arasındaysa, 30 milyarı aşan kısmın yüzde 1'i, 60 ila 75 milyar TL arasındaysa, yüzde 1'e ilave olarak 60 milyarı aşan kısmı için yüzde 5'i, 75 milyar TL'nin üzerindeyse aşan kısım için yüzde 30'u oranında Elektronik Ticaret Payı tahsil edilecek. Bu tutarlar TÜİK'in açıkladığı TÜFE'ye göre artırılacak. Cumhurbaşkanı bu tutarları dörtte birine kadar artırmaya veya azaltmaya yetkili olacak.