Millet İttifakı'nda HDP krizi büyüdü! Yeni yol haritası masada
Miilet İttifakı'nın ortaklarından HDP'nin terör soruşturmalarından tutuklu bulunan eski Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, CHP ve İYİ Parti'ye rest çekti. İttifakta yaşanan adaylık krizinin ardından çalkantılı günler geçiren muhalafet partilerinin ısrarla HDP'yi "memnun etmeyen" atılımları Demirtaş'tan sert tepki aldı. Cezaevinde olan Selahattin Demirtaş yazısında Millet İttifakı'na sitem ederek "Seçim gününü beklemeye gerek yok. Peşinen söyleyelim, HDP’yi ciddiye almayanlar kaybeder" diyerek açıkça tehdit etti. Millet İttifakı'nın HDP'nin baskıları karşısında takınacağı tavır büyük merak konusu oldu. Terörle yan yana anılmak istemediklerini iddia eden Millet İttifakı, halkın sert tepkilerine rağmen HDP'ye verilen tavizler siyasi krizi iyice derinleştirdi. HDP kanadı Millet İttifakı'nda yer almaması olasılığını değerlendirerek yeni yol haritasını belirledi.
HDP kanadı, Millet İttifakı üyeleri CHP ve İYİ Parti'ye yönelik restlerini sürüyor.
Son olarak terör soruşturmalarından cezaevinde bulunan HDP'nin eski Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, "Bizi ciddiye alın" çağrısı yaptı.
"HDP'Yİ CİDDİYE ALMAYANLAR KAYBEDER"
T24 sitesinde yayımlanan yazısında Demirtaş, "Seçim gününü beklemeye gerek yok. Peşinen söyleyelim, HDP'yi ciddiye almayanlar kaybeder" dedi.
"KAMUOYUNUN HUZURUNDA PROTOKOL İMZALAYALIM"
Muhalefete açık bir şekilde protokol imzalama teklifinde de bulunan Demirtaş, "Seçim sonrası için muhalefetin güven vermesi çok önemlidir. Yani seçilecek yönetim, bir süre sonra kendisinden başka tüm kesimleri yok saymamalı. Gerekirse kamuoyu huzurunda ilkesel protokol imzalanmalıdır" ifadelerini kullandı.
"PAYANDA OLMAYIZ"
Demirtaş, geçtiğimiz aylarda yine Millet İttifakı'na çağrıda bulunarak "Kimse bizi iki kötü arasında tercihe zorlamaya kalkmasın. Biz buna payanda olmayız. Muhalefet, HDP ile diyalogdan kaçıyorsa ortada bir tuhaflık var demektir" demişti.
HDP İTTİFAKA DAHİL EDİLECEK Mİ?
CHP ve İYİ Parti 2023 seçimlerine Millet İttifakı çatısı altında birlikte girme konusunda karar kıldı. İki parti HDP'nin ittifaka katılıp katılmamasını tartışıyor. Ankara'da bu konuda baş döndüren bir trafik var.
HDP'nin milletvekili seçimlerinde Millet İttifakı'nda olmak gibi bir düşüncesi ya da talebi şu an için söz konusu değil. Ancak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Millet İttifakı ile HDP'nin birlikte hareket edebileceği belirtiliyor.
HDP, şeffaf bir süreç isterken, resmi olarak Millet İttifakı'nın bir paydası şeklinde çalışmalarını yürütmek istiyor. HDP tarafından birçok kez, 'Kapalı kapılar ardında ittifak olmayacak' çıkışı yapıldı. İYİ Parti ve CHP kanadından ise bu konuda bir açıklama henüz yok.
ÜÇÜNCÜ YOL MASADA
HDP, CHP ve İYİ Parti'nin taleplerini karşılamaması ve ittifaka alınmaması ihtimalini de gözardı etmiyor. Partide üçüncü yol için çalışmalar yürütülüyor.
HDP'NİN MİLLET İTTİFAKI'NA KATILMAK İÇİN TALEPLERİ NELER?
HDP, Millet İttifakı'nı olmazsa olmaz görmüyor. İttifakta kilit bir öneme sahip olacağını düşünen HDP'nin İYİ Parti ve CHP'den talepleri var. HDP'nin ilk ve en önemli talebi, Millet İttifakı'nın olası iktidarında tutuklu HDP'lilerin bir af ile salıverilmesi. HDP'nin yine dikkat çeken bir diğer talebi de kayyum uygulamasının son bulması...
İYİ Parti ve CHP'nin bu taleplere nasıl yanıt vereceği merakla bekleniyor.