Batı'nın tetikçileri devrede! The Economist'in Başkan Erdoğan'ı hedef alan skandal manşetine tepkiler çığ gibi! Türkiye'den yanıt gecikmedi: Cehalet dolu sahte gazetecilik
Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim tarihi için 14 Mayıs'ı işaret etmesi sonrası, Batı'nın medya görünümlü tetikçileri devreye girdi. İngiltere merkezli The Economist, Türk bayrağı üzerine Başkan Erdoğan'ın silüetini resmederek, "Türkiye diktatörlüğün eşiğinde olabilir" başlığını attı. Açıkça Türk demokrasisini hedef alan skandal başlığa Türkiye'den yanıt gecikmedi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, İngilizce olarak yaptığı paylaşımlarda, "Bu, girdiği her seçimi kazanan, demokratik olarak seçilmiş Cumhurbaşkanımıza karşı açıklanamayan ve süregelen nefretinden kaynaklanmaktadır" dedi. Economist'teki sözde gazeteci ve editörlere de tepki gösteren Altun, "Sıkıcı ve kasıtlı bir cehalete dayalı Türkiye tasvirini yeniden piyasaya sürdüler. Küstah propagandayla kendilerinin Türk demokrasisinin sonunu ilan ediyorlar." ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da, "İftira haberleri yaymaya başladılar" diyerek eleştirdi. Sosyal medyadan da The Economist'in skandal provokasyonuna tepki yağıyor.
Türkiye'deki seçim gündemi üzerinden algı ve manipülatif dolu haberlere imza atan Batı medyasının son temsilcisi Londra merkezli The Economist dergisi oldu.
Dergi, Başkan Erdoğan'ın seçim tarihi için 14 Mayıs'ı işaret etmesinin ardından skandal bir habere imza attı.
SKANDAL MANŞET: "TÜRKİYE DİKTATÖRLÜĞÜN EŞİĞİNDE OLABİLİR"
Türk bayrağı üzerinde Başkan Erdoğan'ın silüetinin yer aldığı skandal bir görsele yer verilen haberinin başlığında "Türkiye diktatörlüğün eşiğinde olabilir" ifadeleriyle Türk demokrasisi hedef alındı.
Sosyal medyadan paylaşılan haberde, "Kusurlu bir demokrasi, tam gelişmiş bir otokrasiye dönüşebilir. Türkiye, giderek istikrarsızlaşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yönetiminde felaketin eşiğinde" şeklinde Başkan Erdoğan'ı hedef alan ifadelere yer verildi.
Türkiye'ye karşı yıllardır devam eden ekonomik saldırılara, küresel pandemi krizine rağmen ihracatında artan rakamları görmezden gelen gazete, Başkan Erdoğan'ın uluslaralarası alanda sergilediği tarihi başarıları küçümseyerek skandal ifadelerle Türk demokrasisini hedef aldı.
Haberde, "Dolayısıyla dışarıdan bakanlar, Recep Tayyip Erdoğan'ın bu hafta 14 Mayıs'ta yapılacağını öne sürdüğü Türkiye'deki cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerine dikkat etmeli. Hele ki, giderek istikrarsızlaşan cumhurbaşkanının yönetimindeki ülke, felaketin eşiğinde olduğundan beri. Seçimler yaklaşırken Erdoğan'ın davranışı, bugün son derece kusurlu olan demokrasiyi tam gelişmiş bir diktatörlüğe itebilir." ifadeleri kullanıldı.
CUMHURBAŞKANLIĞI SÖZCÜSÜ KALIN'DAN THE ECONOMİST'E TEPKİ
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "The Economist dergisinin kapağında görüyorsunuz. Batı basınında seçimlere giderken Türk milletinin hür iradesini vesayet altına almaya çalışan bir bakış açısının yaygınlaştırılmaya başladığını görüyoruz. Tabii bu yeni değil biz alıştık. Her seçim döneminde bunu yaptılar. Bundan sonra da yapmaya devam edecekler. Yine yanılacaklar, geçmişte yanıldıkları gibi" dedi.
"YENİ DÜNYA DÜZENİN KURULAMADIĞINI GÖRÜYORUZ"
Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) tarafından Türkiye Mezunları Forumu, Şişli'deki bir otelde düzenlendi. Foruma Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da katıldı. Kalın, Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından dünyada bir düzen kurulmadığını belirterek "1990 yılından bu yana geçen döneme baktığınız zaman 30 küsür yıllık dönemde yeni dünya düzenin kurulamadığını, adaletin tesis edilemediğini, herkes için barış, istikrar ve refahın sağlanamadığını açık ve net bir şekilde görüyoruz. Aynı Avrupa merkezci bakış açısı. Bugün silah sanayinden iletişim araçlarına, kültür estetiği tasarrufundan, medyaya, siyasetten uluslararası ilişkilerden finansal kuruluşlara kadar her alanda etkisini sürdürmeye de devam ediyor. Bu gidişata itiraz eden sesler, ülkeler elbette var. Bunların başında da bildiğiniz gibi Türkiye geliyor. Özellikle Cumhurbaşkanımızın dünya beşten büyüktür ve daha adil bir dünya mümkün sloganıyla ifade ettiği bu reform çağrısı aslında sadece Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin reforme edilmesinden ibaret bir ifade çağrı değil. Bu bir küresel adalet çağrısı. Kelimenin en geniş manasıyla adaletin siyasi ve etik bir değer haline gelmesi. Yaşanan insanların hayatlarına dokunan bir gerçeklik haline gelmesi çağrısıdır. Adalet kelimesi bildiğiniz gibi bizim geleneğimizde çok özel ve derinlikli yeri olan bir kelimedir. Arapça'da adale kökünden gelir. Ve her şeyi yerli yerine koymak demektir. Her şeyin hakkını teslim etmek ve her şeyi koymak demektir. Birkaç gün önce basında çıktı. Grönland bölgesinde son birkaç asırda tespit edilebilen en yüksek sıcaklıklar yaşanıyor. Yani buzullar erimeye devam ediyor. Bakın ocak ayındayız. Muazzam bir kış kuraklığı yaşıyoruz. Dünyanın başka yerlerinde başka iklim hadiseleri yaşanıyor. Bazen öyle bir şey oluyor ki bir ülkenin güneyinde orman yangınları varken kuzeyinde 200-300 kilometre ötede sel felaketleriyle uğraşmak durumunda kalabiliyorsunuz ki biz iki sene önce bununla uğraşmak zorunda kalmıştık. Korkarım iklim değişikliği ve küresel krizi önümüzdeki yıllarda bütün insanlığı bu manada merkezinden sarsmaya devam edecek" diye konuştu.
"İFTİRA HABERLERİ YAYMAYA BAŞLADILAR"
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, The Economist Dergisi'nin kapağını eleştirerek Türkiye'nin dünyada kurulmuş olan küresel düzen için reform istediğini belirtti. Kalın, "Biz Türkiye olarak Cumhurbaşkanımızın liderliğinde bu talebimizi ve iddiamızı her platformda dile getiriyoruz. Birileri elbette bundan rahatsız oluyor. Türkiye'nin küresel düzeni reforme edilmesi gerektiğini, adalet üretemediğinin belirtmesini hazmedemeyen, bundan rahatsız olan çevrelerin bulunduğunu biliyoruz. Aslında Cumhurbaşkanımız burada küresel düzene bir ayna tutuyor. Küresel düzenin sahipleri aynada gördükleri suretten ve rahatsız oldukları ve kendilerini düzeltmeye çalışmak yerine aynayı tutan kişiye taş atmayı tercih ediyor. O yüzden de Türkiye'yi oyun bozan, ekseni batıdan kayan, taleplerimizi yerine getirmeyen gibi bir çerçevede analiz ediyorlar. Bunun son örneğini de The Economist dergisinin kapağında görüyorsunuz. Seçimlere giderken demokratik ilkeler çerçevesinde vatandaşların sandığa gidip oy kullandığı bir demokrasi düzenine dahi müdahale edercesine, seçmenin oy tercihini ve hür iradesini etkilemeye çalışırcasına Türkiye'de yeni bir diktatörlüğün kurulduğu, seçimlerin mutlaka gene tırnak içinde Erdoğan'ın lehine sonuçlanacağı çünkü Erdoğan'ın veya iktidarın bu seçimlere müdahale edeceği gibi birtakım yalan, yanlış iftira haberleri yaymaya başladılar. Böyle bir algı oluşturmaya başladıklarını görüyoruz. Çeşitli vesilelerle ben de bir tanesine cevap verdim. Batı basınında seçimlere giderken Türk milletinin hür iradesini vesayet altına almaya çalışan bir bakış açısının yaygınlaştırılmaya başladığını görüyoruz. Tabii bu yeni değil biz alıştık. Her seçim döneminde bunu yaptılar. Bundan sonra da yapmaya devam edecekler. Yine yanılacaklar. Geçmişte yanıldıkları gibi. Ben bir vesileyle bazı bu analistlere ve gazetecilere hep şu örneği veriyorum. Her seferinde Türkiye'deki seçimlerle ilgili bir takım bulunuyorsunuz ve yanılıyorsunuz. Çünkü Türkiye'nin sosyolojisini tanımıyorsunuz. Türk milletinin seçmenin davranışlarını, davranış kodlarını bilmiyorsunuz. Türkiye'nin geçirdiği süreçleri bilmiyorsunuz. Zihninizdeki kalıpları gelip Türkiye'ye uyarlamaya çalışıyorsunuz. Bu kalıplar Türkiye'ye uymadığı zaman da kalıpları değiştirmek yerine Türkiye'yi suçluyorsunuz. Ama her seferinde de bu tahminleriniz yanlış çıkıyor" diye konuştu.
ALÇAK PROVOKASYONA TÜRKİYE'DEN YANIT: "UCUZ PROPAGANDA, DEZENFORMASYONA DAYALI UCUZ GAZETECİLİK"
Açıkça Türk demokrasisini hedef alan skandal başlığa Türkiye'den yanıt gecikmedi.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, İngilizce olarak yaptığı paylaşımlarda, "Bu, girdiği her seçimi kazanan, demokratik olarak seçilmiş Cumhurbaşkanımıza karşı açıklanamayan ve süregelen nefretinden kaynaklanmaktadır" tepkisini gösterdi.
Economist'teki sözde gazeteci ve editörlere de tepki gösteren Altun, "Sıkıcı ve kasıtlı bir cehalete dayalı Türkiye tasvirini yeniden piyasaya sürdü. Küstah propagandayla kendilerinin Türk demokrasisinin sonunu ilan ediyorlar." ifadelerini kullandı.
"ERDOĞAN'A KARŞI YILLARDIR SÜREGELEN NEFRETTEN KAYNAKLANIYOR"
Altun'un Twitter hesabından yaptığı paylaşımlar şöyle:
"Yine başladılar! The Economist, entelektüel açıdan tembel, sıkıcı ve kasıtlı bir cehalete dayalı Türkiye tasvirini yeniden piyasaya sürdü. Klişe sözler, dezenformasyon ve küstah bir propagandayla kendilerince Türk demokrasisinin sonunu ilan ediyorlar.
Ölçüyü aşan manşetler ve provokatif görsellerle oluşturdukları pazarlama teknikleri sözde dergilerini satmalarına yardımcı olabilir. Ancak okuyuculara bunun ucuz propaganda ve dezenformasyona dayalı sahte bir gazetecilik olduğunu hatırlatmalıyız.
Türk halkı demokrasiye, eşitliğe ve özgürlüğe olan bağlılığını defalarca göstermiştir. Siyasi sistemimiz, halkımızın demokrasimizi korumak için kanını akıttığı 15 Temmuz 2016'daki hain darbe girişimi de dahil olmak üzere pek çok musibeti atlattı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan vatandaşlarımızı darbecilere karşı direnmeye çağırdığında milletimizin bu çağrıya cevabı asırlık bir ders niteliğindeydi. Economist'teki sözde gazeteciler ve editörler, belli ki halkımızın demokrasimiz için verdiği mücadele hakkında düzgün bir gazetecilik yapma zahmetine asla girmemişler.
Bu, büyük ölçüde, girdiği her seçimi kazanmış ve demokratik yollarla seçilmiş Cumhurbaşkanımıza karşı açıklanması güç ve sonu gelmeyen nefretlerinden kaynaklanıyor. Türk halkının Erdoğan'a nasıl ve neden güvendiğini araştırma zahmetine katlanamıyorsanız, sizi kim ciddiye alsın? Ülkemiz, hararetli tartışmaların gerçekleştiği bir seçim dönemine doğru gidiyor.
Ülkemiz gerçek anlamda demokratik siyasete sahiptir. Muhalefet aylardır stratejisini belirlemek için çabalıyor. Çok canlı bir demokrasimiz var ve halkımız siyasi sistemini çok güçlü bir şekilde sahipleniyor.
The Economist'in Türkiye'de gerçekte neler olup bittiği hakkında haber yapma zahmetine asla girmeyeceğinden eminim. Sadece okudukları haberlerden şüphe duymayan okuyucuları, derginin hazin durumu hakkında uyarmak istiyorum"
GAZETECİ-YAZAR YUSUF KAPLAN: SANDIĞA GİDERKEN BU KAPAĞI UNUTMAYIN
ABD'nin Washington Post gazetesi 2023 yılının en önemli olayının Türkiye'deki seçimler olduğunu yazmıştı. İngilizlerin The Economist dergisi, Erdoğan'a savaş ilan etmiş! "Türkiye diktatörlüğe ve felaketin eşiğine sürükleniyor" diyor! Sandığa giderken bu kapağı aslâ unutmayın!
YAZAR ORHAN BAYLAN: FİTNE ZAMANI DÜŞMAN OKUNU TAKİP EDİN!
The Economist: "Türkiye diktatörlüğün eşiğinde" başlığıyla aldığı yazı gorselinde hilalin iç yüzünde Erdoğan siluetine yer vermiş. İmam Şafi ne diyordu: "Fitne zamanı düşman okunu takip edin, o sizi hak olana götürür"
YAZAR ÖZNUR KÜÇÜKER SİRENE: ENERJİNİZİ KENDİ KRİZLERİNİZE SAKLAYIN
İngiltere merkezli The Economist, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ülkeyi diktatörlüğe sürüklemekle suçluyor. Bence bu enerjisini İngiltere'de Brexit sonrası bitmeyen ekonomik ve siyasi krizlere ve Kraliyet ailesinin skandallarına harcasın. Onları görünce halimize şükrediyoruz.
ESAT KİBAROĞLU: TEŞEKKÜRLER ECONOMİST!
Teşekkürler Economist! Bize kimin Hak'tan yana olduğunu gösterdiğin için., Düşman oku bize neyi gösterir hatırlattığın için..
GAZETECİ FAZIL DUYGUN: MADEM BÖYLE GÖRÜYORLAR…
Madem, Batı düşman olarak böyle görüyor, bundan sonra " Erdoğanlı bu Türk bayrağını" kullanalım. The Economist rezil bir manşet atmış ama bu görüntü güzel!
GAZETECİ-YAZAR HASAN ÖZTÜRK
Oklar nereden geliyorsa "düşman"ın; nereye gidiyorsa "dostun"dur! The Economist Erdoğan'ı hedef aldı: Türkiye diktatörlüğün eşiğinde olabilir.
SANATÇI DURSUN ALİ ERZİNCANLI: DİKTATÖRLÜĞE GİDİYOR-MUŞ!
Türkiye diktatörlüğe gidiyornuş! Hele de ki sene ne? … The Economist
ENES KARA: TÜRKİYE YÜZYILI BAYRAĞI
Batı söz geçiremediği adama "diktatör", emir verdiği kuklaya ise "demokrat" der! "The Economist" havlasa da... Allah nurunu tamamlayacak. Bu arada bayrak da o biçim yakışmış yani! Türkiye Yüzyılı Bayrağı
BETÜL SAYAN KAYA: SELAHADDİN MANŞETİNİ UNUTMADIK
7 Haziran seçimlerinde bir İtalyan gazetesi Cumhurbaşkanımız için "Yeni Bin Yılın Selahaddin Eyyubisi'ni durdurduk" diye manşet atmıştı. Şimdi yine seçim sürecindeyiz ve aynı rolü bu kez The Economist almış.Hevesleri kursaklarında kalacak. #TürkiyeYüzyılını durduramayacaksınız!
MİLLETVEKİLİ ZEMZEM AÇANAL: BAŞARAMAYACAKSINIZ!
Her seçim döneminde olduğu gibi yine başladılar! Batı'nın tetikçileri devrede. İngiliz The Economist 2023 seçimleri için Cumhurbaşkanımız Sn. @RTErdogan 'ı hedef alan savaş başlatmış. Başaramayacaksınız… Çünkü; hesaba katmadığınız yüce Türk Milletinin iradesi var…
PROF. DR. CEMAL ARSLAN: BAŞKA ÜLKELERİN İÇ İŞLERİNE KARIŞMA ALIŞKANLIĞI
The Economist dergisi, uzun yıllardır sürdürdüğü Klasik taktikleri ile başka ülkelerin iç işlerine karışmaya devam ediyor. Bu hafta Türkiye iç politikasına ve 14 Mayıs'da yapılması planlanan seçimlere doğrudan bir müdahale içeren oldukça tartışmalı bir başlıkla yayına çıkmış. Bir taraftan Türkiye'nin NATO içindeki öneminden bahsedip, Suriye İç Savaşı ve Rusya-Ukrayna Krizi'ndeki rolünü överken, diğer taraftan Türkiye'de 14 Mayıs'da yapılması düşünülen seçimleri kendi lehlerine etkilemeye ve iç politikasını dizayn etmeye yönelik operasyon yapmış.
SANATÇI UMUT MÜRARE: YİNE BAŞLADILAR
Yine başladılar! Batı'nın tetikçileri devrede. The Economist'e tepki yağıyor
YAZAR BARTU SORAL: DÜNYAYI BOMBALAYANLAR TÜRKİYE'YE DEMOKRASİ DERSİ VERİYOR
ABD'den sonra İngiltere'nin meşhur The Economist dergisi de Cumhurbaşkanı Erdoğan düşmanlığına girişti… Irak'ı, Libya'yı kitle imha silahı yalanıyla bombalayan, milyonlarca insanı öldüren, askeri darbeleri örgütleyen Anglosaksonlar Türkiye'ye demokrasi dersi veriyor…
DOÇ. DR. OĞUZHAN BİLGİN: BU BİR İTİRAFTIR
The Economist düşmanlık yapmak isterken aslında seçimi Erdoğan'ın kazanacağını tahmin ettiklerini itiraf etmiş.
SOSYAL MEDYADAN TEPKİLER ÇIĞ GİBİ: "HER SEÇİM ÖNCESİ AYNI OYUN"
Sosyal medyada The Economist'in skandal vatandaşlar da büyük tepki gösterdi.
Tepkilerin büyük bölümünde, Türkiye'deki demokrasiyi hedef alan Economist'in İngiltere'deki siyasi krizlere sessiz kalmasına vurgu yapıldı.
Twitter'da gündemin ilk sırasına yerleşen konu başlığı altında vatandaşların gösterdiği tepkilerden bazıları ise şöyle:
"İngiltere merkezli The Economist, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ülkeyi diktatörlüğe sürüklemekle suçluyor. Bence bu enerjisini İngiltere'de Brexit sonrası bitmeyen ekonomik ve siyasi krizlere ve Kraliyet ailesinin skandallarına harcasın. Onları görünce halimize şükrediyoruz."
"Her seçim öncesi olduğu gibi The Economist harekete geçti. Hep aynı oyun… 2017 —> 2023"
"Bank of England'ı, derin İngiltere'yi ve Avrupa para akışını yöneten Rothschild ailesinin dergisi 'the economist' Türkiye seçimlerinden neden rahatsız oldu? Acaba Türkiye'ye artık istedikleri gibi yön veremedikleri ve Türkiye ellerinden çıkmaya başladığı için olabilir mi?"
"2013'ten 2017'ye. Ve şimdi 2023'te. The Economist gerçekten insanların kirli oyununuzu anlamadığını mı düşünüyorsunuz? Siz kimsiniz ki başkalarına demokrasi hakkında ders veriyorsunuz? Siz demokrasi vaizi değilsiniz. Siz sadece küreselcilerin Türk karşıtı maşasısınız.."