Son dakika: Türkiye'de ilk aşı denendi! Kimlere uygulanıyor? Yan etkileri var mı? Bilim Kurulu üyelerinden önemli açıklamalar
Son dakika haberine göre Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal ve Hacettepe Üniversitesi Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Murat Akova Türkiye'deki ilk aşı denemesi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Murat Akova, "İlk etapta 13 bin kişiye aşı yapmayı hedefliyoruz. Önce bin 200 sağlık çalışanına aşı yapacağız." dedi. Akova, "Yan etkilerinin olup olmadığı sürekli gözlemlenecek." ifadelerini kullandı.
- Gündem
- Giriş Tarihi: 17.09.2020 | 12:47
- Güncelleme Tarihi: 17.09.2020 | 13:52
Türkiye'de koronavirüse karşı ilk aşılar yapıldı. Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal ve Hacettepe Üniversitesi Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Murat Akova konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.
Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal yaptığı açıklamalar şu şekilde;
Türkiye'de çok şükür ki altyapıya sahip ülkedir.
Faz 3 çalışmaları yapılmaya başlanmıştır.
İsteği olan aşılardan 2 tanesi, Türkiye'ye 'faz 3 çalışmalarında destek olur musunuz' diye müracaatta bulundu.
İlk çalışmalar Hacettepe'de başladı.
Faz 3 denince 'acaba kötü bir şey mi' gibi, 'bizim insanımızı kullanıyorlar' gibi kavramlar geliyor. Bunlar gönüllü bazında ve kurallarına göre yapılmak kaydıyla, aynı anda Almanya, Brezilya, İngiltere'de, ABD'de, Şili'de, Endonezya'da çalışılırken, o ülkelerin kabul ettiği universal kurallar çerçevesinde her türlü tedbir alınarak yapılmaktadır. Orada yapılanlardan buradaki farkı olamaz.
25 merkez belirlendi. Tüm hazırlıklar tamamlandıktan sonra da Hacettepe ilk oldu. Kademe kademe 25 merkezde yayınlanacak.
Ülke çapında faz 3 çalışması gerçekleştirilecek. Bu bitince başka aşı gelecek.
3 aydan daha fazla zamandır bu işe hazırlanıyoruz. Bilimsel olarak, etik olarak, uygulanabilirlik olarak.
Hacettepe sağlık açısından önde olan bir üniversitedir.
Enstütümüzde geliştirilen bir yerli aşımız vardır. Hayvan çalışması aşamasındadır.
Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Akova da şu bilgileri aktardı:
Toplamda Türkiye'de 13 bin kişiyi hedefliyoruz.
13 bin kişinin ilk aşamada 1200 kişisi, hastalık açısından ön planda ve en riskli gruptaki sağlık personelleri olacak.
Grubu ikiye böleceğiz. Tırnak içinde söylüyorum 'kör ya da maskelenmiş' olarak yapılacak. Ne aşıyı uygulayacak bizler ne de aşının uygulandığı gönüllüler bunu bilmeyecekler. Bu grubun yarısına aşı, yarısına boş aşı yani plasebo vereceğiz. Boş bir aşı ile karşılaştırıyoruz.
1200 kişilik sağlık grubunu aşılarken diğer gönüllülere de aşı yapacağız.
Gönüllülerde 2 kişiye aşı, bir kişiye plasebo verilecek.
Boş aşı yapılan gönüllülerde belli sayıda hastalık ortaya çıkacak olursa, biz bunu 20-40 arasında düşünüyoruz, o zaman bizden ayrı denetleme kurulumuz var. Onlar bu hastalık ortaya çıkan grupta kimse aşı yapılmış kime boş aşı yapılmış ona bakacaklar. Eğer aşı yapılan grupta hastalık görülmemişse, o zaman geri dönüp boş aşı alanlara 'size de aşı öneriyoruz, aşı etkili oldu' diye, onlara da aşıyı yapacağız.
Aşı gönüllüleri 18-60 yaş arası kişiler. Gönüllülük için aşı merkezine başvurabilirler.
Aşı Brezilya'da 9 bin kişiye yapıldı. Endonezya'da 250 kişi civarında... Bu 10 bin kişi içinde ciddi sayılabilecek bir yan etki söz konusu değil.
Yan etkiler hafif kırgınlık ve baş ağrısı. Tüm risklerin bilinerek yapılması lazım. Gönüllülere de bunu anlatıyoruz. Zatürre aşısı antikora karşı korumaz.
TÜRKİYE'DE DENENEN AŞI NE KADAR SÜRE KORUYABİLİR?
(Prof. Dr. Murat Akova) Aşı ile ilgili bir öngörüde bulunmak mümkün değil. En korkulan dönem... Ekim-Kasım-Aralık döneminden çok korkuyoruz. Havalar soğuyacak. Hastalığın bulaşma riski artacak. Bu bulaşma riskini kırabilirsiniz. Bize 4 ay süreyle koruyuculuk sağlayacak aşı bile yeter. Uzun süre koruma sağlasa ne âlâ ama...
(Prof. Dr. Serhat Ünal) Kötü senaryoda 3-4 ay... Hatta 6 aya kadar. İyi senaryoda 3-4 yıl koruyabilecek aşıdan bahsediyoruz. 6 ay bile korusa, bir kere zinciri kırarsanız, pandemiyi durdurma şansınız olacak.