Son dakika: Astana'da Başkan Erdoğan-Putin zirvesi: Stratejik ilişkilerde somut adımlar atılacak | 50'ye yakın heyet katılacak
Son dakika haberleri... Kazakistan'da düzenlenecek olan Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı'na katılacak olan Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Astana'ya gitti. Başkan Erdoğan, ralarında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksander Lukaşenko ve İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin de bulunduğu 10 ülkenin devlet başkanıyla bir araya gelecek. Putin ile Başkan Erdoğan, Astana'da yarın bir araya gelecek. Gündemde ise, Ukrayna savaşı ve ikili ilişkiler olacak. Başkan Erdoğan’ın programının detaylarını A Haber muhabiri Agşin Kişiyev Astan’dan canlı yayında aktardı. Öte yandan Erdoğan ve Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev ile ortak basın toplantısı düzenledi. Dostluk Devlet Nişanı verilen Başkan Erdoğan, "10 milyar dolarlık hedefimize emin adımlarla ilerliyoruz" dedi.
Başkan Recep Tayyip Erdoğan ve Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Stratejik İşbirliği Konseyi Zirvesi'nde ortak açıklama yapıyor.
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, resmi temaslarına devam ettiği Kazakistan'da Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev ile ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, Türkiye ve Kazakistan'ın dün olduğu gibi bugün de birlikte olduğunu vurgulayarak, "Dün olduğu gibi bugün de yan yanayız, birlikteyiz. Rabbim birlik ve beraberliğimizi daim eylesin" dedi.
Başkan Erdoğan, Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev ile yaptığı görüşmenin detaylarını ve iki ülke arasındaki ilişkileri değerlendirdi. Erdoğan, "Malumunuz kıymetli kardeşimin Mayıs ayında Türkiye'ye yaptığı devlet ziyareti sırasında ilişkilerimizi Geliştirilmiş Stratejik Ortaklık seviyesine yükseltmiştik. İlişkilerimizin bu yüksek düzeyi elbette halklarımız arasındaki ortak tarih, dil, din ve kültür bağlarından güç almaktadır. Aramızdaki siyasi, askeri, ekonomik, ticari, kültürel iş birliği bu gücü daha da artırmaktadır. Kazakistan'ın bağımsızlığından itibaren başardıkları bizler için iftihar meselesidir ve 30 yıl geçti aradan ve Kazakistan'ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülkelerden bir tanesiyiz. Derin tarihi birikime ve devlet tecrübesine sahip olan kardeş Kazakistan'ın istikrarı, huzuru, egemenliği ve toprak bütünlüğünü desteklemeyi sürdüreceğiz. Dün olduğu gibi bugün de yan yanayız, birlikteyiz. Rabbim birlik ve beraberliğimizi daim eylesin. Cumhurbaşkanı Sayın Tokayev'in liderliğinde yürütülen reformları ve Kazakistan'ın geçirdiği dönüşümü takdirle takip ediyorum. Bu vesileyle Kasım ayındaki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin hayırlara vesile olmasını diliyorum" dedi.
"BURADA BİR SÜRPRİZLE KARŞILAŞTIM"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendisine takdim edilen Birinci Derece Devlet Dostluk Nişanı için mevkidaşı Tokayev'e teşekkürlerini ileterek, "Az önce değerli kardeşimle Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'mizin dördüncü toplantısını başarıyla icra ettik. Dost ve kardeş ülkelerimiz arasında mükemmel düzeyde seyreden ilişkilerimizi tüm boyutlarıyla değerlendirdik. Güncel, bölgesel ve uluslararası meseleler hakkında fikir teatisinde bulunduk. Tabii bugün burada çok ciddi bir sürprizle de karşı karşıya kaldım. Bu sürpriz özellikle Birinci Derece Devlet Dostluk Nişanını takdim etmesini hangi ifadelerle değerlendireyim şu anda bilemiyorum. Bu benim için hakikaten farklı bir sürpriz oldu. Ben de şahsım, ailem, milletim adına kendilerine çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.
"TOPLAMDA 20 ANLAŞMA İMZALADIK"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mayıs ayında ve bugünle birlikte Kazakistan-Türkiye arasında 20 iş birliği anlaşması imzalandığını belirterek, "Aziz kardeşimle iş birliğimizin hem ikili düzeyde hem çok taraflı planda derinleştirilmesi için tam bir mutabakat içindeyiz. Ticaret, savunma sanayi, enerji, ulaştırma, ağırlıklı olarak tarım, hayvancılık alanında Kazakistan'la iş birliğimizi bundan sonraki süreçte daha da artıracağız. Eğitim güvenlik ve kültür alanlarındaki münasebetlerimizi daha da geliştirmek istiyoruz. Sizlerin de huzurunda az önce iş birliğimizin altyapısını tahkim eden anlaşmalara imza atıldı. Mayıs ayında 14 anlaşmaya imza atılmıştı, şimdi de burada artı 6 anlaşma, toplamda 20 anlaşmayı böylece imzalamış olduk. İmzalanan anlaşmaların ülkelerimiz için hayırlı olmasını diliyorum" dedi.
"10 MİLYAR DOLARLIK TİCARET HACMİ HEDEFİNE EMİN ADIMLARLA İLERİYORUZ"
Erdoğan, Türkiye-Kazakistan'ın 5 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefine geçen sene ulaştığını, 10 milyar dolarlık hedefe de emin adımlarla ilerlendiğinin altını çizerek, "Ticaret hacmimiz için belirlediğimiz ilk hedef olan 5 milyar dolar seviyesini geçen sene aşmıştık. Orta vade için tespit ettiğimiz 10 milyar dolarlık hedefimize de emin adımlarla ilerliyoruz. Kazakistan'daki en büyük yatırımcılar arasında bulunan Türk firmalarının yatırımlarının tutarı, 4 milyar doları geride bıraktı. Orta koridorun geliştirilmesi başta olmak üzere, ulaştırma ve enerji alanlarında bağlantılarımızın kuvvetlendirilmesi için çalışmaya devam edeceğiz. Kardeş Azerbaycan'ı da dahil ederek yakın geçmişte tesis ettiğimiz üçlü mekanizmayı etkin şekilde kullanmak ve somut neticeler almak istiyoruz" dedi.
Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:
"Görüşmelerimizde ayrıca bölgesel ve küresel gelişmelerin Türk dünyasının iki önemli üyesi Türkiye ve Kazakistan'ın dayanışmasını zaruri kıldığı tespitinde bulunduk. Dolayısıyla gerek Orta Asya'da gerek küresel çapta çok taraflı platformlarda müşterek gayretlerimizi sürdüreceğiz. 1990'ların başından itibaren, Kazakistan'la çok emek verdiğimiz sürecin geçtiğimiz yıl Türk Devletleri Teşkilatı'nın kurulmasıyla taçlanmasından memnuniyet duyuyorum. Demokrasi ve özgürlükler adasında attığımız bu adımla birlikte süreci devam ettiriyoruz ve inşallah yakında Semerkant'ta yapacağımız ikinci toplantıyla bunu daha tırmandıracağız. Önümüzdeki ay Özbekistan'daki bu teşkilatımızın müteakip zirvesi, aramızdaki dayanışmayı çok daha güçlendirecektir. Türk dünyasının entegrasyonuna yönelik ilave adımlar atacağız. Astana'daki temaslarıma yarın Kazakistan'ın bir uluslararası diplomasi başarısı olarak gördüğümüz Asya'da İstikrar ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı 6. Zirvesi'ne katılarak devam edeceğim. Bu yapının kurumsallaşarak dönüşümü özellikle gerek Kazakistan, gerekse Türk devletleri için önemli bir adım olmuş olacak."
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı'na katılmak üzere, özel uçak "TC TUR" ile Kazakistan'ın başkenti Astana'ya geldi.
Başkan Erdoğan'ı, Nursultan Nazarbayev Uluslararası Havalimanı'nda, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev karşıladı.
Karşılamada, ayrıca Kazakistan Dışişleri Başkanı Muhtar Tileuberdi, Kazakistan Sağlık Bakanı Ajar Giniyat, Kazakistan Cumhurbaşkanlığı Uluslararası İşbirliği Özel Temsilcisi Yercan Kazıhanov, Türkiye'nin Astana Büyükelçisi Ufuk Ekici ve diğer ilgililer yer aldı.
Başkan Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, MİT Başkanı Hakan Fidan, Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da Astana'ya geldi.
Rusya ve Belarus arasında ortak bir bölgesel askeri birlik oluşturulması konusunda antlaşma sağlandı. Rusya-Ukrayna arasındaki savaş hızla tırmanırken barış için adres olarak Türkiye gösteriliyor.
Savaşın başladığı ilk andan itibaren diplomatik ilişkiler yürüten Türkiye, tahıl koridoru ve esir takası anlaşmaları gibi hayati öneme sahip adımlara imza attı. Bugün Kazakistan'ın başkenti Astana'da başlayacak CICA 6. Zirvesinde Başkan Erdoğan, Putin ve Lukaşenko ile görüşecek.
DİPLOMATİK İLİŞKİLERDE 30 YIL GERİDE KALDI
Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın, 12-13 Ekim'de Kazakistan'a yapacağı resmi ziyarette iki ülke arasındaki stratejik ortaklık ilişkilerinin genişletilmesi için somut adımların atılması bekleniyor. Türkiye ve Kazakistan, bu yıl diplomatik ilişkilerinin kuruluşunun 30. yılını kutluyor. Eski Sovyetler Birliği'nin yaklaşık 70 yıl parçası olan ve birliğin dağılmasıyla egemenliğini kazanan Kazakistan'ın bağımsızlık ilanını tanıyan ilk ülke Türkiye oldu.
STRATEJİK İLİŞKİLERİN GENİŞLETİLMESİ İÇİN SOMUT ADIMLAR ATILACAK
Astana'da düzenlenecek Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı'na da (CICA) katılacak Başkan Erdoğan'ın Kazakistan ziyaretinin, iki ülke arasındaki siyasi ilişkiler açısından da önemli olacağı belirtildi. Başkan Erdoğan'ın 2017'deki son ziyaretinden bu yana Kazakistan'da iktidar değişikliğiyle gelen yeni siyasi ve sosyoekonomik süreç yaşanıyor.
Ayrıca, Başkan Erdoğan'ın söz konusu ziyaretiyle, göreve geldikten sonra mayıs ayında ilk kez Ankara'da resmi temaslarda bulunan Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev ile ikili ilişkilerin yeni dönemini simgeleyen "genişletilmiş stratejik ortaklık" anlaşması için somut adımların atılması bekleniyor.
YÜKSEK DÜZEYLİ İŞBİRLİĞİ TOPLANTISI
En kalabalık ikinci heyetle Astana'ya gelecek olan Başkan Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Sarayı Akorda'da resmi törenle karşılanacak ve Cumhurbaşkanı Tokayev ile baş başa ve heyetler arası görüşmelerde bulunacak. Bunun yanı sıra iki ülke arasında siyasi ve ekonomik konulardan askeri ve savunma sanayine, kültürel ve beşeri alanlara kadar işbirliğinin değerlendirileceği Kazakistan-Türkiye Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyinin (YDSK) 4. Toplantısı'na katılacak.
TÜRKİYE KAZAKİSTAN'IN EN BÜYÜK 5. BÜYÜK TİCARET ORTAĞI
Kazakistan ile Türkiye, halihazırdaki 3 milyar 527 milyon dolar olan karşılıklı ticaret hacminin 10 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor. Türkiye, şu anda Kazakistan'ın Rusya, Çin, İtalya, Güney Kore'den sonra en çok dış ticaret yaptığı 5. ülke konumunda yer alıyor. Ayrıca Türkiye, son yıllarda Kazakistan'da ABD ve İsviçre'den sonra yatırımlarını en fazla artıran üçüncü ülke olarak biliniyor.
Resmi verilere göre, ülkede 3 bine yakın Türk sermayeli şirket faaliyet gösteriyor. Kazakistan ile Türkiye arasında hava yolu bağlantısı da güçleniyor. Şu anda Kazakistan'ın başkenti Astana dahil Almatı, Çimkent, Türkistan ve Aktau'dan Türkiye'nin İstanbul ve Antalya gibi şehirlerine haftada karşılıklı olarak 80'e yakın tarifeli uçak seferi yapılıyor. Yakında, Türk Hava Yolları tarafından Ankara'dan Kazakistan'a doğrudan uçak seferlerinin başlatılması planlanıyor.
50'YE YAKIN HEYET YER ALACAK
Asya kıtasının yaklaşık yüzde 90'ını temsil eden CICA'nın söz konusu zirvesinde, 27 üye ülkeden 50'ye yakın heyet yer alacak. Zirvede, Asya kıtasındaki siyasi, ekonomik, çevre ve insani alanlarda işbirliği ile yeni zorluklar ve tehditlere karşı mücadele ve güven artırıcı tedbirler ele alınacak.