İBB'den Kuşkonmaz Camii'nde skandal çalışma! Tepki yağıyor
Üsküdar'da bulunan ve Mimar Sinan'ın en güzel eserlerinden biri olarak kabul edilen Kuşkonmaz Camii, CHP'li İBB'nin çalışmalarıyla Türkiye'nin gündemine bomba gibi düştü. İstanbul'un simge yapılarından olan ve Şemsi Paşa Camii olarak da bilinen Kuşkonmaz Camii'nin yalı olma özelliği ve orijinalliği, yol yapım çalışmasıyla yok edilecek.
CHP'li İBB'nin Üsküdar'da bulunan ve Mimar Sinan'ın en güzel eserlerinden olarak kabul edilen Kuşkonmaz Camii'nde başlattığı çalışma büyük tepki topladı.
İstanbul'un simge yapılarından birisi olan ve Mimar Sinan'ın 1580 yılında inşa ettiği Üsküdar sahilindeki Şemsi Ahmet Paşa Camii'nin deniz kıyısına yaya yolu yapmak için yerleştirilen çelik platform vatandaşlardan tarafından sosyal medyada protesto edildi.
İBB'nin skandal çalışmasıyla caminin tüm özelliğini kaybedeceğini savunan vatandaşlar Twitter'da "#SemsiPasaCamiineDokunma" hastagiyle kampanya başlattı.
TWITTER'DA GÖSTERİLEN TEPKİLERDEN BAZILARI ŞU ŞEKİLDE:
-Şemsi Ahmed Paşa Külliyesi'nin önünde CHP'li İBB tarafından başlatılan dolgu ve yol çalışması durdurulmalı. Kuşkonmaz Camii'nin asırlardır denizle olan ilişkisi korunmalıdır. CHP'li İBB bu tarih ve kültür kıyımından vazgçemelidir.
-Mimar Sinan'nın dehasına ve tasarımına, şehrimizin ufkuna, milli mirasa, geleneğe dokunma! Denizle eserin arasına girme!
-1964 yapımı bir Yeşilçam filminde Şemsipaşa Camii ve Kız Kulesi... Yazıktır, günahtır. Caminin arka tarafında yol var zaten...
-Kuş konmadı ama beton konacak gibi...
-Bu caminin özelliği budur. Bunu değiştirmek isteyen açık bir şekilde şehir kültürünü, tarihsel dokuyu bilmiyor demektir.
-Kuşkonmaz camii degil mi bu. semsi pasa ozellikle kuslarin konmasini istemedigi icin cok ruzgar alan bi yer aranmis bulunmus ve denize sıfır yapılmış katliam yapmadan dikenli tel kullanmaan kuslari uzaklastirmis sinan. cok nahif bulurum bu caminin hikayesini
-Leb-i Derya oluyor sana Leb-i beton
-Kayıkların yanaştığı Üsküdar Şemsi Paşa Cami (Kuşkonmaz Camii) etrafında şimdi kamyonlar gezebiliyor.
-Kuşların konmaya kıyamadığı nam-ı diğer 'Kuşkonmaz' Camii'ne kıymayın.
-Kuşkonmaz Camii olarakta bilinen 440yıl önce Mimar Sinan tarafından yapılan Şemsipaşa Camiinin deniz bağlantısını uzaklaştırma çabası neden? Mimar Sinanın belirlediği mesafeyi sorgulamadan değiştirmek yapının kente katkısını ve silüetini zayıflatacaktır
-Kuşların uçuş yönü ve rüzgar hesap edilerek kuşların avluyu kirletmeyeceği bir yapıda tasarlanan Kuşkonmaz Camii'nin yüzyıllar sonra beton dolguyla kirletilmesi.
-Cami ile deniz arasına kaldırım koymayınca olmuyor muydu? Şimdiye kadar insanlar oradan geçemiyor muydu? Mekanın eşsizliği, sessizliği ölüyor.
-Sıklıkla yürürüz Üsküdar'dan Harem'e. Sırf caminin etrafından dolanılmasın diye mi bu tahribat? O platformu koyduğunuz yer bir sığınak,bir soluklanma durağı. O kargaşadan bunalıp şehri ,hayatı ve akıp giden zamanı tefekkür etme yeri. Kınıyorum
-Yola ihtiyaç olsaydı Mimar Sinan yapardı
-#SemsiPasaCamiineDokunma Nasılsa öyle kalsın. Sırf etrafından dolaşılmasın diye 440 yıllık bir caminin en önemli özelliği heba edilemez. Şemsi Paşa Camii nam-ı diğer Kuşkonmaz camiinin özelliği denize sıfır olmasıdır. Mimar Sina onu öyle yapmak istedi. Siz bunu değiştiremezsiniz!
ERHAN AFYONCU DA KUŞKONMAZ CAMİİ'SİNİ KÖŞESİNE TAŞIDI
İşte Sabah Gazetesi yazarı Erhan Afyoncu'nun "İstanbul'un en güzel Camii'ne kıymayın" başlıklı o yazısı
Mimar Sinan'ın en güzel eserlerinden biri, Üsküdar'da "Kuşkonmaz Camii" de denen Şemsi Paşa Camii'dir. Daha önce gelen tepkiler üzerine caminin deniz tarafına yol yapılmasından vazgeçilmişti. Şimdi İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Şemsi Paşa Camii'nin yalı cami özelliği ile orijinalliğini yok edecek yol yapımını tekrar başlattı.
Tarihe, yaptırdığı hayır eserleri, yazdığı kitaplar, hazırcevaplığı ve nüktedanlığıyla geçen devlet adamlarından birisi 16. yüzyılda yaşamış Şemsi Ahmed Paşa'dır. Üsküdar'da Mimar Sinan'ın inşa ettiği ve halkın Kuşkonmaz adını verdiği caminin bânisi Şemsi Ahmed Paşa, Anadolu beyliklerinden İsfendiyaroğulları'ndandır. Bolu'da doğan Şemsi Ahmed Paşa'nın annesi ise İkinci Bâyezid'in oğlu Şehzâde Abdullah'ın büyük kızı Şahnisâ Sultan'dır.
ŞEMSİ AHMED PAŞA
Şemsi Ahmed Paşa Enderun'da yetişti. Ailesinin hemen hemen bütün üyeleri gibi iyi bir doğancı ve mahir bir avcı olan Şemsi Ahmed, daha Enderun'da iken Kanunî Sultan Süleyman'ın yakın çevresine girdi. Saray ağalıklarında görev yaptı. 1554'te Şam Beylerbeyiliği'ne tayin edildi. Beylerbeyi Şemsi Paşa ile bu sırada Şam kadılığına atanan Şeyhülislâm Ebussuud Efendi'nin oğlu Mehmed Efendi arasında gerginlik yaşanması ve birbirlerini İstanbul'a şikâyet etmeleri sebebiyle her ikisi de memuriyetlerinden azledildiler. Daha sonra Sivas Valiliği'ne tayin edilen Şemsi Ahmed Paşa, buradan 1562'de Anadolu Beylerbeyiliği'ne nakledildi. 1564'te Rumeli Beylerbeyi oldu. Emekli olduktan sonra II. Selim ve III. Murad'ın musahibliğinde bulundu.
Şemsi Ahmed Paşa, 5 Mart 1580'de vefat etti ve Üsküdar'daki caminin bitişiğindeki türbesine defnedildi. Üsküdar sahilinde Mimar Sinan'ın eseri olan ve kendi adıyla anılan cami, türbe ve medreseden oluşan bir külliye ile Bolu'da başta İmaret Camii ve Külliyesi, Gerede'de bir han yaptırmıştı. Şam'da da Ahmediye Medresesi'ni inşa ettirmişti.
YALI CAMİ ÖZELLİĞİ YOK OLUYOR
Şemsi Paşa, ölümünden önce Mimar Sinan'a konağının bulunduğu Üsküdar'da 1580'de bir külliye inşa ettirmişti. Büyük mimarımızın en güzel eserlerinden birisi Üsküdar'da "Kuşkonmaz Camii" de denen Şemsi Paşa Camii'dir. Vapurla geçerken bütün güzelliği ve zarafetiyle Üsküdar'a hoş geldiniz diye sizi karşılayan bu küçük ama son derece zarif ve orantılı külliye sahili bir biblo gibi süsler. Bu kadar güzel bir eser başka bir memlekette olsa cam fanusta korunur ama biz birkaç yıldır orijinalliğini ve güzelliğini bozmak için elimizden geleni yapıyoruz.
Kadir Topbaş'ın belediye başkanlığı döneminde 2017'de kazık çakılarak caminin deniz tarafına yol yapılmaya başlanmış, binada çatlaklar oluşunca vazgeçilmişti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Şemsi Paşa Camii'ni denizden koparmak için yol projesini şimdi tekrar başlattı. Ekrem İmamoğlu, Kadir Topbaş'ın yanlış bir icraatını devam ettiriyor ve yol tamamlandığında Şemsi Paşa Camii'nin yalı cami özelliği ile orijinalliği ortadan kalkacak! Kazıklı yol kadar olmasa da yapılan yol ve yoğun yaya trafiği camiye zarar verecek. İşin en ilginci ise "Portatif yol yapıyoruz, yalı cami özelliği bozulmayacak" diye yapılan yanlış işin savunulması. Caminin deniz tarafına yol yapılınca yalı özelliği nasıl kalır? İnsanların zekâsı ile dalga geçiliyor. Ayrıca caminin öbür tarafında yayaların geçtiği bir yol zaten var.
YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN