Son dakika: ABD Başkanı Biden'ın soykırım açıklamasına peş peşe sert tepki: Hadsiz ve hükümsüz
Son dakika haberine göre ABD Başkanı Joe Biden'ın "soykırım" açıklamasına Türkiye'den tepki yağıyor. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, "Biden'ın 1915 olaylarını 'soykırım' olarak tanımlayan açıklamasını talihsiz, hadsiz ve hükümsüz olarak addediyoruz ve reddediyoruz." diyerek sert çıktı. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "Yüz yıllarca birlikte güven ve refah içinde yaşadıkları ve birlikte yaşama iradesine sahip oldukları Amerikan belgeleri ile sabit Türk-Ermeni toplumları arasında bir dönemde yaşananları 'soykırım' olarak nitelemek gaflettir, cehalettir, geleceğin tahribidir. Bu yanlış düzeltilmelidir." dedi. TBMM Başkanı Mustafa Şentop, "TBMM Başkanı olarak, devletimize, milletimize, tarihimize yapılan bu büyük iftirayı reddediyorum. Hele hele tarihi, hatta bugünü ayrımcılık, ırkçılık, soykırım, ülke dışında insanlığa karşı suçlarla sabıkalı olan ülkelerin yetkililerinin Türkiye hakkında konuşurken çok daha dikkatli olmaları gerektiğini hatırlatmak isterim." ifadelerini kullandı.
ABD Başkanı Joe Biden, 1915 olayları ile ilgili iddia edilen sözde soykırım hakkında skandal bir açıklamada bulundu. Biden, olayları "soykırım" olarak niteledi ve "Her yıl bugün Osmanlı dönemindeki Ermeni soykırımında ölenleri hatırlıyoruz ve böyle bir zulmün bir daha yaşanmaması için taahhüdümüzü yeniliyoruz." ifadelerini kullandı. ABD Başkanı'nın skandal açıklamalarına Türkiye'den peş peşe çok sert tepki geldi.
BU BÜYÜK İFTİRAYI REDDEDİYORUM
TBMM Başkanı Şentop, Savaş Suçları Fotoğraf Sergisi'nde konuştu.
ABD Başkanı Joe Biden'ın 1915 olaylarına ilişkin olarak "soykırım" tanımını kullanmasına tepki gösteren Şentop, "ABD Başkanı'nın sözde soykırım açıklaması; hukuku, siyasi ve tarihi birikimini hiçe sayan bir açıklamadır. Bu, ABD'nin evrensel hukuk ve bilimle çelişkisini ortaya koyduğu gibi, Türkiye ve ABD arasındaki insan haklarına, hukukun üstünlüğüne ve karşılıklı dostluğa dayalı ilişkilerine zarar verecek mahiyette bir açıklamadır" dedi.
Şentop, "TBMM Başkanı olarak, devletimize, milletimize, tarihimize yapılan bu büyük iftirayı reddediyorum. Hele hele tarihi, hatta bugünü ayrımcılık, ırkçılık, soykırım, ülke dışında insanlığa karşı suçlarla sabıkalı olan ülkelerin yetkililerinin Türkiye hakkında konuşurken çok daha dikkatli olmaları gerektiğini hatırlatmak isterim" ifadelerini kullandı.
İLETİŞİM BAŞKANI ALTUN: HADSİZ VE HÜKÜMSÜZ
Ermeni terör örgütlerinin Türk vatandaşlarına yönelik cinayet ve katliamları karşısında sessiz kalanların, bugün Türkiye'yi sözde "Ermeni soykırımı" yalanı üzerinden köşeye sıkıştırmaya çalışmalarının en hafif tabirle iki yüzlülük, kötülük olduğunu belirten Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, şöyle devam etti:
"Bu mesnetsiz yalan, iftira, her yıl 24 Nisan'da olduğu gibi bu yıl da Ermeni lobisi ve bazı ülkeler tarafından siyasi hesaplar için kasıtlı şekilde alevlendirilmeye çalışıldı. ABD Başkanı Joe Biden'ın 1915 olaylarını tarihi, bilimsel ve hukuki dayanaktan yoksun biçimde 'soykırım' olarak tanımlayan açıklamasını da talihsiz, hadsiz ve hükümsüz olarak addediyoruz ve reddediyoruz. ABD içindeki siyasi hesaplardan kaynaklandığı bilinen bu gayrimeşru tanımlamanın, uluslararası hukuk açısından da bir karşılığı bulunmadığını vurgulamak istiyorum. Tarihin siyasallaştırılmasından ve çarpıtılmasından başka bir anlama gelmeyen bu adımın Türkiye ve ABD ilişkileri açısından ciddi bir zarar oluşturacağı da ortadadır. Türkiye farklı kültürlerin hoşgörü ve barış içinde bir arada yaşadığı zengin bir tarihe sahiptir, biz bu tarihle övünüyoruz. Sözde 'soykırım' iddiaları gibi tarihsel gerçeklikten yoksun popülist söylemler, bu topraklardaki ilmek ilmek ördüğümüz birlikte yaşama kültürümüze bir saldırıdır. Fakat bu saldırılar da bizim kardeşliğimize zarar veremeyecek, aksine bağlarımızı daha da pekiştirecektir. Türk milleti, tüm etnik, dini ve kültürel unsurlarıyla bir bütündür, birdir, güçlüdür. Bizim tarihimizde kölelik, ırkçılık, ayrımcılık, soykırım yoktur, olmamıştır. Bizim emperyalistlerin masasına meze yapılacak bir tek vatandaşımız dahi yoktur. Ülkemize soykırım yalanıyla saldıranlara inat, birbirimize daha sıkı sarılacağız. Bir avuç lobicinin dolaşıma soktuğu iftiraları 'tarih' zannedenler, böylece Türk milletinden intikam almaya çalışanlar kendi kazdıkları kuyuya düşecektir. Bizim abdestimizden şüphemiz yoktur."
Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın defalarca Ermenistan'ı ve diğer devletleri arşivlerini açmaya çağırdığını, tarihçilerden oluşan bir ortak komisyon kurmayı teklif ettiğini hatırlatarak, "Ancak, yalanlarının ortaya çıkmasından korkanlar bu teklifleri her defasında cevapsız bıraktılar. Batılı ülkelerde rahat rahat yaşayan Ermeni diasporası, Ermenistan'da yaşayanlara en büyük zulmü yaparken, anlattıkları masallarla da genç nesilleri zehirlemeye devam ediyor." diye konuştu.
Türkiye'nin, Ermenistan dahil hiçbir ülkeye karşı kin ve düşmanlık beslemediğini vurgulayan Altun, "Azerbaycan topraklarının işgalden kurtarılmasıyla birlikte ise Kafkasya'da barış ve istikrar için büyük bir adım atıldığını vurgulamak istiyoruz. Ermenistan halkının diasporadan kurtarılması, barış için ön şarttır." dedi.
TARİHSEL BELGELERLE, KANITLARLA, HAKİKATLE KONUŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ"
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Birinci Dünya Savaşı koşullarında Türk ve Ermeni, bütün Osmanlı vatandaşlarının büyük zorluklar ve acılar yaşadığının çok açık bir gerçek olduğunu belirterek, şunları söyledi:
"Ancak yaşanan acıları adil bir hafıza ile hatırlamalı, insanlığa örnek olan birlikte yaşama kültürümüzü öne çıkarmak için gayret göstermeliyiz. Bu vesileyle ortak geçmişimizi, husumet için değil barış ve dostluk için bir fırsat zemini olarak kullanma çağrımızı bir kez daha yineliyoruz. Nitekim, Sayın Cumhurbaşkanımız, 24 Nisan dolayısıyla Türkiye Ermenileri Patriği Sayın Maşalyan'a gönderdiği mesajda, bir kez daha Birinci Dünya Savaşı'nın zor koşullarında hayatlarını kaybeden Osmanlı Ermenilerini saygıyla yad ettiğini belirterek, torunlarına taziyelerini sundu. Tarihçilerin yapması gereken tartışmaların üçüncü taraflarca siyasallaştırılarak, ülkemize yönelik müdahale aracı haline getirilmesine karşı çıkan Sayın Cumhurbaşkanımız, Ermenistan'la iyi komşuluk ve karşılıklı saygı temelinde ilişkilerimizi geliştirmeye hazır olduğumuzu ifade etti."
Türkiye Ermenileri Patriği Sahak Maşalyan'ın 2 gün önce, 24 Nisan'da yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mesajlarının gelecekte bir yakınlaşmaya zemin hazırlayabilen olumlu adımlar olduğunu belirtip, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kafkasya barış havzası projesinin 100 yılın barışını getirebileceğini ifade ettiğini aktaran Altun, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Sayın Patrik Maşalyan'ın bu açıklamasında geçmişte yaşanan acıların bazı ülkelerce gündelik politik amaçlara alet edilmesinin yarattığı gerginliklerin iki halkın yakınlaşmasına hizmet etmediğine dikkat çekmesi de ayrıca önemlidir. Ermeni Vakıfları Birliği Başkanı Sayın Bedros Şirinoğlu da 24 Nisan dolayısıyla yaptığı açıklamada, tarihteki bazı elim hadiselerin gündelik siyaset tarafından araçsallaştırılmasına karşı olduklarını vurgulayarak, dış dünyadan yapılan siyasi müdahalelerin iyi niyetten uzak olduğunu söyledi. Biz de tarihi gerçeklerin siyasi ve ideolojik hesaplar uğruna araçsallaştırılıp tahrif edilmesine karşı çıkarken, tüm dünyaya hakikatin anlatılması için var gücümüzle çalışıyoruz. İşte bu düşünceyle, Şehit Diplomatlar Sergimizde Türkiye'nin 1915 olaylarını aydınlığa kavuşturmak ve gerçekleri ortaya koymak için yaptığı çalışmaları da anlatıyoruz."
BAKAN AKAR: YANLIŞ DÜZELTİLMELİ
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, yaptığı yazılı açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden'ın 1915 olaylarına ilişkin 'soykırım' ifadesini kullanmasına tepki gösterdi. Akar, Biden'ın 'soykırım' ifadesini kullanmasının, tarihi gerçekleri inkar ve çarpıtmaktan başka anlam taşımadığını belirterek, "Bu ifadeyi kullananlar dünya ve kendi tarihlerine bakmalıdır. Olmayan bir olayın tekrarı söz konusu olamayacağı için de ABD yönetiminin gerekçesi geçersizdir. 2020 öncesi böyle bir ifade kullanılmazken ne değişti de böyle bir karar alındı? Sağduyulu Amerikan halkı bu konuda ne düşünüyor? Ermeni halkını dahi temsil etmeyen lobilerin yönlendirmesi ile alınan bu kararın akıl ve ahlak ile izahı yoktur. Bu karar, entelektüel namus bakımından da ibretlik bir karar ve açıklamadır. Tarihin böyle siyasi açıklamalarla yeniden yazılamayacağı bilinmelidir. Tarihten düşmanlık çıkarmak ve yeni karşıtlıklar yaratmak kabul edilemez ve faydasızdır" dedi.
'GAFLETTİR, CEHALETTİR'
Bakan Akar, tarihi olayların hesaplaşma ve çatışma aracı olarak kullanılmaması ve siyasallaştırılmaması gerektiğini bildirerek, şunları kaydetti:
"Böyle bir ortamın oluşmasının başta Türkiye-Ermenistan ve Türk-Ermeni ilişkileri olmak üzere bölge barışını olumsuz yönde etkileyeceği açıktır. Bölgemizin barış ve huzuru, Ermeni Diasporası ve onu, dün olduğu gibi günümüzde de kendi çıkarları için kullanmaya çalışan ülkelerin değil, bizlerin; bölge ülkelerinin, Türkiye'nin ve Ermenistan'ın ortak sorunudur. Türkiye her zaman 1915 olayları ile ilgili tartışmaların siyasiler değil tarihçiler tarafından yapılması gereken bir konu olduğunu savunmuş ve ABD gibi müttefik ülkeler de dâhil olmak üzere üçüncü ülkelerden de bunu beklemiştir. Buna rağmen ABD yönetimi bu kararıyla kendi resmi raporlarını da imzalarını da inkâr ederek Ermeni diasporasının ve diğer bazı odakların baskılarına boyun eğmiş, ABD Ulusal Arşivler ve Kayıtlar Ajansında bulunan başta General Harbord Raporu olmak üzere mevcut bilgi ve belgeleri görmezden gelmiştir. Sonuç olarak; yüz yıllarca birlikte güven ve refah içinde yaşadıkları ve birlikte yaşama iradesine sahip oldukları Amerikan belgeleri ile sabit Türk-Ermeni toplumları arasında bir dönemde yaşananları 'soykırım' olarak nitelemek gaflettir, cehalettir, geleceğin tahribidir. Bu yanlış düzeltilmelidir."
ADALET BAKANLIĞI: HUKUKİ BİR KARŞILIĞI YOK
Adalet Bakanlığı ABD Devlet Başkanı Joe Biden'ın 1915 olayları hakkındaki sözlerine cevap verdi. Adalet Bakanlığı "Açıklamalarının hukuki bir karşılığı yoktur. Bireylerin olduğu gibi devletlerin de lekelenmeme hakkı vardır." ifadelerini kullandı.