Rusya Ukrayna savaşı çıktı mı? Rusya Ukrayna son durum nedir, kim hangi ülkeyi destekliyor?
Rusya Ukrayna savaşı çıktı mı? Rusya Ukrayna son durum nedir? Rusya ve Ukrayna arasında devam eden gerginlikle ilgili peş peşe açıklamalar geliyor. Ukrayna’yı destekleyen Batı bloku ülkelerinden de Rusya’ya yönelik uyarılar sürüyor. Peki; Rusya Ukrayna son durum nedir?
Rusya Ukrayna savaşı çıktı mı? Rusya Ukrayna son durum nedir? Rusya ve Ukrayna'nın yaşadığı bölgesel tansiyonun ardından Batı bloku ülkeleri de gerilime dahil oldu ve açıklamalar gelmeye başladı. Savaş ihtimali yükselirken dünyanın gözü kulağı Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan gelişmelere çevrildi.
BATIDAN DESTEK DEVAM EDİYOR
Ukrayna Savunma Bakanı Reznikov, Batı tarafından Ukrayna'ya gönderilen askeri destekler hakkında açıklama yaptı. Bakan Reznikov, Litvanya'dan Stinger uçaksavar füzeleri ve ABD'den toplamda 1,500 ton askeri mühimmat teslim aldıklarını duyurdu.
Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov açıklama yaparak Rusya'ya karşı Batı'nın destek amaçlı gönderdiği askeri mühimmat hakkında bilgi verdi. Bakan Reznikov, Ukrayna Savunma Kuvvetleri'nin son 24 saat içinde ABD'den 180 tonluk askeri mühimmat desteği aldığını ve toplamda ABD'den gelen askeri desteğin 1,500 tona ulaştığını belirtti. Bakan Reznikov, "Dostlarımız uyumuyor" dedi.
Savunma Bakanı Reznikov, Litvanya'dan destek amaçlı Stinger uçaksavar füzelerinin Ukrayna'ya ulaştığını belirtti. Bakan Reznikov "Ukrayna ve Litvanya ilişkileri çok yakın ve yüzyıllardır devam ediyor. Asırlık dostluğumuzu ve birbirimize verdiğimiz güçlü desteği takdir ediyorum!" dedi. Diğer yandan Litvanya Başbakanı Ingrida Simonyte "Litvanya'dan gelen Stinger uçaksavar füzeleri bugün Ukrayna'ya ulaştı. Umarım ve içtenlikle dilerim ki Ukrayna bunları kullanmak zorunda kalmaz" ifadelerini kullandı.
ABD'DEN SON AÇIKLAMA
Amerikan CNN televizyonuna konuşan ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Rusya'nın Ukrayna sınırındaki askeri hareketliliğinde artış görüldüğünü söyledi. Ulusal Güvenlik Danışmanı ayrıca dünyanın, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmak için bir gerekçe yaratmasına hazırlıklı olması gerektiğini savundu.
Sullivan, Amerikan yönetiminin Rusya'ya sürpriz bir saldırı fırsatı vermeyeceğini, bu konuda istihbarat paylaşmaya devam edeceğini de söyledi.
ABD'nin Ukrayna'daki diplomatik personelinin minimum seviyede olduğunu belirten Sullivan, gerektiğinde büyükelçiliği tamamen boşaltmaya hazır olduklarını da ifade etti.
G7'DEN YAPTIRIM UYARISI
G-7 ülkelerinin maliye bakanları, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi halinde derhal ağır ekonomik sonuçlar doğuracak yaptırımlar uygulayacaklarını açıkladı.
Dünyanın en gelişmiş ekonomilerinin oluşturduğu G7 ülkelerinin maliye bakanları, Ukrayna'daki gelişmeler hakkında ortak bildiri yayımladı.
Bildiride, Ukrayna sınırlarında devam eden Rus askeri yığınağının "ciddi bir endişe" kaynağı olduğu vurgulandı.
G7'nin Ukrayna ekonomisini hızlı ve kararlı bir şekilde desteklemek için hareket etmeye hazır olduğuna işaret edilen bildiride, gerilimi düşürmek için devam eden diplomatik çabaların da desteklendiği ifade edildi.
Bildiride, Ukrayna'nın egemenliğinin, toprak bütünlüğünün, ekonomik ve finansal istikrarının korunmasında kararlı olunduğu, özellikle Uluslararası Para Fonu (IMF) gibi finans kuruluşlar aracılığıyla bu ülkeye önemli finansal destek sağlandığı kaydedildi.
Ukrayna'ya 2014'ten beri toplam 48 milyar doları aşan ekonomik destek sağlandığı anımsatılan bildiride, Ukrayna'nın reform çabalarını kolaylaştırmak için gerekli desteği alacağı ve ülkeyle sürdürülebilir bir mali temele sahip olması için yakın iş birliği yapılacağı belirtildi.
Bildiride, "Acil önceliğimiz gerilimi düşürme çabalarını desteklemektir. Bununla birlikte, özellikle Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik herhangi bir askeri saldırısına hızlı, eşgüdümlü ve güçlü bir yanıt verileceğini yineliyoruz. Rus ekonomisi üzerinde hemen ağır sonuçları olacak ekonomik ve mali yaptırımları toplu olarak uygulamaya hazırız." ifadesi kullanıldı.
Durumun yakından takip edileceğine dikkatin çekildiği bildiride, Ukrayna'ya daha fazla ekonomik ve mali destek sağlanmaya hazır olunduğu kaydedildi.
G7'yi ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, Kanada ve Japonya oluşturuyor. G7 dönem başkanlığı halihazırda Almanya tarafından yürütülüyor.