Başkan Erdoğan'dan Polonya Cumhurbaşkanı Duda ile ortak basın toplantısında önemli açıklamalar
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin barış politikasını Rusya-Ukrayna savaşında gösterdiği yoğun çaba ile bir kez daha dünyaya kanıtladı. Barış için adeta mekik dokuyan Başkan Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin, Ukrayna lideri Zelenskiy, NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ve Almanya Şansölyesi Olaf Scholz ile görüştü. Türkiye'nin Başkan Erdoğan önderliğinde tüm diplomatlarıyla barış için gösterdiği çaba dünya tarafından takdir edildi. Başkan Erdoğan Polonya Cumhurbaşkanı Duda ile görüşmesi sonrası ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu. Başkan Erdoğan Rusya - Ukrayna krizinde diplomatik çabaların hızlandırılması gerektiğini vurgularken, bu ay içerisinde NATO zirvesine katılacağını da duyurdu.
Başkan Erdoğan, Polonya Cumhurbaşkanı Duda ile ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu.
NATO LİDERLER ZİRVESİNE KATILACAK
"Sayın Duda'nın bugünkü görüşmemizde ikili ilişkilerimizin yanı sıra ağırlıklı olarak Ukrayna ve Rusya bağlamındaki gelişmeleri ele aldık. İki NATO müttefiki olarak ayrıntılı fikir teatisinde bulunduk. Ayın 24'ünde NATO liderler zirvesinde de kaldığımız yerden görüşmeleri devam etme fırsatını da bulabiliriz.
İki NATO müttefiki olarak neler yapılabilir? Ne gibi adımlar atılabilir, bunları değerlendirme imkanı bulacağız. Savaşın sona erdirilmesi için diplomatik çabaların hızlandırılması gerektiği noktasında mutabık kaldık. Türkiye olarak ateşkesin sağlanmasına matuf girişimlerimizi sürdürüyoruz. Dışişleri bakanım bugün Moskova'da temaslarda bulundu. Yarın da Ukrayna'ya geçecek. Yoğun bir mekik diplomasisi sürdürüyoruz.
"POLONYA ÖRNEK BİR DURUŞ SERGİLİYOR"
Malum 24 Mart'ta Brüksel'de NATO olağanüstü liderler zirvesi yapılacak. Polonya savaştan kaçan 2 milyona yakın mülteciye kapılarını açarak örnek bir duruş sergiliyor. Her türlü takdirin üstünde olan bu ev sahipliğinden dolayı da değerli dostum Duda'yı kutluyorum.
8 yıldır dünyada en fazla mülteciye ev sahipliği yapan Türkiye, Polonya'yı en iyi anlar. İnsani yardımlarımızın Ukrayna'ya ulaştırması noktasında gösterdikleri destek takdire şayandır. Görüşmemizde yüksek düzeyli stratejik iş birliği konseyinin tesisi üzerinde durduk. Bu yılın ikinci yarısında ilk toplantıyı gerçekleştirmek üzere çalışmalarımıza hız vereceğiz.
İŞ BİRLİĞİNDEN MEMNUNUZ
Ticaret hacmimiz salgına rağmen 8,3 milyar dolara ulaştı. 10 milyar dolarlık hedefimize çok yaklaşmış durumdayız. Savunma sanayi alanında iş birliğimizin gelişmesinden memnuniyet duyuyoruz. Polonya ile bölgesel konularda ve çok platformda yakın iş birliğimiz mevcut. AB konusunda Polonyalı dostlarımızın yapıcı tutumunun devam edeceğine inanıyorum."
"ASKERİ İŞ BİRLİĞİNİ GELİŞTİRECEĞİZ"
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ardından sözü konuk cumhurbaşkanı Duda aldı. Öne çıkan ifadeler şu şekilde:
"Sayın Cumhurbaşkanı, değerli bakanlar, kıymetli konuklar; öncelikle sayın Cumhurbaşkanı Ankara'ya daveti için çok teşekkür etmek istiyorum. Özellikle bu zor zamandaki daveti için teşekkür ediyorum. Şu anda Ukrayna topraklarında savaş var, Rusya bir ülkeye saldırı gerçekleştiriyor. Tabii ki görüşmemizin ana konusu Ukrayna'nın durumuydu.
Ekonomik iş birliğimizin yanında, askeri iş birliğimizin devam etmesini istiyoruz. Geçen mayısta savunma alanında iş birliği başlattık. Bu iş birliğini geliştirmeye devam edeceğiz. Hatta Cumhurbaşkanı ile birlikte karşılıklı çıkarlarımızın 10 milyar doları geçmesini umut ediyoruz.
Bu alanda Polonya ile iş birliğinin olasılıkları çok güçlü ve geniş kapasiteye sahiptir. Biz bu boşluğun doldurulmasını kesinlikle desteklemek istiyoruz. Hem Polonya hem Türkiye karşılıklı iki devlet olarak birbirimizi çok iyi tanıyoruz. Sadece 600 yıllık tarihe dayanan dostluk değil bu; son 30 yıl içerisinde Türkiye'ye ziyaret etmeye gelen Polonyalı turistlerden de bahsedebiliriz.
İki ülke arasında kurulan dostluklarımız, ticari ilişkiler bir çok Türk şirketi Polonya'da anlaşmalarını gerçekleştiriyor. Polonya piyasası için ve hem de Türkiye'nin çıkarları için de çalışıyorlar, kendilerini gösteriyorlar. Biz de bunu çok takdir ediyoruz; hatta ve özellikle Polonya yol ağlarının Türk şirketlerinin katkısıyla yapılmasından dolayı teşekkür ediyoruz. Bu konuda Türk şirketleriyle işbirliği yapma fırsatımız bulunuyor.
"TÜRKİYE BÖLGEDE BÜYÜK BİR ROL OYNUYOR"
Sayın Cumhurbaşkanına teşekkürlerimi ilettim. Ne kadar çok barış için uğraştığını biliyorum. Türkiye de Polonya gibi savaşın bir an önce durmasını istiyor. Türkiye'nin coğrafi ve siyasi olarak çok önemli devlet olarak bölgede barışın sağlanmasında büyük bir rol oynuyor. Bir an önce Rusların saldırısını engellememiz lazım. Rusya'nın sivilleri öldürmelerini durdurmamız lazım. Hatta 2. Dünya Savaşı'ndan itibaren bu acı görüntüleri bir an önce durdurmamız lazım. Sayın Cumhurbaşkanı bu konuda yaptığınız katkılar için size teşekkür etmek istiyorum.
Bugün Polonya'ya yaklaşık 2 milyon mülteci giriş yapmış bulunuyor. Bizim hesaplarımıza göre her gün 100 bin kişi sınırdan geçiyor. Bugün bir mülteci krizinden bahsedebiliriz. Eğer uluslararası yardımdan faydalanamayacaksak zor bir duruma düşebiliriz. Sayın Cumhurbaşkanı sizinle tecrübe paylaşımı yapabildiğim için çok mutluyum. Çünkü Türkiye mülteci krizini en yakından yaşayan bir ülke. Suriye vatandaşları Türkiye'ye sığındı. Halen Türkiye mülteci kriziyle baş etmeye çalışıyor. Sizin tecrübelerinizi dinlemem benim için çok önemliydi.
ULUSLARARASI KURULUŞLARA ÇAĞRI
Bu konuda bana bilgi verdiğiniz için teşekkür ederim. Buradan tüm uluslararası devletlere çağrı yapıyorum; kendi vatandaşlarıma teşekkür etmek istiyorum. Kendi evlerine mültecileri kabul ediyorlar. Tüm kurumlara, resmi ve resmi olmayan kurumlara, iyi niyetli insanlara teşekkür etmek istiyorum. Uluslararası kurumlara sesleniyorum; biz tabii ki yardım etmek istiyoruz, aynı zamanda Ukrayna'dan bize sığınanlara kaliteli ve iyi koşullar sağlamak istiyoruz.
Bu zor zamanlarını sakince geçirebilsinler diye onları desteklemek istiyoruz. İnşallah barış zamanına geçince kendi evlerine rahatça dönebilsinler. Uluslararası kurumlara çağrı yapıyorum; bu desteğe lütfen katılın. Ukrayna barışa geçtikten sonra inşa edilebilmesi için her türlü desteğe ihtiyaç duyacaktır.
Şu anda orduların geri çekilmelerinden bahsetmiştik. Azerbaycan, Ermenistan ve Karabağ'dan bahsettik. Orada da barış istediğimiz noktaları konuştuk. Türkiye stratejik noktada bulunduğu için sizin fikriniz biçim için son derece kıymetlidir. Beni davet ettiğiniz için size teşekkür etmek istiyorum. Burada geçirdiğim birkaç saat ve sizinle özel konuşmam benim için çok kıymetli. Siz de benim gibi Ukrayna Cumhurbaşkanıyla her gün iletişim içindesiniz. Temenni ederim ki, bizim aldığımız tedbirler Ukrayna'da barışı getirebilecek. Umarım Ukrayna tekrar eski günlerine dönüp hayatına devam eder. Tekrar teşekkür ederim."
GÜNÜN DETAYLARI
Ukrayna ve Rusya arasındaki savaşın başladığı günden bu yana 20'yi aşkın liderle yüz yüze ve telefonda görüşen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda'yı Ankara'da ağırladı.
Ukrayna-Rusya savaşının başladığı 24 Şubat'tan bu yana yoğun diplomatik temasları sürdüren Türkiye, ateşkesin sağlanması ve savaşın sona erdirilmesi amacıyla girişimlerini artırıyor.
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Rusya'nın Ukrayna'ya 24 Şubat'ta başlayan saldırılarının ardından bölgede barışın sağlanması için aktif bir diplomasi trafiği yürütüyor.
DUDA İLE GÖRÜŞÜYOR
Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın Polonya Cumhurbaşkanı Duda ile görüşmesi başladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Polonya Cumhurbaşkanı Duda'yı Çankaya Köşkü'nde resmi törenle karşıladı. İki lider, tokalaşarak basın mensuplarına poz verdi. Duda ve Erdoğan, çalışma yemeğinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
ZELENSKİY İLE 3 PUTİN İLE 1 KEZ GÖRÜŞTÜ
24 Şubat sabahı Ukrayna topraklarına Rus ordusunun başlattığı saldırının ardından ilk olarak Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde bazı bakanlar ve kurmaylarıyla güvenlik zirvesine başkanlık eden Erdoğan, daha sonra Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile telefonda görüştü. Erdoğan, Zelenskiy ile 26 Şubat ve 4 Mart'ta da telefon görüşmeleri yaparak ateşkes ilanı noktasında çaba gösterdiklerini dile getirdi.
Erdoğan, savaşın diğer tarafı olan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile de 6 Mart'ta telefonda görüştü. Acil bir genel ateşkesin bölgedeki insani endişeleri gidermenin yanında, siyasi çözüm arayışlarına da fırsat vereceğini vurgulayan Erdoğan, "Hep birlikte barışın yolunu açalım." çağrısında bulundu.
20'Yİ AŞKIN LİDER VE ULUSLARARASI KURULUŞ TEMSİLCİLERİYLE GÖRÜŞTÜ
Erdoğan, Ukrayna-Rusya arasındaki ateşkesin sağlanması için 20'yi aşkın dünya lideri ve uluslararası kuruluş temsilcisiyle telefonda görüştü.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Avusturya Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen, İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Litvanya Cumhurbaşkanı Gitanas Nauseda, Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Moldova Cumhurbaşkanı Maia Sandu, Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel ile de telefon görüşmeleri gerçekleştirdi.
ANTALYA'DA 11 LİDERLE YÜZ YÜZE GÖRÜŞME
Türkiye, savaşın iki tarafının dışişleri bakanlarını da Antalya Diplomasi Forumu kapsamında 10 Mart'ta bir araya getirerek önemli bir diplomatik başarıya imza attı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba'nın katıldığı toplantıda, savaşın sonlandırılması için atılabilecek adımlar ele alındı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Forum kapsamında NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in de aralarında bulunduğu 11 liderle görüştü.
BM GENEL SEKRETERİ'NDEN "DİPLOMATİK ÇABA" TEŞEKKÜRÜ
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 13 Mart'ta telefon görüşmesi yaptığı Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ile Ukrayna-Rusya savaşı başta olmak üzere bölgesel ve uluslararası gelişmeleri değerlendirdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna-Rusya savaşında ateşkesin sağlanması ve barışın yeniden tesisi için yoğun çaba sarf ettiklerini, insani yardım ve tahliyeler konusunda da gayret gösterdiklerini belirtti.
BM Genel Sekreteri Guterres ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Ukrayna-Rusya arasında arabuluculuk girişimleri, barışa katkı çalışmaları ve diplomatik çabaları dolayısıyla teşekkür etti.
SON 8 GÜNDE TÜRKİYE'YE GELEN 5. LİDER DUDA
Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen hafta İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'i , 14 Mart pazartesi günü de Almanya Federal Cumhuriyeti Şansölyesi Olaf Scholz'u Türkiye'de ağırlayarak liderlerle Ukrayna-Rusya savaşı konusunda görüş alışverişinde bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün de Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda ile Ankara'da bir araya gelerek bölgede son durumu değerlendirecek.
ÇAVUŞOĞLU, RUSYA VE UKRAYNA'DA AKAR BELÇİKA'DA GÖRÜŞMELER YAPACAK
Savaşın ilk günlerinden itibaren aktif bir şekilde barışı sağlamak için çaba gösteren Türkiye, mekik diplomasisini yoğunlaştırıyor. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu bugün Rusya'da, yarın ise Ukrayna'da mevkidaşları ile son gelişmeleri görüşecek.
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ise bugün Belçika'nın başkenti Brüksel'de Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı nedeniyle yaşanan gelişmeleri değerlendirmek üzere düzenlenecek NATO ülkeleri savunma bakanları olağanüstü nitelikli toplantısına katılıyor. Akar, toplantı kapsamında bazı mevkidaşlarıyla ikili görüşmeler de yapacak.
NATO LİDERLER ZİRVESİ TOPLANIYOR
NATO ülkelerinin liderleri, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı sonrası yaşanan gelişmeleri değerlendirmek üzere gelecek hafta Brüksel'de olağanüstü zirvede bir araya gelecek. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, 24 Mart tarihinde Brüksel'deki NATO karargahında olağanüstü NATO Liderler Zirvesi düzenleneceğini açıkladı. Zirveye, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da katılması bekleniyor.