Başkan Erdoğan İsveç'e NATO kapısını kapattı! Batı'nın tetikçileri algıya başladı
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrasında yaptığı konuşmada, terör örgütlerine kucak açan ve Kur'an-ı Kerim yakma provokasyonuna izin veren İsveç'e, NATO kapısını kapattı. Başkan Erdoğan, "Böyle bir kepazeliğe izin verenler NATO’ya başvuru konusunda bizden destek destek beklemesinler." diye konuştu. Söz konusu açıklamalar Batı medyasında da geniş yankı buldu. France 24, Erdoğan'ın açıklamalarını 'öfkeli' olarak niteleyip İsveç'te skandallara imza atan PKK'lıları, "Küçük Kürt gruplar" diyerek aklamaya çalıştı. Algılarına devam eden Fransa merkezli kurum, Türkiye ve Macaristan'ı Rusya yanlısı NATO üyeleri olarak ilan etti.
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrasında yaptığı konuşmada, terör örgütlerine kucak açan ve Kur'an-ı Kerim yakma provokasyonuna izin veren İsveç'e, NATO konusunda çok sert tepki gösterdi.
"Rabbimizin koruması altındaki Kur'an-ı Kerim, bir haçlı artığının onun nüshasını yakması ile asla zarar görmez." diyen Başkan Erdoğan, "Böyle bir kepazeliğe izin verenler NATO'ya başvuru konusunda bizden destek destek beklemesinler." ifadeleriyle NATO'ya katılım talebine 'ret' sinyali verdi.
Söz konusu açıklamalar Batı medyasında da geniş yankı buldu.
FRANSIZLARDAN ALGI OPERAYONU: PKK'LI TERÖRİSTLERİ "KÜÇÜK KÜRT GRUPLAR" OLARAK LANSE ETTİLER
Yaşananlar sonrasında Fransa merkezli France 24 skandal bir algı operasyonuna soyundu.
Türkiye'nin Stockholm Büyükelçiliği önünde polis koruması altında Kur'an-ı Kerim yakılması sonrası Başkan Erdoğan'ın İsveç'e NATO kapılarını kapatmasını haberleştiren kanal şu ifadeleri kullandı:
"Erdoğan'ın öfkeli yorumları, İsveç ve Finlandiya'nın Türkiye'de Mayıs ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleri öncesinde Batı savunma ittifakına katılma ihtimallerini daha da uzaklaştırdı"
Skandallarla dolu haberde Avrupa'daki PKK/YPG'liler 'Kürt gruplar' olarak aklanmaya çalıştı. France 24 ek olarak Türkiye ve Macaristan'ı Rusya yanlısı NATO üyeleri olarak ilan etti.
REUTERS
Merkez üssü İngiltere'nin başkenti Londra'da olan Reuters gelişmeyi, "Erdogan to Sweden: Don't expect Turkish support for NATO bid after Stockholm protest" başlığıyla duyurdu.
Haberde "Erdoğan Pazartesi günü yaptığı açıklamada, hafta sonu Stockholm'deki Türk büyükelçiliği önünde Kur'an'ın yakılması da dahil olmak üzere düzenlenen protestoların ardından İsveç'in Türkiye'den NATO üyeliğine destek beklememesi gerektiğini söyledi" ifadelerine yer verildi.
BLOOMBERG
Başkan Erdoğan'ın İsveç'e verdiği NATO vetosunu ABD merkezli Bloomberg de gündeme getirdi.
"Sweden Shouldn't Expect Turkey Support in NATO Bid, Erdogan Says" başlığıyla (Erdoğan: İsveç NATO Hedefinde Türkiye'den Destek Beklememeli) duyurulan haberde şu ifadeler kullandı:
"Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Pazartesi günü İsveç'in başkenti Stockholm'de İslam'ın kutsal kitabının yakılmasına öfkesini dışa vurarak, Türkiye'nin İsveç'in Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü'ne katılma hedefini desteklemeyeceğini söyledi."
İTALYAN BASINI BAŞKAN ERDOĞAN'IN O SÖZLERİNE DİKKAT ÇEKTİ
İtalya'da yayın yapan ANSA MED isimli haber sitesi "No Sweden in NATO if it doesn't respect Islam, says Erdogan" başlığını kullandı.
İlgili haberde Erdoğan'ın "Hiç kimsenin Müslümanların inancına hakaret etme özgürlüğü yoktur" sözlerine dikkat çekildi.
ABC NEWS
New York merkezli ABC News, "Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsveç'in İslam karşıtı protestoların ardından NATO'ya katılmak için Ankara'dan destek beklememesi gerektiğini söyledi" ifadeleriyle ilgili haberi okuyucularına servis etti.
ASSOCIATED PRESS
Bir başka ABD merkezli basın kuruluşu Associated Press ise "Türkiye Cumhurbaşkanı, İsveç'in NATO üyelik hedefine destek vermediğini söyledi" sözleriyle gelişmeyi manşete taşıdı.
AFTONBLADET: İSVEÇ İÇİN KÖTÜ HABER
İsveç basınından Aftonbladet, "Erdoğan, İsveç'in NATO başvurusuna hayır dedi" diye yazdı:
Rasmus Paludan'ın Kur'an'ı yakması, Türkiye'de büyük bir öfkeye neden oldu. Kısa bir süre önce Erdoğan, İsveç'in NATO üyeliğini desteklemeyeceğini açıkladı. Bu, İsveç hükümeti için elbette kötü bir haber.
GUARDİAN: TÜRKİYE'NİN DESTEĞİNİ BEKLEYEMEZ
Guardian, "İsveç, NATO üyeliği için Türkiye'nin desteğini bekleyemez" başlıklı haberinde, büyükelçilik önündeki provokasyondan sonra iki ülke arasındaki gerilimin daha da arttığını yazdı.
ERDOĞAN: İSLAM DÜŞMANLARINI BU KADAR ÇOK SEVİYORSANIZ...
Eyleme İsveç makamlarınca onay çıkarıldığı belirtilerek, Başkan Erdoğan'ın sözlerine yer verildi:
Terör örgütü mensuplarını ve İslam düşmanlarını bu kadar çok seviyor ve koruyorsanız ülkenizin güvenliği için onlardan destek almanızı öneririz.
BBC: BİZDEN İYİLİK BEKLEMEYİN
İsveçli liderlerin, aşırı sağcı Sıkı Yön Partisi (Stram Kurs) lideri Rasmus Paludan'ın eylemini kınadığı ancak ülkelerinin "geniş ifade özgürlüğü" tanımını savunduğu aktarıldı.
"Erdoğan, İsveç'e NATO'dan destek beklememesini söyledi" diye yazan BBC, İsveç'in, Rusya-Ukrayna Savaşı'ndan sonra NATO'ya katılmak için başvurduğunu fakat Türkiye'nin onayını beklediğini anımsattı.
Başkan Erdoğan'ın, Stockholm'ün kendilerinden askeri ittifaka başvuruyla ilgili "artık bir iyilik beklemeyeceklerini" söylediği kaydedildi ve şöyle denildi:
"TÜRKİYE, BAŞKA BİR ÜLKENİN KATILIMINI ENGELLEYEBİLİR"
Çoğunluğu Müslüman bir ülke olan Türkiye, İsveç hükümetinin protestolara izin verme kararını 'tamamen kabul edilemez' diyerek kınadı. Türkiye, halihazırda bir NATO üyesi olduğu için başka bir ülkenin katılımını engelleyebilir.
EURONEWS: NATO SÜRECİ TEHLİKEYE DÜŞTÜ
Euronews, Erdoğan'ın İsveç'e Kur'an-ı Kerim'in yakılmasının ardından NATO başvurusuna destek beklememesini söylediğine ilişkin notları paylaştı.
Türk Büyükelçiliği önündeki eylemin, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarından sonra NATO'ya başvuran Stockholm ile ilgili süreci tehlikeye attığının altı çizildi.
AL JAZEERA: ANKARA'NIN DESTEĞİNİ BEKLEMEYİN
"Erdoğan, Kur'an yakılmasının ardından İsveç'i NATO üyeliği konusunda uyardı" manşetiyle okurlarının karşısına çıkan Al Jazeera, Türkiye Cumhurbaşkanı'nın İsveç'in askeri ittifaka katılma hedefinde Ankara'nın desteğini beklememesi gerektiğini vurguladığı şeklindeki ayrıntıya dikkat çekti.
Macaristan'ın söz konusu üyeliğe onay vereceğini açıkladığı, Türkiye'nin ise İsveç'ten taleplerde bulunduğu kaydedildi.