Bakanlar Süleyman Soylu ve Murat Kurum'dan Düzce depremi açıklaması! Devletten kira ve eşya yardımı! İşte verilecek rakam…
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum Düzce'de meydana gelen 5,9'luk deprem ile ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan Soylu, "Ağır hasarlı konutlarımız var. Yaklaşık ağır hasarlı konutlarda eğer eşyasını almadan çıkıyorsa, yani içerisine girilemeyecek durumdaysa 90 bin liraya kadar eşya yardımı yapacağız. Aynı zamanda 30 bin liraya kadar da kira yardımı ve taşınma yardımı gerçekleştireceğiz ağır hasarlı konutlarda. Eğer ağır hasarlı konutlarda kiracılar varsa burada da 15 bin liraya kadar taşınma yardımı gerçekleştireceğiz." dedi. 6 binanın acil yıkılacağını ifade eden Bakan Murat Kurum'un ise konuşmasında, "Düzce genelinde acil yıkılacak ve ağır hasarlı 71 bina, 134 bağımsız bölüm tespit edildi." şeklinde konuştu.
Düzce'de gün boyunca depremin olumsuz etkilediği noktalarda inceleme yapan ve yetkililerden bilgi alan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum akşam saatlerinde Düzce Valiliği'ne gelerek toplantı yaptı.
Yaklaşık 2 saat süren toplantının ardından iki bakan, genel durumla ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Deprem nedeniyle konut ve eşya zararı bulunan kişilere çeşitli bakanlıklar ve AFAD tarafından ilk etapta 27 milyon liralık ödenek ayrıldığını belirten Bakan Soylu, kimsenin mağdur edilmeyeceğini söyledi.
"233 ARTÇI DEPREM MEYDANA GELDİ"
Devletin tüm imkanlarının seferber edildiğini aktaran Bakan Soylu, "Depremin olduğu saatten bu saate kadar, büyüklükleri 0.9 ile 4.3 arasında değişen 233 artçı deprem meydana geldi ve 37'si Düzce'de olmak üzere 93 vatandaşımız yaralandı. Halen 13'ünün tedavilerine hastanelerde devam edilmektedir. Düzce'de de 1'i yoğun bakımda olmak üzere 6 vatandaşımızın tedavilerine devam ediliyor. Depremin hemen akabinde cumhurbaşkanımızın talimatıyla hemen deprem bölgesine geldik. Murat Kurum bakanımız, Gençlik ve Spor Bakanımız, Adalet Bakanımız ve Aile Bakanlığı dahil olmak üzere tüm bakanlıklarımızın, yöneticileri, genel müdürleri, sorumluları, hem bakanlık hem AFAD koordinasyonu altında yaptığımız işlerde hem kendine ait sorumluluk hisseden işlerde, depremde meydana gelen hasarları ve zararları tespit etmek, bunları bir vesileyle, bir plan dahilinde onarmak ve atılacak adımları belirleyebilmek ve vatandaşlarımızın yine sorumlulukları içerisinde yaralarını sarmak maksadıyla o sabahtan itibaren burada olduk. Bizde sayın bakanlarımızla birlikte, sayın cumhurbaşkanımıza periyodik olarak burada nasıl bir durumda karşılaştığımızı, aynı zamanda neler yaptığımızı, neler yapmamız gerektiğini ifade edip talimatlarını sürekli olarak almaya çalıştık" dedi.
"3748 PERSONEL 812 ARAÇ GÖREV YAPIYOR"
Şu ana kadar depremi yaşayan vatandaşlar için çok sayıda imkan sağlandığını belirten Bakan Soylu, sözlerine şöyle devam etti:
"Bu çerçeve içerisinde afete müdahale için kamu kurum ve kuruluşlarla, sivil toplum kuruluşlarından toplam 3 bin 748 personel, 812 araç bu karşılaştığımız depremde burada Düzce'de görev aldı ve hala almaya devam ediyor. Vatandaşlarımızın geçici barınma ihtiyacı oldu. 12 Kasım 1999 depremi büyük bir travma oluşturdu. Hala onun etkilerini karşılaştığımız vatandaşlarımızda görebiliyoruz ve bu vesile ile evine girmek istemeyenler oldu doğal olarak. Çocuklar korktular, bu vesileyle gerek kamu misafirhaneleri, gerek yurtlarımızın tamamı gerekse de kurduğumuz çadır alanlarında vatandaşlarımızın barınmasına imkan sağlamak için adımlarımızı attık. 19 bölgede çadır alanları oluşturduk. Burada bine yakın çadır kuruldu, hala kurulmaya devam ediyor. Aynı zamanda ferdi olarak da vatandaşlarımız kendi evlerinin önüne, kiminin engelli olması münasebetiyle, kiminin yaşlı olması münasebetiyle çadır istediler onlara da yardımcı olundu. Gençlik merkezleri, kapalı spor salonları açıldı yine buralarda vatandaşlarımız misafir edildiler ve edilmeye devam edecekler. Hem AFAD hem Kızılay hem de belediyemiz yaklaşık 20 bine yakın şu ana kadar battaniye dağıttılar. 3 bine yakın yatak, çarşaf gibi gece kalmalarında gerekecek bütün destekler sağlandı. Şu ana kadar 600'e yakın ısıtıcı dağıtıldı. Yine bu esnada Kızılay ile birlikte jandarmadan diyanete kadar, polisten AFAD'a kadar ve gelen belediyelerimizin yardım arabalarına kadar Kızılay bunları koordine etti. Şu ana kadar 23 bin 265 kişiye sıcak yemek verildi. Hem çadır alanlarında hem de merkezlerimizde bu hizmetler devam ediyor."
"TOPLAM 27 MİLYON LİRALIK ÖDENEK ULAŞTI"
Depremi yaşayan Düzce için bazı bakanlıkların ödenek ilettiğini söyleyen Soylu, "Bu depremin şöyle farklı bir yönü var. Her afetin kendine ait bir karakteri vardır. Yani sel afetlerinin, orman yangınlarının, depremlerin ve bu afetlerin de kendi içerisinde farklılıkları var. Burada özellikle hocalarımızın da söylediği bu deprem 5.9 büyüklüğünde bir deprem doğru ama ivmelenmesi ve hareketi yüksek bir deprem. Bu nedenle büyük sarsıntıya sebep oldu ve burada eşya zararları söz konusu oldu. Bu bizim hem vatandaşımızın müracaatından tespitimiz hem de bu konuda vatandaşlarımızın söyledikleri, bizim de zarar tespit komisyonlarımızın tespiti bu yönde. Ev, iş yeri ve araçlardaki zararların tespiti maksadıyla 220 kişiden oluşan 110 ekip çalışmaya başladı bu sabah itibariyle. 3 bin 450 zarar tespit talebinin 818'i, 120 iş yeri, 693 konut, 5 araç mahallinde tespiti yapıldı. Yarın da sanıyorum bir bu kadar daha tespit edilmiş olacak. Özellikle bu yine sayın cumhurbaşkanımızın talimatları çerçevesinde, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı 1 milyon, Çevre ve Şehircilik İklim Değişikliği 10 milyon, AFAD başkanlığı da şu ana kadar 16 milyon lira ödenek gönderdi. Toplam 27 milyon liralık ilk etapta bir ödenek buraya ulaşmış oldu. Burada vatandaşlarımızı yalnız bırakmayacağız. Elbette özellikle yapı stokunun Düzce'de yüzde 80'inin iyi bir noktada olması 1999 depreminden sonra yapılmış olması burada bu karşılaştığımız depremin çok daha büyük bir maliyetle karşılaşmamamızı temin etmiştir" dedi.
"HASARLI BİNA SAHİPLERİNE MADDİ YARDIM"
Depremde hasarı olan kişilere, hasarın boyutuna göre yardımlar yapılacağını anlatan Bakan Soylu, "Ağır hasarlı konutlarımız var. Yaklaşık ağır hasarlı konutlarda eğer eşyasını almadan çıkıyorsa, yani içerisine girilemeyecek durumdaysa 90 bin liraya kadar eşya yardımı yapacağız. Aynı zamanda 30 bin liraya kadar da kira yardımı ve taşınma yardımı gerçekleştireceğiz ağır hasarlı konutlarda. Eğer ağır hasarlı konutlarda kiracılar varsa burada da 15 bin liraya kadar taşınma yardımı gerçekleştireceğiz. Eğer ağır hasarlı konutlarda ise ve konteynere geçiyorsa, konteyner ile ilgili taleplerimizi de bu akşam topladık yarından itibaren onunla ilgili nerede istiyorlarsa ya bir bölgede veya kendi tarif ettikleri yerlerde bunlar oluşturulacaktır. Konteynere geçiyorsa geçme maliyeti olarak da onlara 15 bin liralık bir yardımda bulunulacak" dedi.
"EŞYA HASARLARI İÇİN ÖDEME YAPILACAK"
Binası hasar görmeyen ama eşyalarında zararlar bulunan kişiler için de ayrıca ödeme yapılacağını anlatan Bakan Soylu, sözlerine şöyle devam etti:
"Yine bunun yanı sıra özellikle eşya hasarları fazla. Eşya hasarları için biz bir tespit komisyonu oluşturduk. Bu eşya hasarları küçük eşya hasarları. Bunların eşya hasarlarının tazmini için 5 bin liraya kadar eşya zararlarının tazminini sağlayabilecek, talepten sonra komisyonun tespiti üzerine bu ne kadarsa karşılanmış olacak. Bunun yanı sıra bu depremin kendine ait bir başka sonucu da çatı hasarları. Biz bu konudaki çatı hasarlarını alıyoruz ve bu çatı hasarları ile ilgili de 5 bin liradan 15 bin liraya kadar çatı hasarlarını karşılayacağız. Yine başka yerlerde uyguladığımız burada da uygulamaya alacağımız az hasarlı yapılar var. Sıvası dökülmüş, tuğlası dökülmüş, kaplaması dökülmüş az hasarlı binaların tespiti ve yine komisyonun tespitiyle birlikte daha önceden belirlediğimiz 3 bin, 5 bin, 7 bin civarında destek olacağız. Bu konularda ekiplerimiz çalışacaklar. Mal yerine gelir, yerine gelmeyen candır. Burada vatandaşlarımızın karşı karşıya kaldığı bu zor durumda bir nebze olsun biz de onlara destek olabilecek, katkı koyabilecek adımlar atmaya devam edeceğiz. Esnaflarımızı da yalnız bırakmayacağız. Bu konuda diğer yerlerde yaptıklarımızın benzerlerini burada da gerçekleştirmiş olacağız. Onların zararlarının da karşılanacağı adımları atmış olacağız."
"SINAMALARDAN HEP BİRLİKTE GÜÇLENEREK ÇIKIYORUZ"
Sınamalardan hep birlikte güçlenerek çıktıklarını belirten Bakan Soylu sözlerini şöye tamamladı:
"Elbette afet bölgesiyiz. Ormanlarımız çok, şükürler olsun ama yangınları bizim afetimiz. Akarsularımız, ırmaklarımız, nehirlerimiz çok suyumuzun bolluğundan bahsediyoruz, şükrediyoruz ama sel elbette bizim afetimiz. Bir deprem coğrafyasındayız, kışın bazı yerlerde çok zor geçiyor onun için çığ, heyelan, kaya düşmesi bütün bunlar bizim için afetlerimiz. Bizim görevimiz riskleri önceden görmek, tedbirleri almak, afetle karşılaştığımız zaman da bir birbirimizin yardımına koşma ve dayanışma gerçekleştirmektir. Bunların tamamını gerçekleştirecek adımları hep beraber millet olarak atacağız. Biz sadece kendi ülkemizin insanına değil, dünyaya da elini uzatan bir büyük milletiz. Onun için hamdolsun. Cenabı Allah'ın dünyaya neyi kaybettirdiğini görüyoruz. Allah'a çok şükür biz hem medeniyetimizi, hem birbirimize olan bağımızı, sadakatimizi, devletimize olan bağlılığımızı, milletimize olan bağımızı bırakın azaltmayı ya da kaybetmeyi, dünyada kaybedenlere inat hamdolsun ki artırarak devam ediyoruz. Şükürler olsun, sınamalardan hep birlikte güçlenerek çıkıyoruz.
BAKAN KURUM: AĞIR HASARLI 71 BİNA VAR
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Düzce genelinde acil yıkılacak ve ağır hasarlı 71 bina, 134 bağımsız bölüm tespit edildi." dedi.
Kurum, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Düzce Valiliğinde düzenlenen koordinasyon toplantısının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, depremden etkilenenlere tekrar "geçmiş olsun" dileğinde bulundu.
Her afette olduğu gibi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde devletin tüm imkanlarını seferber etmek üzere afet bölgesinde olduğunu belirten Kurum, Düzce'de vatandaşlarla birlikte seferberlik ruhuyla hareket ettiklerini ve yapılması gereken tüm çalışmaları sahada bilfiil bütün mesai arkadaşlarıyla yoğun şekilde sürdürdüklerini kaydetti.
Bakan Kurum, vatandaşların sorunlarını, problemlerini, ihtiyaçlarını gidermek için bütün kurumların seferberlik ruhuyla hareket ettiğini dile getirerek, Gölyaka, Gümüşova, Çilimli ve Cumayeri ile kent merkezinde hasar gören binaları tespit ettiklerini ve vatandaşların taleplerini hızlı şekilde gidermenin gayreti içerisinde olduklarını anlattı.
Bir taraftan geçici barınma, gıda ihtiyaçları giderilirken diğer taraftan da hasar tespit çalışmalarını başlattıklarını aktaran Kurum, 600'ü aşkın görevlinin hasar tespit çalışmalarını yürüttüğünü ifade etti.
Kurum, riskli gördükleri binalarda yapı izleme ve lazer tarama cihazları, mobil laboratuvarlar ve araçlarla her türlü tespitin yapıldığına dikkati çekerek, hızlı bir şekilde hasar tespitlerini yapmanın ve vatandaşa bundan sonraki süreç için yol haritasını sunmanın en büyük arzuları olduğunu vurguladı.
Şu an itibarıyla kendilerine gelen taleplerin büyük bir kısmını hallettiklerini belirten Kurum, "Tüm hasar tespit çalışmalarına da baktığımızda yüzde 70'e yakını yapılmış oldu ve toplamda 4 bin 316 binada, 15 bin bağımsız bölümde hasar tespit çalışmaları şu an itibarıyla yapılmış oldu." dedi.
Bakan Kurum, "Düzce genelinde acil yıkılacak ve ağır hasarlı 71 bina, 134 bağımsız bölüm tespit edildi. Tabii bu tespitlerle bir taraftan da kira, eşya ve taşınma yardımlarını veriyoruz. Gönül birliğiyle bu süreci yürütüyoruz. Vatandaşlarımızı güvenli alanlara taşımak suretiyle hemen acil yıkılacak binalarda yıkım sürecini Valiliğimiz koordinasyonunda yürüteceğiz." değerlendirmesinde bulundu.
Kurum, yapılmış olan hasar tespit çalışmalarının e-devlet ile AFAD ve Bakanlık ofislerinden öğrenilebileceğini aktararak, "Burada az hasarlı veya hasarsız olarak evleri tespit edilen vatandaşlarımız evlerine girebilirler. Ağır hasarlı vatandaşlarımız evlerine giremeyecekler ve binaların yıkım ve taşınma sürecini birlikte yürüteceğiz." diye konuştu.
"AFET KONUTLARIMIZI DA EN KISA SÜREDE YAPACAĞIZ"
Kurum, altyapılarını yapmak üzere İller Bankası Genel Müdürlüğü eliyle 10 milyon lira kaynağın belediyelere aktarıldığını belirterek, daha önceki afetlerde vatandaşlara verdikleri sözleri yerine getirdikleri gibi nasıl yeni yerleşim yerleri inşa ettilerse aynısını Düzce'de de yapacaklarını söyledi.
TOKİ'yle çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Kurum, daha önce açıkladıkları Sosyal Konut Projesi kapsamındaki evlere ilaveten ağır hasarlı binalar, acil yıkılacak binalar için projelerin hazırlandığını anlattı.
Kurum, bu projeleri mevcut sosyal konuta ilave edeceklerini dile getirerek, şöyle devam etti:
"En kısa sürede merkezde zemin artı 2-3 katı geçmeyecek şekliyle binaların inşasını en kısa sürede yapıp vatandaşlarımıza teslime edeceğiz. Köylerimiz de var, köylerimizdeki evlerimize de tek katlı yine Karadeniz mimarisine, Düzce'mizin mimarisine, değerlerine, ihtiyaçlarına uygun şekilde tek katlı köy evlerimizin de inşasını yapıyor olacağız. Burada Düzceli vatandaşlarımız bizle omuz omuza hareket ettiler. Bütün vatandaşlarımız müsterih olsun, biz söz verdiğimiz bütün işlerimizi yaptığımız gibi yine afet konutlarımızı da en kısa sürede yapacağız."
"3,2 MİLYON KONUTUN DÖNÜŞÜMÜNÜ TAMAMLADIK"
Bu afetlerin ve depremlerin kentsel dönüşümün önemini bir kez daha gösterdiğini aktaran Kurum, "Bugüne kadar Sayın Cumhurbaşkanı'mızın liderliğinde 3,2 milyon konutun dönüşümünü tamamladık ve şu anda sahada da devam eden 250 bin konutun dönüşümü var. Yine 1999 depremi sonrasında yapmış olduğumuz Meclisimizdeki düzenlemeler, yapı denetim sistemindeki değişikliklerle birlikte bugüne kadar 6,6 milyon ev ve iş yerinin denetimi de tamamlandı. Bütün bunlarla birlikte aslında 24 milyon vatandaşımızı depreme dayanıklı evlerde oturtuyoruz." ifadesini kullandı.
Kurum, Düzce'de daha önce yaşanılan depremlerde kente 6 bin 728 konut yapımını tamamladıklarını belirterek, vatandaşların sağlam ve güvenli bu konutlarda oturduğunu söyledi.
"1100 KONUT İNŞA EDİLECEK"
Başkan Erdoğan'ın açıkladığı İlk Evim Projesi kapsamında 1100 konut inşa edecekleri bilgisini paylaşan Kurum, bu konutlarda da vatandaşların depreme dayanıklı alanlarda oturabileceğini kaydetti.
Kurum, Gölyaka ve diğer ilçelerde de bu projeleri devam ettireceklerini aktararak, şöyle konuştu:
"Belediyemizin belirlediği 8 kentsel dönüşüm alanı var. Bu da o yüzde 75-80 dediğimiz ki bu depremde 5,9 şiddetinde olmasına, ivmesinin çok yüksek olmasına rağmen Düzce merkezde az önce ifade ettiğim rakamlara baktığımızda hiçbir binamızın yıkılmadığını, yapı stokunun yüzde 75-80'inin bu yapılan düzenlemeler, çalışmalarla birlikte yenilendiğini düşündüğümüzde şükrediyoruz. Hiçbir vatandaşımızın canına zarar gelmedi. Diğer az hasarlı ve kentsel dönüşüm alanlarıyla ilgili de belediyemizle bu çalışmaları yapacağız. Bir taraftan 2018 yılında çipli beton uygulaması başlattık ki artık dökülen bütün betonları bilfiil takip ediyoruz. Bina kimlik sistemi getirdik. Bu sistemle artık kimlikli binalarda binanın yapısı, statiği, projesi buradaki oturan vatandaşlarımızın yine İçişleri Bakanlığımızla yapmış olduğumuz ortak çalışma çerçevesinde nüfus bilgilerine kadar her türlü bilgiye AFAD'ımızla birlikte ulaşabiliyoruz. 65 bin binamıza da bu anlamda dijital kimlik belgesi kazandırmış olduk."
Kentsel dönüşüm projelerine kararlı şekilde devam edeceklerini belirten Kurum, şöyle devam etti:
"Düzce'de olduğu gibi tüm illerimizde yapı stokunu, tamamını kentsel dönüşüme tabi tutmak suretiyle depreme dayanıklı şehirlerimizin inşasını, ihyasını Türkiye Yüzyılı'nda da yapmaya devam edeceğiz. 2035 yılına kadar hedef koyduk ki bu hedef çerçevesinde tüm illerimizde çalışmalarımızı belediyelerimizle birlikte yapacağız. Hep söylüyoruz deprem, deprem dönüşümü siyaset üstü bir mesele, milli güvenlik meselesi. Bu manada da tüm vatandaşlarımıza çağrımız, kentsel dönüşümle alakalı belediyelerimizle, Bakanlığımızla her türlü projeyi yapmak suretiyle kentsel dönüşüm seferberliğine katkı sunmalarını bekliyoruz. Yaralanan vatandaşlarımıza, 5 tanesi zannedersem hastanede, acil şifalar diliyorum, tüm Düzce'mize ve ilçelerimize geçmiş olsun dileklerimi tekraren ifade ediyorum, Rabb'im bu afetlerden bizi muhafaza eylesin."