Son dakika: Karadeniz gazını karaya taşıyacak borular mavi sularla buluşacak! Başkan Erdoğan'dan önemli açıklamalar
Son dakika haberi... Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Filyos'taki Karadeniz Gazı Denize İlk Boru İndirme ve Kaynak Töreni'nde önemli açıklamalarda bulunuyor. Başkan Erdoğan, "2023'ün ilk çeyreğinde günlük 10 milyon metreküp doğal gazı milletimize aktarmış olacağız" ifadelerini kullandı. Öte yandan Başkan Erdoğan 4. sondaj gemisinin isminin Sultan Abdülhamid Han olduğunu açıkladı.
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Karadeniz Gazı Denize İlk Boru İndirme ve Kaynak Töreni'nde önemli açıklamalarda bulundu.
İlk gazın 2023'te sistemde olacağını söyleyen Başkan Erdoğan, Sakarya Gaz Sahası'nın pik üretime 2026 yılında ulaşacağını ifade etti. Erdoğan, "Sahada açılacak 40 kuyu ile birlikte günlük gaz üretim kapasitesini 40 milyon metreküpe çıkartacağız." dedi.
Başkan Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkan satır başları:
Bugün ülkemizin şu ana kadar en büyük doğal gaz keşfi olan Karadeniz Gazı'nda kritik bir safhaya daha ulaşmanın heyecanını yaşıyoruz. 2 yıl önce müjdemizi açıkladığımızda bir hedef belirlemiş, yerli gazımızın 2023 yılında milletimizin hizmetine sunulacağını belirtmiştik.
Deniz tabanı etüt çalışmalarını bitirirken, teslimatı uzun sürecek ekipmanların siparişini verdik. Teslimatlarımızı almaya başladık. Yavuz Sondaj Gemimiz açılan kuyulardaki gaz akışını ölçecek sistemleri yerleştiriyor.
Geçtiğimiz hafta sığ deniz kısmına boru serimini yapacak gemi Türkiye'ye ulaştı. Bugün ilk boruları denize indiriyor ardından da ilk kaynağımızı yapıyoruz.
Derin deniz tarafında da ilk kaynağı önümüzdeki ay vuracağız. Karadaki boru hattının da yapımına başlıyoruz.
Bu projenin ilk etabında doğal gaz işleme tesisine gelen gazın ölçümlenmesi için Batı Karadeniz Gaz Ölçüm İstasyonu'nu Batı Karadeniz Doğal gaz Boru Hattı Faz-1'i inşa ediyoruz.
İLK GAZ 2023'TE SİSTEMDE
2023'te günlük 10 milyon metreküp gaz sisteme girecek. Sakarya Gaz Sahası pik üretime 2026'da ulaşacak. Günlük gaz üretim miktarı 40 milyon metreküp olacak.
Tünelleri, köprüleri, barajları milletimize kazandırdığımız her hizmeti engelleme gayretlerine rağmen hayata geçirdik. Zonguldak'ın merkezinde tüneller mi vardı? Bunları yapmak bize nasip oldu.
Kimi zaman vesayet odakları ile kimi zaman terör örgütleri ile mücadele ettik. Ama her defasında bir yol bularak milletimize asırlardır hasretini çektiği yatırımlara ve eserlere kavuşturduk.
Özellikle bundan iki sene önce Karadeniz Gazı'nın müjdesini verdiğimizde bu hazımsızlığın zirve yaptığını gördüm. Her seçim öncesi gaz keşfediyorlar diyen aklıevveller oldu. Sözde ekonomistler ortaya çıktı.
Biz bunların hiçbirine kulak asmadık. Çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürdük. Enerji ve Tabii Kaynaklar Eski Bakanı Berat Albayrak ile halefi Fatih Dönmez, bu süreçte büyük bir gayret sarf ettiler. Bugün o diratyetli duruşumuz ve sabrımızın meyvelerini topluyoruz.
ENERJİ FİYATLARI
Enerji fiyatlarındaki tırmanma enflasyon oranlarına da yanısıdı. Şu an küresel ekonominin temel sorunu enerji arzını sağlamak ile enflasyonu dizginlemektedir. Bu dönemde vatandaşlarımızı korumak için destek mekanizmalarını devreye aldık. Küresel riskleri minimalize etmek için yoğun çaba sarf ediyoruz. Yakın çevresi zengin hidrokarbon kaynakları ile dolu bir ülke olarak altına bakılmak bir taş bırakmamakta biz kararlıyız.
Şimdiye kadar 3 adet sondaj gemisi ile iki adet sismik araştırma gemisini envanterimize kattık. Sondaj gemisini 4'e çıkardık. Mevcutla yetinmiyoruz. Yeni gmeilerle filomuzun gücüne güç katmaya devam ediyoruz. Bu dördüncü gemimizle filomuzu çok çok güçlü hale getirdik.
Dördüncü sondaj gemimizin adının Abdülhamid Han olmasına karar verdik.
Doğu Akdeniz'de de mevcudiyetimizi hissettiriyoruz. Kıbrıs Türkleri'nin hakkını her alanda savunuyoruz.
SON SEVKİYATIN BU AY İÇİNDE TAMAMLANMASI BEKLENİYOR
"Kömürün başkenti" olarak bilinen, son keşifle doğal gazın da başkenti olarak anılmaya başlayan Zonguldak'ın, Çaycuma ilçesine bağlı Filyos beldesindeki limanda çalışmalar 7 gün 24 saat esasına göre ilerliyor.
Şu ana kadar 12 metre uzunluğunda yaklaşık 21 bin borunun limana indiği Filyos'ta son sevkiyatın da bu ay içinde tamamlanması planlanıyor.
GÜNLÜK 10 MİLYON METREKÜP GAZ ÜRETİLEREK 2023'TE ŞEBEKEYE VERİLECEK
Sakarya Gaz Sahası'nda deniz altına kurulacak üretim sistemine ilk olarak 6 ila 10 kuyu bağlanacak ve bu kuyulardan günlük 10 milyon metreküp gaz üretilerek 2023'te Türkiye'nin doğal gaz şebekesine verilecek. Bu miktar yıllık bazda 3,5-4 milyar metreküpe denk gelirken, üretim dünyadaki bu tür sahalarda da olduğu gibi kademeli olarak artacak. Karadeniz'de en yüksek üretim seviyesine 2027-2028'de ulaşılması beklenirken, bu dönemde günlük 40 milyon metreküp, yıllık bazda ise yaklaşık 15 milyar metreküp gaz üretilmiş olacak.
Karadeniz`de 2020`de bulunan doğal gazı vatandaşın kullanımına sunmak için çalışmalar aralıksız devam ediyor.
Birçok ilke imza atacak projenin hayata geçmesi için denizde ve karada 4 bin 200 çalışan mesai harcıyor, gazı karaya çıkarmak için 3`ü sondaj olmak üzere 16 gemi de çalışmalara destek veriyor.
Denizin 2 bin 200 metre altında ve karada devam eden çalışmalar planlandığı gibi ilerliyor.
BAKAN DÖNMEZ: SAYILI SAATLER KALDI
Konuyla ilgili paylaşım yapan Bakan Dönmez, "Hazır mıyız?, Sayılı saatler kaldı... Karadeniz doğal gazını karaya taşıyacak ilk boru denize iniyor…" dedi.
İLK BORU İNDİRME İŞLEMİ BUGÜN GERÇEKLEŞECEK
Dünyanın sayılı projelerinden gösterilen Filyos Vadisi Projesi'nde önemli bir adım daha bugün da atılacak.
Çanakkale ve İstanbul boğazlarını geçerek 7 Haziran'da Filyos Limanı`na ulaşan ve doğal gazı karaya taşıyacak boruları 5 kilometrelik sığ kısımlarda deniz tabanına yerleştirecek "Castoro 10" isimli gemiye boru yüklemesi limanda sürüyor. İlk boru indirme işlemi, bugün Başkan Erdoğan'ın katılacağı törenle gerçekleştirilecek.
SON SEVKİYAT BU AY İÇİNDE TAMAMLANACAK
"Kömürün başkenti" olarak bilinen, son keşifle doğal gazın da başkenti olarak anılmaya başlayan Zonguldak'ın, Çaycuma ilçesine bağlı Filyos beldesindeki limanda çalışmalar 7 gün 24 saat esasına göre ilerliyor. Şu ana kadar 12 metre uzunluğunda yaklaşık 21 bin borunun limana indiği Filyos`ta son sevkiyatın da bu ay içinde tamamlanması planlanıyor.
"Castoro 10" gemisinin işleminin ardından derin denizde boru serimi için ise "CastorONE" isimli gemi Türkiye'ye gelecek.
GÜNLÜK 10 MİLYON METREKÜP GAZ ÜRETİLEREK 2023'TE ŞEBEKEYE VERİLECEK
Sakarya Gaz Sahası'nda deniz altına kurulacak üretim sistemine ilk olarak 6 ila 10 kuyu bağlanacak ve bu kuyulardan günlük 10 milyon metreküp gaz üretilerek 2023'te Türkiye`nin doğal gaz şebekesine verilecek. Bu miktar yıllık bazda 3,5-4 milyar metreküpe denk gelirken, üretim dünyadaki bu tür sahalarda da olduğu gibi kademeli olarak artacak. Karadeniz'de en yüksek üretim seviyesine 2027-2028`de ulaşılması beklenirken, bu dönemde günlük 40 milyon metreküp, yıllık bazda ise yaklaşık 15 milyar metreküp gaz üretilmiş olacak.
KARADENİZ`DEKİ DOĞAL GAZ REZERVİ 540 MİLYAR METREKÜPE ULAŞTI
Başkan Erdoğan, 21 Ağustos 2020'de Fatih sondaj gemisinin Karadeniz'de Sakarya Gaz Sahası'ndaki Tuna-1 kuyusunda 320 milyar metreküp doğal gaz keşfettiğini açıklamıştı. Bu keşif, Türkiye'nin tarihindeki en büyük gaz keşfi olarak kayıtlara geçmişti.
Erdoğan, 17 Ekim 2020`de Tuna-1 kuyusunda saptanan 85 milyar metreküp artışla toplam rezerv miktarının 405 milyar metreküpe ulaştığını açıklamıştı. Karadeniz`deki gaz rezervi, Amasra-1 kuyusundaki 135 milyar metreküplük keşfin ardından toplam 540 milyar metreküpe ulaşmıştı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de gelecek yıl Karadeniz gazının mutfaklarda kullanılacağını açıklamıştı.