Son dakika: Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'den tahıl sevkiyatı açıklaması! BM ve Türkiye'den sinyal bekliyoruz
Son dakika haberleri... Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy yaptığı açıklamada, "Ukrayna tahıl sevkiyatına hazır. Birleşmiş Milletler ve Türkiye'den sevkiyatı başlatmak için sinyal bekliyor." dedi.
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, tahıl sevkiyatının yapılacağı 3 limandan biri olan ve ilk geminin ayrılması beklenen Çornomorsk limanını ziyaret etti. Sevkiyatın yapılacağı limanda hazırlıkları inceleyen Zelenskiy, "İlk gemi yüklendi. Bu bir Türk gemisi. Bu, limanın çalışmaya başladığını gösteriyor. Ukrayna tarafı tamamen hazır. Birlemiş Milletler ve Türkiye'ye işaret gönderdik. Ordumuz güvenlik durumunu garanti ediyor. Altyapı Bakanımız, Türk tarafı ve BM ile doğrudan temas halinde, onlardan sevkiyata başlayabileceğimize dair işaret bekliyoruz" dedi. Zelenskiy, Ukrayna tahılının ihracı önündeki engelin kaldırılmasının, gıda ürünlerine ihtiyaç duyan ülkelerdeki gıda kıtlığının yanı sıra açlığı ve bu konuyla ilgili siyasi anlaşmazlığı önleyeceğini belirterek, "Ukrayna'nın dünya gıda güvenliğinin garantörü olmaya devam etmesi bizim için önemli" diye konuştu.
DİPLOMATLAR DA LİMANDA İNCELEME YAPTI
İlk tahıl yüklü geminin ayrılacağı Çornomorsk limanına Zelenskiy ile birlikte ABD'nin Kiev Büyükelçisi Bridget Brink, İngiltere'nin Kiev Büyükelçisi Melinda Simmons, İtalya'nın Kiev Büyükelçisi Pier Francesco Zazo, Kanada'nın Kiev Büyükelçisi Larisa Galadza, Almanya'nın Kiev Büyükelçisi Anka Feldhusen, AB Ukrayna Delegasyonu Başkan Yardımcısı Remi Duflot, BM Ukrayna İnsani Yardım Koordinatörü Osnat Lubrani ve Ukrayna'da akredite diplomatik misyonların temsilcileri de geldi ve tahıl yükleme süreci hakkında bilgi aldı.
UKRAYNA: TAHIL SEVKİYATININ BU HAFTA SONUNA KADAR BAŞLAMASI BEKLENİYOR
Ukrayna Altyapı Bakanı Oleksandr Kubrakov, Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler (BM) arasında imzalanan tahıl koridoru anlaşmasına ilişkin yaptığı açıklamada, Ukrayna olarak sevkiyat için gereken tüm hazırlıkları tamamladıklarını bildirdi.
Rusya'nın 24 Şubat'ta saldırı düzenlediği Ukrayna'da aylardır kapalı olan Odessa Limanı bugün yerel ve uluslararası basın kuruluşlarının temsilcilerinin ziyaretine açıldı.
Kubrakov, limanda, savaş nedeniyle uzun süredir bekleyen milyonlarca ton tahıl sevkiyatının başlatılması konusunda Türkiye Cumhuriyeti Kiev Büyükelçiliği Müsteşarı Buket Kabakcı, ABD'nin Kiev Büyükelçisi Bridget Brink, Birleşmiş Milletlerin (BM) Ukrayna'daki temsilcileri ile diğer ülkeleri temsil eden büyükelçilerin katılımıyla basın toplantısı düzenledi.
Tahıl sevkiyatı için Ukrayna'da gereken hazırlıkları tamamladıklarını aktaran Kubrakov, şu ifadeleri kullandı:
"İstanbul'da tahıl sevkiyatı girişiminin imzalanmasının ardından Ukrayna tarafı, tarımsal tahıl ürünlerimizin limanlarımızdan ihraç etmeye başlatılması için gereken her şeyi yaptı. Sevkiyatı başlatmaya hazır Çornomorsk ve Odessa limanlarımız var."
Kubrakov, Odessa'ya yakın Yujnıy Limanı'nı da gelecek hafta sonuna kadar sevkiyat için hazır hale getireceklerini bildirdi.
Savaş başlamadan önce tahılla yüklenen birkaç geminin limanlarda beklediğini aktaran Kubrakov, şöyle devam etti:
"Bugün Çornomorsk'ta bir gemiyi daha yüklemeye başlıyoruz. Neredeyse tüm teknik konularda anlaştık. Bugün, gemilerin Karadeniz boğazı yönünde hareket edeceği önerilen koridorla ilgili BM'den onay alacağımızı ve bundan sonra sevkiyata başlamaya hazır olduğumuzu umuyoruz. Hafta sonuna kadar limanlarımızdan ilk gemilerin gönderileceğini umuyoruz."
Kubrakov, tahıl ihracatı sorunun çözülmesi sürecine katkı sağlayan taraflara, bu sürece destek veren Ukrayna'nın ortak ülkelerine teşekkür ederek, "Türk tarafına özel teşekkürler." dedi.
Tahıl ihracat sürecinin güvenli bir ortamda gerçekleşmesi için Ukrayna olarak tüm sorumlulukları yerine getirmeye devam edeceklerini ve aynı yaklaşımı diğer taraflardan da beklediklerini aktaran Kubrakov, "Ukrayna tarafında mümkün olan her şeyi yüzde 200 oranında yaptık." diye konuştu.
İSTANBUL ANLAŞMASININ BAŞARISI TÜM DÜNYA İÇİN ÖNEMLİDİR
Kabakcı ise limana davet ettikleri için Ukrayna tarafına teşekkür ederek şunları kaydetti:
"Yoğun görüşmeler ve gayretler neticesinde İstanbul'da tarihi bir anlaşmaya varıldı. Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın her iki tarafla da en üst düzeydeki diyaloğu, bu anlaşmaya giden yolu açtı. Dışişleri Bakanımız Sayın Çavuşoğlu ve Milli Savunma Bakanımız Sayın Akar, mevkidaşlarıyla sürekli temas halindeydi."
Burada BM Genel Sekreterinin de çabalarının önemini vurgulayan Kabakcı, artık taraflar için öncelikli olanın İstanbul anlaşmasının uygulanmasının sağlanması olduğunu ifade etti.
Kabakcı, tahıl sevkiyatı yönünde ilk adım olarak İstanbul'da bir Ortak Koordinasyon Merkezi'nin oluşturulduğunu hatırlatarak, gemilerin genel gözetimi ve koordinasyonunun söz konusu merkezde yapılacağını belirtti.
İstanbul'da imzalanan anlaşmanın tüm dünya için büyük önem taşıdığına dikkati çeken Kabakcı, "İstanbul anlaşmasının başarısı tüm dünya için önemlidir. Bu anlaşmaya varılması için çok emek ve zaman verdik. Sayın Cumhurbaşkanımızın ifade ettikleri üzere, tüm tarafların anlaşmanın ruhuna ve lafzına, anlaşma kapsamındaki taahhütlerine uymasını bekliyoruz." ifadelerini kullandı.
Kabakcı, Türkiye olarak Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve egemenliğine destek verdiklerini dile getirerek, "Türkiye, ülkenin yeniden imarı çabalarında Ukrayna'nın ve Ukrayna halkının yanında olmaya devam edecektir." şeklinde konuştu.
Bridget Brink ise tahıl krizinin çözülmesine sağladıkları önemli katkılardan dolayı Türkiye ile diğer taraflara teşekkür ederek, "Dünyada milyarlarca insan tahıl sevkiyatının başlatılmasını bekliyor." dedi.
BAKAN ÇAVUŞOĞLU'NDAN TAHIL KORİDORU MESAJI
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Gürcistan Dışişleri Bakanı Ilia Darchiashvili ile görüşmesinin ardından bakanlığın İstanbul temsilciliğinde düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.
Geçen yıl Gürcistan ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin tesisinin 100. yılı, bu yıl ise diplomatik ilişkilerin yeniden tesisinin 30. yılını kutladıklarını kaydeden Çavuşoğlu, Darchiashvili ile yaptıkları görüşmede ortak gündemi ele aldıklarını, iki ülke arasındaki komşuluk ve stratejik ilişkileri nasıl genleştirilebileceklerini değerlendiklerini dile getirdi.
Türkiye ile Gürcistan arasındaki komşuluk ve stratejik ilişkilerin örnek düzeyde olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilere önem verdiklerinin altını çizdi.
İkili ticarete de değinen Çavuşoğlu, "Gürcistan'ın 14 yıl en büyük ticari ortağıyız. Geçen yıl ikili ticaret hacmimiz 2 milyar doları geçti. Bu yılın ilk altı ayındaki rakamlara baktığımız zaman bu sene sonunda 3 milyara doğru yaklaşacağız. Liderlerimiz daha önce 3 milyar dolar hedefi belirlemişti. Bu hedefi önümüzdeki günlerde güncellememiz gerektiğini biliyoruz." dedi.
Söz konusu hedeflere ulaşabilmek için Türkiye ile Gürcistan arasında Serbest Ticaret Anlaşması (STA) bulunduğuna işaret eden Çavuşoğlu, "Bu serbest ticaret anlaşmasının kapsamını genişletmemiz gerekiyor. Her iki taraf da buna dahil olabilecek ürünleri paylaştılar. Önümüzdeki süreçte Karma Ekonomi Komisyonu Toplantısı dahil arkadaşlarımız bu müzakereleri devam ettirecekler. En kısa zamanda bunun kapsamını genişletmeyi istiyoruz." diye konuştu.
Çavuşoğlu, Türkiye'nin her ülkeyle her zaman "kazan kazan" anlayışıyla ilişkilerini geliştirmek istediğini hatırlatarak iki ülke arasındaki ticaret hacminin giderek arttığını ancak Türkiye lehine bir açık olduğunu ve ticaretin daha da dengeli olabilmesi için Gürcistan'dan ithal edilebilecek ürünlerin listesi üzerinde çalıştıklarını söyledi.
Gürcistan'da ciddi miktarda Türk yatırımı bulunduğunu ve Darchiashvili ile görüşmesinde Türk firmaların durumunu da ele aldıklarını dile getiren Çavuşoğlu, Ukrayna'daki savaş nedeniyle Rusya ve diğer ülkelere Türk ürünlerini taşıyan tırların Gürcistan topraklarını daha fazla kullanmaya başladığını kaydetti.
ÇEVREMİZİN ÇEHRESİNİ DEĞİŞTİREN ÇOK ÖNEMLİ PROJELERİ HAYATA GEÇİRDİK
Nakliye tırlarının Gürcistan'da bazı gecikmelerle karşı karşıya kaldıklarını ancak konunun çözümü için Tiflis yönetiminin elinden gelen desteği verdiğini aktaran Çavuşoğlu, bu gecikmenin nasıl çözüme kavuşturulabileceğini mevkidaşıyla ele aldıklarını aktardı.
Gürcistan ile enerji alanı başta olmak üzere diğer alanlardaki iş birliğine de önem verdiklerini belirten Çavuşoğlu, "Gürcistan ve Azerbaycan ile çevremizin çehresini değiştiren çok önemli projeleri hayata geçirdik. Bakü-Tiflis-Kars, Bakü-Tiflis-Ceyhan ve Güney Gaz Koridoru bu anlayışla hayata geçirildi." şeklinde konuştu.
Bölgedeki ulaştırma bağlantıları için önemli konumda olan Bakü-Tiflis-Kars demir yolundan daha etkin şekilde faydalanmak istediklerini ifade eden Çavuşoğlu, Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan üçlü toplantısı için ev sahipliği sırasının Azerbaycan'da olduğunu ve bu toplantıyı da gerçekleştirmek istediklerini dile getirdi.
Azerbaycan'da, Türkiye-Azerbaycan-Kazakistan dışişleri ve ulaşturma bakanları toplantısını geçen haftalarda gerçekleştirdiklerini, 2 Ağustos'ta Taşkent'te Türkiye-Azerbaycan-Özbekistan dışişleri, ulaştırma ve enerji bakanları toplantısının yapılacağını kaydeden Çavuşoğlu, şöyle devam etti:
"Bu toplantıların amacı şudur; son zamanlarda özellikle Ukrayna savaşından dolayı Asya ve Orta Asya bölgesindeki ürünlerin Rusya üzerinden Avrupa piyasalarına ulaştırılması zor ve imkansız görünüyor. Dolayısıyla orta koridor ve Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye'nin konumunun önemi artıyor. Önümüzdeki süreçte bu tür toplantılara biz Gürcistan'ı da dahil etmek istiyoruz. Lojistik, enerji konusunda birlikte çalışmamız lazım. Bu bölgemizin ekonomik kalkınması, istikrarı bakımından da önemli, uluslararası piyasalar bakımından da önemli, bölgemizi enerji üssü yapma bakımından da son derece kritik."
İki ülke arasındaki yüksek düzeyli stratejik iş birliği konseyinin üçüncü toplantısını yapmak istediklerini, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da Gürcistan'ı ziyaret etmeyi planladığını ifade eden Çavuşoğlu, Erdoğan'ın ziyaret tarihinin belirlenmesinin ardından hem bu ziyaret hem de yüksek düzeyli stratejik birliği konseyi toplantısının hazırlıkları için kendisinin de Tiflis'e gideceğini kaydetti.
ORTAK HEDEFİMİZ, GÜNEY KAFKASYA'DA KALICI BİR BARIŞ VE İSTİKRARIN TESİSİ
Gürcü mevkidaşıyla iki ülkeyi ilgilendiren güvenlik konularını da ele aldıklarını aktaran Çavuşoğlu, FETÖ konusunda Gürcistan'dan beklentilerini muhatabıyla paylaştığını söyledi.
Çavuşoğlu, "Gürcistan'ın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne en güçlü destek veren ülkelerin başında Türkiye geliyor. Abhazya ve Güney Osetya ihtilaflarının Gürcistan'ın toprak bütünlüğü içinde barışçıl yöntemlerle çözülmesini arzu ediyoruz." şeklinde konuştu.
Bakan Çavuşoğlu, Gürcistan'ın Avrupa-Atlantik entegrasyonunu da güçlü şekilde desteklediklerinin altını çizdi.
Mevkidaşıyla bölgesel konular, konsolosluk konuları, Ukrayna'daki durum ve Karabağ gibi meseleleri de ele aldıklarını dile getiren Çavuşoğlu, Gürcistan'ın Azerbaycan ve Ermenistan dışişleri bakanlarını Tiflis'te bir araya getirmesi nedeniyle mevkidaşını tebrik etti.
Çavuşoğlu, Kafkasya'da 3+2 formatında devam eden çabaların mevcut olduğunu belirterek, "Ortak hedefimiz, Güney Kafkasya'da kalıcı barış ve istikrarın tesis edilmesi." ifadesini kullandı.
"Dost, komşu ve stratejik ortağımız Gürcistan'la ikili ilişkilerimizi ve uluslararası alanda bölgesel konularda iş birliğimizi derinleştirerek devam ettirme kararlılığımız var." diyen Çavuşoğlu, bu doğrultuda Gürcistan hükümetiyle çalışmaya devam edeceklerini vurguladı.
BAŞARILI BİR ŞEKİLDE UYGULANIRSA ÇOK CİDDİ GÜVEN ARTIRICI ÖNLEM OLUR
Türkiye'nin çabalarıyla İstanbul'da imzalanan Tahıl Sevkiyatı Anlaşması'nın ardından bir sonraki aşamada dışişleri bakanları düzeyinde bir girişim olup olmayacağı yönündeki soruya yanıt veren Çavuşoğlu, Türkiye'nin Ukrayna'daki savaş başlamadan önce ve başladıktan sonra savaşı sona erdirebilmek için yoğun çaba sarf ettiğini hatırlattı.
Tahıl Sevkiyatı Anlaşması'na giden süreci anlatan Çavuşoğlu, Türkiye'nin ilgili birçok kurumuyla verdiği çabalar ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderlerle görüşmeleri sayesinde yalnızca Ukrayna tahılının değil, Rus tahıl ve gübresinin ihracatının önündeki engelleri kaldırdıklarını dile getirdi.
Çavuşoğlu, dün Koordinasyon Merkezi'nin kurulduğunu ve teknik düzeyde çalışmaların devam edeceğini anımsatarak, "Temennimiz kesintiye uğramadan, sorunla karşılaşmadan bu ihracat gerçekleşsin. Öncelikle acil ihtiyacı olan ülkelere tahıl, buğday ulaşabilsin." diye konuştu.
Tahıl Sevkiyatı Anlaşması'nın yalnızca gıda ihracatının önündeki engelin kaldırılması için atılan bir adım olmadığını kaydeden Çavuşoğlu, "Başarılı şekilde uygulanırsa, iki taraf için de çok ciddi bir güven artırıcı önlem olur." değerlendirmesini yaptı.
ATEŞKESE ODAKLANMAMIZ LAZIM
Çavuşoğlu, şimdi ateşkese odaklanılması gerektiğini vurgulayarak, "Bu sadece dışişleri bakanları düzeyinde gerçekleştirilecek bir süreç değil. Elbette gerek dışişleri bakanları düzeyinde olsun, gerek diğer düzeylerde olsun görüşmelere iki taraf da hazır olursa biz bu görüşmelere ev sahipliği yaparız." dedi.
SAVAŞIN KAZANANI OLMAZ
Ukrayna ve Rusya arasında liderler düzeyinde kalıcı ateşkes için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın temaslarının da aralıksız sürdüğünü aktaran Çavuşoğlu, şunları kaydetti:
"Üçüncü ülkelerin de desteklemesi lazım. Savaşın kaybedeni, kazananı yok. Herkes kaybediyor. Barışın da kaybedeni olmaz. Yeter ki adil bir barış olsun. Eninde sonunda bu savaş diplomasi masasında bitecek. Bir an önce tarafları diplomasi masasına döndürmek için Türkiye olarak biz elimizden gelen gayreti göstermeye devam edeceğiz.
TAHIL SEVKİYATI ANLAŞMASI İMZALANMIŞTI
Öte yandan 22 Temmuz'da İstanbul'da Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler (BM) arasında Ukrayna tahılının dünya pazarına sevkiyatı için tahıl koridoru kurulmasını içeren "Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi Belgesi" imzalanmıştı. Dönüm noktası niteliğindeki anlaşma, küresel gıda fiyatlarındaki artışın önüne geçilmesi ve küresel gıda krizinin çözümü için önemli olarak görülürken, Ukrayna tahılının Odessa, Çernomorsk ve Yuzni limanlarından yeniden dünya pazarına sunulmasının önünü açıyor. Anlaşma çerçevesinde Rusya, sevkiyat sırasında limanları hedef almayacak.