İzmir'de tramvay personeli Hülya Onaylı'nın trajik ölümü! Tunç Soyer'e tepkiler sürüyor: Tarkan’a var tuvalete para yok
CHP'li İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından işletilen Konak Tramvayında güvenlik görevlisi olarak çalışan Hülya Onaylı'nın tramvay durağından tuvalet için yolun karşısına geçmeye çalışırken yaşamını yitirmesi, istasyonlardaki ilkel çalışma koşullarını yeniden gündeme taşıdı. Onaylı'nın mesai arkadaşları, ihmali olan İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne tepki göstererek görev yerini terk etmemek için bez bağladıklarını söyledi. Hülya Onaylı'nın dablası ise "Tarkan’a var tuvalete para yok" diyerek isyan etti.
İzmir'in Konak ilçesindeki tramvay durağında güvenlik görevlisi olarak çalışan Hülya Onaylı'nın (40) istasyonda tuvalet olmadığı için ihtiyacını gidermek amacıyla yolun karşısına geçerken bir aracın çarpması sonucu yaşamını yitirmesi, Büyükşehir Belediyesi'nin tramvay duraklarında ilkel koşullarda çalışmak zorunda kalan güvenlik görevlilerinin çektiği çileyi bir kez daha gündeme getirdi.
Tunç Soyer'e tepki gösteren Hülya Onaylı'nın arkadaşları ve ailesi, hukuki yollara başvuracaklarını söyledi.
'ALTINA BEZ BAĞLAYAN VAR'
Yeni Asır'a konuşan tramvay çalışanlarının söyledikleri yürek burktu. İsmini vermek istemeyen kadın güvenlik görevlisi, "Hülya gibi hepimiz aynı şeyleri yaşadık. Tramvay duraklarında tuvalet olmadığı için en yakın restoran veya kafeye gitmek zorunda kalıyoruz. Normalde durağı böyle boş bırakmamız doğru değil ama yapacağımız bir şey yok. Altına bez bağlayan çok sayıda arkadaşımız var. Birçoğu bunu söyleyemiyor. Bugün Hülya'nın başına gelenin bizim başımıza gelmesinden korkuyoruz. Göztepe durağında yaya geçidi bile yok. 8 saat nasıl dayanalım? Daha önce 2 yıl bez bağlama olaylarından dolayı çok kez sesimizi duyurduk. Ama ne Tunç Soyer, ne Sönmez Alev hiçbir şey yapmadı" dedi.
'BU BİR İHMAL, CİNAYETTİR!'
Hülya Onaylı'nın ablası Semra Şengül (51) ise, yaşananların ecel olmadığını söyledi. Kardeşinin ölümünün bir ihmal ve cinayet olduğunu söyleyen Şengül, "Benim kardeşimin çalıştığı iş yerinde bir tuvalet olsaydı, yolun karşısına geçmeyecekti. Ben bunu İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'e ilettim. 'Çalışanlar size kaç kere dilekçe vermiş, sendikalar devriye girmiş' dedim. Biz bilseydik, kendi cebimizden karşılayıp çalışanların duasını alırdık. Sesini çıkaramadı, bir şey diyemedi. Başını eğip gitti. Çünkü suçlu ve hatalı" diye konuştu. Onaylı'nın ikizi Derya Karaca da (38) kardeşinin işine aşık olduğunu vurgulayarak, "Kardeşimin canının yitirmesinde kimin payı varsa dava açacağız. Heykel yapmak yerine, insani ihtiyaçlar için gerekenler yapılsın" ifadelerini kullandı.
'SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ'
Hülya Onaylı'nın bir diğer ablası Berna Özer, olayda ihmal olduğunu belirterek kardeşinin cenazesine gelen Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'e tepki gösterdiklerini söyledi. Özer, "Tunç Soyer, kendisine söylediklerimiz karşısında hiçbir şey diyemedi. Suçunu bildiği için başını eğip gitti. Biz bu olayın peşini bırakmayacağız. Bu ihmal karşısında suç duyusunda bulunacağız" diye konuştu.
İNSANLIK SUÇU
Hülya Onaylı'nın mesai arkadaşları yaşananlara isyan etti. 'İşten çıkarılırız' korkusuyla isim vermek istemeyen çalışanlar şunları söyledi: "Aslında söylenecek çok şey var. Biz bu sorunu tramvay hizmete girdiği günden bu yana yaşıyoruz. Tuvalet ihtiyacımızı gidermek için istasyonun yakınlarındaki işletmelere yalvar yakar oluyoruz. Artık tuvaletinizi kullanabilir miyiz demeye yüzümüz tutmuyor. Bugüne kadar ne yaptıysak olmadı. Yazın sıcakta, kışın yağmur çamurda gece geç saatlere kadar görev yapıyoruz. Çoğu kadın altına bez bağlıyor. Gecenin bir saati kadın başımıza kapı kapı dolaşıp tuvalet arıyoruz. Sesimizi biraz yükseltmeye kalktığımızda da hemen susturuluyoruz. Artık yeter. Hülyamız geride iki yektim bırakarak iş cinayetine kurban gitti. Bu resmen insanlık suçu. Biz yöneticilerimizden ev, araba ya da başka bir şey istemiyoruz sadece tuvalet istiyoruz. Tuvalet yapılması için daha kaç can gitmesi gerekiyor. Bize yapılan zulümden başka bir şey değil. Bu resmen insanlık suçu. "
ÇOCUKLAR ANNESİNİ SORUYOR
Cenazede İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'e tepki gösteren abla Şenay Şengül, kardeşlerinin ölümünün ardından çocukların yetim kaldığını belirterek "Küçük olan henüz bir şeyin farkında değil ama 3 yaşındaki Utku sürekli annesini soruyor. Ne söyleyeceğimizi, ne yapacağımızı bilemiyoruz. Lafı değiştirmek zorunda kalıyoruz." dedi. Cenazede gösterdiği tepki karşısında Tunç Soyer'in kendisine hiçbir şey söyleyemediğini, öylece kala kaldığını belirten Şengül; "Söyleyecek ne var ki? Başını öne eğdi durdu, sadece dinledi." diye konuştu.
TARKAN'A VAR TUVALETE YOK
Sabah'ın haberine göre evli ve 2 çocuk annesi Hülya Onaylı'nın diğer ablası Berna Özel ise "Acımız çok büyük. Kız kardeşim işine bağlı emekçi bir insandı. Hiçbir zaman işini aksatmadı. 2 bebesini bırakıp her gün mesaisine gitti. Bir sürü heykeller dikip milyonlar harcıyorlar. Bir Tarkan konseri için büyük büyük stantlar kuruldu. O konser için kim bilir kaç milyon lira para harcandı. Bir tuvaletin maliyeti ne kadar ki? Oralara o kadar para harcarken bir tuvalet yapmak çok mu zor. Bundan sonra ne gerekiyorsa yapacağız. Kardeşimin ve geride bıraktığı bebelerinin hakkını sonuna kadar arayacağız." dedi.
Hayatını kaybeden Hülya Onaylı'nın tuvalet ihtiyacını gidermek için gittiği restoran çalışanı Ömer Turan ise yaklaşık 3 yıldır aynı restoranda çalıştığını, tramvayda görev yapan güvenlik personelinin en büyük ihtiyacının tuvalet olduğunu söyledi. Turan sözlerini şöyle sürdürdü; "Arkadaşlar bir iki durak ileriden bile gelip bizim lavabomuzu kullanıyorlar. Olay sırasında restoranda servis yapıyordum. Sadece bir ses geldi. Havada bir şeyin uçtuğunu gördüm. Kaza esnasında arabanın bir parçası koptu zannettim. Çarpmanın etkisi ile güvenlik görevlisi kadın 50 metre öteye savruldu" diye konuştu.