Rusya ile Ukrayna arasındaki esir takasındaki düğümü Türkiye’nin duruşu çözdü!
Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın girişimleriyle Ukrayna ile Rusya arasında yaşanan esir takasında son dakikada ‘eşzamanlı değişim’ krizi çıktı. Ukrayna ‘Önce bizimkiler bırakılsın’ diyerek Putin’in yakın adamı olan Medvedçuk’u uçağa bindirmedi. Türkiye’nin “Bizde güven esastır. Ya eşzamanlı değişimi kabul edin ya başka ülkeye gidin” restiyle taraflar kurallara uydu.
Rusya ve Ukrayna arasında 200 savaş esirinin mübadelesini Türkiye'nin girişimleriyle gerçekleşmişti. Sabah Gazetesi yazarı Okan Müderrisoğlu A Haber canlı yayınında dünyanın konuştuğu takasın detaylarını aktardı.
ESİR TAKASINDA KRİZ NASIL AŞILDI?
TAKAS İŞLEMİ CASUSLUK VE SAVAŞ FİLMLERİNİ ARATMADI
Rusya ile Ukrayna arasında Türkiye'nin arabuluculuğuyla gerçekleşen esir takası dünyada büyük ses getirdi. Müthiş takasta düğümü Türkiye'nin duruşu çözdü. Yaşananları kaleme alan Sabah gazetesi Ankara Temsilcisi Okan Müderrisoğlu A Haber canlı yayınında önemli değerlendirmelerde bulundu.
Rusya-Ukrayna esir takasında son dakikada 'eşzamanlı değişim' krizi çıktı. Ukrayna 'Önce bizimkiler bırakılsın' diyerek Putin'in yakın adamı olan Medvedçuk'u uçağa bindirmedi. Türkiye'nin "Bizde güven esastır. Ya eşzamanlı değişimi kabul edin ya başka ülkeye gidin" restiyle taraflar kurallara uydu. Müthiş takasta düğümü Türkiye'nin duruşu çözdü.
Okan Müderrisoğlu'nun canlı yayında değerlendirmeleri:
Filmlere taş çıkartacak bir yöntemle bu işlemler gerçekleşiyor. 24 Şubat 2022'de Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmeye başladı. Bu savaş ile birlikte barış diplomasisini izleyen tek ülke Türkiye oldu. Ülkelerin dışişleri bakanları Antalya'da masaya oturdu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Nobel Barış Ödülü'nü fazlasıyla hak eden Tahıl Koridoru Anlaşması'na giden süreç yaşandı ve taraflar İstanbul'da sözleşmeyi imzaladı.
Oradaki anlaşma bugün birçok dünya ülkesinin geleceğini aydınlattı. Bunlardan sonra eylül ayı içerisinde de gerçekleşen bir esir takası var. Aslında dünya bunu Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM için ABD'de bulunduğu sırada bir ABD televizyonuna verdiği mülakatta bilgilerini paylaşmıştı. Rusya lideri Putin'in yakın arkadaşı olan Medvedçuk'un iadesi için Rusya farklı kanallardan devreye girdi ama netice alamadı. Ukrayna için ise kritik öneme sahip Azov Taburu ve komutanları vardı.
Bu takas için hem Rusya hem Ukrayna Ankara'da bir dizi görüşme gerçekleştirdi. Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Türk İstihbarı bunu neticelendirmede gerçekten bir marka. Bu görüşmelerden sonra mutabakat sağlanınca yer olarak Ankara Esenboğa belirlenmiş. Ruslar 215 Ukraynalı esiri uçağa bindirip Türkiye getiriyor bunların içerisinde Azov Komutanları da yer alıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan tüm süreçleri yakından takip ediyor.
Ukrayna 'önce askerlerinin serbest bırakılması sonra Medvedçuk'u bırakma teklifini' getiriyor. Bu noktadan sonra doğrudan Ukrayna Cumhurbaşkanlığı ile temasa geçiliyor. Burada 'ya eş zamanlı olur ya da başka ülkelere yönelin' karşılığı veriliyor. Bu mesajdan sonra Medvedçuk uçağa bindirilip getiriliyor. Burada taraflar uçaklara karşılıklı olarak kendi ekiplerini gönderiyorlar. Kontrollerden sonra esir takası yapılıyor.
Türkiye'nin ortaya koyduğu bu modelden sonra Rusya ve Ukrayna arasında sınır hatlarında farklı zamanlarda farklı sayılarda esir takasları gerçekleşti. Savaşan iki ülkenin güven duyduğu lider ve güven duyduğu bir ülke ile bu takası yapması 2022'ye damga vuran olaylardan bir tanesidir.
Sabah Gazetesi yazarı Okan Müderrisoğlu takas ile ilgili detayları köşesine de taşıdı.
İşte Müderrisoğlu'nun o yazısı:
Rusya ile Ukrayna arasında Türkiye'nin arabuluculuğuyla gerçekleşen esir takası dünyada büyük ses getirdi.
Rusya ve Ukrayna arasındaki Dolmabahçe müzakereleri, Türkiye'nin katkılarıyla hayata geçirilen İstanbul Tahıl Koridoru Mutabakatı derken Başkan Erdoğan esir takası için ilk sinyali 20 Eylül 2022'de BM toplantısı için bulunduğu New York'ta verdi.
Erdoğan 200 rehinenin takasını "Güzel bir gelişme" diyerek duyurdu. Kamuoyuna yansıyan ilk bilgilere göre, takas edilen 215 Ukraynalı askerden 108'i Azov Taburu'ndaydı. Hatta tabur komutanı ve yardımcısı da takas edilenler arasındaydı.
Daha önce bu isimlerin idam edileceği kamuoyuna yansımış ve Rusya, geri adım atmayacağını dile getirmişti. Ukrayna ise Rus yanlısı olarak bilinen Yaşam İçin Muhalefet Partisi'nin Başkanı Viktor Medvedçuk'u elinde tutuyordu.
Bu isim aynı zamanda Putin'in "dostlarından" biriydi. Takas için görüşmeler MİT'in ev sahipliğinde Ankara'da gerçekleştirildi. İlk talep Ruslardan geldi.
Ukraynalılar da Ankara'ya gelmeyi kabul etti. Ukraynalıların isteği ve Başkan Erdoğan'ın onayıyla Azov Taburu'ndan 5 komutanın Türkiye'de misafir edilmesi kararı alındı.
22 Eylül 2022 takas günüydü. Ancak son dakikada büyük bir pürüz çıktı. Ruslar, Ukraynalı esirleri bir uçakla Esenboğa Havalimanı'na getirmiş, aprondaki özel bölümde bekletiyordu. Ukraynalılar ise Medvedçuk'u eşzamanlı getirme konusunda işi ağırdan aldı. Ankara bu durum karşısında "Biz, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'yiz. Bizde güven esastır. İsterseniz bir başka ülkede takası yapabilirsiniz" mesajıyla rest çekti. Doğrudan Ukrayna Cumhurbaşkanlığı ile temas kuruldu. Bunun üzerine Medvedçuk da uçağa bindirilip Ankara'ya gönderildi.
3 SAAT UÇAKTA BEKLEDİLER
Takas işlemi tam da casusluk ve savaş filmlerindeki gibi oldu. Taraflar, uçaklara karşılıklı olarak uzmanlarını gönderip tek tek kimlik tespiti ve sağlık kontrolü yaptı. İsimlerin teyidi tamamlanınca takas için son onay verildi. Oysa Ukraynalılar, başlangıçta, "Azov taburu esirleri önden gönderilsin, Medvedçuk'u daha sonra bırakalım" demişlerdi. Ankara ise "Ya eşzamanlı olur ya da olmaz" restini çekince, Rus uçağı içindeki esirler üç saat Esenboğa'da kaldı. Sonunda Medvedçuk da geldi ve takas sonuçlandırıldı.
Böylece, olağanüstü heyecanlı esir değişimi, oldukça olağan bir yolcu indirip bindirme işlemi görüntüsüyle Ankara Esenboğa Havalimanı'nda neticelendirildi. Sürecin sorunsuz bitişi ile Türk istihbaratı, uluslararası alandaki saygınlık halkasına bir yenisini daha eklemiş oldu.