Başkan Erdoğan Adana 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nü açtı: Petrole de kavuşacağımız günler çok uzak değil
Adana'da CHP'li Belediye Başkanı Zeydan Karalar'ın göreve geldikten sonra bir çivi dahi çakmadığı 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, Başkan Erdoğan'ın "devam edecek" talimatı sonrası Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından tamamlandı. Yapımı tamamlanan dev proje Başkan Erdoğan'ın video konferans yöntemiyle katıldığı törenle hizmete açıldı. Törende konuşan ve “Adana 15 Temmuz Şehitler Köprüsü sıradan bir ulaşım eserinin ötesinde. Projede 2 hatlı tren yolu da bulunuyor.” diyen Başkan Erdoğan, “Ülkemize vakitten ve akaryakıttan yılda 286 milyon lira tasarruf ettirecek, karbon salınımını 4 bin tondan fazla azaltacak” ifadelerine yer verdi. Başkan Erdoğan'ın açıklamasında bir diğer dikkat çeken nokta ise Türkiye'nin kendi enerji politikaları ile ilgiliydi. Erdoğan, "Petrole de kavuşacağımız günler çok uzak değil" dedi. Diğer taraftan dev proje ile birlikte şehrin doğusu ve batısı birleşirken; Adana'nın 40 yıllık ulaşım ihtiyacı da karşılanacak. Bin 800 metre uzunluğunda, 39 metre genişliğinde, 2 hatlı demiryolu ile toplam 24 ayaktan oluşan ve 6 şeritli köprüde her gün 100 bin araç geçiş yapabilecek.
Başkan Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nden Adana 15 Temmuz Şehitler Köprüsü Açılış Töreni'ne canlı bağlantı ile katıldı.
Konuşmasına, Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremlerde hayatını kaybeden vatandaşları rahmetle anarak başlayan Başkan Erdoğan, depremlerden etkilenen diğer şehirlerle birlikte Adana'nın da yaralarını sarmak için gece gündüz çalıştıklarını dile getirdi.
Yapacakları 650 bin yeni konutla deprem bölgesindeki şehirleri 1 yıl içinde ayağa kaldıracaklarını belirten Başkan Erdoğan, "Bu kapsamda Adanalı kardeşlerimiz için de 12 bin 492'si konut ve 2 bin 438'i köy evi olmak üzere toplam 14 bin 930 yeni yuva yapıyoruz. Adana'da temelini atarak inşasına başladığımız konut sayısı 1628'i buldu. Allah'ın izniyle söz verdiğimiz gibi 1 yıl içinde Adanalı vatandaşlarımıza yeni evlerinin anahtarlarını vereceğiz. Tabii bu arada, şehrimizin diğer ihtiyaçlarını da ihmal etmiyoruz. Nitekim bugün Türkiye'nin bereketli toprakları Çukurova'nın kalbi Adana'mıza yeni bir eser daha kazandırmanın sevinciyle bir aradayız." ifadesini kullandı.
Türkiye gibi Adana'nın da büyüdükçe, geliştikçe, ulaşım başta olmak üzere her alanda yeni ihtiyaçlarının ortaya çıktığını bildiren Başkan Erdoğan, şöyle devam etti:
"Batı Akdeniz'i İç Anadolu'ya, Güneydoğu Anadolu ve GAP'a bağlayan transit trafiğin yükü de Adana'nın omuzlarındadır. Adana çevre yolu, adeta şehir içi yol haline geldi. Hükümet olarak bugüne kadar şehrimizin trafik yükünü azaltacak pek çok yatırımı hayata geçirdik. Bu kapsamda 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nü de bugün hizmete açıyoruz. Köprümüz, sıradan bir ulaşım eseri olmanın çok ötesinde özelliklere sahip. Uzunluğu 1700 metre olan, 23 tabliyeden oluşan, 3'ü gidiş ve 3'ü geliş 6 şeride sahip bu köprümüzün bünyesinde iki hatlı bir demir yolu da yer alıyor.
Yeni köprümüzle, günde 35 bin aracın kullandığı Seyhan Barajı kret yolu üzerindeki yükü ortadan kaldırıyoruz. Artık Adana'nın kuzey bölgesindeki stadyum, üniversiteler, şehir hastanesi ve otoyolla, şehrin diğer kısımları arasındaki ulaşım çok daha kolaylaşacaktır. Yaklaşık 2 milyar 340 milyon liralık bir yatırım olan bu proje, Adana'mıza ve ülkemize vakitten ve akaryakıttan yılda 286 milyon lira tasarruf ettirecek, karbon salınımını da 4 bin tondan fazla azaltacaktır."
"21 YILDIR SADECE ESER VE HİZMET SİYASETİ YAPMADIK"
Köprünün, Adana'ya ve ülkeye hayırlı olmasını dileyen Başkan Erdoğan, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nü Adana'ya kazandıran Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile kurumlar ve yüklenici firmaları tebrik etti.
Hızlı tren hattı ve Çukurova Havalimanı başta olmak üzere halen inşası süren ulaştırma yatırımlarıyla Adana'yı geliştirmeyi sürdüreceklerini dile getiren Erdoğan, Adana'da daha başka açılışları yapmayı da planladıklarını, bunlardan birinin de Adana'nın en önemli miraslarından 116 yıllık Milli Mensucat Fabrikası'nın müzeye dönüştürme çalışmalarının son etabı olduğunu aktardı.
Türkiye'nin en büyük müzesi olan bu eserin açılışını, projeyi başlatan Kültür ve Turizm eski Bakanı Ömer Çelik ile onu tamamlayan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy yaptığını vurgulayan Erdoğan, müzenin Adana'ya hayırlı olmasını dileyerek, emeği geçenleri tebrik etti.
Başkan Erdoğan, 21 yıldır sadece eser ve hizmet siyaseti yapmadıklarını belirterek, şunları kaydetti:
"Çünkü milletimiz, geçmişte yaşadığı geri kalmışlık, terör, kargaşa, zulüm günlerinden bıkmıştı. Ülkemizin asırlık demokrasi ve kalkınma eksiklerini tamamlarken, bir yandan da birliğimizi, beraberliğimizi, kardeşliğimizi güçlendirmenin mücadelesini verdik. Türkiye'nin en zengin sosyolojisine sahip şehirlerinin başında gelen Adana, kardeşliğin kıymetini çok iyi bilir.
Türkiye Yüzyılı'nın eşiğindeki ülkemizin her şehri gibi Adana da artık etnik ve mezhebi ayrımcılıklardan uzak bir şekilde tüm vaktini ve enerjisini güvenli, huzurlu, müreffeh geleceği için harcamak istiyor. Sanayinin, ticaretin, tarımın, enerjinin şehri Adana'nın, üretimiyle, alın teriyle, dayanışmasıyla Türkiye Yüzyılı'nda hak ettiği yeri almak hakkıdır. Biz, yaptığımız her yatırımla, kazandırdığımız her eserle, getirdiğimiz her hizmetle, Adana'ya işte bu hakkını teslim etmenin gayreti içindeyiz. 'Allah'ına gurban Adana' derken, şehrimizin işte bu ortak hayalini haykırıyoruz."
"ADANA GÜÇLENECEK Kİ TÜRKİYE GÜÇLENSİN"
Türkiye'yi dünyanın en büyük 10 ekonomisi haline getirme hedeflerine ancak Adana'nın desteğiyle ulaşabileceklerini söyleyen Başkan Erdoğan, "Adana yürüyecek ki Türkiye yürüsün. Adana üretecek ki Türkiye üretsin. Adana güçlenecek ki Türkiye güçlensin. Ülkemizin her bir şehri de aynı hissiyatla ve gayretle Türkiye Yüzyılı vizyonuna kilitlenecek ki hedefimize varabilelim. Bu sebeple biz sadece yol yapmıyoruz, köprü kurmuyoruz, tünel açmıyoruz, baraj, sulama tesisi inşa etmiyoruz. Aynı şekilde biz sadece okul açmıyoruz, hastane inşa etmiyoruz, güvenliğimizi sınırlarımızın ötesinden başlatmıyoruz. Yine biz sadece fabrika açmıyoruz, otomobil, uçak, gemi, tank, ekipman, konut üretmiyoruz. Biz bütün bunlarla milletimizin asırlık hayallerini gerçeğe dönüştürecek bir büyük hamlenin, bir büyük şahlanışın temellerini atıyoruz." dedi.
Başkan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Birileri varsın 'Yolları-köprüleri mi yiyeceğiz?' desin. Birileri varsın 'İHA-SİHA bizi mi doyuracak?' desin. Birileri varsın 'İnşaatla kalkınma mı olur?' desin. Milletimiz, yaptığımız her yatırımın, hayata geçirdiğimiz her eserin, getirdiğimiz her hizmetin, onun güvenliği, refahı, geleceği için konmuş bir tuğla olduğunu gayet iyi biliyor. Altyapı olmadan yatırım ve üretim olmayacağını, bunlar gerçekleşmeden istihdam, yani iş ve aş ortaya çıkmayacağını bilen milletimiz, 21 yıldır bunun için bize hep destek verdi.
"PETROLE KAVUŞACAĞIMIZ GÜNLER ÇOK UZAK DEĞİL"
Eğer bugün, Cumhuriyetimizin ikinci asrını Türkiye Yüzyılı haline getirme hayalini konuşabiliyorsak, 21 yıldır ülkemize kazandırdığımız bu altyapı sayesindedir. Siz doğru olursanız, hakka ve hakkaniyete uygun çalışırsanız, Allah da önünüzde nice yollar açıyor, önünüze nice imkanlar ve fırsatlar çıkartıyor. İşte kendi doğal gazımıza kavuştuk. Kendi ihtiyacımızı görecek kadar petrole kavuşacağımız günleri de çok uzak olmayan bir tarihte, inşallah hep birlikte göreceğiz. Bu anlayışla, Türkiye Yüzyılı için doğru adımlarla 'hemen şimdi' diyerek yolumuza devam ediyoruz. Milletimizin, bu gayretimizi gördüğünden ve vakti, saati, yeri geldiğinde takdirini ona göre yapacağından en küçük bir şüphe duymuyoruz. 14 Mayıs'ın, Cumhur İttifakı'nın milletimizle bütünleştiği bir zafer tarihi olduğuna inanıyorum."
Başkan Erdoğan'ın konuşmasının ardından, Adana 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nün açılışı yapıldı. Başkan Erdoğan, Adana 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'ndeki raylı sistemin bitmesinin de Cumhur İttifakı'nın iktidarında gerçekleşeceğini vurguladı.
Törene, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Adana Valisi Süleyman Elban, Karayolları Genel Müdürü Abdülkadir Uraloğlu, AK Parti Adana milletvekilleri ile milletvekili adayları ve Cumhur İttifakı'nın Adana il başkanları da katıldı.
DEVLET BAHÇELİ, ADANA 15 TEMMUZ ŞEHİTLER KÖPRÜSÜ AÇILIŞINA KATILDI
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Adana 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ile Adana'nın iki yakasının bir araya geldiğini, kültürel bağın kuvvetlendiğini, ticari hayatın canlandığını, doğu ile batı arasında önemli bir bağ kurulduğunu söyledi.
Bahçeli, Adana 15 Temmuz Şehitler Köprüsü açılışına Başkan Recep Tayyip Erdoğan ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nden canlı bağlantı yoluyla katıldı.
Bugün Türkiye'de hizmet kervanının yürüyen bölümünün birinin de Adana'da gerçekleştirildiğini belirten Bahçeli, şöyle devam etti:
"Türkiye'deki hizmet bütünlüğünün bir önemli parçası olan Adana 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nün açılışıyla Adana'nın iki yakası bir araya gelmiştir, kültürel bağ kuvvetlenmiştir, ticari hayat canlanmıştır, doğu ile batı arasında önemli bir bağ kurulmuştur. O da ülkemizin birleştirici, bütünleştirici bir özelliğine çok yüksek bir katkı sağlamaktadır."
MHP lideri Devlet Bahçeli, Adanalılar adına Başkan Erdoğan'a ve köprünün yapımında emeği geçenlere teşekkür etti.
CHP BİR ÇİVİ ÇAKMADI! BAKANLIK BİTİRDİ
Temeli 2016 yılında eski Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü tarafından atılan ve yüzde 42'si tamamlanan 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'ne 2019 seçimlerinde koltuğu devralan CHP'li başkan Zeydan Karalar tarafından tasarruf tedbirleri gerekçe gösterilerek projeyle ilgili bir çivi dahi çakılmadı.
CUMHUR İTTİFAKI BORÇLANMA YETKİSİ VARDI AMA…
Büyükşehir belediyesi meclisinde Cumhur İttifakı'nın tamamlanamayan projeler ve işçi maaşlarının ödenmesi için şartlı olarak 169 milyon lira borçlanma yetkisi vermişti. Başkan Karalar, "Biz bu köprüyü mühendislere incelettik. Bu köprüyü bitirmek için 730 Milyon TL'ye ihtiyaç var" şeklinde açıklamada bulunmuş ve Cumhur İttifakı üyeleri tarafından büyük tepki görmüştü.
BAŞKAN ERDOĞAN TALİMAT VERDİ
Bunun üzerine Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla köprüyü mevcut haliyle Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı devraldı. 700 milyon liralık kaynak aktarımı Başkan Recep Tayyip Erdoğan tarafından 20 Ağustos 2020'de onaylandı.
Daha sonra ise köprü için ihale yapıldı ve inşaat yeniden başladı. CHP'li başkan Karalar'ın görmezden geldiği köprü Başkan Erdoğan ve MHP lideri Devlet Bahçeli tarafından açıldı.
100 BİN ARAÇ GEÇİŞ YAPACAK
15 Temmuz Şehitler Köprüsü yıllık ortalama 1 milyon hasta kabul eden Adana Şehir Hastanesi'ne ulaşımında büyük rahatlık sağlayacak. Bunun yanı sıra Çukurova Üniversitesi, stat, adliye binası ve bölge idari mahkemesine ulaşımını da büyük ölçüde kolaylaştıracak.
Bin 800 metre uzunluğunda, 39 metre genişliğinde, 2 hatlı demiryolu ile toplam 24 ayaktan oluşan ve 6 şeritli köprüde her gün 100 bin araç geçiş yapabilecek.1956 yılından bu yana sadece baraj setinden sağlanan ulaşım köprü ile daha güvenli ve yüksek kapasiteli hale gelecek.
İSTASYON MEYDANI'NDA MİTİNG
Başkan Recep Tayyip Erdoğan ayrıca köprü açılışının ardından İstasyon Meydanı'nda Adanalılarla buluşacak.