Meral Akşener'in yüzü neden asıktı? 6'lı koalisyon toplantısında neler yaşandı? Bombalar peş peşe patlıyor
6'lı koalisyon masasında son 1 haftadır yaşanan kaos CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığının açıklanmasıyla son buldu. Masadan kalkan İYİ Parti lideri Meral Akşener, Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş formülü ile yeniden masaya otururken; dün Kılıçdaroğlu'nun adaylığının açıklandığı sıradaki yüz ifadesi dikkat çekmişti. CHP yandaşı muhalif gazetecilerden İsmail Saymaz koalisyon masasınada yaşananları ve Akşener'in yüzünün asık olmasının nedenini yazdı. CHP eski milletvekili Barış Yarkadaş da dünkü toplantıda masada yine kriz yaşandığını söylerken, Akşener'in Ali Babacan'a sinirlenerek odayı terk etmek üzereyken Ahmet Davutoğlu tarafından durdurulduğunu söyledi. Yarkadaş'ın paylaşımlarına İYİ Parti kanadından bir yanıt geldi. İP'li vekil Yarkadaş hakkında "Bu trolü kim konuşturuyor, kim susturacak?" ifadelerini kullandı.
6'lı koalisyonda geçtiğimiz hafta başlayan kriz, adaylık tiyatrosuna dönüştü. İYİ Parti lideri Meral Akşener'in Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığına karşı çıkarak masadan kalkmasının ardından yaşanan süreç çok konuşuldu.
Akşener, Kılıçdaroğlu'nun adaylık açıklaması sonrası Saadet Partisi Genel Merkezi'inde verilen yemeğe katılmadı. Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu'nun Kılıçdaroğlu'nun adaylığını açıkladığı sırada Akşener'in yüzünün asık olması da dikkat çeken bir diğer unsur olarak ön plana çıktı.
ESKİ CHP'Lİ VEKİL YAZDI: BABACAN'A KIZDI KALKTI DAVUTOĞLU İKNA ETTİ
Eski CHP'li vekil gazeteci Barış Yarkadaş da dünkü toplantıda yaşanan krizle ilgili paylaşımlarda bulundu. Sosyal medya hesabı üzerinden Akşener'in masayı bir kez daha terk etmek istediğini yazan Yarkadaş, "Partisinin barajın altında kalacağını görünce masaya dönüyor; toplantıda yine masayı terk ediyor. Akşener, Babacan'a sinirlenip çıkarken, Davutoğlu engelleyip salondaki mescitte 15 dk konuşuyor. Akşener geri dönüyor. Ne yapmak istediğini anlayan var mı?" ifadelerini kullandı.
İşte Yarkadaş'ın paylaşımları
Akşener'i anlayamıyorum. Partisinin barajın altında kalacağını görünce masaya dönüyor; toplantıda yine masayı terk ediyor. Akşener, Babacan'a sinirlenip çıkarken, Davutoğlu engelleyip salondaki mescitte 15 dk konuşuyor. Akşener geri dönüyor. Ne yapmak istediğini anlayan var mı?
Davutoğlu'nun müdahalesi ile yeniden masaya oturan Akşener, ortak vekil listesine dahil olmayacağını ve kendi listesiyle gireceğini beyan ediyor. Bir sorun yok; kendi tercihidir. Ancak yarattığı kriz muhalefete çok zarar verdi. Siyaset konuşulamaz hale geldi. Çok yazık etti.
Akşener'in dün yarattığı krizi Davutoğlu 12. Maddeyi bizzat kaleme alarak çözüyor. Bir formül de bakanlık sayılarının artırılması. Davutoğlu ve Babacan'ın ilk hedefi mecliste grup kurmak. Umarım bu süreci de kazasız belasız atlatırlar.
Dün Saadet Partisi'nin ardından CHP Genel Merkezi'nin önüne gittim. Onlarca insanla sohbet ettim. Bu halkın umudunu kıranlar, emin olun ki; sokağa çıkacak yüz bulamaz. Herkes her şeyin farkında. Kimse kendini vazgeçilmez sanmasın. Kimse kendisini Kafdağı'nda görmesin.
İYİ PARTİ KANADINDAN YARKADAŞ'A TEPKİ
Barış Yarkadaş'ın Meral Akşener'i hedef alan açıklamalarına İYİ Partili isimden çok sert yanıt geldi. İYİ Parti Erzurum Milletvekili ve GİK üyesi Naci Cinisli, Yarkadaş'ın tweetlerini paylaşıp "Bu trolü kim konuşturuyor, kim susturacak?? Neyin nesidir, kimin fesidir??" dedi.
"HER AN YENİ KRİZ ÇIKABİLİR"
A Haber canlı yayınına katılan Akşam Gazetesi yazarlarından Turgay Güler de koalisyondaki son gelişmeleri değerlendirdi. Güler, Akşener'in masaya geri dönmüş olsa da her an yeni bir kriz yaşanabileceğine dikkat çekerken, 6'lı koalisyondaki gelişmelerle ilgili olarak "İYİ Parti buna ne diyecek? Masaya her ne kadar dönmüş de olsa her an yeni bir kriz yaşanabilir. Bu krizin yaşanacağının farkında olan masanın diğer üyeleri başta Kemal Kılıçdaroğlu, CHP ve CHP avanesi bugünden Meral Akşener'i masaya dönmüş olmasına rağmen Akşener'i itibarsızlaştırma çalışmalarını hız kesmeden devam ediyorlar. Meral Akşener'e bir tavsiyem var o masayı derhal terk etsin. Terk etmediği her dakika o masada kaldığı her dakika İYİ Parti eriyecek eriyecek ve bitecek." ifadelerini kullandı.
YÜZÜ NEDEN ASIKTI?
CHP yandaşı muhalif gazetecilerden İsmail Saymaz da, Akşener'in yüzünün neden asık olduğu ile ilgili bir yazı kaleme aldı. Koalisyon masasında dün de bir kavga yaşandığını dile getiren Saymaz, "Altılı Masa'nın dünkü barışma toplantısında gerginlik çıktı ve beklenmedik şekilde sesler yükseldi." dedi.
İşte Saymaz'ın yazısından masada yaşananlar
Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu, dün partisinin genel merkez binası önünde Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanı adaylığını açıklarken, bütün gözler Meral Akşener'deydi.
Akşener'in suratı asıktı.
Yüzünden düşen bin parçaydı.
Somurtuyordu.
Zaten açıklamadan sonra başkanlar yemeğe geçerken, Akşener katılmayıp ayrıldı. İyi Partililere sorsanız yorgun ve uykusuzdu, bu yüzden gitmişti.
Halbuki Altılı Masa'nın dünkü barışma toplantısında gerginlik çıktı ve beklenmedik şekilde sesler yükseldi. Az kalsın masa yine dağılacaktı. Ve üstelik 36 saatlik olağanüstü bir çaba tuzla buz olabilirdi.
ÖZEL VE TÜRKKAN DEVREYE GİRDİ
Akşener, 2 Mart günü "Ortak cumhurbaşkanı adayımızda ortak anlayışa ulaşmış bulunuyoruz" cümlesinin yazılı olduğu bildiriyi imzaladıktan bir gün sonra Altılı Masa'yı silkeleyerek, koltuğundan kalkmıştı.
CHP sarsıntının geçmesini bekledi.
İlk temas 4 Mart'ta kuruldu.
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ile İyi Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, çözüm yolu aradı.
BÜLENT TEZCAN FORMÜLÜ
Özel, CHP'li avukat milletvekili Bülent Tezcan'ın geliştirdiği formülü masaya getirdi. Bu formüle göre Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş'ın halkta oluşturduğu sempatiyi desteğe dönüştürmek için iki başkana cumhurbaşkanı yardımcılığı makamı verilebilirdi.
Tezcan'ın formülü 20 gün önce CHP'nin grup başkanvekilleri tarafından olgunlaştırıldı. Bir kriz halinde 'B' planı olarak değerlendirilecekti. Kriz, beklenilenden önce patlayınca raftan indirildi ve Özel tarafından Türkkan'a açıldı.
Formül Kılıçdaroğlu'na anlatıldı.
CHP lideri sıcak baktı.
İMAMOĞLU VE YAVAŞ'TAN GECE ZİYARETİ
Bu gelişme üzerine İstanbul'dan çağrılan İmamoğlu ve Yavaş, 6 Mart'ta sabah saat 1'de Akşener'e gizli bir ziyarette bulunarak, formülü sundu. Akşener yumuşadı.
Gece boyunca telefonlar susmadı.
Babacan, Kılıçdaroğlu'nu...
Kılıçdaroğlu, Davutoğlu'nu...
Davutoğlu da Akşener ve Kılıçdaroğlu'nu aradı.
Kılıçdaroğlu, öğle saatinde Akşener'e telefon açarak, kandilini kutladı ve iki başkanın kendisine ziyarette bulunacağını bildirdi. Birkaç saat sonra İmamoğlu ve Yavaş, Akşener'i İYİ Parti'de ziyaret etti. Akşener, "Tamam" dedi.
'ZORLU' GEÇTİ
Diğer yandan, Saadet Partisi'ndeki Millet İttifakı toplantısı için saat 14'e randevu verilmişti. Akşener cephesindeki yumuşamadan ötürü toplantı saat 15'e ötelendi.
Kılıçdaroğlu ve Akşener bir otelde buluştu ve görüştü. İttifakın kimi ortakları, "Bizler neden yokuz?" diye homurdanmadı değil. Ancak yatıştırıldı. Bu görüşmeden sonra Akşener, masaya döndü. Saat 16'da salona girdiğinde yüzler gergindi.
Çünkü Akşener'in sözcüsü Prof. Kürşat Zorlu'nun gazetecilere yaptığı açıklamadaki "Belediye başkanlarımız genel başkanımızı ziyaret etmiştir. Bu ziyaretleri sırasında 13. cumhurbaşkanının yetkili, icracı yardımcısı olmaları konusunda kendilerine önerilerini iletmiştir" ifadeleri Gelecek, DEVA ve Demokrat liderlerini çok kızdırmıştı. Üç lider "Altılı Masanın karar vereceği konuda açıklama yapması doğru değildir" dedi.
Üç lider belediye başkanların cumhurbaşkanı yardımcısı olarak yönetime katılmaları formülünü partileriyle görüşmeleri gerektiğini söyledi. Mola verildi ve üç parti divanlarını topladı. DEVA'nın divanı yaklaşık bir buçuk saat sürdü.
En şiddetli itiraz DEVA'dan geldi.
AKŞENER 'YETER' DİYE BAĞIRDI
Babacan ve Akşener arasında gerginlik çıktı. Akşener, "Ben bu şartla masaya geldim, istiyorsanız kalkayım" dedi.
Sesler yükseldi.
İyi Parti lideri "Yeter" diye bağırdı.
Araya Davutoğlu girdi.
Sesler salonun dışına taşınca Akşener'in arabası bile hazırlandı.
Neyse ki anlaşma sağlandı ve Davutoğlu, tartışmalı 12. maddeyi kaleme alıp metne geçirdi.
KILIÇDAROĞLU, İSTEDİĞİNİN FAZLASINI ALDI
Dört saat süren toplantıdan sonra Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanı adayı olarak açıklandı. Kılıçdaroğlu, 12 maddelik bir taahhütname okudu. Akşener'in arzusuna 12. ve son maddede yer verildi.
Bu madde şöyle:
"İstanbul ve Ankara belediye başkanları sayın cumhurbaşkanının uygun gördüğü zamanda ve tanımlanmış görevlerle cumhurbaşkan yardımcısı olarak atanacaktır."
Bu madde Akşener'in arzusunu tam olarak karşılıyor mu, emin değilim. Çünkü İmamoğlu ve Yavaş, diğer beş parti liderleri gibi seçimden sonra ve geniş yetkilerle değil, cumhurbaşkanın belirlediği tarih ve sınırlı yetkilerle görevlendirilecek.
Bu 12 maddenin tümünde Kılıçdaroğlu ve dört liderin istekleri gerçekleşti. Liderlerin cumhurbaşkanı yardımcısı olması, cumhurbaşkanının yetkilerini liderlerle uzlaşı içinde kullanması, her partiye otomatik olarak bir ve kazandıkları oy nispetinde artan miktarda bakanlık verilmesi gibi.
'Geçiş Sürecinin Yol Haritası' adı verilen iktidar tasarımı, İyi Parti itiraz ettiği için açıklanmamıştı. Akşener, masaya döndükten sonra bu maddelere "Evet" demiş oldu.
Ve dahası Kılıçdaroğlu'nun güçlendirilmiş parlementer sisteme geçiş sürecinin tamamlandığı güne kadar partisinin başında kalması karar altına alındı. Bu hem Kılıçdaroğlu'nun, hem de diğer liderlerin partili cumhurbaşkanlığına yönelik eleştirileriyle çelişiyor.
Her neyse...
Altılı Masa dağılmadıysa muhalif yurttaşların 'Birleşin' çağrısı çok etkili oldu. Akşener'i hiddetle kalktığı masaya oturtan, halkın tepkisiydi. Millet İttifakı, bu kez bizzat millet tarafından kuruldu.
YÜZ İFADESİ NE ANLATIYOR?
A Haber canlı yayınına katılan İletişimci-Yazar Ali Saydam da Meral Akşener'in yüz ifadesiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.
İşte Ali Saydam'ın değerlendirmelerinden öne çıkanlar
Meral Hanım'ı burada öğüttüler. Ama kendi kendini öğüttü Meral Hanım. Bu koalisyon fragmanı. Bu koalisyonun hiçbir işi yürütemeyeceğine delalet ediyor. Meral Hanım'ın surat ifadesi de bu. Millet İttifakı başımdan beri uyumdan söz ediyordu. Aralarında müthiş bir uyum olduğunu anlatılıyordu. Bir tek Meral Hanım'ın çatlak sesini duyuyorduk. Kazanacak aday şuydu buydu. O kadar belirsizlik ortamı yaratılıyor ki. Millet iradesini yansıtmamaktadır diyor. Böyle bir belirsizliği bu toplum nasıl sırtlanır?
İKNANIN YÖNTEMİ LİNÇ GİRİŞİMİDİR
İkna etmişler demek ki bu iknanın yöntemi de linç girişimidir. Meral Akşener'in şahsına CHP'li sosyal medya kullanıcıları tarafından inanılmaz bir hakaretle inanılmaz bir saldırıyla bir kadına söylenmeyecek sözlerle saldırdılar. Linç hareketini Meral Hanım kaldıramadı. Esas dönüşün nedeni bu bence. Bir kez daha kandırıldı Meral Hanım.