Son dakika: Bartın'da maden kazası | Yaralıların son durumu nasıl? Bakan Dönmez: Şehit aileleri devletimize emanet
Son dakika haberleri... Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Bartın'daki maden faciasının yaşandığı bölgeden önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Dönmez, "Sayın Cumhurbaşkanımızın buraya intikaliyle birlikte bazı talimatları olmuştu. Valiliğimiz şehit ailelerine desteklerine başlamıştır." dedi. Öte yandan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Bartın’daki patlamaya ilişkin iş müfettişlerinden oluşan soruşturma ekibini, iş güvenliği uzmanları ile birlikte 6 kişiye çıkararak genişletti. Bartın'ın Amasra ilçesinde Türkiye Taşkömürü Kurumu'na ait maden ocağında meydana gelen patlamaya ilişkin adli soruşturmada görevli savcı sayısı 6'ya yükseltildi. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer yaptığı açıklamada, "Milli Eğitim Bakanlığı olarak 41 şehidimizin tüm evlatlarının eğitim masraflarını biz karşılayacağız, onları yalnız bırakmayacağız." ifadelerine yer verdi. Öte yandan hastanede tedavi gören 5 işçinin sağlık durumuyla ilgili yeni bir açıklama geldi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Bartın'ın Amasra ilçesindeki maden ocağında patlama sonrası çıkan yangının büyük oranda kontrol altına alındığını bildirdi.
Bakan Dönmez, maden ocağı bölgesinde kurulan Mobil Koordinasyon Merkezi'nde yaptığı açıklamada, ocakta madencilik faaliyetlerinin tamamen durdurulduğunu söyledi.
Cumhuriyet başsavcılığının adli tahkikat altına alması neticesinde Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessese Müdürlüğünün hukuken "olay yeri" haline döndüğünü vurgulayan Dönmez, şunları kaydetti:
"İlk günlerde bir yangından bahsetmiştim, büyük oranda kontrol altına alındı, hava ile temasını kesmek üzere iki baraj kapısı inşa edildi. Şu anda yangın söndürülmek üzere, giderek şiddeti azalıyor. Süreci de zaten teknik ekiplerimiz devam ederek izliyor. Madencilik faaliyetleri tamamen durdurulmuştu. Olay yerine dönüştüğü için giriş çıkışlar da savcının bilgisi ve izni dahilinde yapılmaktadır. Şu anda sadece teknik emniyet müdürlerimiz çalışmaktadır. Yine devam eden adli ve idari soruşturmalarda olayın tüm yönleriyle aydınlatılabilmesi için gerekli her türlü yardım savcı ve müfettişlerimize istisnasız yapılacaktır."
Dönmez, arama kurtarma faaliyetinin 18 saat içinde sonuçlandırıldığını belirterek, "41 kardeşimizi şehit verdik. Yaralılarımıza gelince Bartın Devlet Hastanesi'nde 1, İstanbul'a sevk edilen 6 hastanın durumu takip edildi. Olay anındaki değerlendirmelerde olayın nedeninin grizu patlaması olduğunu söylemiştik. Bugün itibarıyla da uzman arkadaşlarla yaptığımız değerlendirmenin hala devam ettiğini gözlemliyoruz. Bu arada arama-kurtarma faaliyetleri için birçok ilden kamu kurumlarımızdan, sivil toplum kurumlarımızdan sürece katkı sağlamak üzere illimize gelen ekipler de oldu, onlara da teşekkür etmek istiyorum. Madencilik ayrı bir iş alanı olduğu için arama-kurtarma faaliyetlerinin hemen büyük bir kısmı kontrol altında." diye konuştu.
Kamuoyunun bilgisine sunulması gereken bilgi ve değerlendirmelerin TTK web sitesi ve bakanlık tarafından sağlanacağına işaret eden Dönmez, bu kapsamda yarın TBMM Genel Kurulunda bilgilendirme yapacağını söyledi.
"ARTIK ŞEHİT AİLELERİMİZ BİZE EMANET"
Dönmez, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın cumartesi günü bölgeye intikaliyle birlikte özellikle şehit ailelerine yapılacak maddi yardımlarla ilgili bazı talimatları olduğunu anımsatarak, şöyle devam etti:
"İlk etapta valiliğimiz şehit ailelerine yardımlarına başlamıştır. Bugün itibarıyla da Türkiye Taşkömürü Kurumu ilk ödemelerine başlayacaktır. Artık şehit ailelerimiz bize emanettir. Her türlü ihtiyacı devletimiz ve ilgili kurumumuz tarafından da karşılanacaktır. Bu arada tabii yöre halkımıza, milletimize özellikle de teşekkür etmek istiyorum. Bu zor anlarımızda bize dualarıyla destek oldular. Bizi yalnız bırakmadılar, teşekkür ediyoruz. Yine Sayın Cumhurbaşkanımız olayın ilk anından itibaren anbean takip etti, desteğini esirgemedi. Kendilerine buradan bir kez daha teşekkür etmek istiyorum."
GRİZU PATLAMASI SORUŞTURMASINDA MÜFETTİŞ SAYISI 6'YA ÇIKARILDI
Bartın'ın Amasra ilçesinde Türkiye Taşkömürü Kurumu'na ait maden ocağında meydana gelen patlamaya ilişkin başlatılan idari soruşturmada müfettiş sayısı 6'ya çıkarıldı.
Cuma günü Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü maden ocağında meydana gelen grizu patlamasında 41 işçi hayatını kaybetti. Patlamayla ilgili başlatılan idari soruşturmada müfettiş sayısı 4'ten 6'ya çıkarıldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, patlamaya ilişkin iş müfettişlerinden oluşan soruşturma ekibini, 6 kişiye çıkararak genişletti.
EĞİTİM BAKANI AÇIKLADI! ÇOCUKLARIN MASRAFLARI KARŞILANACAK
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer yaptığı açıklamada, "Milli Eğitim Bakanlığı olarak 41 şehidimizin tüm evlatlarının eğitim masraflarını biz karşılayacağız, onları yalnız bırakmayacağız." ifadelerine yer verdi.
YARALILARIN SON DURUMU NASIL?
Bartın'da maden ocağındaki patlamada yaralanan 6 işçinin tedavisi Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nde sürüyor. Hastanenin yanık tedavisi gören 5 işçinin entübe olarak takiplerinin yapıldığı öğrenildi. Karbonmonoksit zehirlenmesi olan işçinin ise oksijen tedavisi almaya devam ettiği ve durumunun iyiye gittiği kaydedildi.
TBMM'YE SUNULACAK
Araştırma komisyonu kurulmasıyla ilgil açıklama yapan AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, "Tüm partilerimizin bu konuda hassas bir yaklaşımı var. Bütün partilerle görüştük. Tüm madenciliğin sorunları üzerine olacak. Yarın TBMM'ye araştırma komisyonmu kurulması önerisinde bulunacağız." dedi.