İYİ Partili Gökçeada Belediye Başkanı Ünal Çetin tutuklandı! Rüşvet skandalı sonrası görevden alındı
Çanakkale’nin Gökçeada İlçesi’nde büyük imar yolsuzluğu sonrası gözaltına alınan aralarında İYİ Partili Belediye Başkanı Ünal Çetin ve İmar Müdürü Seval Duran’ın da bulunduğu 5 şüpheli Adliye’ye sevk edilirken Ünal Çetin tutuklandı. Çetin tutuklama kararı sonrasında görevinden uzaklaştırıldı. İşte detaylar...
Çanakkale'nin Gökçeada İlçesi'nde büyük imar yolsuzluğu sonrası gözaltına alınan aralarında İYİ Partili Belediye Başkanı Ünal Çetin ve İmar Müdürü Seval Duran'ın da bulunduğu 5 şüpheli dün Adliye'ye sevk edildi.
Başkan Çetin'in Adliye'ye götürüldüğü sırada oldukça yorgun olduğu gözlenirken, kayak için Erzurum'a gitmeye hazırlandığı sırada İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'nda gözaltına alınan İmar ve Şehircilik Müdürü Seval Duran'ın hesap hareketlerinde ciddi artışların olduğu ortaya çıktı. Dünya'nın ilk ve sakin adası seçilen Gökçeada'da yaşanan imar skandalı, koyun hırsızlığından tutuklanarak cezaevine gönderilen K.Ç'nin telefon kayıtları ve imar usulsüzlükleriyle ilgili CİMER'e yapılan şikayetlerle ortaya çıktı.
DEŞTİKÇE ALTINDAN RÜŞVET ÇIKTI
İddiaya göre Gökçeada'da geçtiğimiz haziran ayında 65 küçükbaş hayvanın çalınmasının ardından Çanakkale İl Jandarma Komutanlığı, Gökçeada Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla aralarında K.Ç.'nin de bulunduğu 4 şüpheliyle ilgili çalışma başlattı. Soruşturma kapsamında K.Ç. ve 4 şüpheli Jandarma tarafından teknik ve fiziki takibe alındı.
TELEFON KONUŞMALARI TAKILDI
K.Ç'nin bir telefon konuşmasında şebekenin direktifleriyle 27 Ekim 2022 tarihinde satın aldığı Çınarlı Mahallesi'nde 258 Ada 9 parselde bulunan 3 bin 355 metrekare arazinin imara açılması ve terk payları için başkan Çetin'e 230 Bin TL rüşvet ödediğini söylemesi Jandarma'nın soruşturmayı bu yöne kaydırmasına neden oldu.
SAVCILIĞA BİLDİRİLDİ
Yaklaşık 2 aylık fiziki takibin ardından koyun hırsızlığıyla ilgili 12 adrese düzenlenen operasyonda K.Ç.'nin de aralarında bulunduğu 4 kişi tutuklanarak cezaevine gönderilirken, Gökçeada Belediye Başkanı Ünal Çetin ve şebekeyle ilgili elde edilen telefon tapeleri Çanakkale Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildi.
SAVCILIK DOSYALARI BİRLEŞTİRDİ
Elde edilen telefon tapelerini ve bin 800 dönüm tarım arazisinin imara açılmasıyla ilgili CİMER'e yapılan şikayetleri değerlendiren Çanakkale Cumhuriyet Başsavcılığı dosyaları birleştirerek olayla ilgili soruşturma başlattı.
İMAR'DAN BÜYÜK VURGUN
Soruşturma kapsamında Çanakkale Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Müdürlüğü ekipleri şebekeyi teknik ve fiziki takibe aldı. Yapılan araştırmada Çetin ile ortak hareket ettiği ileri sürülen şebekenin; Yenimahalle, Çınarlı ve Kuzu Limanı'nda bulunan bin 800 dönüm tarım arazisini imara açmak için tapu sahiplerinden rüşvet aldığı, bazı arazileri ise imar vaadiyle yüksek fiyattan sattığı belirlendi. Şebekenin, ayrıca imar sorunu olan yerler ile sit alanlarına inşaat izni verdiği, işletme ruhsatlarında sahtecilik yaptığı, usulsüz binalara iskan verip imar plan değişiklikleri yaparak müteahhitlere rant sağladığı ortaya çıktı.
OPERASYONUN ADI "TARÇIN"
Elde edilen bilgiler doğrultusunda Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'ne bağlı ekipler Gökçeada Belediyesi'ne baskın düzenledi. Operasyona; Belediye Başkanı Ünal Çetin'in eşi Mehtap Çetin'in üzerine kayıtlı "kanella" ismindeki "tarçın" anlamına gelen teknesinin ismi verildi.
EVİNDEN 4 SİLAH ÇIKTI
Operasyonda Belediye Başkanı Ünal Çetin müteahhit B.B, rüşvete aracılık ettiği ileri sürülen R.G., başkanla bir dönem birlikte ticaret yapan kamu görevlisi E.B. gözaltına alındı. İmar Müdürü Seval Duran'ın ise İstanbul'da olduğu tespit edildi. Başkan Ünal Çetin'in evinde yapılan aramalarda üçü ruhsatsız olmak üzere 4 adet silah ve 7 bin Euro ele geçirilirken, şebekenin mal varlıkları ve hesap hareketleri de incelemeye alındı.
HESAP HAREKETLERİNDE YÜZ BİNLERCE LİRALIK ARTIŞ
İstanbul'da bulunan ve Erzurum Palandöken'de tatile gitmeye hazırlandığı sırada Sabiha Gökçen Havalimanı'nda gözaltına alınan İmar ve Şehircilik Müdürü Seval Duran da polis eşliğinde Çanakkale'ye getirildi. İddiaya göre Duran, işletme ruhsatlarının ve imar izinlerinin verildiği günler hesap hareketlerinde ciddi artışların olduğu tespit edildi. Bir otel için işletme ruhsatı verildiği gün Duran'ın banka hesabına 400 bin lira geçtiği saptandı. Bu miktar soruşturma birimlerince şüpheli bulundu.
BELEDİYE BAŞKANI TUTUKLANDI
Çanakkale'nin Gökçeada ilçesinde yolsuzluk ve rüşvet iddiasıyla düzenlenen operasyonda gözaltına alınan şüphelilerden, Belediye Başkanı Ünal Çetin'in de aralarında olduğu 3'ü tutuklandı.
Çanakkale Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma doğrultusunda gözaltına alınan Gökçeada Belediye Başkanı Ünal Çetin, Belediye İmar Müdürü S.D, eski İYİ Parti Gökçeada İlçe Başkanı H.E, kamu çalışanı E.B. ile müteahhitler R.G. ve B.B'nin emniyet müdürlüğündeki işlemleri tamamlandı.
Zanlılar, sağlık kontrollerinin ardından Çanakkale Adliyesine getirildi. Savcılık tarafından sorgulanan Çetin ve diğer 5 şüpheli, tutuklanmaları istemiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edildi.
İmar uygulamalarında usulsüz ruhsat verdikleri ve müteahhitlerden rüşvet aldıkları iddia edilen Belediye Başkanı Çetin ve İmar Müdürü S.D. ile rüşvete aracılık ettiği öne sürülen H.E. tutuklandı. E.B, R.G. ve B.B. ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
Çanakkale Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerince 31 Ocak'ta Gökçeada'da bazı adreslere düzenlenen operasyonda Belediye Başkanı Ünal Çetin'in de aralarında olduğu şüpheliler gözaltına alınmıştı.
GÖREVDEN ALINDI
İçişleri Bakanlığı, "rüşvet almak" suçundan hakkında yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanan Gökçeada Belediye Başkanı Ünal Çetin'in görevinden tedbiren uzaklaştırıldığını bildirdi.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Ünal Çetin hakkında "rüşvet almak" suçundan Çanakkale Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma nedeniyle Çanakkale 1. Sulh Ceza Hakimliğinin kararıyla tutuklama kararı verildiği anımsatıldı.
Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
" Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturmanın derdest olması nedeniyle adı geçen Anayasanın 127'nci maddesi ile 5393 sayılı Belediye Kanununun 47'nci maddelerine istinaden Bakanlığımızın 3 Şubat 2023 tarihli onayı ile geçici bir tedbir olarak görevinden uzaklaştırılmıştır.
Ayrıca yürütülen soruşturma kapsamında Gökçeada Belediyesinde Fen İşleri Müdürü olarak görev yapan ve tutuklanan Mimar S.D. de Gökçeada Kaymakamlığımızca görevden uzaklaştırılmıştır."