22 ilde yeni kısıtlamalar gündemde! Kritik tarih Ramazan ayı
Son dakika haberine göre; Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu ve Cumhurbaşkanlığı kabine toplantılarının birinci gündem maddesi olan illerin renk ve risk haritasındaki durumları. Ramazan ayı ile birlikte yeni koronavirüs kısıtlamaları geliyor. 22 il için gündemde olan ek tedbirlerin kapsamı da belirlenmeye başladı.
Türkiye'de her geçen artan vaka sayıları durumu kötüye götürdü. Dün 201 bin 215 Kovid-19 testi yapıldı, 22 bin 216 kişinin testi pozitif çıktı, 117 kişi hayatını kaybetti. Hasta sayısı 981 oldu. Son 24 saatte 19 bin 494 kişinin tedavisinin bitmesiyle iyileşen hasta sayısı 2 milyon 844 bin 681'e yükseldi.
22 İLDE TEHLİKE ÇANLARI! YENİ TEDBİRLER GELİYOR
Sağlık Bakanlığı'nın 100 bin nüfusa denk gelen haftalık vaka sayılarını içeren haritasında çok yüksek riskli illerin sayısı 1 ay içerisinde 17'den 39'a yükseldi.
Nisan ayının ilk haftasında açıklanacak haftalık vaka sayısını gösteren haritada çok yüksek riskli iller kategorisine giren 22 il tekrar çok yüksek riskli kategoride yer alırsa tehlike çanları çalmaya başlayacak.
RAMAZAN AYINDA EK TEDBİRLER YOLDA
Bu illerde 100 bin nüfusa denk gelen haftalık vaka sayılarında artış devam ettiği takdirde ramazanda yeni kısıtlamalar gündeme gelecek.
TOPLAM 6 SINIF İÇİN YENİDEN UZAKTAN EĞİTİM
Ortaokul 5, 6, 7 ve lise hazırlık, 9, 10 ve 11. sınıflarda yüz yüze yapılan eğitim ise tekrar uzaktan yapılabilir. Pazar günleri sokağa çıkma kısıtlaması getirilebilir.
'ZİYARETLERE SON VERELİM'
SABAH'a konuşan Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Deniz Çalışkan, "Bu süreçte akraba, taziye ziyaretleri yapmayalım. Yakınlarımızla telefon üzerinden görüntülü görüşelim.
Çift maske önemli bir tedbir: Restoran ve kafelerde geçirdiğimiz süreyi kısa tutalım ve kalabalık mekânlarda çift maske takalım" değerlendirmesini yaptı.
Toplam test sayısı 36 milyon 556 bin 589'a, vaka sayısı 3 milyon 35 bin 338'e, vefat sayısı da 30 bin 178'e ulaştı.
'HER ŞEY BİZE BAĞLI'
Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Sema Turan da "Tedbirlere uyarak vaka sayılarını azaltmak hepimizin elinde. Yaşadığımız ilde ne kadar çok kurallara uyarsak kısıtlamalar da aynı hızda esnemeye başlar ve bu vaka sayılarına da yansır" dedi.
ÖNEMLİ UYARI: TÜRKİYE MUTANTI OLABİLİR
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener "Tehlike büyük.Türkiye de üçüncü dalganın içerisinde. Bu tırmanış devam edecek olursa, tamamen kapanma dahi söz konusu" dedi.
ADI KONMAMIŞ TÜRKİYE MUTANTI MI SEBEP OLDU
Şener ayrıca "İngiltere, Afrika, Brezilya mutantı gibi Türkiye'de de henüz adı konmamış bir Türkiye mutantı olabilir. Bu mutantın tanımlanmasıyla tırmanışın sebebini de bu mutanta bağlayabiliriz" diye konuştu.
VİRÜSÜN EN YOĞUN OLDUĞU İL SAMSUN'DA DENETİMLER TAM GAZ
KOVID-19 yoğunluk haritasında yüz binde 508.97 ile 3'üncü kez en yüksek riskli il olan Samsun'da denetimler sıklaştırıldı.