Son dakika: Gezi parkı davasında flaş gelişme! Osman Kavala hakkında karar verildi
Son dakika haberine göre İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi, Anadolu Kültür AŞ. Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala'nın da aralarında bulunduğu 9 sanık hakkında verilen beraat kararlarını bozdu. Daire, dosyanın yeniden incelenmek ve hüküm kurulmak üzere ilk derece mahkemesine gönderilmesine karar verdi.Sabah Gazetesi Haber Müdürü Nazif Karaman, kararın detaylarını A Haber canlı yayınında anlattı.
İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi, İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesince Gezi Parkı olaylarına ilişkin 9 sanık hakkında verilen beraat kararlarına yönelik yapılan istinaf başvurularını karara bağladı.
Ceza dairesi, sanıklar Osman Kavala, Ayşe Mücella Yapıcı, Şerafettin Can Atalay, Tayfun Kahraman, Ali Hakan Altınay, Yiğit Aksakoğlu, Yiğit Ali Ekmekçi, Çiğdem Mater Utku ve Mine Özerden hakkında verilen beraat kararlarına ilişkin hükmün bozulmasına karar verdi.
Daire, dava dosyasının yeniden incelenmek ve hüküm kurulmak üzere ilk derece mahkemesine gönderilmesine hükmetti.
"BEKLENEN BİR KARARDI"
Kararı A haber canlı yayınında yorumlayan Sabah Gazetesi Haber Müdürü Nazif Karaman, "Osman Kavala Gezi olaylarınının göbeğindeydi. Zaten görüntülerle, yazışmalarla, fotoğraflarla, tapelerle çok belliydi. Mahkemenin "beraat" kararı çok şaşırtıcı olmuştu ve çok da tepki çekmişti. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı çok kapsamlı bir itiraz dilekçesi hazırlamıştı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Yakup Ali Kahveci tarafından yapılan bir itiraz söz konusuydu. İstanbul Bölge Adliye mahkemesi 3. Ceza Dairesi de uzun süredir bu dosyayı derinlemesine inceliyordu." dedi.
Nazif Karaman, "Beklenen bir karardı. Kamuoyu da zaten bu kararı şaşırtıcı bulmuştu, ikna olmamıştı, çok tartışılmıştı. Şimdi İstanbul 33. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dosya yeniden ele alınacak. Kaçak sanıklar hakkındaki "yakalama" kararları kaldırılmıştı, onların durumu yeniden değerlendirilecek. Yeni tanıklar dinlenecek. Deliller mahkemede de değerlendirilecek. İfadeler alınacak, yeni bir yargı süreci ve yeni bir sonuç ortaya çıkacak. İstinaf mahkemesinden dosya 15 gün içerisinde İstanbul Adliyesi'ne gelir ve yargılamada bir süre devam eder diye düşünüyorum." ifadelerini kullandı.
"
NE OLMUŞTU?
Gezi Parkı odaklı eylemlere ilişkin 16 sanığın yargılandığı davada karar 18 Şubat 2020'de açıklanmıştı.
İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesince Silivri Ceza İnfaz Kurumları karşısındaki binada yapılan duruşmada, sanık avukatları talepte bulundu.
Mahkeme heyeti, tüm taleplerin reddine karar vererek, esas hakkındaki mütalaaya karşı beyanda bulunmaları için sanıklara söz verdi.
Tutuklu sanık Osman Kavala, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) serbest bırakılmasını talep eden kararında, dava dosyasında ve iddianamede cebir ve şiddet kullandığı, şiddet eylemlerini başlattığı ya da yönlendirdiği, suç sayılan davranışlarda bulunanlara destek verdiği yönünde hiçbir delil olmadığını belirttiğini kaydetti.
AİHM kararındaki tespitlerin dikkate alınmasını isteyen Kavala, şunları söyledi: "Gezi olaylarının bir kalkışma olduğu, bu kalkışmanın bir odak tarafından planlanıp yönetildiğine dair komplo kurgusu iddianamedeki olgulardan çıkarılmış değildir. Nesnel bakan bir gözlemciyi buna ikna edecek hiçbir bilgi, belge iddianamede yoktur. Bu kurgunun temelini oluşturan Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Dairesince hazırlanmış Analiz Raporu'nda bu iddia, hiçbir delil olmadan, sadece internette çıkan bir yazı kullanılarak öne sürülmüştür."
İddianamedeki hiçbir olgu ve olayla suç sayılan eylemler arasında doğrudan ilişki kurulamadığını anlatan Kavala, delil vasfı taşımayan bilgi ve bulguların sayısının artırılmasının bunları delil haline getirmeyeceğini söyledi.
Sanık Kavala, "Davanın adil bir şekilde yürütüldüğünün anlaşılması için usul kurallarına uyulmasının yanı sıra temel önemdeki hukuk normlarına bağlı olunduğunun da görülebilmesi gerekir. Her ne kadar çok geç olduğunu biliyorsam da mahkemenizi olaylara ve olgulara siyasi söylemlerin empoze ettiği biçimde değil, tarafsız bir gözlemci gibi bakmaya davet ediyorum." diye konuştu.
BERAAT KARARI ÇIKMIŞTI
Kararını açıklayan mahkeme heyeti, Osman Kavala, Ayşe Mücella Yapıcı, Şerafettin Can Atalay, Tayfun Kahraman, Ali Hakan Altınay, Yiğit Aksakoğlu, Yiğit Ali Ekmekçi, Çiğdem Mater Utku ve Mine Özerden hakkında "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs", "mala zarar verme", "nitelik yağma", "tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması veya el değiştirilmesi", "kasten yaralama", "ağırlaştırılmış yaralama" ve "Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na muhalefet" suçlarından dava açıldığını hatırlatarak, "yüklenen suçların işlendiğine dair mahkumiyete yeter derecede hukuka uygun somut ve kesin delil bulunmadığı"ndan sanıkların beraatine karar verdi. Tutuklu sanık Osman Kavala'nın da tahliyesine hükmedildi.