Cinsel istismara uğrayan 6 yaşındaki çocuk için Bakan Yanık'tan açıklama! Açıklama için neden beklendi?
6 yaşında evlendirilen kız çocuğu ile ilgili açıklama yapan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık "3 gün sonra açıklamayı neden yaptık; kamuoyuna ne kadar bilgi yansıdığını bilmiyorduk. Can güvenliğini riske etmemek için bir süre bekledik. Biz mağdura her türlü desteği sağlamışız, dava bize intikal edildiği gün olaya müdahil olmuşuz." ifadelerini kullandı.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, 6 yaşındaki bir çocuğun cinsel istismara uğradığı iddiasına ilişkin, davanın kendilerine 2 Aralık 2022'de ihbar edildiğini, aynı gün davaya müdahil olduklarını açıkladı.
Yanık, TBMM Genel Kurulunda bakanlığının 2023 yılı bütçesi üzerinde milletvekillerinin görüş ve eleştirilerine yanıt verdi.
6 YAŞINDAKİ ÇOCUĞA CİNSEL İSTİSMAR
6 yaşındaki bir çocuğun cinsel istismara uğradığına yönelik iddialarla ilgili Bakan Yanık, "Mağdur 30 Kasım 2020'de cumhuriyet savcılığına müracaat etmiş. Savcılıktan konu bize intikal etmiş. 4 Aralık 2020'de Şiddet Önleme İzleme Merkezimizin ilk kabul birimine almışız, 8 Aralık 2020'de de mağduru kadın konuk evimize almışız." bilgisini verdi.
Bakan Yanık'ın konuşması sırasında CHP milletvekilleri "Çocuk susmadı, siz sustunuz, biz susmayacağız", "Çocuk susar, sen susma", "Çocuk bedenime dokunma" yazılı pankartlar çıkararak, "istifa" sloganları attı.
Verilen aranın ardından konuya ilişkin bilgi vermeye devam eden Yanık, "Bu süre içerisinde mağdurun psikososyal desteği, sağlık desteği, okuma yazması yok, eğitimi yok, ilkokul diploması alınıyor, çocuğu var beraberinde, mağdura meslek eğitimi veriyoruz, aşçılık eğitimi alıyor, İngilizce öğreniyor ve hayatını kendisi kendi başına idame ettirecek şekilde yetişiyor." dedi.
"KENDİSİNİN VE ÇOCUĞUNUN CAN GÜVENLİĞİNİ RİSKE ETMEMEK İÇİN BEKLEDİK"
Mağdurun uzun süre gizliliğini sağlamak için çalışmalar yaptıklarını anlatan Yanık, "Bu konudan kamuoyunun haberinin olduğu tarih, davanın açıldığı tarih. Dava bize 2 Aralık 2022'de ihbar edildi. Biz, aynı tarihte, 2 Aralık 2022'de davaya müdahil olduk. Açıklamamızı geç yaptığımız için arkadaşlar eleştiriyorlar. Evet 3 gün sonra yaptık açıklamayı, neden? Çünkü kamuoyuna mağdurla alakalı ne kadar bilgi yansıdığını bilmiyorduk. Dolayısıyla kendisinin ve çocuğunun can güvenliğini riske etmemek, açık kaynaklara ne kadar bilgi yansıdığını tam olarak öğrenebilmek için bir süre bekledik." diye konuştu.
Bakan Derya Yanık, aralıksız biçimde mağdurun ihtiyacı olan her türlü desteği sağladıklarını kaydetti.
Halk TV'de yayınlanan bir haberde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının en başından beri mağdurla ilgili gerekli desteği sağladığının açıklandığını anlatan Yanık, "Bize inanmıyorsa arkadaşlarımız, Halk TV'yi izlesinler." dedi.
"MAĞDURUN KİMLİĞİNE, KİM OLDUĞUNA, YAŞINA, CİNSİYETİNE BAKMADIK"
"Bizim için korunacak bir tek değer vardır, çocuktur, kadındır, mağdurdur. Mağdurun kimliğine, kim olduğuna, yaşına, cinsiyetine bakmadık." diyen Yanık, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Gerekli hukuki süreç neyse hepsini aralıksız yaptık. Biz bunu yaptık ama bugün bizi itham edenler, kendi teşkilatlarının içerisinde onlarca tacize, istismara sessiz kaldı. Bizi sessiz kalmakla suçlayanlar, kendi sicillerini bugün bu bağırışla örtemeyecekler. Lafa geldiği zaman; kadınlar, çocuklar... Töre ve namus cinayeti kavramını bu milletin hafızasından çıkaran AK Parti'dir. Tamam iktidar olamadınız, bu millet sizi iktidar yapmadı ama iktidar ortağı oldunuz. İktidar ortağı olduğunuz zaman niye değiştirmediniz o yasayı? O yasayı kim değiştirdi? Töre ve namus cinayeti kavramını bu milletin hafızasından kim çıkardı, AK Parti çıkardı."
AK Parti'nin kadın ve çocukla alakalı bütün paradigmayı değiştirdiğini söyleyen Yanık, basına yansıyan açık bilgiye rağmen muhalefet milletvekillerinin manipülasyon yaptığını dile getirdi.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Yanık, "Size kadınların bedenini çiğnetmeyeceğiz. Sizi o çocukların bedeni üzerinde tepindirmeyeceğiz. Bu Bakanlık size bu fırsatı vermeyecek. Ne yaparsanız yapın, ne kadar manipüle ederseniz edin, ne kadar provoke ederseniz edin, ne kadar yalan söylerseniz söyleyin o çocukları, o kadınları sizin elinize bırakmayacağız. Siz önce dönün sessiz kaldığınız kendi içinizdeki tacizlere, tecavüzlere bakın. Sizin söyleyecek tek cümleniz yok. Kandil baronlarının el ele, göz göze oturduğu 10 yaşında, 12 yaşında kız çocuklarına ses çıkarmayanlar, gelip burada bana ahlak dersi vermesin." değerlendirmesinde bulundu.
"Ne CHP'nin ne HDP'nin ne herhangi bir başka partinin, bize bu konuda ders verecek yetkinliği yok." diyen Yanık, "Sizin siciliniz çok kötü. Sizin siciliniz çok karanlık. Sizin siciliniz, başörtüsünde karanlık, insan haklarında karanlık. Siz, karanlığın ta kendisisiniz. Siz, karanlığınızı yansıtacak yer arıyorsunuz. Ne kadar uğraşsanız o çocukların bedenlerini istismar edemeyeceksiniz. Dönün kendi ayıplarınızla, suçlarınızla bir yüzleşin. Ondan sonra gelin konuşalım." ifadelerini kullandı.
"BAKIN BUGÜN NEYİ ÖRTMEYE ÇALIŞIYORLAR"
CHP milletvekillerinin "istifa" sloganları arasında konuşmasını sürdüren Yanık, şöyle devam etti:
"Bakın bugün neyi örtmeye çalışıyorlar: Kırklareli'nin Kıyıköy beldesinin CHP'li belediye başkanı 4 çalışanı taciz ediyor. CHP Maltepe İlçe Başkan Yardımcısı, daha önce birlikte çalıştığı bir kızı taciz ediyor. Bu arkadaş, il yöneticilerinin de çok makbul adamlarından birisi, kadınları ağzından düşürmeyen CHP'li İstanbul il yöneticilerinin makbul adamlarından birisi. Adana Büyükşehir Belediyesi ASKİ'de cinsel taciz. CHP'li yerel yönetimlerde taciz tecavüz olayları; Ümraniye Gençlik Kolları, Erzurum İl Başkanı, CHP Avcılar Eski İlçe Yönetim Kurulu Üyesi 'Ben de taciz mağduru oldum' diyor. Kuşadası'ndan Ankara'ya giden partilileri taşıyan bir otobüste cinsel istismara maruz kalan 13 yaşında erkek çocuğu, CHP Sivas Akıncılar İlçe Başkanı, Bağcılar İlçe Başkanlığının pikniğinde... Sayalım mı daha? Hadi bu karanlığı örtün bakalım."
BAKAN YANIK KONUYA İLİŞKİN A HABER'E KONUŞMUŞTU
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, çocuğun cinsel istismarının hangi sebeple, hangi gerekçeyle, hangi meşruiyet arayışıyla olursa olsun kabul edilemeyeceğini ve meşru gösterilemeyeceğini bildirdi.
Bakan Derya Yanık, A Haber'de katıldığı canlı yayında gündeme dair değerlendirmelerde bulundu, soruları yanıtladı.
6 yaşında çocuğun cinsel istismara uğradığı iddiasına ilişkin soru üzerine, bunun çok tatsız ve hiç duymak istemedikleri haberlerden olduğunu belirten Yanık, "Bakanlık olarak biz uzun yıllardır düzenli olarak erken yaşta evlilikle mücadele noktasında çalışmalarımızı aralıksız devam ettiriyoruz. Hala özellikle pilot bölgelerde çalışmalarımız devam ediyor. Ancak bu konu 'Erken yaşta evlilik' başlığında bile değerlendirilemeyecek kadar tatsız bir konu. Biz açılan bu ceza davasına bakanlık olarak müdahil olduk." dedi.
İşin hukuki tarafında, delillerin toplanması, hakikatin ortaya çıkması ve mağdurun talep etmesi halinde her türlü sosyal, ekonomik ve sosyal hizmet desteğinin sağlanacağını kaydeden Yanık, "Çocuğun cinsel istismarı, söylerken bile bizi rahatsız eden, tüylerimizi diken diken eden bir mesele. Çocuğun cinsel istismarı hangi sebeple, hangi gerekçeyle, hangi meşruiyet arayışıyla olursa olsun kabul edilemez, onaylanmaz, meşru gösterilemez." ifadelerini kullandı.
Bakan Yanık, şiddetle, istismarla, ihmalle, çocukların korunması noktasında 20 yıldır aralıksız mücadele ettiklerini, çocukların eğitimden sağlığa, sosyal hizmetlere erişiminden güvenliğine her türlü ihtiyacının karşılanması için gayret gösterdiklerini bildirdi.
"YÜZLERCE VAKADA MAĞDURUN HAKKINI SAVUNMAK İÇİN YANINDAYIZ"
Bu konu kamuoyuna yansıdığı zaman davaya müdahil olduklarını açıkladıklarını hatırlatan Yanık, şöyle devam etti:
"Milletimiz şundan müsterih olsun, kendilerinin bilmediği yüzlerce vakada da biz mağdurun hakkını savunmak için yanındayız. Gerek kolluk sürecinde gerek sosyal hizmet ve güvenliğin, barınma ihtiyacının temini noktasında, bunun özellikle altını çizmek istiyorum. Kaldı ki bu vakada zaten bir davaya müdahil olduğumuzu açıkladık ve bundan sonra da bu süreç hukuki anlamda tamamlanıp bitinceye kadar da içinde olacağız. Gerekli araştırmaların, hakikatin ortaya çıkması, mağdurun korunması ve küçüğün korunması noktasında üzerimize düşen bütün sorumlulukları bize tanımlanan hukuki çerçevede yerine getireceğiz."
Mağdurun ve çocuğunun Bakanlık denetiminde bir yere alınarak korunması ya da psikolojik destek görüp görmeyeceğine ilişkin soruya ise Yanık, "Olabilir, gayet tabii talep ederse mağdur, çünkü artık 24 yaşında reşit biliyorsunuz. Dolayısıyla kendisinin talebi olursa gayet tabii biz o tür destekleri sağlarız." yanıtını verdi.
"BİR ÇOCUĞUN İSTİSMARI ÜZERİNDEN OLUŞTURACAĞINIZ SİYASİ KAZANÇ, KAZANÇ DEĞİLDİR"
Bakan Yanık, bu olayın siyasete yansımaları konusundaki görüşlerinin sorulması üzerine, "Kadına şiddet, çocuk istismarı, çocuğa yönelik ihmal ve istismar vakaları siyasetin konusu değildir. Üzerinden siyaset üretilecek, siyaset tartışması yapılacak konular değildir." değerlendirmesinde bulundu.
İstismar vakalarında, şiddet vakalarında sosyal sınıf, kültürel sınıf, ekonomik sınıf ayrımı yapıp, "Burada şiddet olmaz, burada istismar olmaz" denilemediğini aktaran Yanık, şöyle konuştu:
"Her yerde ve her zeminde olabilir o yüzden çok daha dikkate alınması gereken, çok daha özenle mücadele edilmesi gereken ve üzerinden siyasi salvo yapılmaması gereken bir alandan bahsediyoruz. Gayet tabii siyasi partiler tartışırlar, birtakım kendi bakış açıları çerçevesinde yaklaşımları olur, bu ayrı bir şeydir ama insan söz konusu olduğunda, insana ilişkin temel hak ve özgürlüklerin korunması söz konusu olduğunda, bunu bir siyaset malzemesi haline dönüştürdüğünüzde meselenin esasını konuşamıyorsunuz."
"15 YAŞIN ALTI TCK'YE GÖRE ÇOCUĞUN CİNSEL İSTİSMARIDIR"
Yanık, bakanlığın elindeki bilgiye göre mağdurun evlendirildiğinde kaç yaşında olduğuna ilişkin soruyu yanıtlarken, hukuki sürecin devam ettiğini hatırlattı, "İşte 6 yaş var, 7-8 yaş var, 13 yaşında nişanlanıp işte 14 yaşında evlendiği gibi birtakım haberler var. Hangisi olursa olsun en nihayetinde ortada bir çocuğun istismarı vakası var." dedi.
Medeni Kanun'a göre 17 yaşında ebeveyn rızasıyla, 18 yaşını doldurduktan sonra da reşit olduğu için kişinin kendi isteğiyle evlenebileceğini belirten Yanık, "Dolayısıyla 16 yaşın altındaki bir yaşta herhangi bir şekilde bizim hukukumuzun kabul ettiği bir evlilik söz konusu olmaz, bu bir. İki 15 yaşın altı zaten Türk Ceza Kanunu'na göre çocuğun cinsel istismarıdır. 15 yaş altında herhangi bir rızayi, iradi tutumu da hukuk gözetmez. Türk Ceza Kanunu'muzda 15 yaşında altında herhalükarda mağdurun rızası olduğunu iddia etseniz bile orada rıza aranmaz." ifadelerini kullandı.
"KADINA YÖNELİK ŞİDDETE SIFIR TOLERANS"
Bakanlığın erken yaşta evlilikle mücadele çalışmalarıyla oranın düştüğünü, 1 kadın cinayetinin bile kendileri için yüksek olduğunu kaydeden Bakan Yanık, "Kadına yönelik şiddete sıfır tolerans. Bizim mücadelemiz bir tek kadın, kadın kimliğinden dolayı şiddete uğramayıncaya kadar devam edecek." diye konuştu.
Yanık, Aile ve Sosyal Hizmetler, Milli Eğitim, İçişleri, Sağlık, Adalet bakanlıkları ve Diyanet İşleri Başkanlığıyla oluşturdukları "Kadına Yönelik Şiddet İzleme Komitesi" olarak, "Toplumda farkındalık, mağdurların izlenmesi ve takibi, adalete erişimin kolaylaştırılması, eğitim süreçlerinin kolaylaştırılması" çalışmalarında önemli mesafe aldıklarını söyledi.
Bunun Türkiye'de kadına yönelik şiddet vakası olmadığı, kadın cinayeti olmadığı anlamına gelmediğini ifade eden Yanık, "Yaptığımız çalışmalar, mesela sadece 2021-2022'nin ilk 10 ayı arasındaki sayıya baktığımızda yüzde 7 oranında bir azalma var. Bu bize şunu söylüyor, diyor ki, 'Mücadele ettiğinde sonuç alıyorsun o zaman daha çok çalışacaksın.' Yani çaba gösterdiğinizde sonuç aldığımız bir başlıktan bahsediyoruz. O yüzden daha çok çaba göstereceğiz." dedi.